Strašná búrka na mori

Počasí je jednou z nejvíce sledovaných témat při plavbě. Vše kolem počasí a jachtingu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv dub 24, 2008 9:34 am

Opravdu zajímavé počtení. Ty příběhy by se měly snad vázat, aby si člověk neustále opakoval, co vše se může stát. Ten řetěz od kormidelního kola dolů k převodům, to není žádný střízlík. A jak dovede vypéct.
Ten vjezd do Bonifacia znám. Za příznivého počasí. A hned jsem si říkal jak se tam asi vplouvá, když to duní.

BTW: 36 hodin motorovat, to by mě omývali....
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv dub 24, 2008 1:00 pm

stenley01 píše:to ficcus musim te zklamat ale jsem Plzenak :)

nejsem zklamán :D
znám tedy jiného (benešovského) Stenleyho spřízněného s Bemexem ...
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » čtv dub 24, 2008 2:53 pm

fíha-gratuluji
Je zajímavé sledovat různost pohledů a specifikaci informací od různých lidí. Zajímavý by mohl být i věcný popis kapitána, viz windward a mesinská úžina. A propó, kdy nám hoši doplníte vzdělávání dalšími podrobnostmi, např. otočka o 360 tu ještě nezezněla,že designere :P ?
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

dotaz

Příspěvekod pecho » čtv dub 24, 2008 3:19 pm

To Marks
máš na mysli kterou otočku, vertikální nebo horizontální? Zdraví Pecho
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » čtv dub 24, 2008 5:45 pm

v zákulisí školení šumělo něco o horizontální otočce, snad tím nevyzrazuji nějaké tajemství. Vertikálńí točenák už bude nejspíš zvolen velkým šamanem a tedy sem s ním.
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Komín » sob dub 26, 2008 4:34 pm

marks píše: Zajímavý by mohl být i věcný popis kapitána,

Tady najdete slibovaný článek našeho kapitána na stránkách ČANY.
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

mráz

Příspěvekod pecho » sob dub 26, 2008 5:02 pm

mi běhal po zádech, když jsem si to přečetl a to je "jen" středozemí, takže z toho vyplývá, že i při současné technice-meteorologické nelze se spolehnout na hlášené předpovědi. ona si to ta příroda udělá jak ona bude chtít a předpovědi, nepředpovědi, stále musíme mít před ní respekt a to ne ledajaký. Zdraví Pecho
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pon dub 28, 2008 7:14 pm

pecho má samozřejmě pravdu a mě nezbývá než poděkovat za odkaz a imaginárně smeknout
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2

odpověď - pecho

Příspěvekod Renda » čtv říj 09, 2008 2:10 pm

Bohužel se nám diskuze o zde probírané vichřici dostala omylem do jiných vláken, takže ji vracím sem:
pecho píše:...Rendo, ... Zajímalo by mě, jaké ponaučení nebo jakou zkušenost získali a v případě, že by se dostali do podobné situace-časová tíseň a zprávy o počasí atd. atd. jak by se nyní zachovali. :? Zdraví Pecho
Pecho se ptá na situaci, ve které se ocitl Milan a popisuje ji na webu ČANY:
http://www.cany.cz/index.php?option=com ... &Itemid=43

Zde o ní výše píše "Komín".

Myslím, že poučení je jednoduché.
Máme-li nejasnou meteorologickou situaci, získanou nejlépe z více jak jednoho zdroje, neměli bychom do ní vyplouvat, nechceme-li riskovat.
Jak praví Murphy: Může-li se něco pokazit, pak se to pokazí!.

Jak by se ovšem rozhodli oni a pravděpodobně ani jak bychom se rozhodli sami ovšem těžko předvídat, protože jinak se to hodnotí následně a jinak v situaci, kdy jsme pod časovým tlakem, kdy přeplavba je načasovaná, hrozí penále a další komplikace a jinak následně po akci, kdy víme, jak to dopadlo. Je to někdy fakt složité, protože k vyplutí mnohdy tlačí i sama posádka, která neumí zvážit rizika a je natěšená plout.
Komín
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Re: odpověď - pecho

Příspěvekod Komín » čtv říj 09, 2008 4:30 pm

pecho píše:...Rendo, ... Zajímalo by mě, jaké ponaučení nebo jakou zkušenost získali a v případě, že by se dostali do podobné situace-časová tíseň a zprávy o počasí atd. atd. jak by se nyní zachovali. :? Zdraví Pecho

