Tak jsem se vrátil z Balatonu, dám sem report pro případné další zájemce o tamnější vody:
Měli jsme Dolhpin 26, známou také jako Balaton 26. Je to pohodlná turistická loď, žádný velký závoďák. Naše byla čtyři roky stará, takže technicky docela v pohodě, až na to, že měřič rychlosti měřil podle nálady a blbě se zavíraly dveře do přední kajuty. Ale to jsou drobnosti. Jediná menší zrada byla, že na lodi nebyl vařič ani nádobí na vaření, jen mikrovlnka, která fungovala samozřejmě jen na elektrice v přístavu. Asi všichni chodí na jídlo do restaurací (ani se jim nedivím, jsou dobré

). Tak jsme holt ještě skočili do auta a jeli 15 km do Veszprému do nákupního centra koupit Camping Gaz a jeden hrnec.
Jachta byla od společnosti Vision Yachtcharter
http://www.vision-yacht.hu/de/. Společnost mohu doporučit, jednání v pohodě. Stránky mají hlavně maďarsky, v německé verzi toho dost chybí a v anglické není skoro nic, ale tím se nenechte odradit

Jestli jsem to pochopil, tak to mají otec se synem, otec umí německy a trošku anglicky, syn slušně anglicky, takže když se prokoušete přes německý booking formulář, tak se dá dál komunikovat anglicky. Lodě předává hlavně otec, ale mě přijel syn, aby mi předal loď v angličtině (mluvím slušně anglicky a pár slov německy). Zpátky jsem předával loď otci a i s ním jsme se domluvili, předání bylo v pohodě, celá kauce bez problém vrácena.
Trochu problém byl s pilotem. Na netu jsem nic moc nenašel a v obchodech kolem přístavu neviděl. Na lodi jsem sice pilot dostal, s pěknými mapkami, ale jen v maďarštině (a možná i němčině, teď si nepamatuji) a hlavně dvacet let starý... Tak sem napíšu i popis přístavů, co jsem za plavbu poznal:
Domovský přístav Vision Yachtcharteru je Balatonfüred Yacht Club (vjezd:
https://mapy.cz/s/QRWU bod 1). Marína je pěkně vybavená, záchody, bufet, volná wifina. Parkování zdarma v maríně, vjezd a vstup do maríny na kartu, kterou dostanete. Akorát jsou všude kolem restaurace, takže večer a občas i dlouho do noci z nich zní hudba.
Pokud byste jeli do
Balatonfüredu jako hosti, tak hned vedle BYC na severovýchod je velké veřejné molo pro velké lodě a u něj pak několik desítek veřejných stání a co jsem koukal, tak vždycky bylo nějaké volné. Jestli někdo vybírá peníze jsem neviděl. Nejde z nich jít do vedlejší maríny (leda člunem), ale hned vedle toho mola je centrální kolonáda, takže restaurace v blízkosti a na WC když tak tam, nebo možná bude něco i na molu.
Přístav pod
Tihany (
https://mapy.cz/s/QRWU bod 2): Je opět hlavně pro linkové lodě, ale je tu i několik stání pro menší jachty. Ale na těch je poměrně malá hloubka, jen 1.5 metru, tak bacha! Byli jsme tam dvakrát a vždy bylo volno. Platí se 3000 Ft za tři hodiny stání nebo 7000 Ft za celý den, vybírá chlápek co přiběhl jak jsme přistávali, dostali jsme dokonce i účet

Hned u přístavu je zóna se stánky, bufety a veřejným WC (placeným).
Fövenyens je jen můstek, jehož jedna strana je pro dopravu (vyvazování zakázáno), na druhou se vejdou 2-3 jachty. Nikdo nic nevybíral, takže jsme stáli přes noc zadarmo, ale na druhou stranu vybavenost nula - leda byste vnikli do blízkých kempů. A molo je oblíbené rybáři, kteří tam jsou přes celou noc, takže o soukromí se moc mluvit nedá.
Ve vedlejším
Balatonakali to vypadá že to bude podobné, ale tam jsme nepřistávali. Kotvili jsme asi 500m SZ od něj na hloubce 2.5 metru, dno mazlavé bahno.
Siófok je velký přístav u vjezdu je docela velká marína. Hned za vjezdem vpravo jsou místa pro návštěvníky (nejspíš - byla volná, nečíslovaná a nikdo nás nevyhodil - stáli jsme tam asi tři hodiny). Také zámek na odchodu z mola byl vyřazený. Bohužel, WC v maríně jsou jen na kartu a je tam ještě jeden východ z areálu ven taktéž na kartu, takže do města jsme se nedostali. Byla tam nějaká kancelář s telefonním číslem, tak snad kdybychom tam zavolali a zaplatili stání, tak třeba kartu dostaneme. Jsou tam nějaká stání dál v přístavu mimo marínu, z těch se možná do města dá jít volně, bohužel byla všechna zabraná, tak jsme to nemohli ověřit.
Na konec pár různých věcí:
- Celkově na Balatonu frčí hlavně němčina, s angličtinou se člověk taky domluví, ale hůř.
- yr.no mi dával slušně přesné předpovědi větru, Windyty bylo spíš mimo
- Při průjezdu průlivem kolem poloostrova Tihany je potřeba dávat pozor, je tu hustý provoz trajektů. Na tom jednom kilometru mezi protilehlými přístavy jely najednou i tři. Jednou jsem to projel na plachty, ale podruhé jsem radši zapnul motor a rychle to projel s ním.
- Co se týče používání motorů, tak pán od charteru říkal, že podle zákona se smí používat pouze v okolí 300m od přístavů a "při nebezpečí". Reálně se samozřejmě používají více. Policii jsem za celých pět dní neviděl, takže pokud člověk potřebuje kus dojet, tak s tím s trochou obezřetnosti není moc problém.
- Většinou byl vítr nejsilnější v brzkém odpoledni, tak od dvanácti do čtyř. Ale možná to byla náhoda.
- Celkem jsme za pět dní ujeli přes 100km, nejdelší porce za jeden den cca 35km (přesně kvůli špatně fungujícímu logu těžko říct, GPS tracking jsem nedělal) a s dovolenou spokojenost