Italie
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
-
- Reputace: 0
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
V Itálii se neplatí nic(tedy,já nikdy nic neplatil).Jenom u proclení pár drobnejch,jako manipulační poplatek.Nutno pojištění.S marínama je to jak kde,ale v drtivé většině levnější jako v Hr.Na jihu je to místama za hubičku.Měsíční kotvení 14 metrové lodě vyšlo na 90,- euro(Sicilie,Sardinie).Oproti Chortvatsku civilizace.I když v Italském pojetí
P.S.:.A abych nezapomněl.Jižní Itálii miluji.Ze všech Evropských zemí v Meditteránu asi nejvíc.
P.S.:.A abych nezapomněl.Jižní Itálii miluji.Ze všech Evropských zemí v Meditteránu asi nejvíc.
- dan
- s/y Hannah
- Reputace: 2
Ja jsem shanel loni celorocni stani v marinach pro osmimetrovku a nenasel jsem nic pod 2000 EUR a navic nikde nebylo misto krome jedine mariny a ta byla na rece u Bibione asi tri mile ve vnitrozemi.Max ponor 1,5m.Ale je fakt ze jsem hledal jen v oblasti mezi Terstem a Benatkami.Nekolikrat jsem narazil na informaci ze do 6 mil nepotrebuji pro lod mensi nez 10m kapitanskou licenci,muzete to nekdo potvrdit?Mam jen cesky prukaz SPS do 0.75m takze by mne to docela zajimalo.
- Monty
- zkušený harcovník
dan píše:Ja jsem shanel loni celorocni stani v marinach pro osmimetrovku a nenasel jsem nic pod 2000 EUR a navic nikde nebylo misto krome jedine mariny a ta byla na rece u Bibione asi tri mile ve vnitrozemi.Max ponor 1,5m.Ale je fakt ze jsem hledal jen v oblasti mezi Terstem a Benatkami.Nekolikrat jsem narazil na informaci ze do 6 mil nepotrebuji pro lod mensi nez 10m kapitanskou licenci,muzete to nekdo potvrdit?Mam jen cesky prukaz SPS do 0.75m takze by mne to docela zajimalo.
Dane..:Sever Itálie je něco jako riviera ve Francii...I když ve Francii normálně zakotvím loď na celej rok(10-11m) tak za 1500-2000,- euro,tak na Rivieře dva krát tolik a i trochu víc.Inu na jih je daleko i pro Itala a je to tam chudoba.Proto tam lidi jsou ještě tak nějak lidi i když se tam krade jako u nás..Ale možná se na to dívám přes růžové brýle.Nicméně to s cenami na severu nemá nic společného.Nehledě na to,že sehnat flek na severu Itálie,i ve Franci je fakt věc nemožná.Jih je trochu volnější.Dá se ale kotvit všude celej rok i zadara,ale musíš mít loď pod dohledem.Jinak je to riziko.Co se týče "řidičáku"tak nikdo,nikdy a nikde ho po mně nechtěl.Ve Francii nepotrěbuješ na plachetnici nic.A Itali všude a vždy zajímalo jenom pojištění...To Frantíky a Španěli taky.I když jsem slyšel,že Španěli občas něco chtějí,ale myslím,že by jim stačil i průkaz z knihovny
Moje zkušenost je taková,že pokud jsi na vlastní plachetnici a máš pojistku,tak nikdo po tobě nic nechce.Pokud neuděláš nějaký problém.To sice nemám z vlastní zkušenosti,ale co jsem slyšel,je to pak mazec.Známej byl v Itálii v lochu 21 dní proto,že do něj napálil nažranej Ital s Motorovou jachtou s 2X450 HP motorama.Byl to nějake místní Boss.Smůla.Jinak bych si troufnul s naším VMP projet celou kouli.Ale je to asi spíše o tom,na koho natrefíš.Asi jsem měl zatím štígro na lidi.
- Olda
- návštěvník fóra
Itálie
Ahoj
Byli jsme na jih od Neapole 3 týdny s naší 6m plachetnicí Santiago. Od té doby mám Itálii ještě raději.
Začínali jsme v Agropoli. Jako zblblý turista z východu, jsem se byl zeptat na kapitanátě, nebo co to bylo, co potřebuji za doklady a co budu platit za slip. Odpovědí mi bylo přání krásné dovolené a rada, kde si mám zadarmo zaparkovat. Jeřáb byl k dispozici (ten už by samozřejmě nebyl zadarmo). Slip tak pohodlný, že v Česku jsem rozhodně takový neviděl.
Jedna kontrola policií v noci za bezvětří na moři. Měl jsem dojem, že se asi spíš přišli podívat, jestli něco nepotřebujeme, když stojíme bezvládně asi 2míle od břehu. Ostatní tam totiž jezdí na motor, i když fouká. Průkaz VMP a pas jim stačil.
