Byl jsem v deltě podobně jako Denis, přesněji cca před 35 lety. Mohu potvrdit krásu i romantiku, zejména pokud někomu připadnou romantické z bláta uplácané chýše s rákosovou střechou ozdobené, ale pouze u těch zazobaných, v oknech "záclonkami" z umně vysříhaného alobalu.
Pokud se komárů a jiných potvor týče, mám bohužel diametrálně odlišné zkušenosti. I když v této souvislosti musím popravdě předeslat, že jsem velmi oblíbeným společníkem výprav do přírody, protože mě tyhle potvory milujou natolik, že všichni účastníci jsou v naprosté pohodě, zatímco veškerá dostupná komáří havěť sedí a hoduje na mě!!! Ale k věci. V deltě jsem strávil (původní plán byl samo naprosto jiný), JEDNU hrůzyplnou noc pod širákem, ktará vypadala takto:
Dorazili jsme na idylický palouček obklopený rákosím (byl jsem tam s nějakou slečnou, tak mi to připadlo velmi šikovné...), někdy v pozdním odpoledni. Nasbírali nějaké suché rákosí a snad i pár kusů dřeva na ohýnek, který jsme ještě před soumrakem ZAPÁLILI = dýmu hafo...Pak jsem, vědom si hrozícího nebezpečí, oblékl kompletní teplákovou soupravu, kterou jsem HOJNĚ postříkal repelentem, s naivní představou, že okamžiky, kdy mi bude případně jaksi "na obtíž" přijdou s východem hvězd, tj. v době, kdy každej normální komár dávno chrní. Takto vybaven jsem usedl k ohni, snědl jakousi dovezenou krmi a ZAPÁLIL si cigáro. V tom okamžiku se smrklo a vypuklo rodeo. V několika minutách jsem byl, repelent nerepelent, obalen vrstvou komárů a cca o litránek krve lehčí. Aby toho nebylo málo, každých pár minut, se zvukovým efektem vrtulníku, přilétlo cosi jako maxihovado. Bez přehánění tak 5 cm zdéli. No skončilo to velmi neslavně a neromanticky mým zbabělým útěkem pod deku, naštěstí takovou prošívanou, takže ji ty potvory neprokously. Ale nedosti na tom! Musel jsem takhle potupně, tj. kompletně přikrytý i s hlavou, vydržet až do rána! Kdykoli jsem se totiž v průběhu noci pokusil, v naivním domění, že slušně vychovanej komár už dávno chrápe, vystrčit špičku nosu, zjistil jsem, že nade mnou pár tisíc těch potvor v předtuše tučného sousta vytrvale krvelačně krouží. Spát se nedalo, protože mi bylo příšerný vedro a taky jsem měl děsnej vztek, jelikož jsem na noční čas plánoval věru jinej program. V zájmu objektivity přiznávám, že ona dívčina trpěla taktéž, ale přeci jenom méně.
Výše uvedenou zkušenost bych pro případné zájemce o návštěvu této lokality zobecnil do poučky, kterou jsem si, vzhledem k tomu, že jsem ji zaplatil několika litry vlastní krve a jednou nocí nedobrovolného celibátu, dovolil ve vší skromnosti nazvat svým jménem. Wladyho věta tedy zní : DÝM Z OHNĚ ČI CIGARETY, ALE PŘEDEVŠÍM OPOJNÁ VŮNĚ ČESKÉHO REPELENTU, VÝZNAMNĚ ZVYŠUJÍ CHUŤ RUMUNSKÉHO KOMÁRA K JÍDLU A VYVOLÁVAJÍ U NĚJ NESPAVOST.
Potenciálním návštěvníkům asi nezbývá než doufat, že po vstupu Rumunska do EU se zcivilizovali i místní komáři, osobně o tom velmi pocybyju a platí-li tedy stále Wladyho věta, považuju za jedinou přijatelnou ochranu brnění

Tak hodně štěstí všem dobrodruhům, kteří se tam vydají....

Wlady