Osmosa laminátu? Jak na ní?

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: Pepa, david, vilma

david
moderátor
Reputace: 232

Příspěvekod david » čtv říj 06, 2011 10:51 pm

jestli to je loď tovární výroby, bude mít gelcoat. a jestli ho někdo přetřel barvou, která má osmózu, je spíš jen kosmetická vada

pokud to je laminát samodomo, ani tak to není zásadní. měl jsem ten samý problém, barva dělala puchýřky, ale laminátu se to netklo. laminát byl potaženej polyesterovým kytem. jedna lod´je z roku 76 a letos jsem viděl fotky ze Slap - regaty, ještě plave. druhou jdem dělal někdy tak 86, taky plave. Ta první, plachtnice byla na vodě několik let nonstop, tedy i v zimě.

laminát by se neměl brousit vůbec. hlavně se nesmíš dostat do tkaniny, pak se podle vláken táhne voda a jde mrazem rychle do řiti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a stejně si časem postavíš / koupíš jinou, větší - jako všichni :whist:
stanislavK
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod stanislavK » čtv říj 06, 2011 11:18 pm

No stavba je to domácí,takže ten Gelcoat to asi vážně nebude.Jestli je osmóza jen v barvě se dá nějak poznat bez zásahů?asi ne,co?Takže předpokládám správně, že lepší bude opravy nechat až na jaro? A zazněla tu i rada, že se při broušení musím dostat pod bublinky, takže do laminátu asi budu muset brousi,ne?
Jo a veškeré "nátěry" jsou asi spíš nástřiky,že?nebo lze i natírat, tak aby to nenechávalo šmouhy po štětci?

Jinak vězší loď asi ne,na přehradě bych se s větší už asi sotva otočil :) ,s tou stavbou to s mojí zručností asi nepůjde :hmm: .
davidhd
návštěvník fóra
návštěvník fóra

co pískování?

Příspěvekod davidhd » stř led 04, 2012 9:45 pm

Ahoj,
neřešim přímo osmozu ( teda doufam), ale jen renovuji cca 30 let starou laminátovou lod. Boky jsou pěkně obroušené od předchozího majitele, ale pod čarou ponoru je nános všemožných nátěrů na tema antifouling. Z broušení se mi upřímně dělá mdlo. Mate někdo zkušenosti s pískováním?
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv led 05, 2012 8:17 am

Pískování je strašné násilí. Na svojí lodi jsem vše trpělivě dostal dolu trochu tupým dlátem a co nešlo jsem obrousil. nejlepší, ale zároveň nejdražší je otryskat barvu ledem. znám jednoho kluka co to v česku dělá. nedávno jsem četl na toto tema článek v Owneryachtu. tam srovnávali všechny způsoby. pískování, led, odstraňovač nátěrů a oškrábání. srovnávali cenu, čas,efekt a super experti :D se schodli na tom že škrábání vychází nejlépe. jenže to má svůj háček. když to nejde oškrábat tak můžete škrabku hodit do vody a pak se vydat jinou cestou. je fakt že zatím jsem viděl poměrně dost škrábalů v akci a tak to asi většinou jde. mně nešel za boha kýl ten jsem brousil. byla to úděsná práce ve 40 stupních na Pantalerii. musím se přiznat že jsem zatím nikdy pískovat laminátovou loď neviděl. Tady se škrábe a nebo používá odstraňovač nátěrů.
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

pískování

Příspěvekod jsekera » čtv led 05, 2012 11:26 am

No my jsme se s kamarádem pokoušeli dát dohromady staré lamin. PLUTO a nechali jsme trup opískovat (kamoš je kovář a udělali nám to tam,kde normálně pískuje kovové díly před zinkováním) . pískování jako metoda volby není špatný nápad, ale má několik úskalí :
(myslím teď pískování laminátu, u jiných mater.to je trochu jinak)

1. je potřeba aby se toho ujal někdo, kdo nedrží písk. pistoli poprvé v ruce (sám vím o čem mluvím) - riziko nerovnoměrného úbytku materiálu

