/Pepa-pouze vložil fotografie//

Moderátoři: Pepa, smike, vilma
Denis píše:Vodovzdorná preglejka znesie vela , ale nie všetko. Ostatne tak ako iné materialy, ak ocelovú loď nebudeš natierať, tak za chvíli je po nej. Každá preglejka trvale vystavená vlhkosti a prístupu aspoň troche vzduchu začne hniť. Nebavíme sa o mesiacoch, ale o rokoch. Každá PU pena ktorú aplikuješ z dózy je vodou nasiakavá, ak ju uzavrieš v priestore a dostane sa ti tam voda, tak to začne po čase hniť. Ako lahko sa voda dostane dnu, tak sa ťažko dostáva von, teda vnútri sa bude pomali zhromažďovať. Teória je taká, že ak to dokonale oblaminujem, tak sa tam voda nemôže dostať. Ale prax je presne opačná. Preto sa preglejkové lode stavajú zásadne tak, aby neboli nikde žiadne uzavreté priestory. Všetko musí byť vetrané, teda žiadne vypeňovanie, žiadne vzduchové komory. Preglejka má objemovku okolo 500kg, takže pláve sama. Ak chcem mať silou mocou vzduchové komory, tak s inšpekčným otvorom na závit. Keď sa vrátim z plavby, tak komory otvorím a vetrajú. Tiež sa používajú nafukovaci balóny do špice, alebo pod lavičku. Ďalšia možnosť je nalepiť na zvislé plochy extrudovaný polystyrén, ale tak aby sa nedotýkal obšívky.
Wlady, ten tvôj sendvič môžme prebrať inde, máme tam tuším aptajlung na stavbu hliníkovej lode.
karel píše:Ahoj Nemo
moc pěkná loďka . Je na ní trochu vidět že jsi modelář ( myslím na velikosti lodi ).Řekl bych že je to dost dobrý na první loď vzhledem k tomu že ji nejen sám stavíš , ale i sis jí sám nakreslil .Měl bych jen jednu technickou připomínku k těm vypěněným komorám , u kterých mě zarazilo žes je povrchově neupravil před vyplněním pěnou .Co jsem viděl fotky na stavitelských webech ,tak měly vždy před vypěněním komoru povrchově upravenou (nátěr epoxidem ).Já osobně nemám k pěnění komor v lodích moc důvěru od zkušenosti s bratrancovým serfovým prknem který po určitém čase rok od roku těžkl (asi vlhkost v pěnovém jádru).
Ale ty jsi zde na fóru psal že ji nestavíš na třicet let , tak asi dobrý.
Měj se Karel (a stav , ať si v létě zajezdíš)
alffa píše:Ahoj Nemo,
mohl by jsi prosím trochu rozvést to vodovzdorné lepidlo Zwaluw D4 ?
Co to stojí?
Kde se to koupí?
Jak se stím pracuje?
No prostě vše.
alffa
Denis píše:Wlady, nechce sa mi pozerať dozadu, ale pochybujem že by som ja navrhoval sendvič v zložení: Al plech, PU pena, preglejka.To bude hluboké nedorozumění.
Denis píše:Už som to raz písal, tak teda ešte raz. Každá PUR pena v dóze je vodonasiakavá! Nič ti nepomôže.
Sendvič sa robí inak. Z iných materialov. Ak máš projekt od Reinkeho, tak ho nemusíš ničím spevňovať, je to pevné dosť. Tá PUR pena sa dáva len ako tepelná izolácia. Medzi PUR penou a preglejkou sa necháva odvetrávacia medzera.
Denis píše:Experimentátorov mám rád. Bohužial PUR pena z pištole nasiaka skoro 100% svojho objemu, teda asi ako špongia. Ešte mi povedz, či ju budeš zvonku olaminovávať.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host