Vodoinstalace na lodi

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39

Příspěvekod geus » sob pro 11, 2010 9:42 pm

Tak už to mám zjištěné desku PP 8mm miprodají za 500kč/m a 100mm za 6OO svaří se to Liestrem to není problék známej s tím dělá taky je možné si koupit zbytky na váhu možná se to vyplatí a atypy to je tak když se tan Lenochod probere a vstane že joooo.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob pro 11, 2010 10:19 pm

Geusi, jen drobná informace, pokud ti to pomůže.
Polypropylen, pokud mě je známo, vyrábí v ČR pouze firma IMG Bohemina v areálu Plomy Hodonín. Ale o to nejde. Důležité je, že tento materiál vyrábí v mnoha variantách, k různému použití. Přehled názvů jednotlivých desek a k čemu jsou převážně určeny najdeš na uvedené adrese. Aby jsi nekoupil to nejlevnější, ale to k čemu to potřebuješ...
http://www.img-management.cz/vyrobni-program.htm
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte čer 14, 2011 11:10 am

Pokud to nekoho zajima tak nadrze uz mam hotovy

nadrz na pitnou vodu, cca 250 L, Plast bily, tloustka 15 mm - 1ks
nadrz na pitnou vodu, cca 120 L, Plast bily, tloustka 15 mm - 2ks
nadrz na odpadni vodu, cca 60 L, Plast cerny, tloustka 8 mm - 1ks
nadrz fekalni, cca 90 L, Plast cerny, tloustka 8 mm - 1ks

Vsechny nadrze vcetne vsech prostupu a fitinek akorat kontrolni otvory si musim nasroubovat sam

Obrázek

...za techto 5 ks nadrzi jsem zaplatil cca 17 000 Kc.

...jinak doporucuju poptat vice firem - nabidky za to same se az neskutecne lisi. Ja jsem poptal cca 8 firem a mel jsem nabidky na vyrobu techto 5 ks nadrzi v rozmezi cca 13 000 az 47 000 Kc. V cem to je ze se ceny lisi az o cca 70 % netusim :?

Ja to nakonec objednal u firmy

AQUATECH, Srbsko u Karlštejna
www.aquatech.cz

nadrze jsou bitelne, vyrobene presne podle pozadavku, rychle jednani (vyrobeno cca 2 tydny od objednani) takze mohu jen doporucit. :good:
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » úte čer 14, 2011 11:51 am

Nádrže vypadají dobře. Jaký provozní přetlak u nádrží na vodu připouští výrobce /předpokládám tlakový rozvod/, respektive na jaký je vyzkouušíš - to bude rovněž důležité info.
Ještě by mne zajímalo, co tě vede k zabudování nádrže na odpadní vodu. Předpokládám z dřezu, sprchy a umývadla. Nemyslíš to spíše tak, že to je jímka na odpadní vodu s pernamentně pracujícím čerpadlem ovládaný plovákem? To by ale stačilo pouze ze sprchy, neboť ostatní je nad cwl a lze vypouštět přímo.
Dík za odkaz na přijatelného výrobce.
Pepa
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte čer 14, 2011 12:23 pm

jak to myslis s tim provoznim pretlakem?

Ja zadny pretlak nepredpokladam. Jednak nebudeme mit tlakovy rozvod vody ale pouze mechanicke nozni pumpy (zejmena kvuli spotrebe vody a jednoduchosti systemu) a i kdybychom meli tlakovy rozvod vody (zvazovali jsme to) tak i v tomto pripade je preci tlak jen za cerpadlem a v expanzni nadobe ale v nadrzi ne.

Vsechny nadrze budou mit odvetravani hadici cca 16 mm trvale pripojene ven takze tlak v nadrzich bude stejny jako okolni.

