Dnes ráno jsem se vrátil z plavby Sardinie-Korsika a můžu doplnit pár poznatků:
v oblasti ostrovů národního parku jsme nic neplatili, vše bylo zahrnuto v ceně lodi
SVa S Sardinie je opravdu krásná oblast pro jachting, se spoustou písečných zátok, většinou s bojemi pro vyvázání, nikdy nás nepřijel nikdo zkasírovat, ale je to možná tím že je drobet po sezoně.
Ovšem je potřeba si dávat dost velký pozor na hloubku, ne vždy je hloubka taková jak je psáno v mapě nebo v pilotbooku , dokonce i při checkinu lodě jsem na to byl upozorněn předávajícím, s tím že jsouli udávány 2m, může být klidně jen 1,5m, ale nebezpečí nehro, protože je tam prý všude písek. Obojí můžu potvrdit. Hodně zátok je právě na dvou až dvou a půl metrech.
Vybavení lodě bylo naprosto dostačující, lod i checkin v poho - Marina Di Portisco- jen socialky a zázemí v maríně bylo v porvnání s chorvatama dost "sociální" a schází tam slušný obchod s potravinami.
J a JZ korsiky taky moc pěkná oblast se spoustou míst pro potápění a nebo jen pro šnorchlink, jsou tam vraky lodí nebo letadel v hloubce od 10 do 15 metrů, takže na šnorchlu bylo na co koukat.
Trochu mi zklamal vjezd do Bonifacia. Prvně jsem tam vplouval za tmy a podle mé názoru tam zchazí alespon jedno světlo po pravý straně, ale neni to nic proč by se tam nedalo normálně zajet, jinak opět moc pěkný místo. Na lodi bylo dost map a pilotbook, sice v němčině což neni moje hoby, ale lepší než nic. Před odjezdem jsem si ho nafotil, tak aspon příště si budu moct lépe plavbu doma připravit, protože do týhle oblasti se určitě min. jednou vrátím.
Trochu nevýhoda je s dopravou, bud letecky což pro nás nepřipadalo v úvahu kvůli šesti potápěčským výstrojím lahvím a kompresoru, takže se jelo šesti místným trandákem jeden osobák a šup na trajekt, což bylo celkem pěkný, protože nikdo z nás trajektem nejel a tak jsme si to pěkně užili...