Ahoj.
Pánové, ta špulka na vlasec o které tady diskutujete (necítím se povolán polemizovat o tom, kam až ji vítr odfoukne...) bude nepochybně výborná věc v místech, kde už dopředu víte, že kotvu pověsíte na kořen a potřebujete mít možnost vytažení za "kontra" lanko a kde jste v podstatě sami...Ale nebude to v žádném případě kotevní bójka, i kdyby to nakrásně fungovalo a "zůstalo" opravdu nad kotvou

Už jsem tady psal, z jakých důvodů se bojím v přeplněných kotvištích kotevní bóji použít...ignorance některých takykapitánů. Mohl bych popsat pár prožitých i viděných situací, ale asi to nemá smysl. Snad stačí konstatovat, že když existují (a věřte starýmu zkušenýmu, že jich je buhužel poměrně dost) tupci kteří dokáží ignorovat klasickou kotevní bójku, tak tohle vaše udělátko připomínající v moři se bohužel běžně vyskytující bordel, vám v klidu přejedou a bude-li to lanko dosti pevné, tak tu kotvu v pohodě se všemi následky taky vytrhnou! Zejména to oceníte, pokud budete v té době na břehu pojídat chutnou krmi nebo obdivovat památky či místní krasavice. Jedinou útěchou vám může být, že se jim to lanko pravděpodobně namotá na šroub a třeba jim alespoň zničí ložisko a možná, při troše kliky, i převodovku.
Samo nikomu nic zlýho nepřeju a právě proto vás před použitím na frekventovaných místech důrazně varuju
Osobně si lámu hlavu, jak nějakou tu "normální " bójku v tomto smyslu vylepšit, aby i ti tupější pochopili o co asi kráčí. Včetně takových šíleností, jako je trčící "klacek" s vlaječkou se jménem lodě, něco na způsob potápěčských bójek...Ale obávám se, že po tmě a v případě destiláty dopovaných skiperů to stejně fungovat nebude.
No přeju vám víc štěstí, než jsem asi měl já
Wlady