Vodoinstalace na lodi
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 4
Je to správně jednoduché. Asi by to šlo přez redukci použít na 2kg bombu s regulátorem tlaku. Škoda, že není vidět jak vypadá
hořák. Kruhový od vařiče by asi nebyl ten pravý. Čekal jsem, že ta spirála je na výšku aby vzduch mohl snadno utíkat nahoru a při
vypnutí voda sama vytekla. Takto po vypnutí tam zůstane voda.
hořák. Kruhový od vařiče by asi nebyl ten pravý. Čekal jsem, že ta spirála je na výšku aby vzduch mohl snadno utíkat nahoru a při
vypnutí voda sama vytekla. Takto po vypnutí tam zůstane voda.
- tataS
- zkušený harcovník
S tím regulátorem bývá jemnější nastavení hoření a nemá snahu tekutý plyn jít do trysky, prskat a zhasínat. Díky regulátoru je po
většinu doby hoření stabilnější výkon hořáku. Vím že jsou různá zařízení (lampy, vařiče, hořáky a pod) které fungují bez regulátoru
ale osobně mám zkušenost s vařiči z bývalé NDR, které s regulátorem vypotřebovali 2kg PB bombu do dna a ty od Mevy bez regulá
toru tam dost nechali a potom již nehořeli. Také u těchto ohřívačů používají pro větší bomby (asi tak 5kg) regulátory jak jsi se mohl
již na obrázku přesvědčit. Tak to asi má nějaký zajímavý efekt. U těch nízkotlakých bývá nižší výkon ale ty 3kw udělají.
většinu doby hoření stabilnější výkon hořáku. Vím že jsou různá zařízení (lampy, vařiče, hořáky a pod) které fungují bez regulátoru
ale osobně mám zkušenost s vařiči z bývalé NDR, které s regulátorem vypotřebovali 2kg PB bombu do dna a ty od Mevy bez regulá
toru tam dost nechali a potom již nehořeli. Také u těchto ohřívačů používají pro větší bomby (asi tak 5kg) regulátory jak jsi se mohl
již na obrázku přesvědčit. Tak to asi má nějaký zajímavý efekt. U těch nízkotlakých bývá nižší výkon ale ty 3kw udělají.
-
- moderátor
- Reputace: 231
tataS píše:S tím regulátorem bývá jemnější nastavení hoření a nemá snahu tekutý plyn jít do trysky, prskat a zhasínat. Díky regulátoru je po
pokud je v bombě kapalná fáze, je tlak konstatní a není co regulovat. pouze při vyšším odběru a nízké okolni teplotě může dojít ke znížení rychlosti odpařování vlivem ochlazování kapalné fáze právě tím odpařováním - klasicky omrzlá bomba. to ale bývá od výkonu nad tak 7KW, při směsi propan+ butan. Hořák na 2 bary nejde provozovat na 30mb
- tataS
- zkušený harcovník
S tím hořákem je mi to jasné. Silně orosená kartuše může být i při 30°C při déletrvajícím odběru cca 3kw hořáku a potom se
kapalný plyn nestačí odpařovat, do trysky jde kapalný a vařič zhasne. Osobně jsem to zažil mnohokrát při vaření u moře.
Bez regulátoru bych to viděl u těch kartuší a ještě tak u bomby 2 kg ale u větších (5, 10kg) bych jej tam dal. Meva uvádí u
svých vařičů a lamp, že jsou na tlak 0,25Mpa. Regulátory pevně nastavené mají většinou 0,3 Mpa. S tím běhají i ledničky na PB.
U toho velkého ohřívače z toho prospektu jsem nenašel na kolik je ten regulátor nastaven. Ale nejspíše jej tam nedávají jen tak
pro srandu. Jinak ty věci z NDR (vařiče, lampy, teplomety atd.) měli regulátor na 3kpa! A to byl tlak s kterým se dala láhev
vycucnout do dna. Nevím jestli to ještě někdo dělá. Bylo to tehdy u nich směšně levné a v roce 90 to vyprodávali za zlomek
původní ceny a osobně jsem to měl radějc než tu Mevu, protože k tomu byli rozdvojky s spousta náhradních dílu za hubičku.
kapalný plyn nestačí odpařovat, do trysky jde kapalný a vařič zhasne. Osobně jsem to zažil mnohokrát při vaření u moře.
Bez regulátoru bych to viděl u těch kartuší a ještě tak u bomby 2 kg ale u větších (5, 10kg) bych jej tam dal. Meva uvádí u
svých vařičů a lamp, že jsou na tlak 0,25Mpa. Regulátory pevně nastavené mají většinou 0,3 Mpa. S tím běhají i ledničky na PB.
