Plavba po Dunaji

Dunaj v celé své délce a ve všech souvislostech...

Moderátoři: Pepa, david, vilma

halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Plavba po Dunaji

Příspěvekod halladin » pát zář 14, 2007 8:10 pm

Asi se budu ptát úplně blbě ( na to si budete muset zvyknout :D ), ale zajímalo by mě -dá se plout plachetnicí po rakouském, nebo dokonce německém Dunaji ?
Kdesi jsem zahlédl,. že pluly v maďarském sektoru...
Zkoušel to někdo z "tunajších " ?
Naposledy upravil(a) halladin dne pon zář 17, 2007 10:06 pm, celkem upraveno 1 x.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Příspěvekod Denis » pát zář 14, 2007 8:36 pm

Samozrejme že sa tam dá plávať s plachetnicou, ale bez plachiet. :D Dobrý fór, né? Ani v Maďarsku to nie je dovolené, ale tam je Dunaj podstatne širší. Na Rakúskom Dunaji som videl plachtiť na priehradách, ale tie priehrady velkosťou vodnej plochy sú dosť malé. Sú to hlavne elektrárne, nie jazerá. Takže nič moc.
halladin
vytrvalý návštěvník

Ještě něco, dennisi

Příspěvekod halladin » pát zář 14, 2007 9:31 pm

Ty přehrady jsou součástí hlavního toku, anebo někde bokem ?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát zář 14, 2007 10:19 pm

Na toku je postavená hydroelektráreň, teda tie priehrady sú na hlavnom toku. V Rakúsku je ich dosť, možno aj 10, takže každý deň sa komoruje. Na plachetniciach splavujú Dunaj pomerne často, je to pohodlné, nemusíš stavať stan, spíš v kajute.
halladin
vytrvalý návštěvník

Takže za tou hrází

Příspěvekod halladin » pát zář 14, 2007 10:27 pm

se dá kousek plachtit ?
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

plachtenie na Dunaji

Příspěvekod Milos » pát zář 14, 2007 10:30 pm

Myslím, že v najširšej časti zdrže pri Čunove bolo plánované rekreačné využitie - aj plachtenie v časti mimo plavebnú dráhu. Neviem aká je tam momentálna situácia, môže sa tam plachtiť, alebo nie?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát zář 14, 2007 10:46 pm

Za tou hrádzou sa dá kúsok plachtiť, ale či to je oficialne povolené neviem.

Na zdrži pri Čunove je len vyhradené miesto pre surfistov. Do 12 m2 plachiet to tolerujú, ale nesmieš ísť do plavebnej dráhy, takže plachtenie nič moc.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Plachtění na Dunaji.

Příspěvekod Ferdinand » sob zář 15, 2007 1:12 am

Denisi to zírám, tedy na Dunaji nesmím použít plachty ? Tedy zásadně pouze na motor ?
Děkuji za odpověď.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob zář 15, 2007 10:33 am

Obrázek

Na Dunaji pláveš v plavebnej dráhe kde plávajú aj takéto zostavy lodí. Túto som stretol nad Štúrovom, rozmery odhadom 40x 150m a rýchlosť medzi 15 a 20 km/hod. Teraz si predstav že takéto hovado prenáramné sa vyrúti spoza ohybu rieky a je od teba povedzme 200m. Lahko sa môže stať že ani nestačíš vyhnúť a on keď ide dolu prúdom nedokáže zastaviť.
Takže tá problematika má dva rozmery, jeden je oficialny zákaz a druhý je či má ten zákaz opodstatnenie.
Od Bratislavy na Dunaji /aj v Maďarsku/ prevládajú vetry sever-juh, alebo naopak a korešpondujú s tokom rieky. Teda ideš na zaďák, alebo zadobočné vetry a keď ti fúka do nosu križovanie je skoro vlúčené. Takže pri troche opatrnosti a pripravenom motore sa dá.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

plavba po Dunaji

Příspěvekod vovsky » čtv bře 27, 2008 7:29 pm

Dá se jezdit s gumákem po Dunaji na v.d.Hrušov a v.d.Gabčíkovo?Musím se někde hlásit?
Kde se dá sjet do vody v oblasti Rusovce,Čunovo,Hanuliakovo nebo Šamorín?A nechat zaparkované auto./gumák 3,6m,motor 15k. C.V.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv bře 27, 2008 8:24 pm

