Plavba po Dunaji
Moderátoři: Pepa, david, vilma
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
Já bych na prodloužený víkend rád přijel (jsme z Brna). Jsem ale limitován rodinou (resp. 2malé děti). Ta souhlasí s výhradou pěkného počasí. Mám 4 m gumák + 15 HP Suzuki. Teď jsme pár let byli na plachetnici a tak by jsme moc rádi uvítali změnu na člunu a stanování. Pokud bude hezky, přijedeme, respektive se někde připojíme. Nechci s rodinou moc brzdit, jak děti zavelí výsadek, tak snimi jen tak nic nepohne....
Ahoj Jura
Ahoj Jura
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Jura, kludne príď, my nie sme žiadny hltači kilometrov. Skôr naopak, flágo a pohoda. Ak bude normálne počasie, tak ideme 4 lode a traja ideme s manželkami-partnerkami. Takže žiadne dekadentné opiáše nehrozia, prostredie vhodné aj pre deti, ale ak sa nemýlim tak ten váš najmenší má 2 roky? Ak by aj bol nejaký problém, nevadí, vyriešime. Čln ako prevážaš, v aute , alebo na prívese?
- halladin
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 2
0ff topik to není, ale mohl bys být trošku ukecanější
, a napsat něco z pohledu toho, který byl na Dunaji poprvé.
Třeba - co jsi čekal, co jsi nečekal, co Tě překvapilo, a tak.

Třeba - co jsi čekal, co jsi nečekal, co Tě překvapilo, a tak.
Naposledy upravil(a) halladin dne sob dub 26, 2008 9:33 pm, celkem upraveno 1 x.
- danda
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Dunaj je boží, měl jsem trochu obavy z tekoucí vody, ale dokud vše funguje tak asi neni problém.Rozhodně bych se na Dunaj nepouštěl s nespolehlivým motorem.Na klidne vode, když ti to zdechne tak nic, ale tady by to byl asi slušnej adrenalin, zvlášť kdyby se blížila nějaká velká loď.Ty občasný víry taky nevypadaj moc nevinně, ale celkově super, určitě stojí za to Dunaj poznat.Co nedřiv se musím podívat na úsek pod Gabčíkovem.
Řek bych , že kdo nebyl na pořádný řece o hodně přijde, zajímavý by bylo srovnání Dunaje s Labem jesli se to dá srovnat.Pro mě řeka vždycky byl Dunaj.
Danda
Řek bych , že kdo nebyl na pořádný řece o hodně přijde, zajímavý by bylo srovnání Dunaje s Labem jesli se to dá srovnat.Pro mě řeka vždycky byl Dunaj.
Danda
Naposledy upravil(a) danda dne ned dub 27, 2008 5:50 pm, celkem upraveno 1 x.
- teista
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
Protože se termín naší plavby blíží víc než kvapem, požádal jsem Denise aby nás s Dunajem trochu seznámil. Mám totiž při pohledu na silný proud trochu v gatích. Naštěstí je z hladiny řeky všechno trochu jinak než ze břehu. Po včerejší zkušenosti vidím, že se dolů po řece můžeme pustit i s naším plánovaným 5hp motorem. Při respektování základních pravidel a opatrnosti by snad neměl být problém. Proti proudu to při tomto výkonu zřejmě půjde na nějaký kratší přesun, cestování ale nepřichází v úvahu (tak 15hp a výš). Vzpoměl jsem na Halladina a jeho atola. Myslím, že dolů po řece to jenom pošustí a bude se dát bezpečně manévrovat. Do kokpitu bych ale přimontoval nějaká vesla k možnému okamžitému použití, protože jak motor chcípne někde v blízkosti některé té obludy co po řece jezdí, pozná člověk hned, jestli je miláčkem bohů, anebone. Včera byl podle Denise spíš vyšší stav vody než je průměr, proud byl dost silný, respekt z něho samozřejmě mám pořád, obav dost ubylo. Není nad vlastní zkušenost a tak jestli někoho tato řeka přitahuje, ať neztrácí čas a už se na ní prohání. Budeme letos s Marmontem po Dunaji plout několik týdnů. Včerejšek nás zase nakopl do práce na lodi. Takže za chvilku jdeme na to
. V Denisovi a Dandovi jsem poznal dobré, pohodové společníky.