2.musíš počítat s tím, že povrch po opracování bude mít hrbolatou strukturu, rozhodně nelze (běžnýmy abrazivy, o ledu nic nevím)
dosáhnout hladkého povrchu - nutnost následně zatáhnout kitem
nebo zalít pryskyřicí - váhu by to zvýšit nemělo ale spotřeba bude slušná :-(

3.velikost písk.boxu versus velikost lodi - lze řešit tak, jak to řešil Stanislav s Eternity - mobilní pískovací stanice, lze domluvit, existují, ale finančně to bude zase někde jinde, Stanislav by ti k té mobilní verzi řekl asi konkrétnější info, než když si necháš něco otryskat tam kde to dělají . (doprava, recyklace abraziva......)

tož asi tak - jde to ,ale musíš vědět co tě čeká,ať pak nejsi velmi překvapený
sekysh
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » čtv led 05, 2012 3:09 pm

přesně tak a tak to je.
davidhd
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod davidhd » čtv led 05, 2012 8:59 pm

No koukam, že jako skvělý inovativní napad se to tady neujalo :( Nicmeně jsem se domníval, že bych to tim pískem dostal z nejhoršího a pak to samozrejmě nahladko dobrousil nějakou vibrační bruskou. S tou pískovačkou je to tak, že kamoš je kameník takže by mi ji pujčil a ja bych si do toho koupil jen písek. Horší "bordel" než z broušení snad již nemužu udělat... Ještě to tedy zvážim nicmeně předchozí lodičku jsem brousil omýmval LAKTOSTANEM zase brousil a výsledek byl strašlivý to měla jen 4m tahle ma 6,10 takže vymejšlim cokoliv jen abych se u toho moc nenadřel ;)
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » čtv led 05, 2012 10:51 pm

Píšeš o vrstvách antifoulingu. Ten se likviduje na mokro! Jde trochu i o zdraví. Potom vem brusku, zkus nejdřív 60ku a uvidíš. Používej vysavač a roušku. Pozor na zahranění a nebuď dlouho na jednom místě. než začneš s nátěry, nech několik měsíců proschnout. Loď do 10 metrů zvládneš sám. Hoď sem foto, až dobrousíš. Přeji trpělivost!
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Re: Osmosa laminátu? Jak na ní?

Příspěvekod olin » čtv kvě 25, 2017 8:16 pm

Momentálně dávám dohromady Pluťáka, kde je trup v katastrofickým stavu. Nechci do něj cpát peníze, ale chci ho dostat znovu na sezónu (nejraději letos), nebo dvě na vodu. Předem upozorňuju, že nechci nakupovat žádnou drahou marine chemii a vlastně nechci nakupovat nic. Mám doma epoxi i poly pryskyřici, nějaké plátno různých gramáží, eprosin, polyesterový tmel s vláknem i bez. Chci si vystačit pouze s tímto a nic nepřikupovat. Rád bych vaše názory a postupy, zda s daným materiálem by jste to udělali taky takto, nebo zda by někdo zvolil jiný postup.
č.1 zde bych asi použil eprosin
Obrázek
č.2 strhnout plátno a znovu přelaminovat s polyesterem
Obrázek
č.3 vzduchová bublina mezi laminátem a gelcoatem do které se dostala voda a nafoukla ji. Probroušeno do hloubky cca 1cm, laminát neporušen, v plánu mám vyplnit několika vrstvami plátna s polyesterovou pryskyřicí
Obrázek
č.4, 5, 6 poškozen gelcoat, laminát v pořádku, rovné plochy, obr č.6 obtoková hrana, chci pouze zatmelit, mám použít polyesterovej tmel, eprosin a nebo smíchat pryskyřici s křídou, či pilinama?
Obrázek
Obrázek
Obrázek
david
moderátor

Re:

