Zkušenosti z Řecka

Na četná přání ... a také někteří se plaví rádi v této nádherné lokalitě a rádi se podělí o své zkušenosti.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » ned říj 10, 2010 6:02 pm

Jsem zvedavy co bude s těmito loděmi za deset patnáct let.

Mě se hrozně líbil citát – tuším že od Papito – ze zdi jedné irské přístavní krčmy:
Kdyby bůh chtěl, abychom stavěli laminátové lodě, dal by nám laminátové stromy.
Naposledy upravil(a) Strycek_Bidlo dne ned říj 10, 2010 6:49 pm, celkem upraveno 1 x.
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Řecko

Příspěvekod pes » ned říj 10, 2010 6:49 pm

Ahoj Jirko,
gratuluji. Problémy s delší plavbou měl i Lynx asi na to nejsou charterovky zvyklý. Pro ně se jinak řeší problém v sousedním přístavu a jinak stovky Nm daleko a třeba v jiné zemi. Pokud byly v obou případech informováni před zaplacením kam chcete plout tak je to k nas....ní a je to jejich chyba. To že si charterovky půjčují lodě je asi pochopitelný, co mě zaráží je že předávky u tebe neřešila charterovka kterou sis objednal. Letos v Chorvatsku jsem měl pocit že loď je také z jiné charterovky. Přímo jsem se neptal ale závad bylo více než jindy. Předání úplně v pohodě ještě se omlouvali že vlastník nechce do lodi moc investovat a kauci nechtěli vůbec žádnou......
Řecko bych chtěl konečně uskutečnit příští rok a asi bych volil charterovku dle tebe a Papita a cíl cesty dle posádky. Na přelomu duben-květen jsou dva týdny s dvěma dny volna..........
No ještě jednou posílám závistivou gratulaci. Zdraví "pes"
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 410

Příspěvekod lynx » pon říj 11, 2010 10:12 am

Ahoj Jirko,
přes tři sta mil za týden, to je fajn. :-)
S lodí je to smůla – hodně se to fakt podobá mému letošnímu zážitku ze Švédska: Loď špatně připravená, jednání s majitelem hrůza. :-(
Paušalizovat se ale nedá – jak říká Baharis, záleží, na koho narazíš.
Ale po Řecku už také pošilhávám. Zatím jsem jen nakoukl na Rhodos.
Třeba taková plavba z Lefkady na Krétu a Rhodos, to by bylo móóóc pěkný. :D

Ty poznáš, která loď v nabídce je přímo jejich? Píšou to na stránkách? Nebo by ses při sjednávání zeptal? Případně si rovnou dal takovou podmínku?
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » pon říj 11, 2010 10:27 am

Ahoj Lynxi,

ci je lod samozrejme nepoznam, ale dam si to do podminek + vzal jsem si jejich reklamni materialy, kde maji sve lode uvedene. Musim rict, ze z Istionu byli take ze vznikle situace nestastni. Tak uvidime priste. Me nejvic nastval ten pristup toho cloveka z Kavasu, byl arogantni az hruza.
Ale jinak - jak jsem psal - dobre zazitky z plavby vse prevazily a urcite do Recka pristi rok pojedu. Moc mi vyhovovalo i letecke spojeni - a hned z letiste primym autobusem do mariny, kam jsme dorazili o den drive a prespali v hotelu cca 200 m od vchodu ( cena 20 EUR na osobu ), do centra pak jede prima tramvajova linka.
Priznam se, ze autem bych to nejel ani za nic.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 410

Příspěvekod lynx » pon říj 11, 2010 10:47 am

Při dnešních cenách letenek mi cesta autem/autobusem připadá zbytečná. Jedině, kdyby tam nějaký sebevrah chtěl dotáhnout loď ...
Cvičně jsem zadal vyhledání letenky s odletem 23. října a návratem za dva týdny.
Pokud někomu nevadí přílet v noci, tak se zpátečka (včetně poplatků) dá pořídit za 5700 Kč. (Někdo by to asi našel i levněji, já jsem dal jediný pokus.) Úspora času a únavy mi připadá značná.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř pro 08, 2010 9:19 am