U toho velkého ohřívače z toho prospektu jsem nenašel na kolik je ten regulátor nastaven. Ale nejspíše jej tam nedávají jen tak
pro srandu. Jinak ty věci z NDR (vařiče, lampy, teplomety atd.) měli regulátor na 3kpa! A to byl tlak s kterým se dala láhev
vycucnout do dna. Nevím jestli to ještě někdo dělá. Bylo to tehdy u nich směšně levné a v roce 90 to vyprodávali za zlomek
původní ceny a osobně jsem to měl radějc než tu Mevu, protože k tomu byli rozdvojky s spousta náhradních dílu za hubičku.
-
- moderátor
tataS píše:S tím hořákem je mi to jasné. Silně orosená kartuše může být i při 30°C při déletrvajícím odběru cca 3kw hořáku a potom se
kapalnej plyn do trysky dostaneš leda tak,že máš vyndanej slinovanej filtr a otočíš vařič hořákem dolů. krom toho, že se ti vyleje polívka, je to pěknej mazec. vono tam toho propanu tam najednou teče nějak víc

doporučuji prozkoumat http://www.prevod.cz/index.php?str=230&raz=1
0,3 MPa jsou 3 bary, tedy +- 3 atmosféry. PB má, jestli se příliš nemýlím, tlak par 2 bary, tedy regulátor na 3 bary je na hov.. a ledničku by to trochu nafouklo
ledničky běhaj na 3O mbar ( starší na 5O ) , to je totéž, co píšeš 3kPa. už se to tu jednou probíralo
- tataS
- zkušený harcovník
Ano špatně jsem to napsal. Pevně nastavené regulátory mají 300kpa. Přesná citace z návodu pro PB lampu od Mevy je: spotřeba
50g.h-1 při jmenovitém přetlaku 0,25Mpa. Z toho usuzuji, že předpokládají že takový tlak je v 2kg PB bombě, pro kterou je ta
lampa určena. Potom záleží jestli zařízení k tomu připojená bez regulátoru s tímto tlakem počítají a mají na to vhodně malou trysku. Potom ale nefungují s malým obsahem plynu, který má malý tlak. Že by větší tlak nafoukl trysku s tím kouskem trubičky od kohoutu dosti pochybuji. Ty jsou z důvodu bezpečnosti dělané konstrukčně na mnohem vyšší tlaky.
Zajímalo by mne jaké řešení bys navrhl ty. Ty malé kartuše jsou jasné (i když u nás je největší o obsahu 470gr) ale ty větší hořáky
s bombou 2kg a více, které by z hlediska provozních nákladů a rozšířenosti u nás byli asi optimálnější.
Teď jsem si prohlédl všechny regulátory, které mám a máš pravdu v tom, že regulátory pro vařiče jsou na 30 a 50mba t.j. 3 a 5 kpa.
Ty na 300 kpa jsou regulovací pro velké hořáky a s toho by mělo vyplynout, že ve velké bombě bývá tlak podstatně větší (i ve 2kg).
50g.h-1 při jmenovitém přetlaku 0,25Mpa. Z toho usuzuji, že předpokládají že takový tlak je v 2kg PB bombě, pro kterou je ta
lampa určena. Potom záleží jestli zařízení k tomu připojená bez regulátoru s tímto tlakem počítají a mají na to vhodně malou trysku. Potom ale nefungují s malým obsahem plynu, který má malý tlak. Že by větší tlak nafoukl trysku s tím kouskem trubičky od kohoutu dosti pochybuji. Ty jsou z důvodu bezpečnosti dělané konstrukčně na mnohem vyšší tlaky.
Zajímalo by mne jaké řešení bys navrhl ty. Ty malé kartuše jsou jasné (i když u nás je největší o obsahu 470gr) ale ty větší hořáky
s bombou 2kg a více, které by z hlediska provozních nákladů a rozšířenosti u nás byli asi optimálnější.
Teď jsem si prohlédl všechny regulátory, které mám a máš pravdu v tom, že regulátory pro vařiče jsou na 30 a 50mba t.j. 3 a 5 kpa.
Ty na 300 kpa jsou regulovací pro velké hořáky a s toho by mělo vyplynout, že ve velké bombě bývá tlak podstatně větší (i ve 2kg).