A co nas vede k tomu mit fekalni a grey water nadrz ? Hlavne to, abychom nemuseli vypoustet fekalni vody a odpadni vodu z drezu ven
(sprchu mit nechceme) pokud budeme nekde v marine nebo ve meste nebo se treba koupat kolem lode. A castecne take to, ze je docela mozne, ze v budoucnu to bude narizovat legislativa. Ale momentalne hlavne ten prvni duvod. Ty nadrze sice nejsou buh vi jak velke ale par dni (bez nutnosti cokoliv vypoustet) bychom s tim vystacit meli.

Samozrejme tam budeme mit dvoucestne ventily aby bylo mozno prepinat zda pouzivat tanky nebo to rovnou pumpovat ven podle situace. Pokud to pujde budeme to samozrejme poustet hned ven.
david
moderátor
Reputace: 231

Příspěvekod david » úte čer 14, 2011 12:48 pm

pěkný, jen mi ty vstupy/výstupy připadají krapet hodně malý

na vodu se dává plnění DN 40 - 50, na fekál DN 32 -40 vstup i výstup. tomu odpovídají i hrdla v ochozu
dodo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dodo » úte čer 14, 2011 1:05 pm

vstupy/vystupy odpovidaji tomu jaky vstupy/vystupy maji cerpadla, Y-ventily, hrdla apod. co jsme koupili - tedy:

Voda:
- vstup DN 38
- vystup DN 16
- odvetrani DN 16

Fekal:
- vstup DN 38
- vystup DN 38
- odvetrani DN 16

To by snad melo bejt ok.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte čer 14, 2011 2:11 pm

no tak to jo. jen na těch obrázkách mi to přišlo malé, tedy ne DN ale d ( povrch )
Johny5
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Johny5 » sob čer 25, 2011 11:15 pm

Zdravim, neviem ci to pomoze ale ako nadrz na vodu by som v danom pripade pouzil gumeny vak do domacej vodarne.Je zo zdravotne nezavadnej gumy, da sa kupit aj s prirubou na privod a odvod vody a nic nevazi.Vo vodarni sa roztahuje tlakom pritekajucej vody co je na lodi neziaduce takze treba kupit asi o 50% vacsi objem.Predavaju sa od 25l az do 500l.
http://www.ebara.sk/index.php?stranka=p ... vod_xnadrz
Da sa kupit bez problemu.
Ak by v danom priestore moc "lietal" vplyvom pohybu lode, malo by tacit natret steny lepom a trocha ho nafuknut aby vyplnit cely priestor.maximalne tak vyuzije cely priestor a je to uplne hygienicke.Nieco ako camelback :-)
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » ned čer 26, 2011 3:30 pm

Johny5, raději tě zastavím hned v počátku rozletu.
Jsi tu relativně krátce a tak tě chci informovat, že se velmi snažíme /což znamená, že výjimky potvrzují pravidlo/
o to, aby v příspěvcích nedocházelo k tzv. off topic /OT/.
Znamená to, že píšu li do vlákna
Jak při laminování p(r)oložit pruhy skelné tkaniny? - což je tento případ,
píšu k věci dle názvu vlákna a nezačnu rozebírat možné způsoby výroby nádrží na pitnou vodu.
V krátké budoucnosti to v tomto vlákně nikdo nenajde a ani dle názvu hledat nebude.

Věř mi, že pokud se podíváš do odpovídajících sekcí, najdeš několik vláken, jež problematiku vody na lodi řeší
a do těchto odpovídajících vláknech vlož své myšlenky či informace a dále v nich klidně pokračuj

Tvůj příspěvek bude přesunut do sekce
Lodní technika, elektrika a výbava
sekce
Vodoinstalace na lodi
Pepa
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » pon bře 05, 2012 10:45 pm

Tak nějak mi nejde do hlasvy když mám v lodi dvě nádrže na vodu vedle sebe po 120 ti litrech. a nad pravou nádrží je ještě jedna na 8Ol, po sečtení 320litrů. Jenže já tam vždy dostanu jen asi 200l plus minus 10l. všechny jsou propojené teče to do té vrchní z té do spodní a z té spodní do levé ,kde to je spojené. Stále nechápu proč. Holanďan říkal,že to mám lejt pomalu to činím.odvzdušňovák je v té nejvyšší. když leju tak syčí. Tak nevím kde je chyba. Nezkoušel jsem do jaké nenateče.
MERCHANT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MERCHANT » pon bře 05, 2012 11:37 pm

