Nebudu Vás napínat a dávám do placu bez přípravy tuto hádanku:
Kpt. Baris a jeho otázka.
Když jste si už přečetli několik povídání o plavbě kpt. Barise, tak znáte jeho plavbu a trochu posádku.
Toho památného dne, kdy předvedl posádce jak umí vést loď i bez GPS a ještě navíc sdělil vzdálenost od majáku, bez pomůcek, jim ráno povídá:"to ještě nic těžkého nebylo. Umím i jiné věci. To na sousední lodi byl jednou "PROTAKTOR" a s ním............."
1) co nebo kdo je protaktor?
2) co by kpt. Baris s ním dělal, k čemu by mu byl dobrý?
3) jaký jiný přiléhavý název by jste mu dali vy?
Hodnocení:
1) 10 bodů
2) 5 bodů
3) 5 bodů
Možná to pro někoho bude brnkačka, ale myslím si že to tak jednoduché nebude a proto vyhraje ten,
který bude se svými odpovědmi nejblíž.
Odvolání se nepřijímá...
Co je to ?- II. díl -> PROTAKTOR
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Co je to ?- II. díl -> PROTAKTOR
Naposledy upravil(a) Libor dne čtv zář 27, 2007 3:14 pm, celkem upraveno 1 x.
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
Myslíš
Myslíš Douglas protractor?
Plastový čtverec se škálou v kruhu od 0 do 360 stupňů s malým otvorem ve středu. 4tverec má rastr rovnoběžný s hranami. Měří se jím náměrný kurz.
Mám jeden na lodi ...
Hovorově mu říkám úhloměr a všichni víme, co je třeba podat ...
Dodám ještě, že ten můj je od firmy Plastimo, má navíc spodní díl jehož středem prochází ryska, ta se ztotožní se spojnicí AB - trasou plavby, popř s náměrem na pevný bod. Střední rotační část se natočí tak, aby čtvercový rastr byl rovnoběžný (popř. kolmý) s poledníkem (rovnoběžkou) a na stupnici se odečte úhel. Je to dobrá pomůcka pro terestrickou navigaci - vynášení úhlu zjištěného náměrovým kompasem ap.
To by bylo, aby mi šéf nedal alespoň bod!!!
Plastový čtverec se škálou v kruhu od 0 do 360 stupňů s malým otvorem ve středu. 4tverec má rastr rovnoběžný s hranami. Měří se jím náměrný kurz.
Mám jeden na lodi ...
Hovorově mu říkám úhloměr a všichni víme, co je třeba podat ...
Dodám ještě, že ten můj je od firmy Plastimo, má navíc spodní díl jehož středem prochází ryska, ta se ztotožní se spojnicí AB - trasou plavby, popř s náměrem na pevný bod. Střední rotační část se natočí tak, aby čtvercový rastr byl rovnoběžný (popř. kolmý) s poledníkem (rovnoběžkou) a na stupnici se odečte úhel. Je to dobrá pomůcka pro terestrickou navigaci - vynášení úhlu zjištěného náměrovým kompasem ap.
To by bylo, aby mi šéf nedal alespoň bod!!!
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
No dobře
Firma Athen GmbH vyrábí digitální PROTACTOR PRO 360 i ten měří úhel (mám magnetickou základnu, která se přiloží na měřený povrch.
Domýšlím, že zařízení na obdobném může sloužit k měření úhlu nebeských těles vůči hladině, či pevných terestrických navigačních bodů.
Vždy to ale bude úhloměr.
Další příklady:
http://www.idgesa.com/catalogo.php?subcatid=55&id=510
http://www.hzruler.com/showroom6.html
Domýšlím, že zařízení na obdobném může sloužit k měření úhlu nebeských těles vůči hladině, či pevných terestrických navigačních bodů.
Vždy to ale bude úhloměr.
Další příklady:
http://www.idgesa.com/catalogo.php?subcatid=55&id=510
http://www.hzruler.com/showroom6.html
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
No tak jo,nebudu Vás už dále napínat. Jen jsem čekal zda se ještě někdo nepokusí...Nevím zda to nikdo nezná, nebo si všichni řekli, že Richard má pravdu.
