Moduly GPS a aplikační GPS
Moderátoři: Pepa, windward, vilma
- olaf
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
děkuji za odpověď a zdravím
ještě mě napadlo proč nepoužívat sonar třeba humminbird 700series767xcombo, má gps, barometr teplotní čidlo + mapy a asi další věci na dokoupení
dále má sondy 20, 60, 90, a 2x45 stupňů, takže při kotvení třeba blízko břehu je na obrazovce vidět perfekně dno a sonda 45 stup. ukazuje dno i před lodí
olaf
ještě mě napadlo proč nepoužívat sonar třeba humminbird 700series767xcombo, má gps, barometr teplotní čidlo + mapy a asi další věci na dokoupení
dále má sondy 20, 60, 90, a 2x45 stupňů, takže při kotvení třeba blízko břehu je na obrazovce vidět perfekně dno a sonda 45 stup. ukazuje dno i před lodí
olaf
- alffa
- Site building team
- Reputace: 2
Copak o to,
Niko by asi nebyl proti. Mě by se líbilo i tohle:
Dosah hloubky ........................................... 750 m ve 2D režimu (45 m stranově)
Výstupní výkon ........................................... 1000 W RMS (8000 W špičkový)
Pracovní frekvence .................................... 50 kHz, 200 kHz, 262 kHz, 455 kHz
Pokrytí - úhel záběru ................................. 180° celkově,
74° @ -10 dB v 50 kHz,
20° @ -10 dB ve 200 kHz,
84° @ -10 dB ve 2× 262 kHz
Rozlišení cíle .............................................. 6,35 cm
Povolený rozsah napájecího napětí ......... 10 - 20 V DC
LCD displej ................................................. 480V × 854H pixelů, 65 000 barev
Typ sonarové sondy .................................. XHS-9-SI-160-T
GPS přijímač .............................................. 16tikanálový GPS WAAS
94 999,00 Kč
Jen by to chtělo nějakého sponzora. Nechceš se toho Olafe ujmout? alffa
Niko by asi nebyl proti. Mě by se líbilo i tohle:
Dosah hloubky ........................................... 750 m ve 2D režimu (45 m stranově)
Výstupní výkon ........................................... 1000 W RMS (8000 W špičkový)
Pracovní frekvence .................................... 50 kHz, 200 kHz, 262 kHz, 455 kHz
Pokrytí - úhel záběru ................................. 180° celkově,
74° @ -10 dB v 50 kHz,
20° @ -10 dB ve 200 kHz,
84° @ -10 dB ve 2× 262 kHz
Rozlišení cíle .............................................. 6,35 cm
Povolený rozsah napájecího napětí ......... 10 - 20 V DC
LCD displej ................................................. 480V × 854H pixelů, 65 000 barev
Typ sonarové sondy .................................. XHS-9-SI-160-T
GPS přijímač .............................................. 16tikanálový GPS WAAS
94 999,00 Kč
Jen by to chtělo nějakého sponzora. Nechceš se toho Olafe ujmout? alffa
- olaf
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
alffa:
sponzora zatím dělat nechci, ješte mám do čeho investovat, možná později, ještě si to rozmyslím
to moje řešení je asi okolo 20 000kč v brně na výstavě rybařiny možná ještě levnejší
a stím lesem jsem zapoměl napsat pri použití v autě, já ještě loď nemám doma ale při rybařině na labi a v itálii tam stromy jsou a docela husté
olaf
sponzora zatím dělat nechci, ješte mám do čeho investovat, možná později, ještě si to rozmyslím
to moje řešení je asi okolo 20 000kč v brně na výstavě rybařiny možná ještě levnejší
a stím lesem jsem zapoměl napsat pri použití v autě, já ještě loď nemám doma ale při rybařině na labi a v itálii tam stromy jsou a docela husté
olaf
olaf:
Pokud se zajímáš o autonavigaci, zvu tě na server www.poi.cz
Spoustu otázek ti zodpoví také www.ce4you.cz
Pokud se zajímáš o autonavigaci, zvu tě na server www.poi.cz
Spoustu otázek ti zodpoví také www.ce4you.cz
- alffa
- Site building team
Ahoj,
Na to tady vede poměrně dlouhou dobu diskuzi Monty.¨:
http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=315
alffa
Na to tady vede poměrně dlouhou dobu diskuzi Monty.¨:
http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=315
alffa
Ahojte, taky přidám svoji trošku do mlýna: Používám obyč nokiu se symbianem 6120classic a k tomu externí bluetooth modul nokia ld-3w. V mobilu mám nahranou aplikaci SmartComGPS a do ní lze celkem snadno nahrát mapy, upravené dalším free prográmkem SmartCom OGF2 convertorem z jakéhokoliv obrázku (.jpg...) Pak už stačí v mobilu mapu zkalibrovat několika body - třeba pomocí google.maps a hurá na loď(naskenované male karte), na výlet (naskenované turistické mapy) atd....veškerý software zdarma na netu a investice do telefonu (jakýkoliv se symbianem) u mě 4.300kč a do modulu 1500kč. a je to...
