PU Tmely

Všechno možné o stavbě lodí, materiálech, způsobech spojování materiálů, technologiích, konstrukcích lodí a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

PU Tmely

Příspěvekod Denis » ned pro 04, 2005 11:26 pm

Ak vlastní niekto loď a je jedno či novú, alebo starú, ka?dý robí rôzne úpravy a opravy. Lepili sme v?dy epoxidom a tmelili epoxi + piliny. Pri GO mojej plachetnice som prisiel na to, ?e sú aj iné materialy napr. polyuretanové tmely na tmelenie a lepenie od fa. Sika a začal som ich pou?íva?. Ich največ?ou nevýhodou bolo, ?e ich nedosta? be?ne v predaji , najme marine program a situacia nie je o moc lepsia ani dnes. Tie? je treba pou?íva? penetrator / výsledky sú lepsie / a co je najhorsie sú dos? drahé. Raz som úplne náhodou prisiel k tmelom Den Braven a pou?il som ich na loď. Provizorne som prilepil pred zimou okno z Lexanu úzkym prú?kom tmelu PU50FC a v lete, ked som to chcel načisto spravit Sika tmelom, tak som to nemohol oddrapi?. V?etko som vysku?al a nakoniec som to rezal gitarovou strunou. Dve som roztrhol !!! Od tej doby len Den Braven lebo je dobrý, lacný a netreba penetrova?. Podklad treba odprá?it, odmasti? a najprv rozotriem tenku vrstvu, vyslovene ju vtlačím do lepeného materialu a potom nanesiem hrub?iu vrstvu. PU tmely toti? spolahlivo lepia a tmelia len ak je dostatočna hrúbka tmelu, tak 2 mm. O tomto často pracovníci výrobcov lodí nevedia a na výstavách mo?no vidie? lode ktoré majú prechody cez trup lepené-tmelené mikroskopickou vrstvou. Ja tomu hovorím : lode poznamenané ?lendrianstvom profesionalov. Nevýhodou PU tmelov je, ?e po aplikácii sa z nich uvolňujú rôzne prchavé jedovaté látky, tak?e ked som robil vnútri, tak rýchlo zatmeli? a prcha? preč. Nedávno som čítal ich / den bravenu / katalog a na?iel som nové výrobky- PU tmel bez aromátov, volá sa to Hybriflex HM EKO a vyslovene udávajú odolnos? vočo slanej vode a v interiery sa dá robi? bez ohrozenia zdravia !!! U? som ho kúpil a te?ím sa na jar, kedy znovu začnem v nekonečnej oprave mojej plachetnice.
Ahoj a kdo tmelý, nech sa ozve.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Ferdinand » pon čer 26, 2006 11:28 am

Pří?tí týden budu lepit okna z Makrolonu ( něco podobného Lexanu). Tak se zkusím pozeptat na ten Hybriflex HM EKO. Akorát mě mrzí ta velká vrstva. ( 2 mm). :( Silikonový tmel se zase smr??uje a vysychá - tedy akrylát. Jestli má? nějaké nové zku?enosti , napi?. Dík Petr
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Re: PU Tmely

Příspěvekod Denis » pon čer 26, 2006 8:23 pm

Akrylový tmel nedávaj v ?iadnom prípade. Má malú ros?a?nos?. To u? skôr butilový tmel, ale v tom prípade musí ís? Makrolan bezpodmienečne na ?rouby a čas od času do?ahova?. Sú vraj aj silikony vhodné na tmelenie lexanu, ale neskú?al som ich.
Kolko toho ide? lepi?, ?e 2 mm sa ti zdá vela? Načatú tubu nemô?e? dlho odklada?, proces tvrdnutia po otvorení je nazadr?atelný, ale na??astie trvá dni a? tý?dne. Ak pou?ije? okrem tmelenia aj ?rouby, tak dierka musí by? več?ia ako priemer ?roubu aspoň o 25 perc. PU tmel potrebuje k vytvrdzovaniu vzdu?nú vlhkos?, preto lepiaca húsenka nemá by? ?ir?ia ako 3 cm.
Nové poznatky: polyuretanové lepidlá, na rozdiel od tmelov, nie sú vodotesné a prechádza teda cez ne čiastočne vlhkos?. Mohlo by sa to vypomsti? pri vodotesnom tmelení v styku s drevom, alebo preglejkou. Teda na vodotesné tmelenie len PU tmel.
Ďalej som vyskú?al PU lepidlo Mamut od Den bravenu. A? rozum zostáva stá?, čo to v?etko doká?e.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ferdinand » úte čer 27, 2006 7:42 pm