Podívej se jak jsou nádrže propojené. Z horní ti nateče do dolní nádrže.
Pokud jsou dolní nádrže propojené pouze v dolní části. Vzduch v té druhé spodní nádrži nedovolí, aby tam natekla voda.
Je to jen můj odhad, ale jiný rozumný důvod mne nenapadá.
Nebo je uzávěr mezi dolními nádržemi
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » úte bře 06, 2012 1:24 am

dodo, máš tam uvnitř příčky? U 120 litru bych uz příčky chtěl.
Teda pokud se s tím můžeš dostat někam do bouře, pokud je to někam na Hracholusky, tak je to zbytečný..
Myšák
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte bře 06, 2012 7:20 am

Rozdílná hladina nádrží
smucek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod smucek » úte bře 06, 2012 12:44 pm

geus píše:Tak nějak mi nejde do hlasvy když mám v lodi dvě nádrže na vodu vedle sebe po 120 ti litrech. a nad pravou nádrží je ještě jedna na 8Ol, po sečtení 320litrů. Jenže já tam vždy dostanu jen asi 200l plus minus 10l. všechny jsou propojené teče to do té vrchní z té do spodní a z té spodní do levé ,kde to je spojené. Stále nechápu proč. Holanďan říkal,že to mám lejt pomalu to činím.odvzdušňovák je v té nejvyšší. když leju tak syčí. Tak nevím kde je chyba. Nezkoušel jsem do jaké nenateče.

Musíš mít odvzdušnění na té levé spodní nádrži. Jinak ti tam tlak vzduchu vodu nepustí.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » úte bře 06, 2012 10:40 pm

tObrázek
tak takhle nějak to vypadá. červené hadici je odvzdušnění modrá je už od čerpadla... Takže ty dvě pravé jsou po 120l a ta levá samotná 80l.. Takže voda přitéká do vrchní pravé z té to přetéká do spodní a ta je propojena s levou

odvzdušňováky jsou na levé a na pravé vrchní. ještě je tam v pravé nahoře trubička a vede do spodní dolu jako vodoměrka
david
moderátor

Příspěvekod david » úte bře 06, 2012 11:49 pm

geus píše:tObrázek
tak takhle nějak to vypadá. červené hadici je odvzdušnění modrá je už od čerpadla... Takže ty dvě pravé jsou po 120l a ta levá samotná 80l.. Takže voda přitéká do vrchní pravé z té to přetéká do spodní a ta je propojena s levou

odvzdušňováky jsou na levé a na pravé vrchní. ještě je tam v pravé nahoře trubička a vede do spodní dolu jako vodoměrka

ty tam možná něco vidíš, já kulový

ale a co takhle plnit nádrže od spodu? dát do propojky dolních nádrží T-kus a tudy plnit
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod geus » stř bře 07, 2012 12:30 am

Ono to lépe nafotit nešlo,stále tam něco překáželo. Zkusit to naplnit ze spodu by asi nějak šlo aspoň bych viděl kolik tam toho dostanu. Je to k naštvání když schází min 100l vody.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř bře 07, 2012 6:51 am

Jaké máš čerpadlo? A ještě něco. Po vyčerpání vody z tanků ihned pootevři zátku nádrže a zjisti jestli tam není podtlak. Ze samou věcí jsem na slomotinovy dost dlouho bojoval. Na vině bylo nedostatečné odvzdušnění a nedostateční propojení nádrži, ale přes to stejně musím nádrže plnit strašně pomalu aby se přepustili.
vasaditkavasa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9