Problém nastal, když jsem chtěl lepší zobrazení na noťasu...program by se našel, s mapama je to už horší, ale největší boj je se spojením pomocí bluetooth...asi po 3. hodinách trápení, nastavovaná portů odinstalovávání a nainstalovávání jsem to vzdal - ale štve mě to, protože se mi to jednou podařilo spojit....pokud by měl někdo s tímto modulem a spojením přes bluetooth kladnou zkušenost, tak se pochlubte....
Problém nastal, když jsem chtěl lepší zobrazení na noťasu...program by se našel, s mapama je to už horší, ale největší boj je se spojením pomocí bluetooth...asi po 3. hodinách trápení, nastavovaná portů odinstalovávání a nainstalovávání jsem to vzdal - ale štve mě to, protože se mi to jednou podařilo spojit....pokud by měl někdo s tímto modulem a spojením přes bluetooth kladnou zkušenost, tak se pochlubte....
klucíí nevíte někdo jestli citlivost 160dbm je spíše lepší nebo spíše horší??
mám zálusk na 'NaviLock GPS USB přijímač NL-402U, u-blox5 SuperSense® GPS / Galileo'
je to odsud: http://mobile.itek.cz/moduly-gps-dratov ... B-prijimac
umí to přijímat 50 satelitů, ale na druhou stranu jsem se nikde nedočetl,
jestli to ma sirf II , nebo III, tož nevim ,ale u většiny modulů citlivost napsaná
není, tak si říkám,že když tu je tak se s tím asi chlubí, tak by to mohla být z těch lepších.
dík sekysh
mám zálusk na 'NaviLock GPS USB přijímač NL-402U, u-blox5 SuperSense® GPS / Galileo'
je to odsud: http://mobile.itek.cz/moduly-gps-dratov ... B-prijimac
umí to přijímat 50 satelitů, ale na druhou stranu jsem se nikde nedočetl,
jestli to ma sirf II , nebo III, tož nevim ,ale u většiny modulů citlivost napsaná
není, tak si říkám,že když tu je tak se s tím asi chlubí, tak by to mohla být z těch lepších.
dík sekysh
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Na SIRF III nehleď a nehledej, to je jen čipová sada(označení).
pokud to umí i Galileo, tak tam bude asi jiná sada.
Citlivost bude dobrá, v podstatě dnes běžná (o 1 dB lepší ).
Např. podobný tamtéž: NaviLock GPS USB Receiver SiRF III (NL-302U) má GPS Receiver založen na osvědčeném chipsetu SiRF Star III High Performance GPS s vysokou citlivostí (-159dB) a má 20 paralelních sledovacích kanálů.
pokud to umí i Galileo, tak tam bude asi jiná sada.
Citlivost bude dobrá, v podstatě dnes běžná (o 1 dB lepší ).