Naposledy upravil(a) tataS dne stř říj 08, 2008 10:32 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- moderátor
tataS píše:Ano špatně jsem to napsal. Pevně nastavené regulátory mají 300kpa. Přesná citace z návodu pro PB lampu od Mevy je: spotřeba
bohužel jsi to napsal špatně i podruhé. pevný reg. na PB pro ledničky, sporáky, vařiče, karmy atd. maj 3O mbar, tj. 3 kPa. dřív se požívalo 50 mba.
už se to tu popisovalo ve vláknu ledničky. ale znovu: je jedno, jak je velká bomba, tlak je FURT STEJNEJ a pokud nemáš středotlakej hořák, musíš redukovat. nízkotlakou tryskou při větším tlaku projde víc plynu a vyhoříš. nedoporučuju žádný úpravy v tomhle směru. vono bezpečný, ekologický a ekonomický spalování plynu je docela věda a tím vůbec nechci říct, že ji ovládám. jen si s plynem hraju 25 let. taky jsem 3x vyhořel ( teda ne osobně, ale pomocí montérů, které jsem měl na hrbu ), ale z trochu větší dimence -DN 50 - 25O, nizkotlak, 2 kPa zemáku. naštěstí bez následků.
-
- moderátor
tataS píše:Již jsem to doplnil. Já nikdy netvrdím, že by se měli používat věci, které k sobě nepatří.
nikdy neříkej nikdy, najdu ti tady, jak jsi doporučoval převrtat trysku v ňákým spotřebiči v souvislosti se změnou tlaku
regulátory od 300 kPa dolu se používají na spotřebiče s velkám výkonem, kde by se potrubím ( hadicí ) za nízkého tlaku nedalo přepravit potřebné množství plynu a současně to souvisí s konstrukcí MALÉHO ( relativně) hořáku s VELKÝM VÝKONEM. - výtoková rychlost plynu, míchání se vzduchem atd. tyto regulátory jsou stavitelné a tím se dá regulovat výkon hořáku. ovládací ventil hořáku má jen off- on.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, mám dotaz, již jsem to tu někde četl, ale od rána to hledám a ne a ne to najít. Potřebuji dezinfikovat tank na pitnou vodu v lodi (objem 80l), jaké přípravky a jaký postup na to používáte?? Plnění tanku mám víčkem v kokpitu, ve schránce pod lavicí a n vypouštění je jen hadice s pumpovacím kohoutkem v kajutě. Díky za rady, nebo odkaz na topic kde se to již řešilo (vím, že to tu je, ale zaboha to nemůžu najít a funkce hledat mi píše nic nenalezeno)
- samoliter
- účet uživatele zrušen
- Reputace: 0
Desifekce.
Ahoj Charlie. Je to zřejmě v sekci Zdravověda, téma Desinfekce nádrží na pitnou vodu. Asi tady: http://jachting.info/modules.php?name=F ... pic&t=2242 . samoliter.
úklid
Navrhuji přejmenovat vlákno na "Vodoinstalace a plyno instalace" nebo holt rozdělit... Ty zajímavosti o plynu bych tu takhle fakt nehledal.david píše:[...už se to tu popisovalo ve vláknu ledničky. ale znovu: je jedno, jak je velká bomba, tlak je FURT STEJNEJ a pokud nemáš středotlakej hořák, musíš redukovat...

Vlastně teď je tu i o dezinfekci vody v tancích - hm, zdravověda asi taky možný, ale hledal bych spíš v tématech o údržbě lodi. Mají to Ti moderátoři těžký...
- dodo
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
nemel by jste nekdo tip na nejakou firmu v cechach ktera by byla schopna vyrobit na miru nadrze v polyethylenu nebo polypropylenu (na pitnou vodu i fekalni)? ..pokud mozno aby umeli vyrobit i atypicky tvary aby bylo mozno co nejlip vyuzit prostor v lodi ?
zkratka nejlip neco jako umi firma TEK-TANKS z anglie
http://www.tek-tanks.com/boats/custom-boat-tanks/
diky
dodo
zkratka nejlip neco jako umi firma TEK-TANKS z anglie

http://www.tek-tanks.com/boats/custom-boat-tanks/
diky
dodo
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 175
- Kontaktovat uživatele:
Měli by to umět bazénáři a výrobci vodních nádrží pro dešť. vodu, vodoměrných šachet a pod. Je jich hodně.
Nebo nám svého času svařoval plováky a dělal celé molo pan Hranoš - ADH SERVIS - Ing Hranoš Radomír
Adresa:
Partyzánská 1578/12
747 05 Opava - Kateřinky
Okres: Opava
Kraj: Moravskoslezský
cz Česká republika
Kontaktní údaje:
Mobil: +420 724 091 854
Telefon: +420 724 091 854
E-mail: adh@opava.cz
WWW: www.adhlode.cz
Kontaktní osoba
Ing Radomír Hranoš - Majitel
Nebo nám svého času svařoval plováky a dělal celé molo pan Hranoš - ADH SERVIS - Ing Hranoš Radomír
Adresa:
Partyzánská 1578/12
747 05 Opava - Kateřinky
Okres: Opava
Kraj: Moravskoslezský
cz Česká republika
Kontaktní údaje:
Mobil: +420 724 091 854
Telefon: +420 724 091 854
E-mail: adh@opava.cz
WWW: www.adhlode.cz
Kontaktní osoba
Ing Radomír Hranoš - Majitel
- dodo
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
to David:
diky, presne neco takovyho jsem hledal - Praha 5 je temer idealni
poradis jeste prosim jakej material a jaky tloustky je nejlepsi zvolit na nadrz na pitnou vodu a jakej na fekalni tank ?