Jazdiť sa samozrejme dá. Spúšťať môžeš v Šamoríne, miestna časť Čilistov, posledné roky je prístup umožnený vozidlám až na pláž. Lepšie pre teba ale bude spúšťať v Čunove. Po dialnici z Brna sa budeš držať cez Bratislavu stále po dialnici smer Wien -A a smer Gyor-H, prejazd Bratislavy je absolútne bezproblémový. Z dialnice je odbočka na Jarovce a ideš smer na starý hraničný prechod do Maďarska - Rajka. Odbočka na vodné dielo /VD/ pri Čunove je vyznačená tiež velmi dobre, prejdeš cez prehradenie a na lavej strane uvidíš budovu galérie Danubia, ale ty pôjdeš ďalej po ceste do PRAVA a asi po 50 m na lavo je drevený altánok, besídka. Tam zastav, vystúp a pozri si ten sklz do vody, z auta ho nevidno. Auto si môžeš nechať na parkovisku pri areáli vodných športov, je to priamo na hrádzi, uvidíš to.
Hlásiť sa nikde nemusíš, leda tak u mňa :D
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod cervik » čtv bře 27, 2008 8:31 pm

Ahoj vovsky.
Na tvoj dotaz : na VD čuňovo, alebo vôbec na Dunaji pokial máš PVMP sa jazdí na gumákoch úplne bežne. Dokonca Štátna plavebná správa je k týmto lodiam pomerne tolerantná , horšie to majú kajuťáky z obrovským výkonom a absolútnou neznalosťou ich ,,kapitánov" o plavbe vôbec . Tvoj gumák je na čuňovo ako stvorený , je tam čo pozerať , dokonca pár pekných krčmičiek a miest na spustenie je tiež niekoľko. Pre Teba je ideálne priamo v športovom areali ,,Čuňovo" kde majú vodáci slalomovú trať. Zjazd do vody je cca 200 m odtial a auto môžeš nechať v areáli . Avšak plavba do prívodného kanála je s tvojím člnom oficiálne zakázaná. Tam smú vplávať plavidlá ktorých dľžka je min. 5 m a výkon motora 25 Kw.Ale ja mám 4 m Adventure a 20 Hondu a cez komoru som už išiel To záleží aj od počasia a ,,nálady " velitela na veži . Totiž ešte pred v vplávaním do prívodného kanála sa musíš telefonicky / mobilom / zahlásiť a obsluha Ti povie či môžeš alebo nie vplávať do prívodného kanála . Ten je totiž dlhý cca 30 km a v prípade rýchlej zmeny počasia je to tam niekedy ,,o hubu "Osobne som tam vydel vlny vysoké cca 2 m a 30 metrové člny z 250 Kw mali čo robiť .
Na čuňove je aj pár pekných ramien , vela miest pre volné táborenie len tak zo stanom , pekná rybačka, takže určite sa prídi pozrieť. Ahoj
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

plavba po Dunaji

Příspěvekod vovsky » čtv bře 27, 2008 9:37 pm

Díky Denisi i Cerviku.
Průkaz VMP mám,nějakou zkušenost také a co jsou to 2m vlny jsem zažil na Balatonu s plachetnicí.Co je myšleno tím přívodním kanálem.Je to mezi v.d.Čunovo a plavební komorou v Gabčíkově?Jak je to s plavbou v hraničním rameni pod hrází v Čunově až do Sapu.A dá se plout i proti proudu do Bratislavy a do Hainburgu.Mám moc otázek,ale sedím nad Googlem a vymejšlím co by se dalo dělat.Zatím jsem projel dost lokalit v Chorvatsku,Baťův kanál a Dalešice.C.V.
Naposledy upravil(a) vovsky dne pát bře 28, 2008 6:51 pm, celkem upraveno 1 x.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv bře 27, 2008 10:12 pm