Např. podobný tamtéž: NaviLock GPS USB Receiver SiRF III (NL-302U) má GPS Receiver založen na osvědčeném chipsetu SiRF Star III High Performance GPS s vysokou citlivostí (-159dB) a má 20 paralelních sledovacích kanálů.
to si pif!!
a za bratru 1100-1200káčé
ale ještě ho nemám, moje nadšení je zatím živeno pouze teorií,
uvidíme jak v realu
alfo nepíšu jsi pif, ale to si pif!! jako to si piš ale to jen tak mmch.
uvidíme jak v realu
alfo nepíšu jsi pif, ale to si pif!! jako to si piš ale to jen tak mmch.
Naposledy upravil(a) jsekera dne stř led 07, 2009 3:17 pm, celkem upraveno 1 x.
- alffa
- Site building team
jsekera píše:to si pif!!
uvidíme jak v realu
Nejsem ani pif, ani paf.
Je mě líto ale asi Tvé nadšení zchladím:
Navigační systém Galileo je plánovaný autonomní evropský Globální družicový polohový systém (GNSS), který by měl být obdobou americkému systému Navstar GPS a ruskému systému GLONASS. Jeho výstavbu zajišťují státy Evropské unie a jejich instituce. Spuštění GNSS Galileo je stále oddalováno a původně měl být provozuschopný od roku 2010, podle nových plánů je nejbližší rok spuštění 2014.
Podle nejnovějších poznatků se zatím píše rok 2009.
Domnívám se, že GALILEO je v tomto případě pouze obchodní název který s vlastním systémem nemá nic společného.
Třeba mě někdo opraví. Byl bych tomu moc rád.
alffa
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Co je Galileo netřeba zde rozebírat, máme už nějakou dobu tady http://jachting.info/modules.php?name=F ... topic&t=24
nebo tady modules.php?name=News&file=article&sid=1
- alffa
- Site building team
Libor píše:Co je Galileo netřeba zde rozebírat, máme už nějakou dobu tady http://jachting.info/modules.php?name=F ... topic&t=24
Já tady Libore nerozebírám systém GALILEO jako takový.
Já se ptám, jestli již existuje modul, který už umí neexistující systém.
Libor píše:Na SIRF III nehleď pokud to umí i Galileo, tak tam bude asi jiná sada.
Tvoje odkazy jsou fajn ale tam na mou otázku odpověď nenacházím.
alffa
ano a není to poprvé,co jsem na to narazil,
trošku je to asi sázka do loterie, ale tím galileo je OPRAVDU myšlený
budoucí(částečně již existující ale zatím nespuštěný) evropský
navig.sys. a ty moduly by měly přijímat signál jak amer.GPS
tak evropský galileo. kdy to pofrčí (pro skeptiky jestli), to už je debata
do jiné diskuze, každopádně není to jen obchodní název,
opravdu jde o jeden modul schopný přijímat signál ze dvou různých navigačních
systémů (byť z jednoho zatím pouze teoreticky)
sekysh
trošku je to asi sázka do loterie, ale tím galileo je OPRAVDU myšlený
budoucí(částečně již existující ale zatím nespuštěný) evropský
navig.sys. a ty moduly by měly přijímat signál jak amer.GPS
tak evropský galileo. kdy to pofrčí (pro skeptiky jestli), to už je debata
do jiné diskuze, každopádně není to jen obchodní název,
opravdu jde o jeden modul schopný přijímat signál ze dvou různých navigačních
systémů (byť z jednoho zatím pouze teoreticky)
sekysh
Já bych na Galilea v tuto dobu zapoměl. Než to spustí, jestli to spustí, už budu mít druhou nebo třetí navigaci. Navíc stále slibovali kompaktabilitu. Akorát že Galileo bude mít oproti GPS několik vychytávek, ale už na komerčním základě.
SIRF III je opravdu čip, nesouvisí s citlivostí, ale se schopností SW se poprat s přijatým signálem. SIRF III oproti svému předchůdci (nemyslím si, že měl označení SIRF II) umí pracovat s odraženým signálem, takže se chytá i tam, kde dříve ne.
Co se týká počtu přijímaných družic, je to celkem jedno. Obvzlášť na moři, kde je výhled od horizontu po horizont. Umění přijímat 50 satelitů je hezký reklamní tah, ale lítá jich tam 30, aktivních je 21 a v jeden okamžik viditelných je 6-12. Podle místa a času. Tak o čem to je?
