Plavba po Dunaji

Dunaj v celé své délce a ve všech souvislostech...

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Příspěvekod Denis » úte kvě 05, 2009 9:08 pm

UPOZORNENIE:
Plavba po Dunaji je jedna z najčítanejších tém. Aby sa čítajúci nemuseli prekúsavať cez príspevky s touto témou vôbec nesúvisiacimi, rozhodol som sa že to tu jemne a decentne premažem. ;) Halladine, nezabudol som že na tvôj popud bol zaradený Dunaj ako samostatný plavebný revír, takže ak náhodou zmažem tvoj off topic, tak to neber prosím ťa osobne. :D
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod cervik » úte kvě 12, 2009 9:02 pm

Pod Novým Sadom v Srbsku ústi do Dunaja Tisza. Nebol sa náhodou niekto pozrieť pár km proti prúdu? Totiž asi 30 km v protiprúdnej plavbe ešte na Srbskom územý je plavebná komora, a nikde sa neviem dopátrať v akom je stave, čI je funkčná, za akých podmienok sa dá preplaviť a pod.... Ak by ste vedeli nejakú stránku , alebo niečo o tejto priehrade budem vďačný. Dík :) :) :)
lada0712
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lada0712 » úte kvě 12, 2009 11:48 pm

Ahoj
Nejlépe bych hledal asi tady: stránky plavební správy, určitě ti na dotaz odpoví a máš na 100% jistotu

plovput

To místo se jmenuje Brana na Tisi

no a tady to máš komplet informace pro celou Tisu až k maďarským hranicím z mapkama a popisem co je na levém a pravém břehu,

Dunavom kroz Srbiu

to bude super plavba...... :good:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř kvě 13, 2009 5:42 pm

Lada 0712, dík, je tam naozaj všetko. Podarilo sa mi zohnať ešte aj tel. číslo na komoru, tak keď budeme v Srbsku, tak si tam zavoláme. Plavba to bude parádna, to áno. Ak sa chce niekto pridať tak budeme radi.
lada0712
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lada0712 » stř kvě 13, 2009 6:14 pm

To Denis a spol:
Začínám o tom vážně uvažovat a budu přemlouvat moji posádku, kam by jste až chtěli dojet? Kolik by to bylo celkem kiláků?
lada0712
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod lada0712 » stř kvě 13, 2009 6:15 pm

Jinak na těch jejich kanálech by se dalo jezdit i celé léto :mad:

Dunaj Tisa Dunaj
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř kvě 13, 2009 8:33 pm

lada0712 píše:To Denis a spol:
Začínám o tom vážně uvažovat a budu přemlouvat moji posádku, kam by jste až chtěli dojet? Kolik by to bylo celkem kiláků?

Je to zhruba 1000 km ak vyrazíme z Medveďova, ciel je v Maďarsku na jazerách Tisza tó, skrz prístup autami zrejme v meste Tiszafured.
Ja by som to chcel spojiť s plavbou po Nemeckom a Rakúskom Dunaji, čo by bolo o cca 600 km viac.
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod cervik » stř kvě 13, 2009 8:35 pm

Lada 0712 dík. :good:
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod cervik » stř kvě 13, 2009 8:42 pm

Ja som zas rozmýšlal určite po Tokaj , alebo až do Stredy nad Bodrogom ,t.z. až späť na Slovensko!. :shock: :mad: :shock:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř kvě 13, 2009 9:25 pm

cervik píše:Ja som zas rozmýšlal určite po Tokaj , alebo až do Stredy nad Bodrogom ,t.z. až späť na Slovensko!. :shock: :mad: :shock:

Potom by bolo možno lepšie ísť opačným smerom, dole prúdom :D a založiť nové vlákno "Plavba po Tise".
dracik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod dracik » čtv čer 18, 2009 2:11 am

... ked to budete realizovat ozvite sa na bodrog@bodrog.sk mam z oblasti Bodrogu a Tiszy mnoho praktickych skusenosti.
Inak ta plavba je mozna aj pre vacsie lode bud od zaciatku Bodrogu (sutok Ondava a Laborec) cez mestecko Tokaj na Tiszu a smer Dunaj, alebo Tisza je splavna od miesta, kde sa do nej vlieva pritok Szamos (rkm 685) cca 140km pred Tokajom.
V Tokaji a v blizkosti je viac vchodov do vody.
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod cervik » čtv čer 18, 2009 7:27 pm

To Dracik .Spomínal si , že máš skúsenosti s Tisou.Pokial si ju splavoval ? Mi ju chceme íst z ,,opačného" konca. t.z. od sútoku s Dunajom protiprúdnou plavbou. Čo komory? hovoria ti niečo? Sú splavné ? Aké sú brehy, a čo táborenie? Za každú správu vopred dík. :)
dracik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod dracik » pát čer 19, 2009 11:42 pm

(snad nebude zle, ze odpovedam na nieco uz rozprudene vo fore o dunaji...)