Papito, rád bych se podíval na pilota Kréty. Budu tam trávit celý podzim a Heikell má Krétu poněkud "odbytou".
To all:
máte někdo zkušenosti z Kréty?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř pro 08, 2010 9:29 am

Rád bych na Krétu doplul v září 2011. Třeba se potkáme.
Více po schůzce Apaluchy tento pátek - v sekci Spoluplavba (zatím marně již několik let....). :hmm:

EDIT: Oslovením Papita jsi myslel tu informaci před léty, že překládá řeckého pilota? :D
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř pro 08, 2010 9:43 am

měli bychom být na Krétě od září 2011 celý podzim. Loď bude zazimována v Agios Nikolaos. Takže pak i jaro 2012. Budeme se střídat s JankemZ po měsíci.
Zkouším najít nějakou loď na únor, abychom si projeli severní pobřeží, zatím to ale vypadá dost beznadějně...
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř pro 08, 2010 9:59 am

Když to klapne nám, mohlo by klapnout i naše setkání. Agios Nikolaos je jedna z oblastí, kde bych se chtěl odrazit k návratu. Přes Santorini, když nám to tam letos nevyšlo..
Ale je to ještě móóóc daleko. Uvidíme. ;)
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř pro 08, 2010 10:18 am

no, necelý rok - to uteče jako voda :D
jinak, jsme v Řecku od července, budeme během léta na Korfu a pak se budeme postupně přesunovat na Krétu.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř pro 08, 2010 10:29 am

Designer : no Pilot to rozhodne neni, ale mozna ze tam neco najdes http://www.crete.tournet.gr/en/crete-guide/harbours
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř pro 08, 2010 10:32 am

to je právě to. Co potřebuji v tomhle nenajdu :(
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Jónské moře

Příspěvekod Bubo » stř pro 08, 2010 12:04 pm

Ahoj,
chystáme se v létě na 14 dní do Řecka - máme v plánu navštívit ostrovy Jónského moře od Lefkády po Zakynthos. Pojedeme první dva týdny v červenci. Takže kdyby se to někomu hodilo, možná by šla uskutečnit i spoluplavba více lodí. Zatím plánuju trasu velmi podobnou jako je na http://www.zephirostours.com/itinerario ... ecia-7.asp

Protože to bude má první plavba jako skippera, budu rád za všechny rady a tipy. Zatím se mi nepovedlo získat nějaké ověřené informace, jak se dá kotvit na jihu Zakynthosu - jsou tam chráněné pláže pro mořské želvy a má tam být poměrně výrazně omezen lodní (i jiný) provoz.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř pro 08, 2010 12:37 pm

Baharis píše:Když to klapne nám, mohlo by klapnout i naše setkání. Agios Nikolaos je jedna z oblastí, kde bych se chtěl odrazit k návratu. Přes Santorini, když nám to tam letos nevyšlo..
Ale je to ještě móóóc daleko. Uvidíme. ;)

rád se s tebou uvidím, nesmíš se ale pohoršovat nad lodí,kterou povedu - nemá totiž plachty...
Anonym
účet uživatele zrušen

Re: Jónské moře

Příspěvekod Anonym » stř pro 08, 2010 12:48 pm

Bubo píše:Ahoj, chystáme se v létě na 14 dní do Řecka - máme v plánu navštívit ostrovy Jónského moře

Tady ti to Bubo zapadne. Založ si nové vlákno ve "Spoluplavbách".
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Jónské moře

Příspěvekod Bubo » stř pro 08, 2010 12:56 pm

Děkuju za tip, zkusím se nacpat i do spoluplaveb. Ale já na spoluplavbě netrvám. Možná jsem to blbě napsal. Spíš jsem chtěl pobrat nějaké rady k Řecku a zvlášť k Jónskému moři od zkušených matadorů.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » stř pro 08, 2010 1:37 pm

Bubo .. asi nejlepsi zdroj informaci k cili Tve plavby najdes zde... http://www.imray.com/record.cfm?i_stock_code=IB0068
MOzna jeste nekde najdes nejakou doplnujici informaci k nejake konkretni zatoce, ale jny, tak obsahly zdroj informaci, asi tezo najdes. Koupit se to samozrejme da ruzne, myslim ze i zde na obchodu JI
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » stř pro 08, 2010 4:19 pm