Zkušenosti, které jsme plavbou získali, jsou nepopsatelné. Myslím, že to co jsme prožili o letošních velikonocích, neprožijí někteří jachtaři ani za deset let. Když jsme si o svých zážitcích v průběhu další plavby povídali, v legraci jsme konstatovali, že jediné, co jsme neprocvičovali byl "muž přes palubu". Naštěstí, už by ho nikdo nenašel. Ale někde uvnitř každého z nás se zmnohonásobil respekt před sílou moře a větru.
Pro mě osobně bylo velmi poučné jednání našeho kapitána. Za žádné situace neztratil hlavu a rozvahu ( nebo to alespoň nedal znát ) a to nás všechny uklidňovalo a motivovalo jednat věcně a bez paniky. Díky tomu jsme bez diskuzí plnili jeho rozkazy. A to je další ponaučení - kapitán musí mít takový respekt, aby celá posádka jednala podle něho - on nese odpovědnost za jejich zdraví a životy, za loď . Vůbec si nedovedu vybavit, jestli jsem měl i v těch nejhorších chvilkách u Bonifacia strach, asi jsme neměli čas na to myslet, ale dneska, když si na to vzpomenu, mám mrazení okolo žaludku.
Překvapilo mě, co všechno naše loď vydržela. Asi bude hodně pravdy na tom, že v bouři je pro loď nejnebezpečnější pevnina.
Pokud bych se jako kapitán dnes dostal do podobné situace , asi bych vyplul. Nevyplouvali jsme ve chvatu - v přístavu jsme byli od sobotního poledne, celé odpoledne a večer jsme věnovali přípravě a vyplouvali jsme v neděli dopoledne, předpověď neříkala nic o bouři a větru přes 70 uzlů, a loď, která plula s námi a neměla žádnou závadu se v pořádku i když s vypětím všech sil posádky dostala do přístavu v Bonifaciu. Defekt nebo závada na lodi se nedá předvídat a může posádku ohrozit i za daleko mírnějších podmínek.
Snad jen ta GPSka, na každou plavbu teď vozím dvě svoje.

Nejdůležitější zkušenost: Mám pilného a starostlivého anděla strážného, ale raději ho vědomě nebudu zkoušet. :)
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod pecho » čtv říj 09, 2008 4:50 pm

Komíne díky, až do takové situace jsem se zaplaťpámbu nedostal, ale asi to tak bude,mít toho "správného" kapitána a plně mu důvěřovat a bezpodmínečně plnit jeho rozkazy, protože ví co dělá. Zdraví Pecho
Irena
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Irena » stř lis 26, 2008 4:17 pm

Krásně jste tu popisovali vaši jarní plavbu,někteří se zúčastnili i nedávno proběhlé akce Keep West.Kde jsou zážitky?
Říkala jsem si, že nechám Windwarda trochu vydechnout,ale zvědavost je silnější.Popis jarní přeplavby byl super -jak postřehy posádky,tak i vyjádření kapitána.Nevím,jestli to patří do sekce Strašná burka,ale trošku jsem počasí sledovala a myslím,že se nenudili,i když tak zlé jako u Tunisu to asi nebylo.Tak sem s tím!
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » čtv lis 27, 2008 9:12 am

Ahoj, Ireno.

Strasliva bourka tento krat opravdu nebyla. Zel. Silnejsi vitr ano: nulty polednik jsme pretinali trikrat. :lol: Ocean byl strasne hezky s uzasnym pocasim. Pokud stihnu, hodim nejaky popis do Reportazi.

Mej se hezky.
pON
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pON » ned lis 30, 2008 4:15 pm

Kdyz vas tady ctu, tak se mi zda vitr 50 uzlu a 5ti metrovy vlny, ktery nas chytli na nocni plavbe z Lastova na Korculu jako hodne rekreacni plavba.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » ned lis 30, 2008 5:18 pm

pON píše:Kdyz vas tady ctu, tak se mi zda vitr 50 uzlu a 5ti metrovy vlny, ktery nas chytli na nocni plavbe z Lastova na Korculu jako hodne rekreacni plavba.

