LIHOVÉ VAŘIČE A TROUBY

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

LIHOVÉ VAŘIČE A TROUBY

Příspěvekod Denis » čtv bře 08, 2007 9:01 pm

Ja som si vybral liehový varič Origo, jednohorákový. Viedli ma k tomu následovné dôvody, nízka nákupná cena, rýchla inštalácia, je bezúdržbový, absolútne bezpečný, netreba robiť periodické revízie, dobrý výkon, nevýbušné palivo dobre skladovatelné. A jednohorákový preto, lebo kuchynský kút je v skutočnosti len kútik a keď som si chcel spomenúť kolkokrát som na lodi varil na dvoch horákoch, tak som musel dlho spomínať. K spotrebe, cca 1 liter liehu vydržal pre 4 ludí 5 dní.
Môj názor je, že všetky variče sú dobré a aj bezpečné, akurát o ten plynový sa musíš viac starať. Myslím z dlhodobého hladiska. Ale ak by som ho v lodi mal, tak by som ho nevymieňal za iný. A ten naftový je drahý len vtedy ak máš lacnú loď. Ak kupuješ, alebo si dáš robiť loď za 10 mil, tak či stojí varič 10, 20, Alebo 40 tisíc, tak to je jedno.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Lihový vařič.

Příspěvekod Ferdinand » čtv bře 08, 2007 9:13 pm

Ty Denisi prosímtě a ten lihový vařič - nedělalo Ti to na stropě , no zkrátka, nezačerňovalo Ti to strop kajuty od sazí ?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv bře 08, 2007 9:30 pm

Bol som týždeň na čártry v HR a keď som ten varič v lodi videl, bol som dosť vyvalený. Ale je to úplne bez problémov, žiadne začerňovanie. Liter liehu sa naleje do patrony, ktorá je vyplnená /asi/ vatou. Najskorej som myslel, že to bude smrdieť, ale nič. Neviem ako by to fungovalo v chladných podmienkach, ten lieh sa odparuje a horia tie výpary. Ale v Olivíne mali tiež liehový varič a boli na studenom juhu a v knihe nespomínajú žiadne problémi.
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » čtv bře 08, 2007 9:57 pm

Denisi,švédské Origa jsou nejdražší vařiče k použití do lodi.Jednoplotýnkový stojí kolem 160 - 180 eur a za tuto cenu koupíš jakostní plynový i s držáky na hrnce.A jak jsem se už zmínil,hodně záleží na kvalitě lihu.Konkrétně i v chorvatsku koupený obyčejný líh mě v origu zhasínal.Přesto,že znám případ,kdy zahynul právě ve Splitu český jachtař,který vešel do kajuty se zapálenou cigaretou,tak dávám přednost plynu,ale je třeba dávat bacha.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » čtv bře 08, 2007 10:09 pm

Mám přesně takovou zkušenost jako píše Denis a to z roku 1997 - lihový vařič fungoval naprosto bezchybně, bezproblémově.
Tady je prodávají (asi všichni znáte) -
http://www.avaryacht.cz/kategorie.aspx? ... slusenstvi
co mě překvapilo, že existuje i lihová trouba.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv bře 08, 2007 10:20 pm

Lieh bol samozrejme z HR a fungoval na 100%, možno že s toho tvojho liehu si nejaký násoska odpil a dolial vodu. :) Na prvý pohlad je tá cena vysoká, ale keď k plynovému šporáku musíš spraviť v kokpite odvetraný kastlík na bombu, , rozvod z medenej trubky zakončený ventilom, hlavný uzáver plynu, hadicu zo spojkami a samozrejme regulátor tlaku plus jeden náhradný, tak to stojí tiež dosť a k tomu robota a to nehovorím o tom, že každé 2 /?/ roky by si mal mať revíziu plynu. Kupoval som ho v Avar jachte, ale dnes by som kúpil bazárový. Nemci ak žijú na lodi, vyviazaný v maríne, tak ich vymieňajú za plynové a lieháče lacno predávajú.
gaga3
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod gaga3 » ned srp 12, 2007 11:32 am