Ano Richard je absolutní vítěz, odpověděl správně na všechny otázky - má pochvalu před nastoupenou jednotkou
Popisuje tutéž věc v jiném provedení, ale určenou k témuž:
To všechno jsem nevěděl. Mám takovou chytrou knížku - ecyklopedii, bohužel ne v češtině a tam je uvedeno:
Protaktor
jedna z navigačních pomůcek, úhloměr s třemi ramínky. Pomocí p. lze vyznačit na mapě pozici ze dvou úhlů, nebo ze 2 nebo 3 náměrů, bez potřeby jejich vykreslování na mapě. Postačí na stvit ramínka p., tak aby vyznačovaly změřené úhly nebo náměry a posouvat po mapě tak dlouho až se budou krýt s úhly k objektům nebo s náměry. Otvor ve středu p. označuje naši pozici.
No měl jsem na mysli tento s ramínky a v reálu to vypadá takto
Richard správně uvedl:
- co to je: navigační pomůcka
- k čemu to je: vynášení úhlu zjištěného náměrovým kompasem
- název: navigační úhloměr (může být s ramínkem/ky), anglicky správně Protractor
Neznal jsem to, ale po uvedení anglického názvu jsem začal pátrat. Nechtěl jsem dát nápovědu, ani komentovat název. To už by pak bylo jasné.
Jedna z nápověd mohla být, že jste jej v nějaké podobě viděli všichni. Školní úhloměr
Nebo, že jej používají tesaři na přenášení úhlů (to jsem netušil, že je to to samé, i když jsem to viděl).
Nebo, že totéž lze získat u Aleše Morávka
Ten to však popisuje jako navigační pravítko a práci s ním včetně použití trochu jinak. Ale lze to takto používat také.
Existují verze mechanické, optické
i digitální.
Určením letecké, námořní, vojenské,
topografické
a nevím jaké ještě.
Plastové, kovové atd.
Jako malá ukázka by to mohlo stačit.
Koho to zajímá, může prolistovat, jako já, přes stovku Protractorů na googlu:
obrázky zde
Ano Richard je absolutní vítěz, odpověděl správně na všechny otázky - má pochvalu před nastoupenou jednotkou
Popisuje tutéž věc v jiném provedení, ale určenou k témuž:
To všechno jsem nevěděl. Mám takovou chytrou knížku - ecyklopedii, bohužel ne v češtině a tam je uvedeno:
Protaktor
jedna z navigačních pomůcek, úhloměr s třemi ramínky. Pomocí p. lze vyznačit na mapě pozici ze dvou úhlů, nebo ze 2 nebo 3 náměrů, bez potřeby jejich vykreslování na mapě. Postačí na stvit ramínka p., tak aby vyznačovaly změřené úhly nebo náměry a posouvat po mapě tak dlouho až se budou krýt s úhly k objektům nebo s náměry. Otvor ve středu p. označuje naši pozici.
No měl jsem na mysli tento s ramínky a v reálu to vypadá takto
Richard správně uvedl:
- co to je: navigační pomůcka
- k čemu to je: vynášení úhlu zjištěného náměrovým kompasem
- název: navigační úhloměr (může být s ramínkem/ky), anglicky správně Protractor
Neznal jsem to, ale po uvedení anglického názvu jsem začal pátrat. Nechtěl jsem dát nápovědu, ani komentovat název. To už by pak bylo jasné.
Jedna z nápověd mohla být, že jste jej v nějaké podobě viděli všichni. Školní úhloměr
Nebo, že jej používají tesaři na přenášení úhlů (to jsem netušil, že je to to samé, i když jsem to viděl).
Nebo, že totéž lze získat u Aleše Morávka
Ten to však popisuje jako navigační pravítko a práci s ním včetně použití trochu jinak. Ale lze to takto používat také.
Existují verze mechanické, optické
i digitální.
Určením letecké, námořní, vojenské,
topografické
a nevím jaké ještě.
Plastové, kovové atd.
Jako malá ukázka by to mohlo stačit.
Koho to zajímá, může prolistovat, jako já, přes stovku Protractorů na googlu:
obrázky zde