Příspěvekod david » čtv kvě 25, 2017 10:13 pm

davidhd píše:No koukam, že jako skvělý inovativní napad se to tady neujalo :( Nicmeně jsem se domníval, že bych to tim pískem dostal z nejhoršího a pak to samozrejmě nahladko dobrousil nějakou vibrační bruskou. S tou pískovačkou je to tak, že kamoš je kameník takže by mi ji pujčil a ja bych si do toho koupil jen písek. Horší "bordel" než z broušení snad již nemužu udělat... Ještě to tedy zvážim nicmeně předchozí lodičku jsem brousil omýmval LAKTOSTANEM zase brousil a výsledek byl strašlivý to měla jen 4m tahle ma 6,10 takže vymejšlim cokoliv jen abych se u toho moc nenadřel ;)

opískovat pískem jdou i škeble z epoxidového nátěru, aniž by se nějak zvlášť porušil. Následnej novej nátěr, jen tak zlehka, vysokotlakem a Hemplem Mastikem všechny škrábance zcela zarovnal. Jen to chce umět pískovat. Vyzkoušeno na mojí lodi. Kamarád má plachťák na Floridě, taky nebrousej, ale pískujou.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » čtv kvě 25, 2017 10:48 pm

Pro mě je třeba pískpvání utopie a těch 6 vrsrev barvy z Pluťáka už týden strhávám cenťák po cenťáku šábrem.
Jinak odpovídáš na příspěvek starý pět let. Já bych ale potřeboval vědět na který druh poškození z fotek použít jakou techniku opravy, aby to vydrželo alespoň dva roky.
david
moderátor

Příspěvekod david » čtv kvě 25, 2017 10:59 pm

A proč si to teda nepřihřeješ letlampou? O opravách polyester laminátu tu je několik stránek, nemýlím-li se. Akorát, že nepanuje shoda, zda na polyester ppoužít epoxu ( eprosin ), nebo ani náhodou. Já jsem pro druhou verzi. No a cpát piliny do pryskyřice jako plnič je volovina ánžto chlastaj vodu. Když, tak s vysušeným klouzkem ( mastenec mletý nebol-li férdvajs ) a / nebo bílejma sazema ( koloidní kysličník křemičitý ). Tak si to přeber.
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát kvě 26, 2017 5:43 am

Právě že o tom eprosinu jsem se dočet zde na fóru. Vzhledem ke stáří i stavu bezpapírového trupu (do kterého nemá smysl moc investovat), chci použít ty nejlacinější, nejjednoduší a nejdostupnější technologie, jako před třiceti lety. Je to trup z přelomu 70.-80. let, na kterým se už podepsalo mnoho kutilů.
Zkoušel jsem si to přihřát horkovzduškou a jde to hůř než normálně, protože jedna z vrstev barvy se rozteče a rozšmudlává.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pát kvě 26, 2017 1:56 pm

kup si par lamelaku do flexi,pak to dorovnej vibrackou nebo pokud maš bruskou s oscilací-co bude lavor dopln eprosinem nebo v nouzi polyesterem s necim-treba i ta plavena krida-doplnit (domodelovat) ulamane hrany a pak vrstva laminatu a nater
hlavne se s tim neparej-oba vime co se od toho očekava
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod olin » pát kvě 26, 2017 5:52 pm

Díky, přesně něco v tomhle smyslu jsem chtěl vědět. Tu vrstvu laminátu na celej trup, nebo jen na poškozená místa? Já původně uvažoval přelaminovat pouze páskou hrany mezi dnem a boky a pak místa jako na fotu 1 a 3. Celého dna se bojím, protože ty obtokový hrany jsou dost ostrý a zas tak šikovnej na tu laminaci nejsem. Zrovna včera jsem opravoval kýl na triadě a zase tam mám přez všechnu snahu jedno místo pěkně odfouklý.
vlastikptacek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vlastikptacek » sob říj 05, 2019 8:14 pm

Ahoj všem. Po vytažení lodě jsem si při mytí trupu pod čarou ponoru všiml těchto puchýřků. Je to laminatka z Polska, stáří cca 10 let. Myslíte že se jedná o osmózu?ObrázekObrázek

Odesláno z mého SM-G930F pomocí Tapatalk
david
moderátor

Příspěvekod david » sob říj 05, 2019 8:57 pm

Když je v nich voda, tak jo. Jeden pichni a uvidíš.

Zpět na