Baharis píše:Rád bych na Krétu doplul v září 2011. Třeba se potkáme.
Více po schůzce Apaluchy tento pátek - v sekci Spoluplavba (zatím marně již několik let....). :hmm:

EDIT: Oslovením Papita jsi myslel tu informaci před léty, že překládá řeckého pilota? :D

jo :) , díval jsem se na ten jeho odkaz, ale uvedené piloty už v nabídce nemají. Mě němčina nevadí,třeba by to někde vyhrabal...
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » stř pro 08, 2010 5:39 pm

To Designer - mám kompletně hotovou Dodekanesii a Východoegejské ostrovy, Krétu zmáknu během týdne. Pořešíme to přes SZ nebo mail.
Pawell
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pawell » ned led 02, 2011 10:52 am

Dovolím si jen výrazně osobní dojem ze svého víceletého potloukání se po hezkých řeckých ostrovech. Zkoušel jsem si oblíbit i Krétu. Bohužel - to se mi nepodařilo. Tento ostrov je trochu jiný, i mentalitou obyvatel. Ne nadarmo se říká, že tamní obyvatelé jsou v první řadě Krétani (ano tento spelling) a pak teprve Řekové. Pravda je, že ostrov i Turci opakovaně totálně "vylidnili" od původního obyvatelstva a takové znaky nese. Připravte se i na cenové relace většinou podstatně vyšší než u ostatních ostrovů, vč. tradičního ovoce. Přístav v Heraklionu mi utkvěl v paměti i takovou absurdností, že trvají na účtování poplatků při úvazu na 1 noc za 2 dny (připlutí/odplutí), byť se připluje odpoledne a odplutí ráno. Dokonce chtějí vidět i dokumentaci k záchranným prostředkům vč. platnosti revizí. To jsem nikde jinde na světě nezažil.
Samozřejmě - přeji Vám všem příznivější zkušenost než mám já z 2 plaveb na Krétu.
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » ned led 02, 2011 11:49 am

Ahoj Pawle,
nechtělo by se Ti vylíčit svoje zkušenosti s krétskými přístavy a kotvišti trochu podrobněji? Já bych je přidal k tomu současně překládanému průvodci. Myslím, že by to zájemci o plavbu na Krétě ocenili.
Pawell
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pawell » ned led 02, 2011 12:39 pm

ou, diky za nabídku. Občas něco také píšu. Omlouvám se, ale teď zrovna moc pospíchám s přípravami na větší cestování. Loď mám na Kosu a od 20/4 jsem přihlášen na EMYR 2011 z Instanbulu do Port Saidu /Turecko, Kréta, Sýrie, Libanon, Izrael, Egypt) - viz www.emyr.org a pak dál Rudé moře, Indický oceán (asi s Vasco de Gama Rallye). Z Antalie to Port Saidu mám plnou posádku, ale z Kosu do Istanbulu a pak do Antalie zatím ne - tak kdyby náhodou tady někdo měl zájem, můžeme dohodu.
Omlouvám se, že tím tady plevelím vlákno, souhlasím se smazáním.
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » ned led 02, 2011 12:51 pm

To Pawell,
jasně , to chápu. Tak dobrej vítr do plachet v letošním roce a Posseidon nechť Tě provází! ;)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Příspěvekod Denis » čtv led 06, 2011 9:01 pm

Ako je to s Yugom v Gréckych vodách? Stále sa hovorí a píše o Meltemi, silnom vetre z N, NE, ale ak fúka južný vietor v Chorvatsku, tak by mohol fúkať aj v Grécku, aspoň v jeho západnej časti. Máte niekto skúsenosti? Alebo cestu k nejakej štatistike vetrov v GR?
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » čtv led 06, 2011 9:17 pm

Mám pocit Deni, že Jugo se do Egeje nějak nedostane. Když ne Meltémi, tak bezvětří. A v jeho hlavní letní sezónu jenom Meltémi. Ale má to výhodu. Dopředu celkem s jistotou víš, která strana ostrova je bezpečná.
Jónské moře to samozřejmě chytne.

Sledovat počasí nejen v Egeji můžeš ZDE.

Zpět na