(snad nebude zle, ze odpovedam na nieco uz rozprudene vo fore o dunaji...)
Naj skusenosti mam s Bodrogom, co je pritok Tiszy, ktory sa zacina na Vychodnom Slovensku a do Tiszy sa vlieva v madarskom Tokaji ten je totiz ovela krajsi tam poznam pomaly kazdy kilometer, Tisu som motorovym clnom splavoval len smerom od Bodrogu a to len po vodne dielo Tiszalok (asi 30km od Tokaja), robil som vsak mnoho ciest do oblasti medzi Tokajom az Szegedom takze takmer cela madarska cast od Tokaju, ale vonkoncom nemam skusenosti s uplne dolnou castou a prepojenim na Dunaj.
Mojim snom vsak je preplavit sa z BA po Dunaji az do Stredy nad Bodrogom po Tisze a Bodrogu je to cca 1200km.
V strucnosti Tisza ma (napr. oproti Dunaju) nejako extra neoslovila lebo mam pocit, ze je vsade rovnaka a nie je na nej nejaky extra zivot. Same lesy, lesy, obcas luky tecie to uplnou pustatinou a aj niektore velke mesta ako napr. Tiszaujvaros preteka tiez len vacsinou lesom. Trosku zaujimavejsie (nabrezia, kemping a pod.) je to v Tokaji, Szolnoku, Csongrade a Szegede inak ta rieka vobec nekomunikuje s okolitymi mestami, alebo dedinami. Podobne je to aj so zivotom na rieke plavia sa tam aj velikanske lode aj male motorove clny aj kajakari, ale je to take polomrtve. Mnoho dedin po rieke su ciganske "hladove doliny" a niekde to tak aj vyzera. Vkazdom pripade vseko ma svoju atmosferu a nechcem aby popis posobil pesimisticky, len netreba cakat zivot ako na Dunaji.
Co sa tyka vchodov do vody tie su v Tokaji (aj 8m lod) a na jazere Tisza (Tisza-tó) su asi 4. V Szolnoku som uz neobjavil ani jeden a nizsie som sa uz na vchody velmi nezameriaval, ale nepamatam si. Pre vacsie lode dost problem. Cez Tiszu ide mnoho komp (po cesky tusim převoz), ktore je zakazane vyuzivat na vkladanie lode, ale bolo by to mozne. Vybratie vacsinou problemove, lebo asfalt velmi rychlo konci skokom. Cesty ku kompam su vacsinou dost problemove, uzke dalej od blizkej dediny, mnohokrat ani nie asfaltove, alebo rozbite, huste stromy (problem ak vysoka lod) a pod.
Co sa tyka plazi je to piesok, piesok, trava a ked zaprsi tak pieskobahno. Ked je pekne pocasie niektore plaze su uuuuzasneeee. Na rozdiel od Bodrogu od Szolnoku nizsie zacina byt problem s hlbkou (zavisi od stavu vody, ale su miesta, kde to moze mat pri suchu meter aj nieco na druhej strane dno je bahnite, takze chytit kamen a pod. je mala pravdepodobnost).
Co sa tyka priehrad viac som si vsimal len Tiszalok a Kiskore (na jazere Tisza) vyzerali, ze bez problemov fungovali. Urcite na niektorych miestach narazite na pontonove mosty. Kde tazko povedat, vacsinou je to tam, kde planuju postavit realny most a o rok je ponton niekde inde, takze sa nespoliehat ani na Google Earth. Ak si dobre pamatam jeden bol asi 60km nad Tokajom, ale uz nie je, jeden tusim este pred Tiszalok a dalsi pri Csongrade mozno ich je viac. Daju sa podplavat lodou s vyskou cca 1,2m, inak sa musia otvarat. Ako to funguje neviem, ale vzdy sa pri moste zdrzovali nejaky ludia, ktori pravdepodobne za pivo zakrutia klukou a most sa otvori.
Dobre pristavy su v Tokaj, Tiszaroff, Szolnok a Czongrad, pristavy su vsak aj drahsie ako na SK. Celkovo sa tam turizmus este len rozbieha, takze tak to aj vyzera. Info, ktore tu pisem su niektore aj 2 roky stare, moze to byt aj inak.
Co sa ucite oplati je jazero Tisza (pozrite si viac niekde na nete), je to uzasny vodny prales, avsak pozor nie vsade sa da plavit motorovou lodou (da sa vsak pozicat lodka). To je asi aj lokalita kde je okolo Tiszy najvacsi zivot, mnozstvo ludi, lodi, pristavy, kempingy atd. atd. a pozor obcas aj plytka voda.
Z Tiszy sa daju urobit odbocky na zopar splavnych riek a ramien.
Plavebne znacenie je na urovni, nie ako niektore mensie rieky na SK.
Tak v skratke

co ma napadlo. Ked to raz cele splavim zosumarizujem, co sa da "pre dalsie generacie"