paluba - co na ni
Moderátoři: Pepa, david, vilma
podle fotky bych usuzoval na béžový krém na boty.....
nevím zda to má být pokus o vtip, ale dle mého to může být cokoli a filozofická diskuze kolem toho na několik stránek....
Nebo by dotaz mohl být konkrétnější, typu: mám plachetnici xy doma, je dřevěná/ laminátová, potřeboval bych vědět.... atd..
to libor: červenám se..
ale jinak pěkná plachetnice, rád bych se svezl...
nevím zda to má být pokus o vtip, ale dle mého to může být cokoli a filozofická diskuze kolem toho na několik stránek....
Nebo by dotaz mohl být konkrétnější, typu: mám plachetnici xy doma, je dřevěná/ laminátová, potřeboval bych vědět.... atd..
to libor: červenám se..

ale jinak pěkná plachetnice, rád bych se svezl...
Naposledy upravil(a) smike dne pon zář 03, 2007 12:45 pm, celkem upraveno 1 x.
- simon
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
smike píše:podle fotky bych usuzoval na béžový krém na boty.....
ano, mam starou drevenou lod pred rekonstrukci a proto se ptam, co je na tehle stare drevene lodce na palube
...kdyz to snese Herreshoff na lodi od strycka Nathaniela, tak by to mohl unest i muj jollenkreuzer.
(ale nemyslim, ze by bylo treba psat tuhle vysvetlujici vetu, IMO to plyne z obrazku a z otazky samo)
...a ptam se proto, ze ruznych technologii a postupu uz sem nasel dost, ale tohle je jeden z mala vysledku, ktery vypada dobre i neklouzave zaroven.
opravdu nevim proc by ten dotaz mel byt vtip ... zkus to smike-u nejak vysvetlit
simon píše:opravdu nevim proc by ten dotaz mel byt vtip ... zkus to smike-u nejak vysvetlit
ahoj, ten dotaz ne, ale forma...
nezlob se, ale dát foto plachetnice a z ní chtít odpověď na technologii úpravy povrchu mi přišlo velice málo. A z té fotky v podstatě nepoznáš jde-li o dřevo nebo laminát a použitých materiálů můžou být desítky.
Chtěl jsem naznačit, že diskuze by mohla na mnoha stránkách pokračovat v hypotetických odpovědích, ale, když rovnou připojíš pár konkrétnějších údajů (třeba tak jako ve svém dalším příspěvku) můžeš se dozvědět vše mnohem rychleji...
- simon
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
smike píše:simon píše:opravdu nevim proc by ten dotaz mel byt vtip ... zkus to smike-u nejak vysvetlit
ahoj, ten dotaz ne, ale forma...
nezlob se, ale dát foto plachetnice a z ní chtít odpověď na technologii úpravy povrchu mi přišlo velice málo. A z té fotky v podstatě nepoznáš jde-li o dřevo nebo laminát a použitých materiálů můžou být desítky.
Chtěl jsem naznačit, že diskuze by mohla na mnoha stránkách pokračovat v hypotetických odpovědích, ale, když rovnou připojíš pár konkrétnějších údajů (třeba tak jako ve svém dalším příspěvku) můžeš se dozvědět vše mnohem rychleji...
ok, neco na tom bude
...abysme se dostali dal, ma nekdo praktickou zkusenost s timto resenim paluby, bavlnene platno:
"Deck planking started after impregnating beams,coamings etc. The spruce T&G planks were 15 by 85 mm and had been preimpregnated. Underdeck oil splashing is avoided by aged persons. Each plank was screwed with two countersunk stainless screws to each deck beam. 20 metres of 1.7m wide cotton canvas was bought for 270 €. Its weight was 400g/m2. A sailmaker sew two lengths of it together, the seam along the centerline of the deck.The corners and cockpit hole were cut off and used to cover the bunk cushions - nice looking but sensitive to dirt. After fixing the canvas to the coamings with temporary battens it was stretched manually and copper nailed along the outside of the sheer plank. Next it was wetted to shrink and while still wet boiled linseed oil was brushed on. Later it was painted four times with oil paint intended for painting the outside of wooden houses (TEHO). If painted too many times it becames slippery. All this was done according to published instructions dealing with the maintenance of folkboats. The intention was to keep the canvas free from the deck,not fixed to it by paints. To begin with it looked fine and smooth but the work was done in very dry conditions and after launching when the deck planking expanded ridges arouse along the T&G joints between planks. The canvas had still partly stuck to the deck.It is tight and nice to walk on but does not look perfectly smooth.
"
muze byt na te fotce prave tohle??
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Plátno napúšťane fermežovou, alebo olejovou farbou sa používalo keď ešte nebol laminát, alebo už bol, ale bol drahý. Ja som mal takto spravené kánoe, ohýbané rebrá z jaseňa, obšívka z dyhy a z vonku bolo to plátno s farbou. Neskôr som to strhol dolu a dal som tam epoxid s tenučkým 100g sklotextilným plátnom.
Podla môjho názoru je jedno čo tam je, akurát že laminát je pevnejší.
Podla môjho názoru je jedno čo tam je, akurát že laminát je pevnejší.