Ahoj přátelé,
chtěl jsem také poprosit o malou radu. Letos jsem si koupil vařič Origo. Všechno super, až na to, že jsem jako náplň použil obyčejný technický líh, což byla asi chyba, neboť zapáchá. Nemá někdo zkušenost jaký, pořípadě jakou značku nebo výrobce lihu bych měl použít.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Re: to ALL

Příspěvekod Anonym » ned srp 12, 2007 1:17 pm

Wlady píše:Ahoj.
Chlapi, já se z Vás picnu. Kdykoli se na něco zeptám, tak skončíme úplně někde jinde. Poptával jsem zkušenosti s naftovým sporákem a vy mi tady vychvalujete špiritus....
Wlady se z tebe picne a má pravdu. Ze všech možných vláken sekce Lodní technika si vybereš zrovna toto. :smash: :gun:
Přesuň se do vlákna VAŘIČ NA LODI, které zrovna vařičem Origo začíná a tady to smáznem.
A číst, číst, číst.......
gaga3
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod gaga3 » ned srp 12, 2007 2:16 pm

No jo, snad se tolik nestalo.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » ned srp 12, 2007 4:09 pm

gaga3 píše:No jo, snad se tolik nestalo.

:admin: To gaga3,
Kdyby se nestalo, tak by Tě moderátor nenapomínal.
Má k tomu své oprávněné důvody.
Nebudu to dlouze rozebírat. Už se tady o tom naklábosilo dost.
Zkrátka už je nás zde hodně (což je dobře) a je třeba zde udržet pořádek.
Za chvíli by se tu ani prase nevyznalo.
Protože jsi se neobtěžoval na moderátorovo přání (dobře míněné) reflektovat, přesunul jsem to sám.
To jenom proto že to byli tvoje první dva příspěvky na tomto fóru.
Možná první na jakémkoli fóru. Evidentně totiž nevíš, jak se v takovém společenství chovat.
Za takové poznámky na moderátora, se běžně dává okamžitý BAN. :!:
Klidně to ber jako první a poslední varování. :!:

Co se týká lihu, u nás je běžně k dostání jen jeden, technický neboli na pálení.
Bohužel smrdí.
Nesmrdí ale tolik jako benzin,nafta, nebo petrolej.
Ještě by se dal použít etylalkohol, používá se v laboratořích.
Pokud chceš aby to vonělo musíš použít čistý líh (neředěnou slivovici).
To se ovšem kávička poněkud prodraží.
Nebo do toho technického vraž rumovou tresť. Bude to sice trochu čadit ale ten smrad bude snesitelnější.
alffa
jenda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod jenda » pon srp 13, 2007 6:42 pm

No, to neni tak docela pravda, že by byl k dostání jenom jeden druh lihu. Záleží, čím je to denaturované, některý líh trochu smrdí po benzínu, zřejmě je ho tam trochu přimíseného (taky to smeje věci, co normální líh ne), tenhle lihobenzín já kupuju v takových oranžových půllitrových lahvích s tryskou (něco jak na mytí oken). Pak mám líh, který skoro nesmrdí, ten používám do vařiče a koupil jsem ho v takové bělavě průsvitné plastové litrové láhvi s víčkem, které když člověk jednou otevře, tak už nikdy netěsní (což kromě fleků na mém baťohu vysvětluje i to, proč tu flašku už nemám a nemůžu říct, kdo to vyrábí). A pak se mi jednou povedlo koupit líh, ale to bylo něco příšerného... to se nedalo ani jako rozpouštědlo ani do vařiče, neuvěřitelně silně to smrdělo po kyselině octové. Krátce, není líh, jako líh... :mad:
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » pon srp 13, 2007 7:41 pm

letos jsem udělal první zkušenost s lihovým vařičem , byl to origoš Origo.
Byly jsme s ním spokojený (manželka se bojí exploze plynu což u lihu nehrozí) , ale mě přijde míň výkoný než vařič na propan.A je pravda že strop nezačerňoval , ale hrnce docela statečně . Kdybych měl vlastní velkou loď , tak bych ho pořídil , i s tím začerňováním :good:
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv bře 05, 2009 5:21 pm