Děkuju, teista

Děkuju, teista
Naposledy upravil(a) teista dne ned dub 27, 2008 3:30 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 20
to: Denis
Rádi by jsme se přidali k vaší skupině plánovaných 4 člunů na prodloužený víkend. Předpověď počasí je slušná, tak pokud se nestane něco nenadálého, tak dorazíme. S těmi dětmi máš pravdu, jsou to prcci, ale jsou zvyklí a na moří jsou obě holky od 3 měsíců. Na Dunaji to ale může být dost jiné a tak chceme být hlavně opatrní. Člun mám 4 metrový fy Ultimate. Používají ho záchranáři, má ploché dno a je poměrně skladný. Byl jsem sním mockrát v Chorvatsku, pak na Korsice i Sardínii a letos se chystáme na Sicílii. Tak by se nám Dunaj teď moc líbila. Normálně ho převážím autem, ale tentokrát zvažuji přívěs. Je to bezpečné ho nechat u auta? Přijeli by jsme ve čtvrtek odpoledne, (přinejhorším v pátek okolo poledne) neboť pracovní povinnosti mě dříve nepustí. Jak se můžeme domluvit, kde a jak vás najdeme? Máte nějaký podrobnější itinerář kde se budete pohybovat anebo je to víceméně otevřené. Kde by bylo pro nás nejlepší ve čtvrtek odstavit auto?
Díky za info
Jura
Rádi by jsme se přidali k vaší skupině plánovaných 4 člunů na prodloužený víkend. Předpověď počasí je slušná, tak pokud se nestane něco nenadálého, tak dorazíme. S těmi dětmi máš pravdu, jsou to prcci, ale jsou zvyklí a na moří jsou obě holky od 3 měsíců. Na Dunaji to ale může být dost jiné a tak chceme být hlavně opatrní. Člun mám 4 metrový fy Ultimate. Používají ho záchranáři, má ploché dno a je poměrně skladný. Byl jsem sním mockrát v Chorvatsku, pak na Korsice i Sardínii a letos se chystáme na Sicílii. Tak by se nám Dunaj teď moc líbila. Normálně ho převážím autem, ale tentokrát zvažuji přívěs. Je to bezpečné ho nechat u auta? Přijeli by jsme ve čtvrtek odpoledne, (přinejhorším v pátek okolo poledne) neboť pracovní povinnosti mě dříve nepustí. Jak se můžeme domluvit, kde a jak vás najdeme? Máte nějaký podrobnější itinerář kde se budete pohybovat anebo je to víceméně otevřené. Kde by bylo pro nás nejlepší ve čtvrtek odstavit auto?
Díky za info
Jura
- Denis
- zkušený harcovník
U nás je takéto porekadlo: človek mieni, pán boh mení. A teraz je to doslova platné, smutná udalosť v rodine neumožňuje Gabovi s manželkou ísť na vodu a jeho dobrý kamarát, rodinný priatek Muro s manželkou nejdú tiež. Čo sa dá robiť, vyššia moc, s tým sa nedá nič robiť. Takže idem len ja s Červíkom, ale moja manželka už povedala že ona asi nepôjde, lebo sa tam s nami starými somármi bude nudiť. Takže zajtra spravíme novú poradu a rozhodneme sa čo ďalej, ja s Červom ideme na 100%, možno to zredukujeme, možno velká zostava pôjde na 9.mája. Zajtra budeme múdrejší.
- Denis
- zkušený harcovník
Takže s malým oneskorením píšem o našej sobotňajšej plavbe. Som teraz extrémne pracovne vyťažený a do toho jarná unáva, takže to bude trochu v skratke.