Ahoj pONe, Tvůj 1. příspěvek a hned takový kalibr :D Vzpomeneš si, odkud ti ten vítr foukal a v jaké roční době?
windward
moderátor

Příspěvekod windward » ned lis 30, 2008 7:26 pm

pON píše:Kdyz vas tady ctu, tak se mi zda vitr 50 uzlu a 5ti metrovy vlny...

To je zpusob rekreace, ktery nas velice zajima. Jake to bylo?
pON
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pON » pon pro 01, 2008 11:06 am

Jeli jsme loni v cervenci (prez svatky). Sest lidi. Z toho 4 suchozemske krysy, kapitan a kapitanka.

Jeden clen posadky uz to popsal tady:
http://ketry.net/list/9/read/179318/page=3
pokud budou nejake dotazy budu muset konzultovat s lodnim denikem.

Jen bych dodala, ze lod i posadka byla po bource solidne prosolena (i rahno a stezen). Po prijezdu do Vela Luky si vetsina posadky sla jen tak postat na pevnou zem a tehotne osazenstvo fakt silne litovalo, ze si nemuze dat panaka na uklidnenou s ostatnima. Tretina posadky prisahala, ze uz se zpatky na lod nevrati, ale nedodrzel to nikdo. Krome ztraceneho radaroveho odrazece, utopenych osmicek zapomenutych na palube, praskle cocky jednoho fotaku a par dvirek na lodi, ktere sli opravit skody zadne.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » ned čer 14, 2009 4:54 pm

Vnejsim okrajem praveho ucha jsem zaslechl, ze kolega Designer mit seine parteigenosse mel nedavno v HR peknou sexy noc, osvetlenou jako za bileho dne. Potkali jsme se u Sibeniku, kde jsme trochu zasoulodili, ale na blizsi vypraveni nebyl cas. Tak jake to bylo, decka?
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » ned čer 14, 2009 7:39 pm

pěkné, jako vždy,když trochu fouká. Určitě by se to to líbilo :) Je tady někde vlákno NEVERA, tak tam jsou nějaké postřehy.
kybl
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Blesky

Příspěvekod kybl » pon čer 15, 2009 11:17 am

Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo z vas nezazil blyskavici primo na lodi? Nas chytla letos bourka na Baltu, kdy se okolo nas obtocila bourkova mracna, ze kterych to blyskalo vpravo vlevo, ale nastesti tak 1-2 mile od lodi. Ale byl cas na diskuzi, jestli ma plachetka vyresene bleskosvody ze stezne nebo jestli mame ponorit do vody kotvu a uzemnit (uvodnit) ji pres predni steh. Nakonec bourka odtahla, ale otazky zustavaji.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon čer 15, 2009 1:09 pm

obé je tady ve fóru celkem podrobně popsáno ;)
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » pon čer 15, 2009 1:37 pm

Jednou jsem zazil peknou bourku v Holandsku na motorove lodi, byla to takova hezka obytna lod s kormidelnou uvnitr i venku. Byli jsme uprostred jezera, bourka jak blazen, jeden blesk za druhym a kormidloval jsem venku, manzelka sedela vedle me a uzivali jsme si to - proste mame radi bourku a tenkrat jsme i chteli zmoknout, no proste tak.. A kdyz jsem po cca pul hodine zakotvil, prisel ke me mistni rybar a rikal, ze mu dluzim 5 EUR, jelikoz se vsadil s kolegou, ze nas to urcite zabije.
Teprve pak jsem si to uvedomil, lod byla zelezna, i pri sezeni za venkovnim kormidlem byla nejvyssim bodem moje hlava ;)
windward
moderátor

Příspěvekod windward » pon čer 15, 2009 1:40 pm

Zrejme tva hlava ma tu vlastnost odpuzovat dokonce hromy a blesky. Chtel bych videt tvou fotku.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » pon čer 15, 2009 1:47 pm

Jestli narazis na moji ples:)) tak vzdycky na lodi mam ksiltovku!! :D
Spise jsem myslel, z eneco takoveho si nasadim na stezen. :lol: windward
kybl
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kybl » pon čer 15, 2009 2:30 pm

to designer: diky - hledal jsem to na celem foru a ono hle! - je to par vlaken pod timto. je to asi stejna situace jako v marketu kdy se ptam prodavacky na smetanu a stojim primo pred tim pultem :lol:

Zpět na