Samozřejmě, ?e to tam budu mít asi po 50 mm připevněné ?roubky. A právě ty to dotáhnou tak na fest, ?e tam 2 mm rozhodně nezůstanou. Lepené povrchy: Okno z makrolonu ( 250 x pevněj?í ne? plexisklo) a olaminovaná překli?ka zatmelená a nastříkaná autolakem, tak?e vlastně lepím na autolak. Rozta?nost mě asi netrápí. ?ádnou nepotřebuji, okno bude na pevno, bez pohybu. Co ? Dík za to upozornění na zvět?ení otvoru pro ?roubky :idea: . Převrtám.
Příjemný večer přeje Petr
david
moderátor
Reputace: 232

Příspěvekod david » úte čer 27, 2006 10:08 pm

[quote="Ferdinand"]Samozřejmě, ?e to tam budu mít asi po 50 mm připevněné ?roubky. A právě ty to dotáhnou tak na fest, ?e tam 2 mm rozhodně nezůstanou. Lepené povrchy: Okno z makrolonu ( 250 x pevněj?í ne? plexisklo) a olaminovaná překli?ka zatmelená a nastříkaná autolakem, tak?e vlastně lepím na autolak. Rozta?nost mě asi netrápí. ?ádnou nepotřebuji, okno bude na pevno, bez pohybu. Co ? Dík za to upozornění na zvět?ení otvoru pro ?roubky :idea: . Převrtám.
Příjemný večer přeje Petr[/quote]

Tak bych to viděl, ?e do roka a do dne ti tam poteče. Nevím jak konkrétně makrolon, ale plasty obecně mají výrazně vět?í koeficient rozta?nosti ne? překli?ka nebo sklo ( laminát ). Viděl jsem ustříhané ?rouby na plexi okně dlouhém kolem metru, na olaminovaném dřevě. Je-li malá vrstva kytu, při dilataci se roztrhá nebo odlepí a je v?echno v háji. Pak ti kape do domečku. Ty dva milimetry jsou, tak bych řek, podle zku?enosti minimum. Kyt má bě?ně ta?nost 50 - 100%, tak si spočti jestli to snese při délce okna. U tmavých skel je to je?tě hor?í, víc se hřejou = víc se natahujou. Koukni na jak tlustou vrstvu se lepí okna v autech. Nejde jen o dilataci ,ale i o namáhání deformacemi trupu a nástaveb. Lepil bych to bez ?roubů na holej laminát nebo kyt, na barvu ne, leda na gelcout. Mně kdysi dokázal plexik u oken cca 1,3 m vypumpovat butylovej kyt ze spáry za půl sezony, a? sem se do?ral a osadil lepené sklo do silikonu - a byl klid.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte čer 27, 2006 11:08 pm

E?te by som dodal, ?e ak bude? ?roubova?, tak hlavička ?roubku nesmie by? zapustená do makrolanu a po obvode okna musí by? tie? dilatačná medzera vyplnená tmelom / ak je okno zapustené/. V podstate sú ?rouby zbytočné, stre?né okno na aute sa tie? ne?roubuje a je lepené PU tmelom. Ale človek tomu neverí, ja som tie? ?rouboval. Neviem ako velké má? okno, ale meter je u? dos? vela. Ako vy??ie pí?e David, nie je ideálne lepi? na farbu. Rad?ej ju v mieste lepenia prebehni ?mirglom. PU tmel č. 50 má asi 3-4 krát več?iu pevnos? ako silikon. Či dá? 200,-Kč za PU tmel, alebo 100 za silikon, je pri cene makrolanu a tvojej práci úplne jedno.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ferdinand » stř čer 28, 2006 11:37 am

