500g hladké mouky

1 balíček droždí
1 lžičku cukru (na kvásek)
2 lžičky soli
5 lžic olivového oleje
250ml vody ( tolik vody, aby těsto zůstalo husté)
1 vejce na potření (stačí bílek rozšlehaný s vodou).
hrubou sůl + kmín na posypání.
(Hrubou sůl seženete u kamaráda pekaře, nebo překrystalizujete obyčejnou)
Dejte vzejít kvásek, vmíchejte do mouky a ostatních ingrediencí.
(kvásek už jsme probrali u chleba)
Důkladně prohněťte. Nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (půl až tři čtvrtě hodiny i déle, dle okolní teploty).
Na něčem pomoučněném vyválejte válečky (jako kdysi z plastelíny).
Pleťte malé houstičky či plácejte bochánky, nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout.
Pokud se vám nepovedou válečky a vyjdou vám placky, nezoufejte. Placky, pokud možno trojúhelníky, srolujte a máte rohlíky.
Potřete vejcem posypte solí + kmínem. Pečte v troubě nebo někde, předehřáté na 180 stupňů do zlatova (asi 25 minut).
Je to tak na 12 housek.
Podávejte ještě teplé, posádka vám urve ruce. Při rozdělování doporučuji dohled, nejméně prvního důstojníka.

Práce 20 minut + kynutí 45 minut + práce 15 minut + kynutí 15 minut + pečení zhruba 25 minut
Dobrou, alffa