Krásná příroda parku Cillento. Hory, skály, jeskyně, kotvení sólo v nádherných zátokách. Prostě idyla.
Jediné náklady na dovolenou byla nafta do auta, dálniční poplatky a občasná útrata v restauraci a obchodě.
Doporučuji.
Olda
P.S. Omlouvám se, hlavně Liborovi, že píšu až teď. Původně jsem chtěl napsat traktát o Itálii. Ale jednak nejsem příliš psavý a také se nepovažuji za odborníka ani na lodě ani na tu Itálii.
Byli jsme na jih od Neapole 3 týdny s naší 6m plachetnicí Santiago. Od té doby mám Itálii ještě raději.
Začínali jsme v Agropoli. Jako zblblý turista z východu, jsem se byl zeptat na kapitanátě, nebo co to bylo, co potřebuji za doklady a co budu platit za slip. Odpovědí mi bylo přání krásné dovolené a rada, kde si mám zadarmo zaparkovat. Jeřáb byl k dispozici (ten už by samozřejmě nebyl zadarmo). Slip tak pohodlný, že v Česku jsem rozhodně takový neviděl.
Jedna kontrola policií v noci za bezvětří na moři. Měl jsem dojem, že se asi spíš přišli podívat, jestli něco nepotřebujeme, když stojíme bezvládně asi 2míle od břehu. Ostatní tam totiž jezdí na motor, i když fouká. Průkaz VMP a pas jim stačil.
Krásná příroda parku Cillento. Hory, skály, jeskyně, kotvení sólo v nádherných zátokách. Prostě idyla.
Jediné náklady na dovolenou byla nafta do auta, dálniční poplatky a občasná útrata v restauraci a obchodě.
Doporučuji.
Olda
P.S. Omlouvám se, hlavně Liborovi, že píšu až teď. Původně jsem chtěl napsat traktát o Itálii. Ale jednak nejsem příliš psavý a také se nepovažuji za odborníka ani na lodě ani na tu Itálii.
- libor.janko
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
- Monty
- zkušený harcovník
libor.janko píše:Ahoj Oldo, není to překlep? Ty jsi plul na VMPčko? Žádný chorvatský nebo náš průkaz "C" nebo lepší?
No...Já se spíše divím,že chtěli po něm VMP...Italové kromě BlueCard, dokladů od lodi a pasu po mně nikdy nic nechtěli...A ani po lidech,co znám.Mimo charterovek.Tam to po tobě chtějí.
- libor.janko
- aktívní jachtař
- Kontaktovat uživatele:
- Olda
- návštěvník fóra
Je to jak říkám. Neříkám, že po mně to VMP chtěli. Chtěli doklady, tak jsem jim dal, co jsem měl. Když nic jinýho, je to celkem pěkná plastová karta s kotvičkou. (Mimochodem dcera se USA raději a s úspěchem prokazovala kolejenkou, poté co divně koukali na český zahraniční řidičák.) Asi jim šlo jen o to zda nejsme např. uprchlíci z Albánie. Jinak na mě dělá dojem, že v přímořských státech, kde mají jiný zdroj příjmů, než české turisty, je jízda 6ti m lodí něco jako u nás na kole.
Ahoj Olda
Ahoj Olda
- Monty
- zkušený harcovník
Olda píše:Je to jak říkám. Neříkám, že po mně to VMP chtěli. Chtěli doklady, tak jsem jim dal, co jsem měl. Když nic jinýho, je to celkem pěkná plastová karta s kotvičkou. (Mimochodem dcera se USA raději a s úspěchem prokazovala kolejenkou, poté co divně koukali na český zahraniční řidičák.) Asi jim šlo jen o to zda nejsme např. uprchlíci z Albánie. Jinak na mě dělá dojem, že v přímořských státech, kde mají jiný zdroj příjmů, než české turisty, je jízda 6ti m lodí něco jako u nás na kole.
Ahoj Olda
Jo,jako na kole.Jenom je to bezpečnější a není u toho tolik buzerace.
modrá karta
Mám dotaz, máte někdo zkušenost z jinou pojištovnou než je Allianz co se týče modré karty? Mám lod 6,30 dlouhou,130HP a platím3800 ročně
Dnes jsme se vrátili z listopadové plavby po Itálii. Vyplouvali jsme ze Salerna a původní cil Lipary vzal kvůli počasí za své. Nějak nebyl vítr. Tak jen pár postřehů, kdyby jste se potulovali od Salerna na jih.
Agriopoli - stojí se hned vpravo za vjezdem, kotva -molo, kotva nám lip držela dále od mola, elektrika je jen na nejaké karty. Neplatili jsme nic. Moc hezke město. pripluti v noci bez problému.