Já bych poprosil místní uživatele lihových vaříčů o zásady a rady pro bezpečné užívání. Tuhle sezonu budu prvně používat na lodi lihový vařič, a vůbec s ním nemám zkušenost. Doposud jsme měli na lodi plynový dvouhořákový vařič přímo na 2kg plynové bombě, ale vždy jsme chodili vařit na břeh. A v téhle lodi již mám zabudovaný jednoplotýnkový lihový vařič. Tak bych byl za každý postřeh a radu moc rád. Děkuji
Fulda
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fulda » čtv bře 05, 2009 5:41 pm

To Charlie
Než se začneš ptát, přečti si předešlé příspěvky tam je toho dost. Jenom chci upozornit, po vaření a vychladnutí nezapomínej vkládat na patronu s lihem, tu gumovou těsnící vložku aby ti neprchal líh.
Fulda
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 200
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv bře 05, 2009 6:01 pm

Pokud máš ORIGO, nenechávej dohořet líh až do konce, buničina v zásobníku se pak časem speče a špatně se odpařuje. Je dobré včas dotankovat.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » čtv bře 05, 2009 6:10 pm

Jo jo, předešlou diskusi jsem si již pročítal. Ale zajímá mě jak je to s plněním, a vůbec s používáním, se spotřebou, jak moc ten zásobník naplnit, jestli tam nalít jen méně třeba každý den, nebo naplnit úplně a pak jen vařit a vařit.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » čtv bře 05, 2009 6:19 pm

Charlie píše:Tuhle sezonu budu prvně používat na lodi lihový vařič, a vůbec s ním nemám zkušenost.

Mám dost nízkou loď a v ní poměrně vysokou skřínku jako jedinou plochu, na kterou se liháč vejde (plyn mi nesmí do lodě, viděl jsem fotky jednorázové přestavby kajutové plechovky na kouli po vstupu majitelů se zapálenou cigaretou. Co se dalo seškrábat z levoboku, prohlásili hasiči za tatínka, co z pravoboku, prohlásili za maminku...). Tak jsem pro jistotu mimo loď vyzkoušel, co se stane, když celá lihová náplň vyhoří pod nalakovanou překližkou umístěnou v příslušné výšce. Nestalo se nic, popadla mě panská pejcha a zkoušel jsem, jestli se dá zapálit překližka, na které hořící vařič stojí, když ho za chodu poleju půllitrem lihu. Nestane se nic, hořící líh se dá otřít jakýmkoliv hadrem z přírodního materiálu. Dá se to uplácat i rukou, pokud tedy zrovna toho hořícího lihu není dva centimetry hluboká loužička. No nic, stejně chodím ostříhaný dohola :_)
kzeman
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kzeman » pát bře 06, 2009 7:16 am

Nedávno jsem dostal nápad odzkoušet si doma turistické lihové vařiče které vlastním od klukovských let, ale nepamatuji si kdy jsem je naposledy používal.
Říkal jsem si kdo je připraven není překvapen, líh po cestách seženu snadněji,než plynovou náplň a vařič je skladnější.
Vybral jsem si ten nejmenší a aby ohřál co nejvíce vody na jedno zapálení, snažil jsem se doplnit lihem co nejvíce a proto když po nalití hladina lihu poklesla, opakovaně jsem doléval.
Jak jsem starý a blbý jsem zjistil záhy po zapálení, když jsem to odzkušoval v kuchyni na plynovém sporáku.
V počátku se mi zdál plamen moc malý, ale jak se vařič zahříval plamen sílil a sílil stále více až ohřívaný vařič začal pod tlakem vytlačovat i kapalný líh, který hořící vytékal na sporák, plamen se zvětšoval velice náhle a rychle až mi začínqalo být ouzko.
Pak jsem to přiklopil kovovým odpadkovým košem a počkal dohoření lihu na sporáku.
Byl jsem doma sám, takže jsem byl ušetřen kritiky mých nápadů, ale v duchu jsem si děkoval že jsem odzkušování neodložil na první plavbu na člunu.
Možná to sem nepatří, ale mnohým se stává že věc celou nedomyslí, proto doporučuji odzkoušet, ale lépe než jsem to zkoušel já.
Tomas80
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Tomas80 » sob bře 07, 2009 6:04 pm