Pou?iju polyuretanový tmel PU 50 FC od fy. Den Braven . Je pro pou?ití do mořské vody. Okno má délku 1,1 m . No, tu mezeru tam nějak budu muset nechat, barvu v místě lepení obrousím. Samozřejmě, ?e to zahloubení pro ?roubky u? mám nachystané.
Tak to taky nepou?iji. Je?tě, ?e jsem sem napsal. Dík za rady.
Petr
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř čer 28, 2006 8:35 pm

Keď som pretesňoval okna, tie? som tam mal zahĺbenie pre hlavičky ?roubov. Rie?il som to tak, ?e zahĺbenia som zveč?il a ?roub teda nepritláča priamo plexisklo, ale medzi ním a ?roubom je vrstva tmelu. Spravi? sa to dá len tak, ?e najskôr prilepí? sklo a keď tmel zatuhne, tak a? potom dáva? ?rouby podmazané tmelom.
E?te pozor na vysoké teploty a priame slnečné ?iarenie, PU tmel vtedy vytvrdzuje rýchlej?ie a niekedy to mô?e by? a? moc rýchle.
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » sob dub 11, 2009 9:05 am

Ahoj, nemáte někdo náhodou nějakou zkušenost s lepidlem Sinturit F?
pěkné velikonoce přeji a taky skutečné zmrtvýchvstání ;)
teista
teista
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod teista » ned dub 12, 2009 11:14 pm

Tak to zkusím ještě jednou, ptám se proto, že jsem náhodou objevil, že v lištárně, v malé vesničce 5km lesem od mého rodného domku vyrábějí komponenty pro Bavarie :whist: :D, Zatím vím jenom, že to lepí lepidlem SINURIT F od vídeňské firmy Sinteza. Nic jsem ale nenaklikal.
Zkouším zjistit bližší info, ptám se proto i tady.
Ahoj, teista
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř dub 21, 2010 7:44 pm

Ahoj, budu na lodi přetěsňovat jak okna (kape kolem některých šroubů) tak teaková madla na nástavbě kajuty, kde také kape kolem šroubů a zajímalo by mě, co na to použít, abych to nepokazil, vím, že silikon ne, ale co na to použít? Je vhodný třeba Sikaflex tmel pro utěsňování?? Nebo něco jiného?
CaptainRon
návštěvník fóra
návštěvník fóra

PU lepidla od Den Bravenu

Příspěvekod CaptainRon » stř dub 21, 2010 8:59 pm

Zkoušel jsem taky lepidla od Den Bravenu, konkrétně lepidlo na dřevo D4 Fix Flex, a konstrukční PU lepidla (normální a rychlé). Zkoušel jsem lepené lišty lámat a odtrhávat od sebe po 24 hodinách vaření ve slané vodě a vždycky to praskalo podél vláken ve dřevě. Tak jsem jich pár krabic nakoupil. Ta jmenovaná mají pevnost 120 nebo 160 kg/cm2 a nechají se používat od 5 stupňů, tepelná odolnost větší než epoxidy, ale musí se lepit natěsno a lisovat (sice vyplňují, ale spoj pak nemá žádnou pevnost).
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř dub 21, 2010 9:19 pm

Sikaflex robí špecialny tmel na okná, treba ho používať bezpodmienečne s penetráciou, drahý je ako havado a aj tak drží :)
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » stř dub 21, 2010 9:36 pm

Ahoj, já mám dobrou skušenost s tmely od Wüerthu. Vždycky zavolám obchoďákovi a on mi poradí co je na co, tmel na okna taky vedou protože mají divizi auto a na autech se taky lepí skla. Jinak těch tmelů vedou hafol, jestli chceš tady je číslo na obchoďáka 737230182 Martin Hrbas obchoďák.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř dub 21, 2010 9:51 pm

Luky, nepleť lepenie minerálneho skla s lepením akrylového skla, to sú dve rozdielne veci. Lepenie akrylového skla, plexiskla, alebo Lexanu to má máloktorý výrobca. Takže pozor na to.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » stř dub 21, 2010 10:04 pm

Denis, mám doma asi 10cm tlustý katalog Wüerthu a mají lepidla a tmely opravdu na vše. Některý sou fakt vychytávky ale taky jsou některý pěkně mastný. Vedou i spešl tmely který jsou rychletvrdnoucí dvousložkové atd. ještě se mi osobně nestalo aby na něco tmel nebo lepidlo nevedli.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř dub 21, 2010 10:08 pm