V Hrušove je Dunaj prehradený, teda je tam priehrada. Časť vody preteká do starého koryta, ale loďou sa doňho nedá preplaviť, lebo komora je neprevádzkovaná. Staré koryto tvorí hranicu medzi SK a H. Po lavej strane je vzdutie priehrady a prívodným kanálom je voda odvádzaná do hydroelektrárne v Gabčíkove. Ten prívodný kanál je mohutný tok, je zároveň aj plavebnou dráhou a na jeho konci je aj največšia plavebná komora na Dunaji. A asi aj najnebezpečnejšia. Ten kanál nič moc, vysoké, strmé a vybetónované brehy.
Plavba v pohraničí, na to len jedno, sme v Šengene. Samozrejme môžeš plávať do Hainburgu a až do Wiedne , ale tam ťa zastaví priehrada Freudenau. Ten úsek Dunaja je velmi pekný, ale je to prírodná rezervácia a zákaz táborenia berú Rakúšania stále vážnejšie.
Najkrajší úsek Dunaja na Slovensku je od dedinky Sáp, bývalé Pálkovičovo, po Štúrovo, resp. až po Budapešť. To je ešte v akčnom rádiuse a možnosti plavby na gumáku. Problém je samozrejme kam s autom, neexistujú žiadne kempy, takže auto treba nechať volne pohodené niekde na námestí. Dobré spúšťanie na vodu je v dedine Medveďov. V Štúrove sa auto vraj dá nechať v areáli fi. Henamotor. Komárno neviem, musím to tam tento rok preskúmať. Pekné spúšťanie v Novej stráži pred Komárnom je zlikvidované aj s kempom.
Jura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Jura » pát bře 28, 2008 8:09 am

Pokud se na jaře domluví pár lidí, moc rád se taky přidáme. Máme 4m gumák Ultimate s 15 HP Suzuki a chtěli by jsme tak na tři dny nejlépe začátkem května....
Jura
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod cervik » pát bře 28, 2008 2:40 pm

Toď Denis , asi budeme musieť pre tých kamarátov z Česka niečo urobiť , nech vidia ako vyzerá riadna voda!!!!
danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod danda » pát bře 28, 2008 6:33 pm

Tak do toho Denisi
Já bych se taky výcvikového tábora na Dunaji zůčastnil, chtěl bych proti proudu do Haiburku,
ten spodek taky nevypada spatně, byla by to průprava pro plavbu z Passau do Blavy.Člověk by věděl do čeho jde.Začátek května by byl bezva.Co ubytování někde v kempu , nebo raděj penzion(počasí) u vody.Vim jsem Hrr, ale v neděli jdu zajet motor na rybník a pak budu pripravenej
danda
halladin
vytrvalý návštěvník

Dando,

Příspěvekod halladin » pát bře 28, 2008 7:20 pm

kdy se chystáš na ten Pasov ?
Jé startuju z Pasova 26.7.
danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod danda » pát bře 28, 2008 8:26 pm

Denis tady psal, že by to mohlo být někdy začátkem května , uvažuji , že bych se přidal,
chtěl bych ale před tím načerpat nějaké zkušenosti, a na to by byl víkend někde u Blavy ideální
(teda pripojil bych se, kdyby Denis dovolil)Já totiž byl na Dunaji asi pred 30 lety a to ještě jen jeden den. Jinak dunaj mě děsně láká.
Danda
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát dub 04, 2008 7:51 pm