Ahoj lidi. Mam na lodi lihovy varic origo jednoplotynku. Zajimalo by mne, jak dlouho vydrzi naplneni patrony. Nekde jste psali, ze se do ni vejde cca litr lihu, jak dlouho to potom vydrzi na vareni? Aspon nejakej hrubej udaj.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob bře 07, 2009 7:54 pm

Tomas80 píše:Ahoj lidi. Mam na lodi lihovy varic origo jednoplotynku. Zajimalo by mne, jak dlouho vydrzi naplneni patrony. Nekde jste psali, ze se do ni vejde cca litr lihu, jak dlouho to potom vydrzi na vareni? Aspon nejakej hrubej udaj.

Čo keby si si tak prečítal prvý príspevok?
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » sob bře 07, 2009 10:03 pm

Tak sem si to taky prečítal ještě jednou celý.
Hrabu se zrovna v katalogách a přijde mi zajímavý že:

Origo 1500 - jeden hořák maj u Avaru za 5.047,-
Origo 3000 - dva hořáky v Avaru za 7.160,-

A to samé na karavan.cz

Origo 1500 - jeden hořák za 3.614,-
Origo 3000 - dva hořáky za 4.914,-

karavan.cz zřejmě prodává pro velkoněmeckou velkofirmu s příslušenstvím pro karavany (frankana)
proto je cena dost jiná.
Tomas80
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Tomas80 » ned bře 08, 2009 8:08 am

Jo tak sorry ze jsem se ptal !! Nicmene informace, ze 1 litr lihu vydrzi pro 4 lidi cca pet dni je sice dobra, ale slo mi spise o to, jestli si ti 4 lidi tech 5 dni varej jenom odpoledni kafe a nebo se ten varic pouziva vice, obed atd. Asi jsem mel tu otazku lepe specifikovat. Omlouvam se, sle predpokladal jsem, ze budu pochopen.
Naposledy upravil(a) Tomas80 dne ned bře 08, 2009 8:21 am, celkem upraveno 1 x.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » ned bře 08, 2009 8:21 am

Některé zboží je u jachtařských obchodů hodně drahé.
Možná je to tím, že ty karavanové obchody mají množstevní slevy, a taky doprava zboží po jednotlivých kusech se prodraží.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » ned bře 08, 2009 9:35 am

Tomasi, ono asi nejde o to jak a jestli jsi byl pochopen. Jde o to kdo, co a co testoval.

Mohu tě ubezpečit že pokud bych já (tak jako ty) měl na lodi lihový vařič, určitě bych hned letěl do obchodu pro líh, naplnil patronu a se stopkami měřil jak dlouho vydrží. Bohužel nemám a pravděpodobně nikdo jiný to nestopoval.
Většině lidí asi postačí informace, že "cca 1 liter liehu vydržal pre 4 ludí 5 dní". Je pravda že to Denis mohl trochu rozvinout. Co jednotlivé dny vařili, jak dlouho to vařili, kdo to vařil a jak jim to chutnalo. To máš pravdu, že jeho úvodní příspěvek je nedostatečný a mohl by to doplnit.
Jinak nezbývá, než aby jsi tu patronu na svém vařiči naplnil ty a dobu hoření změřil.... :mad:
Tomas80
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Tomas80 » ned bře 08, 2009 10:16 am

Takze dekuji panove za odpovedi a timto stylem Vam pripadne budu radit i ja. Nikoho jsem se tu neptal, jak dlouho to presne trva, nez patrona dohori. Nechapu tedy Baharis tvuj prispevek. Ono totiz jde o to, ze jsou lidi, kteri na lodi travi celej den a vsecko jidlo si varej na lodi a jsou lidi, kteri chodej na jidla do marin a nebo restauraci a na lodi si uvarej tak maximalne jedno kafe za den. Promin asi jsem tedy mene inteligentni nez vy tady na foru, ale myslim si, ze v tomto je tedy velkej rozdil. Neobtezujte se mi tedy odpovidat. Uvidim to z praxe jak dlouho to vydrzi. Zil jsem v domeni, ze toto forum je na to, aby si zde lide pomahali. Koukam, ze jsem se mylil.

Zpět na