Znáte to zvířátko -> Lepas anatifera, vilejš stvolnatý

Trochu odlehčené téma pro zábavu a poučení. Kvízové hádanky, soutěže v poznávání míst, plavební teorie a praxe. A pár vtipů pro zasmání...to vše s jachtařskou či vodní tématikou (jiné nejsou žádoucí)

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Znáte to zvířátko -> Lepas anatifera, vilejš stvolnatý

Příspěvekod MartinB » čtv zář 20, 2007 11:17 am

Tak co zkusit něco z biologie?

Letos v červenci jsme doplouvali k ostrůvku Budikovac (my mu důvěrně říkáme Budík). Scházelo pár stovek metrů a tak jsme motorovali .
Šel jsem si na záď odlehčit, dámy prominou a jak tak hledím do vody, zdálo se mi jako by pod lodí bylo cosi modro-zeleného, ale jak se voda za lodí víří nakonec jsem došel k názoru, že to je jen odlesk na hladině .
Dojeli jsme k Budíku do zátoky na NE, už tam stáli další dvě lodě, shodou okolností také češi. No a tak jsem to otočil, že do zátoky nacouvám, zařadím zpátečku, naštěstí jen decentně a v tom momentě se začala klepat celá loď a motor běžel nepravidelně. Hned mi bylo jasné že to modro-zelené nebyl odlesk ale „NĚCO“.
Následovalo bleskurychlé odřazení a vypnutí motoru, maska, šnorch a hup do vody. No a na vrtuli byl navlečen kus lana.

Obrázek

Tedy už jsem potkal asi 5 metrový strom a taky dřevěný stožár na elektriku, ale takovéhle lano jsem potkal poprvé. Ty dřeva jsme naštěstí jen minuli.
Lano bylo jen navlečeno na jednu lopatku vrtule a tak, že to šlo sundat lehce, bez použití nože a nedošlo k žádné škodě.
Docela jsem si oddechl.
Vytáhl jsem lano z vody a ejhle na laně byly „zvířátka“

Obrázek

No otázkou je co to je za zvířátko?
Víte co to žere?
Viděli jste v Jadranu nějaká jemu příbuzná, pokud ano tak která?
Naposledy upravil(a) MartinB dne sob zář 22, 2007 9:15 pm, celkem upraveno 1 x.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » čtv zář 20, 2007 8:33 pm

No sakra, kapitáni a kapitánky, to se nikdo nechytáte?
Vždyť to by měl každý alespoň trošku znát ty zvířátka, které plavou s námi na/v moři :?
A nebo stačí trochu zagooglovat :good:
jojoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jojoch » pát zář 21, 2007 4:18 pm

tak tohle "zviřátko" jsem v životě neviděl a do vody bych s ním nevlezl .. nebo alespoň ne neoblečený ;)

ale prolistoval jsem se určovací příručkou pro potápěče, a něco podobného jsem našel .. jmenuje se to Vilejš .. ve Středozemí by měly žít tři vzájemně podobné druhy, patří do skupiny svijonožců .. žít má na pevných předmětech plovoucích na hladině, schránku tvoří pět bílých vápenitých destiček (asi 5 cm velká), se žlutým až hnědým okrajem .. filtruje z vody plankton těmi čouhajícími nožičkami

tolik uvádí literatura, moje hlava nic víc netuší :hmm:
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod MartinB » sob zář 22, 2007 9:14 pm

Takže jsem čekal zdali se ještě někdo nepřidá a protože jsem se nedočkal a Jojoch to uhádl správně.
Jojoch vyhráávááááá a je na řadě s další hádankou.

Ale čekal jsem, že se jachtaři nezajímají jen o techniku, meteorologii, navigaci atd., ale i o život kolem který lze v moři potkat. To je pro mě velké překvapení.

Je to vilejš stvolnatý.

Taxonomie
Říše Animalia - Živočichové
Kmen Arthropoda - Členovci
Podkmen Crustacea - Korýši
Třída Cirripedia - Svijonožci
Řád Thoracica
Nadčeleď Lepadoidea
Čeleď Lepadidae
Lepas anatifera, vilejš stvolnatý

Obrázek

Má masitý stvol/stopku, kterou se přichycuje k podkladu na plovoucí předměty, kůži velryb, dřevěné piloty.
Tělo kryjí vápenaté destičky na dvouchlopňovém karapaxu.
Potravu - plankton si přihánějí dlouhými nožkami na břišní straně, říká se jim pereiopody a jsou dvojvětevné, vláknité.
Je to živočich, který žije ve všech mořích a určitě je schopen přirůst i na loď po čarou ponoru
Dokonce to někde slouží i jako potrava, prý se jí ta noha. To jsem nevěděl takže jak to chutná nevím 

Třída Cirripedia – svijonožci jsou silně modifikovaní korýši žijící výhradně v moři, pevně přisedlí, nebo endoparaziti.
Přežívají i mimo vodu, za odlivu. Volně žijící formy vytvářejí na vnější straně těla vápenité destičky.
Hlava je redukována, zadeček chybí.
Nejznámější zástupci jsou Lepas anatifera - vilejš stvolnatý a Balanus – svijonožec

Lepas anatifera - vilejš stvolnatý – to je ten v hádance

Balanus - svijonožec - a tohle ten jeho příbuzný
Žije v příbojové zóně, na skalách. Řada příbuzných druhů
A tahle vypadá, určitě ho znáte:

Obrázek

Zpět na