Vodovodní hadice

Příspěvekod vasaditkavasa » stř bře 07, 2012 6:16 pm

Ahoj, měl bych dotaz jaké používáte hadice pro pitnou vodu?
Já použil čiré hadice, které jsem zakoupil v prodeně domácích potřeb a to dokonce ve dvou různých prodejnách a vždy mi poté voda čpí jakoby po umělé hmotě. Prostě pro pití nebo vaření je nepoužitelná. Podotýkám, že je to skutečně hadicemi, nikoliv kanystrem...
Prosím poradtě :?
david
moderátor

Re: Vodovodní hadice

Příspěvekod david » stř bře 07, 2012 9:07 pm

celkem jednoduše kupujeme hadice určené pro pitnou vodu. ne zahradnické na kropení kytek :hmm:
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » pát bře 29, 2013 8:20 am

Dobry den vsem, po otravovani s lednici za co jeste jednou dekuji resim vodu. Na hausbotu je koupelna se sprchovym boxem, el. zachod a umyvadlo s baterii a pak na lince dres s s baterii. Udelam dva okruhy, jeden pro pitnou vodu, jeden pro uzitkovou.
Okruh pro pitnou vodu je v pohode, nadrz, tlakove cerpadlo a rozvody. Baterie budou trojcestne, takze v kazde bude tepla a studena uzitkova a pitna.

Jde mi o okruh pro uzitkovou vodu, chci ji brat z jezera a chci, aby byla relativne cista. Takze to chce vice kvalitnich filtru a mozna jeste UV lampu. Takze: Cerpadlo ktere saje vodu z jezera - soustava filtrú - expanzka - pak jiz normalne rozvody. Jo, v systemu teple vody je karma a to tato - http://www.topenivodaplyn.cz/karma-junk ... wrd-11-2-g

Rozvody budou delane stejne jako v baraku, plastove trubky.

Filtry chci neco jako toto - http://www.filtracevody.eu/index.php?pi ... &special=1

Jde mi jenom o jednu vec, aby byl za filtry dostatecny tlak. Jeke cerpadlo pouzit???
toto? - http://www.dc-pump.cz/show_goods.php?ko ... 7&catid=22
toto? - http://www.karavan.cz/_300_115-senzorov ... ---min.htm
toto? - http://www.gimishop.cz/cz/e-shop/1-lodn ... ersal.html
Bude nektere stacit? Da se koupit cerpadlo ktere ma sroubovani? Myslim ne hadicove spojky. Opakuji, jde mi jenom o dostatecny tlak za filtrama.
stefin
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod stefin » pát bře 29, 2013 8:31 am

Ahoj, pro uzitkovou vodu z jezera pouzivam cerpadlo podobne tomuto (to moje jiz neni v nabidce)
http://www.lodniprislusenstvi.cz/shop/c ... assem.html

Dava dodostatecny tlak i abych hadici umyl lod. K cerpadlu jsem dostal predrazeny filtr (nerez sitka) a bohate to pro me ucely postacuje. Vodu ale neohrivam.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 175
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát bře 29, 2013 9:11 am

Toto má z jedné strany šroubení. Tlak 3,4 baru ti mohl stačit.
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1926
SAKO
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod SAKO » pát bře 29, 2013 1:50 pm

Dik, ale chci poradne filtry a ty maji dost velkou tlakovou ztratu. Mozna i 1.5 Bar. A hlavne potrebuji vetsi prutok kvuli Karme a protoze prutok se tlakem zmensuje, pri nejvyssim tlaku dava cerpadlo klidne jenom tretinu prutoku, co se pise jako Max. Nejvetsi prutok je pri tlaku 0, to znamena volne ven.

Potrebuji nadimenzovat cerpadlo, ktere i po tlakove ztrate po filtrech, nemyslim nejake sitko, ale vicestupnovy filtr, da dostatecny prutok, aby fungovala plynova karma a vse kolem. Co jsem vypsal, jsou nejsilnejsi, co jsem nasel. A nejsem si jisty, jestli budou stacit.

Neni tady prosim nekdo, kdo ma s tym praktickou zkusenost?

Nekdo, kdo rekne, toto a toto ti bude stacit a zapoj to takto a takto....
Kup toto.....

Dekuji

Zpět na