Na moři to je opravdu úplně jedno. Tam chytnete signál aj na rezavé vidle. Mě v půlce jednoho týdne odešla na 276tce anténa, tak jsme tam s Hanesem strčili kousek měděného drátu, chvilku zkracovali, chvilku tvarovali a normálně jsme týden dojeli.
SIRF III je opravdu čip, nesouvisí s citlivostí, ale se schopností SW se poprat s přijatým signálem. SIRF III oproti svému předchůdci (nemyslím si, že měl označení SIRF II) umí pracovat s odraženým signálem, takže se chytá i tam, kde dříve ne.
Co se týká počtu přijímaných družic, je to celkem jedno. Obvzlášť na moři, kde je výhled od horizontu po horizont. Umění přijímat 50 satelitů je hezký reklamní tah, ale lítá jich tam 30, aktivních je 21 a v jeden okamžik viditelných je 6-12. Podle místa a času. Tak o čem to je?
Na moři to je opravdu úplně jedno. Tam chytnete signál aj na rezavé vidle. Mě v půlce jednoho týdne odešla na 276tce anténa, tak jsme tam s Hanesem strčili kousek měděného drátu, chvilku zkracovali, chvilku tvarovali a normálně jsme týden dojeli.
No mě jde o to koupit GPS modul k notesu aby byl citlivý i k odraženému signálu
a spolehlivý ( ve smyslu ověřeno používáním)
shrnu k čemu jsem zatím došel:
Souhlasím s baharisem že 50satelitů je nevyužitelný reklamní tah.
To že to umí i galileo mě sice pořád příjde zajímavé (to víte starý ,důvěřivý hračička )
ale fakt je, že vzhledem k tomu, že to budu v dohledné době využívat pouze jako GPS,
tak mi nakonec přijde nerozumné spoléhat se na čipovou sadu, která je osazena jen ve velice
málo přístrojích a spolehnu se raději na osvědčené fungující systémy- čip, který bude umět
zpracovat i odražený signál tedy asi ten vzpomínaný sirf III.(je jediný, ke kterému jsem
našel nějaké komentáře(vesměs pochvalné) ať zde nebo jinde.
kandidátem tedy zůstává NaviLock GPS USB Receiver SiRF III (NL-302U).
Uvidíme, snad to do toho hodonína rozseknu a přijedu již vybaven jak ručkou
(GPS 72, stará ale slouží), tak něčím co připojím k notesu.
P.S.:celé to je tak, že ručka by mi stačila, ale nemám na notesu seriový port, což mi neumožňuje
zpracovávat data na počítači( na mou ručku existuje pouze seriový káblík ).
a nový notes sice budu kupovat ale nějaký ten subnote a ty mají taky pouze USB.
tož tak
a spolehlivý ( ve smyslu ověřeno používáním)
shrnu k čemu jsem zatím došel:
Souhlasím s baharisem že 50satelitů je nevyužitelný reklamní tah.
To že to umí i galileo mě sice pořád příjde zajímavé (to víte starý ,důvěřivý hračička )
ale fakt je, že vzhledem k tomu, že to budu v dohledné době využívat pouze jako GPS,
tak mi nakonec přijde nerozumné spoléhat se na čipovou sadu, která je osazena jen ve velice
málo přístrojích a spolehnu se raději na osvědčené fungující systémy- čip, který bude umět
zpracovat i odražený signál tedy asi ten vzpomínaný sirf III.(je jediný, ke kterému jsem
našel nějaké komentáře(vesměs pochvalné) ať zde nebo jinde.
kandidátem tedy zůstává NaviLock GPS USB Receiver SiRF III (NL-302U).
Uvidíme, snad to do toho hodonína rozseknu a přijedu již vybaven jak ručkou
(GPS 72, stará ale slouží), tak něčím co připojím k notesu.
P.S.:celé to je tak, že ručka by mi stačila, ale nemám na notesu seriový port, což mi neumožňuje
zpracovávat data na počítači( na mou ručku existuje pouze seriový káblík ).
a nový notes sice budu kupovat ale nějaký ten subnote a ty mají taky pouze USB.
tož tak
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Poznámka.