Ráno o 10,00 sme sa stretli na Čuňovskej hrádzi, pár metrov za priehradným múrom. Čakal som že o desiatej už bude velmi príjemne, ale studený severák sa mi zakusoval pod bundu a preveroval moju odhodlanosť vyraziť. Za chvílu prišiel Danda s manželkou a mohli sme začať fúkať. Ale Danda predniesol velmi múdru vetu asi v tomto zmysle: Denisi, organizuj to ako chceš, ale rob to prosím ťa tak, aby so mnou manželka išla aj na budúce. Zadanie to bolo docela jasné a keď som zistil že ich výbava do dažďa je nevyhovujúca tak som sa rozhodol zmeniť miesto odkial vyplávame. V tom čase prišiel aj kamarát Žuro s fešandou dcérou a tomu sa myšlienka vyplávať z jeho oblúbenej lokality v Jaroveckom ramene prudko pozdávala. Ešte sme chvílu čakali na Teistu a jeho syna, ale ten sa v Rakúsku vykecával s policajtami a tak sme sa presunuli o pár kilometrov. Ja osobne nemám moc v oblube Jarovecké rameno pre množstvo honosných hausbótov ktoré tam obsadili už celý breh, ale musím uznať že miesto na spúšťanie lode je to dobré. V okruhu 100 m sú tam min. tri bufety kde predávajú okrem čapovaného piva a kofoly aj docela dobré jedenie. Sú tam vedla seba dva slipy, jeden štrkový a jeden betónový, okolo je dosť miesta na manévrovanie, fúkanie člnu, ale aj na odstavenie auta. Žuro má gumák s laminátovým spodkom, teda je na podvozku a na vode je v cuku letu. Danda má nafukovaciu podlahu a ide mu to velmi rýchlo. Obaja sú už na vode keď ja dokončujem ustrojovanie môjho gumáku. V tú chvíľu sa objavil Teista ktorého rakúsky policajti po zaplatení výkupného prepustili zo zajatia. Takže sme kompletný a môžme vyraziť. Ciel je preplávať cez Bratislavu. Pomaly plávame okolo prepychových hausbótov po ramene a dostávame sa na volný tok. Dunaj má vela vody a valí sa neuveritelnou rýchlosťou. S tej obrovskej masy sa až točí hlava. Na to je najlepšie vyťať tomu plný a vyhupnúť sa ako baletka do sklzu. V huku motora trochu konverzujem s teistom, pozeráme na bójky, vodné víry, plavebné znaky, plaviace sa lode a samozrejme ostatné okolie kde dominujú piliere Bratislavských mostov. Po zhruba hodine jazdy pristávame v Karloveskom ramene, je tam štrková plážička, pri tom vysokom stave jedna z mála. Trochu sa najeme, popijeme, pokecáme a ja dofúkam kýl ktorý v tej studenej vode splasol o 50%. Chvílku sme rozmýšlali ísť až po Devín, teda štátnu hranicu s Rakúskom, ale Žuro už potrebuje ísť domov, Danda tiež pozerá na čas, tak sa teda pustíme dolu prúdom. Konečne som vytiahol moje nové GPS a meriam rýchlosť prúdu. Valí to cca 10 km /hod v rovných úsekoch, teda v ohyboch to bude 12-14 km/hod. Za chvílu sme dole a ja ešte na rozlúčku spravím pár otočiek v prúde. Vyťahujeme člny, skladáme a nakladáme a keď uložíme posledné veci do auta , tak sa spustí vytrvalý a hustý dážď. Rýchlo prcháme do bufáču, dávame pár kofol a lúčime sa. Teista sa ešte ide pozrieť na moju loď a za chvílu naberá smer Východná ríša /esteraich/. Ja valím dom a dám si šlofíka. Pekný deň za nami.
