Barva na propeller

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: Pepa, david, vilma

AdsBot [Google]
Reputace: 0

Barva na propeller

Příspěvekod AdsBot [Google] » pon čer 18, 2007 2:42 pm

Máte někdo zkušenost s renovací vrtule? Potřebuji natřít hliníkovou vrtuli k 50PS motoru. Zatím jsem našel v nabídce spray za cca 1tis. Nevíte o něčem levnějším?
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » pon čer 18, 2007 3:57 pm

Já používám barvu jakou stříkají v Dopravním podniku autobusy. Je to akrylát s tužidlem ( jako u autolaků) a údajně by měl být speciálně vyvinut s velkou ochranou proti otěru. Autobusy se mejou až 3x denně v mycí lince rotačními kartáči a bláto působí jako brusná pasta. Stejně ale po roce jsou hrany lopatek propeleru holé a sem ta kavitační důlek. Pokud jsem ale použil klasický autolak bylo to holé za jedno odpoledne. Sortiment barev není největší ( mají pouze bílou a červenou) a nepodařilo se mi nezjistit kde to koupit. Mě přines lakýra ve skleničce od přesnídávky 2dl + tužidlo a uděláš s tím 30 vrtulí. Základovku používám klasickou syntetiku(antikorozní) a ředím nitrem. Po nastříkání to chce nechat min. týden vytvrdnout.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pon čer 18, 2007 4:02 pm

Základ úspěchu asi bude v té základovce. Já mám vrchní polyuretanovou barvu, která se používá taky na extrémní zátěže. Zkusil jsem to rovnou na hliník a po jednom dni to šlo pryč. V katalogových listech doporučují na hliník základní epoxidovou barvu 2300. Tak mě to láká zkusit kombinaci základ epoxy a vrchní polyuretan. Takhle jsem stříkal celou loď.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » úte čer 26, 2007 9:47 pm

V neděli jsem nastříkal vrtuli základní epoxidovkou a včera vrchní polyuretanovou barvou. Zatím to vypadá dobře, příští týden vyzkouším na řece a za 3 týdny na moři. Dám pak vědět, jestli se tyto barvy osvědčily.
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » stř čer 27, 2007 12:37 pm

Ahoj Lubore , měl bych dotaz na stříkání polyuretanu . Ředíš ho na stříkání a jestli ano jak moc ? Já jsem to zatím jenom skoušel na vzorku , povrch parádní ale v něm bublinky .
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř čer 27, 2007 12:49 pm

Dvousložkový Polyuretan U2065 Pragopur jsem ředil ředidlem pro polyuretan, které mi vybrali ve spec. prodejně. Bohužel jsem musel koupit celou velkou plechovku asi za 600,-, menší balení neměli. Před ředěním je třeba nechat směs "natužit" cca půl hodiny by mělo stačit. Pak teprve naředit na hustotu pro nanášení. Já jsem stříkal a musel ředit více, nežli by se asi mělo, protože mám malou trysku a slabší kompresor. Ale zatím jsem nepozoroval problémy. Uvidíme, jak nanesená barva vydrží. Stříkal jsem celou loď a zatím to vypadá dobře.
Při aplikaci na hliníkovou vrtuli barva zpěnila (mnoho bublinek) a řádně nevytvrdla. Asi některá složka tužidla napadá hliník a tím se i zpotřebuje. Když jsem barvu odstranil, hliník byl poleptaný.
Podruhé jsem použil základovku epoxy a na ní polyuretan a je to OK.
Na jakém podkladu Ti to bublinkovatí?
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » stř čer 27, 2007 3:03 pm

stříkal jsem to na překližkovou desku na poliesterový autokit , ale
chyba byla možná v tom že jsem barvu natužil a naředil zároveň , a pak jsem to nechal půl hodiny odstát :hmm: , zkusím to udělat jak jsi psal , natužit nechat půl hodiny stát a pak teprv naředit a stříkat.Koukal jsem na plechovku a je to tam napsané , asi jsem byl rychlej.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv čer 28, 2007 2:47 pm

karel píše: asi jsem byl rychlej.

Tak to znám. Taky často dělám něco 3x, protože 2x to uspěchám. :)
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv srp 02, 2007 8:36 am

Tak jak jsem slíbil, hlásím výsledek pokusu s vrtulí nabarvenou epoxy základovkou + vrchní polyuretan viz výše.
Motor 50HP, 3 týdny na moři, najeto 400km, vrtuli jsem z vody celou dobu nevyndal (nemám tilt) a není na ní vidět žádná změna. Barva evidentně bez problémů drží, slaná voda jí nepoškozuje, žádné opotřebení nátěru zatím nepozoruji.
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » sob čer 27, 2009 8:54 pm

Tak ještě stav po dvou letech. Dnes jsem vrtuli znovu obrousil a nastříkal stejnou epoxidovou základovkou, zítra dostane vrchní polyuretan. Nemusel bych to dělat, kdybych s ní neryl na Slapech dno. Takže zkušenost s výše uvedenými barvami je vynikající. Při broušení to bylo s hliníkem perfektně spojené, i barvy na sobě. Zrovna tak loď, kterou jsem stříkal stejnou kombinací před dvěma lety je stále perfektní.
david
moderátor
Reputace: 231

Příspěvekod david » sob čer 27, 2009 11:15 pm

měl jsem dobré zkušenosti s vypalovanou práškovou barvou. nejdřív to nějak chemicky upravili - chromátování ?? a pak nastříkali a upekli. ted´mám bronz a klid
Monterey
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Monterey » pát říj 16, 2009 12:45 am

Chalani toto som riesil par rokov.............ale najlepsie je, ked som kupil nerezovu vrtulu :good: , vykon stupol, ale zarasta to taky...mozno daky antyfouling?

Zpět na