Na budúci týždeň, ak bude prijatelné počasie, chce niekto prísť na Dunaj?
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » pát dub 04, 2008 8:09 pm

Nestíhám dodělat Sporta. Přitom mi to tak pěkně šlo. Už mám motor, sedačky i vlek a zbejvá jen ten kočárek. Bohužel nám doma vznikl problém další ložnice, tak místo lodě zatepluju podkroví, dávám střešní okna( vůbec mi do toho neprší) a přibíjím palubky jak o život. To počasí, ale příští týden nebude podle předpovědi asi nic moc. Ještě sháníš motorák? Teď je u nás( na jachting info) v inzerci Sport 50 s vlekem a doklady dva motory Yamaha 40 za 15.000,-Kč. To už ale jistě víš.
danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod danda » pát dub 04, 2008 9:56 pm

Ja tento týden ještě ne, podívej jak dopadla tvorba dokonalých koleček, takle pro spuštění
Obrázek
a takhle po vytažení, nevydejchaly to, udelam je klasicky, ale to tento týden nestihnu
Obrázek
jinak to ale jede
Obrázek
Obrázek
Předpoveď taky neni moc dobrá, co se mne týče tak já to vidim tak na 26.4, teda jesli to neni moc naknap pro Denise.Kromě toho náhradní vrtule je snad uz v Praze protože z cenových důvodů jsem koupil v USA (100US) tady chtěli 7000Kč
Danda
avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » pát dub 04, 2008 10:27 pm

denis, ja neviem ci je ten gumak akurat to spravne riesenie na Dunaj, ved sam vies kolko je tam rocne smrtelnych urazov a vacsinu sa jedna o male plavidla do 5 m. Sam som zachranoval dvoch madarov v 2003 roku, ktori sa prevratili na gumaku vo vlnach co sposobil tlacny remorker a pritom boli skuseni vodaci z Gyoru. Alebo co ten maly bradaty Pista co sa skoro potopil v plavebnej komore v Gabcikove a to mal velku 19m zeleznu lod. Zle sa vyviazal prud rychlo sa valiacej vody pri napustani ho otocil a keby nemal stastie, po tom ako sa zrazil s druhou v nutri kotviacou lodou, mohol sa kludne potopit. A tiez by nebol prvy ani posledny. Nakoniec tento rok sa ta jeho Izabela aj tak potopila po tom ako po klolizii pri Cunovskej zdrzi s inou lodou naburala rovno do lavobrezneho plavebneho znaku. No a to nehovorim o kamosovi co s gumakom nabural do plavajucej boje a utopil nielen cln a 20hp Honda motor ale skoro aj svojho 3 rocneho syna. No atd atd. Ale urcite Dunaj kazdenu odporucam ale radsej treba byt opatrny ved ani tie mapy co sa dnes daju kupit nestoja za vela a aj ja sam sem tam nabehnem na plytcinu tam kde este vcera nebola...
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát dub 04, 2008 11:42 pm

Máš pravdu, ludia keď jazdia by nemali slopať. Najme ak málo vydržia. To im nepomôže ani 18m železná loď.
A gumák je na Dunaj to najlepšie plavidlo, akurát si nemáš čo chcieť ťukať na bójku, najme ak na to nemáš.
danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod danda » pát dub 04, 2008 11:44 pm

Teda ja myslím, že to de, ale chce to opatrnost a to je důvod proč se tam nehrnu na vlasní pěst
ale chci to okouknot s někým kdo to zná. Na moři sem s motorákem zažil lecos, tam jsem si zkušenosti nasbíral,ale Dunaj u mne budí respekt a potřebuji někoho kdo to ukáže, aniž by nesl jakoukoli odpovědnost.A prosím Tě Avalone neodrazuj Denise, když se uvolil nám to ukázat.Až budeš potřebovat zaškolit jako řidič pro závodní lyžování, tak se můžeš obrátit na mne.
Danda

Zpět na