Palinuro - stojí se u mola proti vjezdu- v levé časti, mooringy, elektrika zase na karty, neplatili jsme nic, hluboký je to tam dost, v noci pozor na spoustu malých lodi, lan a bojek
Maratea - malá marina, ale moc se mi tam líbilo. Plovoucí mola, mooringy, elektřina. 30 euro za lod 36 stop. Výlet k soše Krista určitě stojí za to. Jen bacha je to az v 644 metrech nad morem a tam a zpět to bude cca12 km. Krásná je vyhlídková trasa na horu. Zvlášť v noci a za bouřky, kdy jsme tam šli my V sezóně bych sem určitě volal, zda mají místo, moc volno tam asi nebude. V noci, pokud jste tam uz nebyli, to nebude asi nic moc. Ale stačí přijet dostatečně blízko a vjezd je jasnější. Ochrane valy jsou hodně vysoké a i přes den se vjezd otevre az na poslední chvilku
Acciaroli - ve vjezdu a uvnitř je přes 3,5 m hloubka. U zdi za vjezdem, kde pilot nabádá stát je méně než 1,8 m - je to zaneseny. Dá se stát u zdi po cca 100 metrech, tam jsou i mooringy. Nábřeží bylo doooost v rekonstrukci, takže se nám tam nelíbilo.
Ostatní postřehy :
Breeze yachting - nadstandardní přístup. Všechno super. Škoda jen, že lod byla celkem dost obrostla, ale byli jsme posledni a pak půjde z vody. Jinak opravdu přístup perfektní.
Počasí v listopadu - dvě překvapeni. První mile, bylo teplo, přes den kolem 20 a v noci 10. Druhé bohužel dost nemile- nefoukalo
Kiting - nebo jak se to píse. Drak na palubě nedělá dobrotu, zásadně plaší vítr, a to hned, jak se nafoukne Nicméně je zdrojem velmi veselých příhod - tOm Vám rad povypravi své zkušenosti s ostrým startem přímo z lodi Každopádně stačilo jednou draka lehce přejet lodi, když se zrovna koupal a vítr zacal spolehlive nabírat na sile Škoda jen, že se mi to povedlo az posledni den, mohl to byt hezky jachting
Agriopoli - stojí se hned vpravo za vjezdem, kotva -molo, kotva nám lip držela dále od mola, elektrika je jen na nejaké karty. Neplatili jsme nic. Moc hezke město. pripluti v noci bez problému.
Palinuro - stojí se u mola proti vjezdu- v levé časti, mooringy, elektrika zase na karty, neplatili jsme nic, hluboký je to tam dost, v noci pozor na spoustu malých lodi, lan a bojek
Maratea - malá marina, ale moc se mi tam líbilo. Plovoucí mola, mooringy, elektřina. 30 euro za lod 36 stop. Výlet k soše Krista určitě stojí za to. Jen bacha je to az v 644 metrech nad morem a tam a zpět to bude cca12 km. Krásná je vyhlídková trasa na horu. Zvlášť v noci a za bouřky, kdy jsme tam šli my V sezóně bych sem určitě volal, zda mají místo, moc volno tam asi nebude. V noci, pokud jste tam uz nebyli, to nebude asi nic moc. Ale stačí přijet dostatečně blízko a vjezd je jasnější. Ochrane valy jsou hodně vysoké a i přes den se vjezd otevre az na poslední chvilku
Acciaroli - ve vjezdu a uvnitř je přes 3,5 m hloubka. U zdi za vjezdem, kde pilot nabádá stát je méně než 1,8 m - je to zaneseny. Dá se stát u zdi po cca 100 metrech, tam jsou i mooringy. Nábřeží bylo doooost v rekonstrukci, takže se nám tam nelíbilo.
Ostatní postřehy :
Breeze yachting - nadstandardní přístup. Všechno super. Škoda jen, že lod byla celkem dost obrostla, ale byli jsme posledni a pak půjde z vody. Jinak opravdu přístup perfektní.
Počasí v listopadu - dvě překvapeni. První mile, bylo teplo, přes den kolem 20 a v noci 10. Druhé bohužel dost nemile- nefoukalo
Kiting - nebo jak se to píse. Drak na palubě nedělá dobrotu, zásadně plaší vítr, a to hned, jak se nafoukne Nicméně je zdrojem velmi veselých příhod - tOm Vám rad povypravi své zkušenosti s ostrým startem přímo z lodi Každopádně stačilo jednou draka lehce přejet lodi, když se zrovna koupal a vítr zacal spolehlive nabírat na sile Škoda jen, že se mi to povedlo az posledni den, mohl to byt hezky jachting