Naj skusenosti mam s Bodrogom, co je pritok Tiszy, ktory sa zacina na Vychodnom Slovensku a do Tiszy sa vlieva v madarskom Tokaji ten je totiz ovela krajsi tam poznam pomaly kazdy kilometer, Tisu som motorovym clnom splavoval len smerom od Bodrogu a to len po vodne dielo Tiszalok (asi 30km od Tokaja), robil som vsak mnoho ciest do oblasti medzi Tokajom az Szegedom takze takmer cela madarska cast od Tokaju, ale vonkoncom nemam skusenosti s uplne dolnou castou a prepojenim na Dunaj.
Mojim snom vsak je preplavit sa z BA po Dunaji az do Stredy nad Bodrogom po Tisze a Bodrogu je to cca 1200km.

V strucnosti Tisza ma (napr. oproti Dunaju) nejako extra neoslovila lebo mam pocit, ze je vsade rovnaka a nie je na nej nejaky extra zivot. Same lesy, lesy, obcas luky tecie to uplnou pustatinou a aj niektore velke mesta ako napr. Tiszaujvaros preteka tiez len vacsinou lesom. Trosku zaujimavejsie (nabrezia, kemping a pod.) je to v Tokaji, Szolnoku, Csongrade a Szegede inak ta rieka vobec nekomunikuje s okolitymi mestami, alebo dedinami. Podobne je to aj so zivotom na rieke plavia sa tam aj velikanske lode aj male motorove clny aj kajakari, ale je to take polomrtve. Mnoho dedin po rieke su ciganske "hladove doliny" a niekde to tak aj vyzera. Vkazdom pripade vseko ma svoju atmosferu a nechcem aby popis posobil pesimisticky, len netreba cakat zivot ako na Dunaji.
Co sa tyka vchodov do vody tie su v Tokaji (aj 8m lod) a na jazere Tisza (Tisza-tó) su asi 4. V Szolnoku som uz neobjavil ani jeden a nizsie som sa uz na vchody velmi nezameriaval, ale nepamatam si. Pre vacsie lode dost problem. Cez Tiszu ide mnoho komp (po cesky tusim převoz), ktore je zakazane vyuzivat na vkladanie lode, ale bolo by to mozne. Vybratie vacsinou problemove, lebo asfalt velmi rychlo konci skokom. Cesty ku kompam su vacsinou dost problemove, uzke dalej od blizkej dediny, mnohokrat ani nie asfaltove, alebo rozbite, huste stromy (problem ak vysoka lod) a pod.
Co sa tyka plazi je to piesok, piesok, trava a ked zaprsi tak pieskobahno. Ked je pekne pocasie niektore plaze su uuuuzasneeee. Na rozdiel od Bodrogu od Szolnoku nizsie zacina byt problem s hlbkou (zavisi od stavu vody, ale su miesta, kde to moze mat pri suchu meter aj nieco na druhej strane dno je bahnite, takze chytit kamen a pod. je mala pravdepodobnost).
Co sa tyka priehrad viac som si vsimal len Tiszalok a Kiskore (na jazere Tisza) vyzerali, ze bez problemov fungovali. Urcite na niektorych miestach narazite na pontonove mosty. Kde tazko povedat, vacsinou je to tam, kde planuju postavit realny most a o rok je ponton niekde inde, takze sa nespoliehat ani na Google Earth. Ak si dobre pamatam jeden bol asi 60km nad Tokajom, ale uz nie je, jeden tusim este pred Tiszalok a dalsi pri Csongrade mozno ich je viac. Daju sa podplavat lodou s vyskou cca 1,2m, inak sa musia otvarat. Ako to funguje neviem, ale vzdy sa pri moste zdrzovali nejaky ludia, ktori pravdepodobne za pivo zakrutia klukou a most sa otvori.
Dobre pristavy su v Tokaj, Tiszaroff, Szolnok a Czongrad, pristavy su vsak aj drahsie ako na SK. Celkovo sa tam turizmus este len rozbieha, takze tak to aj vyzera. Info, ktore tu pisem su niektore aj 2 roky stare, moze to byt aj inak.
Co sa ucite oplati je jazero Tisza (pozrite si viac niekde na nete), je to uzasny vodny prales, avsak pozor nie vsade sa da plavit motorovou lodou (da sa vsak pozicat lodka). To je asi aj lokalita kde je okolo Tiszy najvacsi zivot, mnozstvo ludi, lodi, pristavy, kempingy atd. atd. a pozor obcas aj plytka voda.
Z Tiszy sa daju urobit odbocky na zopar splavnych riek a ramien.
Plavebne znacenie je na urovni, nie ako niektore mensie rieky na SK.