Mám GPS76 a jde to připojit na USB pomocí speciálního káblu- převodu sériového na USB a ovladače v NTB.
http://www.hwgroup.cz/products/rs485_42 ... z.html#usb
Takže to lze řešit i bez nového přijímače pro USB
Mám GPS76 a jde to připojit na USB pomocí speciálního káblu- převodu sériového na USB a ovladače v NTB.
http://www.hwgroup.cz/products/rs485_42 ... z.html#usb
Takže to lze řešit i bez nového přijímače pro USB
no ono koupit redukci USB/serial + instalace ovladačů za 1600,- nebo USB modul za 1000,- a navíc beru to tak, že notes na navig. stolku+ modul, v kokpitu ručka - on se ten modul využije i jinak, není to pro mě vyhozená investice.
já ten seriový kábl mám, tak to můžu ládovat datama doma ze stolního počítače,
jen když už vyrazím ven s notesem (loď , auto) takuž to nepropojím a v ten moment je modul
vlastně nejlevnější a i na skladování, zapojení atd... nejlepší varianta.
Nejde mi o to jestli modul ano, nebo ne, to už jsem si rozhodl dříve,
spíš o to jaký a v tom tohle forum svůj účel plní na jedničku
zase jsem o krok dále.
díky
já ten seriový kábl mám, tak to můžu ládovat datama doma ze stolního počítače,
jen když už vyrazím ven s notesem (loď , auto) takuž to nepropojím a v ten moment je modul
vlastně nejlevnější a i na skladování, zapojení atd... nejlepší varianta.
Nejde mi o to jestli modul ano, nebo ne, to už jsem si rozhodl dříve,
spíš o to jaký a v tom tohle forum svůj účel plní na jedničku
zase jsem o krok dále.
díky
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Kdyby jste se rozhodli kupovat převodník USB<>serial, je potřeba se mít na pozoru.
Některé totiž nefungují. Ne, že by nefungovali vůbec, ale prostě se to nějak spolu nedomluví a GPSku to nenajde. Bádal jsem po tom na internetu a existuje několik převodních čipů a i zapojení a sami někteří výrobci píší, že se může stát, že se to v některých aplikacích zhádá. Uživatelé pak píší, že je potřeba koupit jiný převodník, s jiným čipem a že to pak běží v pohodě.
Na vlastní oči jsem viděl Garmin Legend (černobílý), noťas a redukce (nevím už výrobce) a ani ťuk. Po připojení Legenda Vista (USB) vše okamžitě běželo jak má. Jiný převodník jsme neměli k vyzkoušení u sebe.
S některými prodejci se dá domluvit, že pokud to nepojede, redukci vezmou do 2-3dní bez problému zpět.
Já koupil takto v Jimazu (Praha), běhá bez problému, ale v jiné aplikaci. Stála někde mezi 400-500Kč (to není ta co nefungoval, Legenda nemám a tak jsem to nezkoušel).
Některé totiž nefungují. Ne, že by nefungovali vůbec, ale prostě se to nějak spolu nedomluví a GPSku to nenajde. Bádal jsem po tom na internetu a existuje několik převodních čipů a i zapojení a sami někteří výrobci píší, že se může stát, že se to v některých aplikacích zhádá. Uživatelé pak píší, že je potřeba koupit jiný převodník, s jiným čipem a že to pak běží v pohodě.
Na vlastní oči jsem viděl Garmin Legend (černobílý), noťas a redukce (nevím už výrobce) a ani ťuk. Po připojení Legenda Vista (USB) vše okamžitě běželo jak má. Jiný převodník jsme neměli k vyzkoušení u sebe.
S některými prodejci se dá domluvit, že pokud to nepojede, redukci vezmou do 2-3dní bez problému zpět.
Já koupil takto v Jimazu (Praha), běhá bez problému, ale v jiné aplikaci. Stála někde mezi 400-500Kč (to není ta co nefungoval, Legenda nemám a tak jsem to nezkoušel).