Neviem aký majú sortiment, len som upozornil na to aby neprišlo k omylu, nie je sklo ako sklo.
Pozeral som ich web http://www.wurth.cz/ a teda nič moc, alebo ja som slepý. Tmely som tam nenašiel.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » stř dub 21, 2010 10:31 pm

Budu to brát tak že ti očka už stářím neslouží jako mladíkovi :D . Otevřel jsi katalog? Jen v katalogu dřevo jsem našel asi 10 tmelů, a v katalogu auto je asi 8 druhů lepidel na sklo a tmelů je tam taky dost, no a v sekci metal,těsnící hmoty si taky myslím počteš. Prospekty jsem nečetl ale určitě se tam dá něco najít i na to akrylové sklo. Je pravda že v katalogu tištěném je toho více a je i s obrázky tudíž přehlednější
Naposledy upravil(a) Luky dne stř dub 21, 2010 10:39 pm, celkem upraveno 2 x.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř dub 21, 2010 10:36 pm

Katalog som otvoril a figu borovú tam vidím .Nemám čas pátrať kde to majú zašité, najme vzhladom k tomu že to nepotrebujem.

Ešte raz som to pozrel, drevo a nič tam nie je. Možno medzi ostatným, ale to je moooc stránok aby som to prezeral. Beriem to tak že PU tmely nemajú.
Luky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Luky » stř dub 21, 2010 10:42 pm

Denisi, proto taky vždycky volám obchoďákovi ať si namáhá makovici on, a já si to potom jen přečtu co je na co a jestli se mi to hodí. V žádném případě se s tebou nechci hádat bo já ještě namám odpluto co ty máš naopravováno :oops:
A trovna mají jeden z nejlepších pu co se mi dostal do ruky a mají ho i v barvách, K+D tmely co prodávají mají také široké spektrum pouřití a jsou na bázi PUR
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř dub 21, 2010 11:08 pm

Luky, tu nejde o hádanie, ale o vzájomnú pomoc. Dal si typ, ale možno by bolo lepšie dať odkaz. Volať obchoďákovi je na dlhé lakte a tí často o takej špecifickej činnosti ako je oprava lodí vedia velmi málo, alebo nič. Česť výnimkám. Mal som obchod 15 rokov a obchoďákov mám naštudovaných :D
Jedno je isté, ak to bude robiť Sika tmelom, tak je to na betón dobré, pretože Sika taký tmel má. Overené, vyskúšané. Majú ho vo večšine jachtárskych obchodov.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv dub 22, 2010 5:39 am

Takže Sikaflexem 291 nic nezkazím? A můžu ho dát i pod ty teaková madla??
A půjdou časem sundat, nebo je přilepí?
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » čtv dub 22, 2010 7:13 am

loni jsem na Fletchru přetěsňoval gumovou bortlištu,celou dokola,závěsný oka a průchodky-vše Sikaflexem 291 a už do lodi nejde ani kapka,letos jsem vyměnil okna a ty jsem těsnil do lišt Sikaflexem 295 UV ,toto mám odzkoušené zatím pouze politím kýblem ,ale je to těsné.Zůstává to pevný ,ale pružný.Pokud to budeš potřebovat ,pohledám tel.na p. Vodáčka ,který se věnuje problematice lepidel a tmelů Marine,možná by poradil .FM
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » čtv dub 22, 2010 7:31 am

Ještě dodatek ,pročet jsem celou diskuzi až jsem odpověděl,okna jsou tmavší akrylát(použita penetrace i odmašťovač jak je doporučeno).
Lišty na okna podlepeny Sikaflex 291bílý ,použito odmašťovače i penetrace a přišroubováno k palubě,akrylokna zasazeny v gumovém těsnění,v kovovývh lištách a z venkovní strany přetěsněno ještě Sikaflex 295 UV černý.Zatím to drží a je těsný přesto že když lezu na přední palubu ,tak okna používám coby držadlo.FM
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv dub 22, 2010 8:04 am

to mirus:
A ta penetrace, tu jsi použil jakou?

Zpět na