S Atolom, pramicou, alebo vrátami od stodoly sa na Dunaji pomerne lahko pláva dolu prúdom, ale hore je to o poznanie horšie. Preto sa tu vo vlákne o Dunaji nebavíme o Atolkovi, ale o ideálnom člne na wandrovanie po rieke zo silným prúdom. Takýto motorák by mal byť schopný ekonomickej jazdy v sklze, bezproblémový na prepravu a dostatočne velký na plavbu vo štvorici a na prespanie dvojice v krytej kabíne. Mal by byť bezpečný na plavbu v zlom počasí a poskytujúci dostatočnú ochranu posádke pred dažďom a slnkom.
Každý sa dostáva k poznatkom a následne aj k lodi rôznou cestou. Tu mi nedá napísať, že môj kamarát Flipper2 začínal s gumákom ktorý mi nezištne požičal a vďaka nemu som si kúpil zostavu ktorá mi dobre slúži už zopár rokov. Tento dlh som splatil tým že som svoj gumák požičal kamarátovi Marošovi a ten si vďaka tomu spravil pomerne presný obraz o tom čo potrebuje.
Porovnávali sme spotrebu jeho Fínskeho Flippra s mojím gumákom, jeho 100 litrov voči mojim 20 l na 100 km a došli sme k záveru že je to prijetelná cena za konfort. Pre mňa je to ovšem na wandrovky po riekach zbytočný prepych a aj zbytočne velká loď. Dunaj a aj iné rieky majú velké a rýchle výkyvy výšky hladiny a môže sa stať že človek zostane na suchu, 1000 kg loď nestiahne na vodu ani partia svalovcov. Tiež si myslím že s tou polokajutou raz budú problémy, myslím tým komárov. Toto leto k nám bolo pomerne milosrdné. Inak je to nádherná loď za ktorou ludia otáčajú hlavu. Kto má trochu lepšie príjmy, tak pre toho je to skvelá volba.
Ja si myslím že tak ako som vyššie zadefinoval dobrú loď na Dunaj, teda málo cez 5 m, s 50 k motorom a pri maximálnej váhe lode s posádkou 750 kg, tak spotreba by mala byť niekde pri 20 l na 100 km. Teda splav z Bratislavy do Suliny/ Čierneho mora/, by sa mal dať zrealizovať za 400 l benzínu, teda asi 12000,-Kč. Asi tolko ma to stálo s mojím gumákom.
Oznam pre všetkých: ak by ste niekto chcel stavať Atola, tak napíšte Ferdinandovi.
Halladine, nebráň v nezákonnosti ostatným a radšej napíš kde si zistil Cortinu za 200 tis Sk?
Tajomníček, s velkou loďou počkaj, máš perfektnú loď a nebol si s nami na Dunaji. Načo ti bude druhá keď nechodíš ani s touto. A večšinou bolo pekné počasie. Takže, dúfam že na budúci rok ťa aspoň 2x uvidím.
Finne, to prirovnanie k lyžarom je perfektné.