Ráno o 10,00 sme sa stretli na Čuňovskej hrádzi, pár metrov za priehradným múrom. Čakal som že o desiatej už bude velmi príjemne, ale studený severák sa mi zakusoval pod bundu a preveroval moju odhodlanosť vyraziť. Za chvílu prišiel Danda s manželkou a mohli sme začať fúkať. Ale Danda predniesol velmi múdru vetu asi v tomto zmysle: Denisi, organizuj to ako chceš, ale rob to prosím ťa tak, aby so mnou manželka išla aj na budúce. Zadanie to bolo docela jasné a keď som zistil že ich výbava do dažďa je nevyhovujúca tak som sa rozhodol zmeniť miesto odkial vyplávame. V tom čase prišiel aj kamarát Žuro s fešandou dcérou a tomu sa myšlienka vyplávať z jeho oblúbenej lokality v Jaroveckom ramene prudko pozdávala. Ešte sme chvílu čakali na Teistu a jeho syna, ale ten sa v Rakúsku vykecával s policajtami a tak sme sa presunuli o pár kilometrov. Ja osobne nemám moc v oblube Jarovecké rameno pre množstvo honosných hausbótov ktoré tam obsadili už celý breh, ale musím uznať že miesto na spúšťanie lode je to dobré. V okruhu 100 m sú tam min. tri bufety kde predávajú okrem čapovaného piva a kofoly aj docela dobré jedenie. Sú tam vedla seba dva slipy, jeden štrkový a jeden betónový, okolo je dosť miesta na manévrovanie, fúkanie člnu, ale aj na odstavenie auta. Žuro má gumák s laminátovým spodkom, teda je na podvozku a na vode je v cuku letu. Danda má nafukovaciu podlahu a ide mu to velmi rýchlo. Obaja sú už na vode keď ja dokončujem ustrojovanie môjho gumáku. V tú chvíľu sa objavil Teista ktorého rakúsky policajti po zaplatení výkupného prepustili zo zajatia. Takže sme kompletný a môžme vyraziť. Ciel je preplávať cez Bratislavu. Pomaly plávame okolo prepychových hausbótov po ramene a dostávame sa na volný tok. Dunaj má vela vody a valí sa neuveritelnou rýchlosťou. S tej obrovskej masy sa až točí hlava. Na to je najlepšie vyťať tomu plný a vyhupnúť sa ako baletka do sklzu. V huku motora trochu konverzujem s teistom, pozeráme na bójky, vodné víry, plavebné znaky, plaviace sa lode a samozrejme ostatné okolie kde dominujú piliere Bratislavských mostov. Po zhruba hodine jazdy pristávame v Karloveskom ramene, je tam štrková plážička, pri tom vysokom stave jedna z mála. Trochu sa najeme, popijeme, pokecáme a ja dofúkam kýl ktorý v tej studenej vode splasol o 50%. Chvílku sme rozmýšlali ísť až po Devín, teda štátnu hranicu s Rakúskom, ale Žuro už potrebuje ísť domov, Danda tiež pozerá na čas, tak sa teda pustíme dolu prúdom. Konečne som vytiahol moje nové GPS a meriam rýchlosť prúdu. Valí to cca 10 km /hod v rovných úsekoch, teda v ohyboch to bude 12-14 km/hod. Za chvílu sme dole a ja ešte na rozlúčku spravím pár otočiek v prúde. Vyťahujeme člny, skladáme a nakladáme a keď uložíme posledné veci do auta , tak sa spustí vytrvalý a hustý dážď. Rýchlo prcháme do bufáču, dávame pár kofol a lúčime sa. Teista sa ešte ide pozrieť na moju loď a za chvílu naberá smer Východná ríša /esteraich/. Ja valím dom a dám si šlofíka. Pekný deň za nami.
- cervik
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Ano je. Cca 20 km pod Medveďovov na Maďarskej strane je krčma Denny. Kúsok pod vyústením Mošonského Dunaja. Majú tam slušné Maďarské vína , pivo, ale zo stravou je to horšie. Cez výkendy ,alebo sviatky tak zvyknú variť , ale cez všedný deň neviem. Pristávanie je v pohode na štrkovej pláži, alebo cca 100m nižšie po prúde je ponton, ale dosť často je plný. Pristáť na Maďarskej stane je už úplne samozrejmé.
- Denis
- zkušený harcovník
Makám jak šroub, prídem večer o 20,00 a dcéra nasadená na mojom počítači lebo jej zasa štrajkuje. Píše školskú úlohu a tak ma s manželkou zahnali k televízoru. Teraz je 23,45 a už nevládzem písať. Ale bolo super. Ešte niečo napíšem.
V sobotu neviem, musím pokosiť v záhrade burinu takže to bude natesno.
V sobotu neviem, musím pokosiť v záhrade burinu takže to bude natesno.