sextant -přes ebay.com

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Checker
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Checker » sob črc 31, 2010 12:42 am

Tak jsem si udělal radost a koupil jsem si skutečný sextant Astra IIIb , nový nepoužitý za 375 USD. Doufám, že dorazí do 9. srpna, kdy mám narozeniny. ;)
Má jen jednu "vadu" a to že má polopropustné zrcátko. :? Nevíte někdo, kde se dá sehnat tradiční zrcátko někde v Evropě...?
Barbudo
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Barbudo » sob črc 31, 2010 10:26 am

2 Checker blahopřeji k sextantu a k narozeninám (mám je ve stejný den) to zrcátko není žádný problém (mám tentýž sextant) Barbudo.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » sob črc 31, 2010 2:12 pm

Checker píše:Má jen jednu "vadu" a to že má polopropustné zrcátko. :? Nevíte někdo, kde se dá sehnat tradiční zrcátko někde v Evropě...?

Mělo by se to dát sehnat jako náhradní díl (třeba k jinému sextantu).
Ale ... ..., ale v nejhorším, by se to dalo udělat galvanickým pokovením nějakého optického skla (zkreslení :!: ).
To znamená třeba sklíčka pod mikroskop, stará i použitá foto deska (i nová ;) ),
diapositv, a tak podobně.
alffa
P.S.
Mě polopropustná také nesedí. ;)
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » ned srp 01, 2010 11:28 pm

Checker píše:Tak jsem si udělal radost a koupil jsem si skutečný sextant Astra IIIb , nový nepoužitý za 375 USD. Doufám, že dorazí do 9. srpna, kdy mám narozeniny. ;)
Má jen jednu "vadu" a to že má polopropustné zrcátko. :? Nevíte někdo, kde se dá sehnat tradiční zrcátko někde v Evropě...?

Vyrobce, kterym je www.celestaire.com , melo kdysi upgradovou sadu = ram zdrcatka + zrcatko. Projdi si jejich katalog on-line, kdyby ne, podivej se na e-bay, nebo se zeptej primo toho, kdo pristroj prodal. I kdyz, ja bych se do toho zbytecne ne postel, protoze vymena ramu zrcatka neni jen o odsroubovani-zasroubovani: jestli mas k pristroji certifikat, tak tam pravdepodobne jsou nulove chyby v celem rozsahu stupnice, coz se urcite zmeni po vymene ramu, pricemz ty doma na kline hodnotu chyb samostatne neurcis. Da se to, ale chce to urcine nacvicenou ruku a nejakou delsi praxi.

Muj zaver: ne, ze by se to upgradovat nedalo, ale je jednodussi a spolehlivejsi to nechat tak, jak je. Prvne se nauc s pristrojem zachazet. Teprve, az poznas, ze te polopropustne zrcatko v necem omezuje, uvazuj o vymene. Ja to vidim, tak po uskutecneni cca 1000 observaci nejdrive. :)
skipper
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod skipper » ned říj 17, 2010 8:16 pm

Narazil jsem na sextant na ebay, třeba má někdo chuť dražit. :D

http://cgi.ebay.co.uk/Marine-Sextant-Ta ... 3a5f76bb74
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » úte říj 19, 2010 6:40 am

Libor píše:Pokud vím tak snad jen SNO-T má dva. Tzv. denní a noční. Ten noční je delší a má větší zvětšení, ale také pozor - obrácený obraz. Chce to trochu praxe. Zatím od školení používám, tak jak nás učil windward, ten základní denní.

Chtel bych to jenom nepatrne upresnit. SNO-T ma dva dalekohledy. Tzv. denni, je delsi a tensi, prevraci obraz (prevracny realny obraz), ma vetsi zvetseni, pouziva se pro denni observace (neni treba), ale zejmena pro zvyseni presnosti a pro terrestricke observace (napr. vysky objektu nebo vodorovne uhly). Tzv. nocni alias universalni je kratsi s vetsim objektivem (vetsi svetelnost), primy obraz (primy zdanlivy obraz pouzitim prevraceci soustavy), pouziva se prubezne jak ve dne tak v noci.

Pouziti denniho dalekohledu je narocnejsi na tres rukou a na "obracene" pohyby. S nocnim dalekohledem urcite vystacite pro vsechny svoje ukony.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 175
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř dub 18, 2012 1:53 pm

Dlouho se tu nikdo nezmínil o dalším nákupu sextantu. ;)

Zájem o kurz astronavigace stoupá, ale majitelů sextantů asi nepřibývá.... :?

Pokud by někdo chtěl pokračovat a hledá vhodný stroj pro práci ...

tady je jeden zachovalý za dobrou cenu http://www.ebay.com/itm/Maine-sextant-S ... 4602f04df5
Ale pravděpodobně se vydraží za vyšší čátku.

Současná nabídka zde http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=SNO ... m270.l1313

Zpět na