Koukal jsem totiz na seznam materialu co tam maji uvedeno a tech polyethylenu a polyprophylenu je pekna radka.
zkratka aby to bylo bytelny, pro pitnou vodu zdravotne nezavadny a naopak pro fekal aby to neprosmradlo apod.
...a umej tam udelat i vstupy, vystupy, kontrolni a cistici otvory atd. nebo ti jen svarili nadrze zbytek sis musel delat sam?
A jeste me napada otazka jak je vlastne nejlepsi nadrz v lodi uchytit?
...a nechal sis tam navarit nejaky uchyty za ktery to mas v lodi prisroubovany?
...ale v plachetnici by to asi nejaky packy neudrzely co? Me napada nadrz proste polozit na misto a pritahnout nejakym popruhama okolo. Preci jenom kdyz to pak nekde skoci na vlne ... Nebo jak je nelepsi uchyceni resit ?
diky
dodo
diky, presne neco takovyho jsem hledal - Praha 5 je temer idealni

poradis jeste prosim jakej material a jaky tloustky je nejlepsi zvolit na nadrz na pitnou vodu a jakej na fekalni tank ?
Koukal jsem totiz na seznam materialu co tam maji uvedeno a tech polyethylenu a polyprophylenu je pekna radka.

zkratka aby to bylo bytelny, pro pitnou vodu zdravotne nezavadny a naopak pro fekal aby to neprosmradlo apod.
...a umej tam udelat i vstupy, vystupy, kontrolni a cistici otvory atd. nebo ti jen svarili nadrze zbytek sis musel delat sam?
A jeste me napada otazka jak je vlastne nejlepsi nadrz v lodi uchytit?
...a nechal sis tam navarit nejaky uchyty za ktery to mas v lodi prisroubovany?
...ale v plachetnici by to asi nejaky packy neudrzely co? Me napada nadrz proste polozit na misto a pritahnout nejakym popruhama okolo. Preci jenom kdyz to pak nekde skoci na vlne ... Nebo jak je nelepsi uchyceni resit ?
diky
dodo
-
- moderátor
vstupy a výstupy na hadice, včetně sání od dna, zavařili kam jsem si namaloval, kontrolní dekl udělali a já si jej přišrouboval. přichycený to mám kurtama jak navrhuješ, to je z hlediska namáhání mat. nejlepší.
matroš na vodu z PE a asi i PP, fekál mi dělali z PP a za 8 let neprosmrád.
tloušťku si určí sami podle objemu.
poptej se p. Janečkovi starším - tech. řeď. ( je dost nemocnej, nevím jestli bude ). jinak je dole v přízemí dílna ( poslední vrata vlevo od ofic vchodu), ale kdo jí teď šéfuje nevím.
matroš na vodu z PE a asi i PP, fekál mi dělali z PP a za 8 let neprosmrád.
tloušťku si určí sami podle objemu.
poptej se p. Janečkovi starším - tech. řeď. ( je dost nemocnej, nevím jestli bude ). jinak je dole v přízemí dílna ( poslední vrata vlevo od ofic vchodu), ale kdo jí teď šéfuje nevím.
- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
Já nemuslel přesná čísla. Čekal jsem odpovět tak asi jako by čekali všichni inteligentní lidi- ( Já jsem si nechal udělat rozměr 50-30 na 100cm což je 150l dva vývody odvzdošňovák a cena bokem třeba 1500kč) To by byla asi tak normální odpověď a druhý by si z toho již závěr udělal sám. je jasné,že cena se může lišit dle pracnosti šlo jen čeho by se člověk chytnul (třeba tonoucí i stébla že joooo.
-
- moderátor
psal jsem, že nádrž za 8 let neprosmrádla. z toho půměrnýmu inteligentovi může dojít, že moje informace stran ceny budet 8 let stará a tím na kulový.
1500 nestačí ani na materilál
ale můžu ti dát aktuální ceny svařovanej segmentovejch kolen z HDPE100, SDR 17 - dn 400 / 90° , a i jinejch. kdybys stavěl třeba plynovod
1500 nestačí ani na materilál
ale můžu ti dát aktuální ceny svařovanej segmentovejch kolen z HDPE100, SDR 17 - dn 400 / 90° , a i jinejch. kdybys stavěl třeba plynovod