Tak v skratke :) co ma napadlo. Ked to raz cele splavim zosumarizujem, co sa da "pre dalsie generacie" :)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob čer 20, 2009 10:24 pm

S tou sumarizaciou pre dalsie generacie ti radi pomozeme, my to splavime zo spodu a je to komplet. ;)
cervik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod cervik » ned čer 21, 2009 9:44 pm

To dracik, vďaka za info.
barakuda
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod barakuda » pon čer 22, 2009 2:10 pm

Vyzkoušejte jezera Tisza-to. Je to tam velice zajimavé(kanály,rakosiny,atd) je to tam tak na 4 dny.Pozor nekteré jezera jsou rezervace.Tisza proti proudu do Tokaje je nezajimavá .Daval jsem tady nejaké fota do galerie. Čest!
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob zář 12, 2009 4:24 pm

19.09 ideme na gumákoch z Gabčíkova do Komárna a speť na jednodennú plavbu. Je to z riečneho kilometra 1805 na 1766 teda 2x cca 40 km. Ak by sa nám to zdalo vela tak môžme ísť do Gyoru, to je asi 2 x 30 km, prípadne trasu upraviť podla nálady. Ak pôjde aj Danda tak by nás mohlo byť 5 gumákov. Kto sa chce pridať bude vítaný.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » úte zář 15, 2009 8:11 am

to Denis

jednodenní plavba se mi nevyplatí,to bych strávil více času v autě než na vodě.Myslel jsem tak 2 dny,nebo 26-28.9 máme rozšířený víkend /jenže to zase nemáte vy na Slovensku/
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte zář 15, 2009 8:32 am

26-27 idem a výstavu do Friedrichshafenu. 19 nikto na noc nechce ísť.
pipo99
nováček na fóru
nováček na fóru

dunaj v rozhlase

Příspěvekod pipo99 » úte pro 01, 2009 11:57 am

URL rozhlasové vysielanie
reportaze o ceste po dunaji vyletnou lodou
Hieronymus_B
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Hieronymus_B » stř čer 16, 2010 12:28 pm

Ahoj! Rád bych se zeptal, jestli je tu někdo, kdo se plavil na kanoi nebo kajaku po Dunaji alespoň do Banátu. Uvažuji o cestě na nafukovacím Sevyloru Yukon a přivítal bych zkušenosti. Díky!
samoliter
účet uživatele zrušen

Pádlování na Dunaji.

Příspěvekod samoliter » stř čer 16, 2010 2:24 pm

V magazínu Hydro asi r. 2007 byl článek o chlapovi, co pádloval do z Čech až do delty.
V knihovně, studovně, si půjč starší ročníky Hydra a pátrej. Já jsem je už prodal.
Taky asi před dvěma roky někdo znovu to pádloval, ale v Jugoslávii mu v noci ukradli člun. Spal na nějakém molu a člun měl přivázaný k ruce. Ráno měl už jen provázek na ruce.
A tady máš taky něco: http://www.casopisdobrodruh.cz/archiv/0505.pdf .
Ale Tvůj dotaz by byl asi lepší tady: http://www.hydromagazin.cz/ .
Propátrej jim archiv, nebo se zeptej v Hydrofóru.
samoliter.
Hieronymus_B
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Hieronymus_B » stř čer 16, 2010 5:55 pm

Moc díky, samolitere. Projdu to.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř čer 16, 2010 6:35 pm

Ten Sevylor yukon je čo zač ? Z akého je materialu, tvar a podobne? Ten chlapík na ktorého dal odkaz samoliter pádloval na plastovom morskom kajaku a to je proti nafukovačke nebe a dudy. V každom prípade by si mal vedieť kolko km zvládneš denne, teda mal by si dať nejakú štichpróbu. Mal by si dať plavbu z Komárna do Štúrova, alebo ešte lepšie do Budapešti. Tam má Dunaj približne rovnakú rýchlosť ako dole, aj keď je teda podstatne užší. Dole pred Golubacom je šírka Dunaja možno 10 km a tam keď fúka tak ide o život. Každoročne sa organizuje medzinárodný splav Dunaja TID, je to určené pre padlerov, tak sa daj s nimi dokopy a skúsených parťákov budeš mať vedla seba. Do banátu z Bratislavy by to mohlo byť tak na 4 -5 týždňov, ale neviem či sa to dá zvládnuť na nafukovačke.
Naposledy upravil(a) Denis dne stř čer 16, 2010 7:21 pm, celkem upraveno 1 x.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 41

Příspěvekod Ozzie » stř čer 16, 2010 7:14 pm

Je to nafukovací dvojkajak, ako prvý problém vidím sedenie v nafukovacom kajaku. Denne veslovať 40-50 km na takej sedačke to Ťa zabije. A navyše ten kajak bude aj pomalý a keď náhodou budeš musieť kvôli niečomu kúsok veslovať proti prúdu tak si stratený. Musíš rátať aj so zlým počasím, to znamená že potrebuješ špritzdeck. Sevylor je rekreačný kajak na jeden weekend. Ja by som si vybral veľký pohodlný morský kajak napr. Prijon Kodiak, DAG Miwok alebo Rotomod Ysak. Problém je ten, že tieto lode stoja okolo 1000 EURO, ale sú aj požičovne. Už roky veslujem na kompaktnom kajaku Rotomod Solo, je to pomerne malý ale maximálne stabilný a pohodlný kajak. Má veľmi pohodlnú sedačku kde vydržím aj pol dňa bez problémov. Nepísal si o tom či bereš batožinu, alebo budeš mať doprovod?

Zpět na