byl jsem na jachtě v Chorvatsku 2x a hezčí dovolenou si neumím představit. Měl by to za?ít ka?dý. Pozná? místa, o kterých se "suchozemcům" ani nesní. Jen to chce vybrat zku?eného kapitána, který to v dané lokalitě dobře zná a uká?e ti ty nejzajímavěj?í místa. A hlavně to s lodí nenapálí do skály (co? se povedlo posádce na?í lodi před náma a museli jsme čekat skoro celý den, ne? jí v doku opravili).
Pokud někoho zajímá cena, tak nás jachta ELAN 38 se 7mi členy posádky a kapitánem vy?la předloni na cca 8000,-Kč na osobu. Kdy? připočítám náklady na dopravu, parkovné za auto v marině, poplatky za kotvení v marinách a odměnu kapitána, tak jsme se ve?li do 12.000,- Kč za osobu. Počítáno bez jídla a kapesného.
Snad nejdůle?itěj?í ze v?eho je ale výběr posádky. Pokud si jen trochu vzájemně nesednete, raději to vzdejte. Ponorka funguje dokonale. Proto doporučuji "pánskou jízdu", holky jsou na lodích ru?ivým elementem

Za loď se vět?inou skládá vratná kauce (cca 60 tis.Kč) a vřele doporučuji v?em si tuto kauci pojistit (dělá to velmi dobře Allianz). Pojistka sice stojí cca 4-5 tisíc, ale pokud se na lodi cokoliv zničí nebo se kapitánovi povede ?krtnout o skálu či dno, rozlučte se s kaucí. A věřte mi, ?e to neututláte. Před vrácením lodi toti? skáče do vody potápěč a velice pečlivě prozkoumá "podvozek".
Pokud vás zajímá mořská nemoc, je to silně individuální. První rok nebylo nikomu z posádky vůbec nic. Druhým rokem se pozvraceli skoro v?ichni. Pokud u? vám je ?patně, raději nezalézejte do podpalubí - tam to toti? teprve dostane grády!!!
V sezóně je docela problém sehnat kotvení v marinách u mola, abyste mohli vstoupit suchou nohou. Proto mívá ka?dá jachta nafukovací člunek. Doporučuju připlatit si k němu zapůjčení motoru.
Jak u? jsem řekl, pěkná místa vám uká?e ka?dý zku?ený kapitán. Nenechte si ale rozhodně ujít souostroví Kornati a modrou jeskyni na ostrůvku Bi?evo.
Tak zdar a suchozemcům zmar