Dotaz k rolfoku

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » čtv zář 27, 2007 8:57 am

Baharis píše:Na Pekařskou zapomeň. Jednak tam mají spíše oblečení, z techniky téměř nic a pak ta paní není jachtař, pouze prodavačka.
V těch Kninicích jsem si naopak pošpital pěkně. Když se dojede dovnitř areálu, tak po levé straně mají dílny a tam jsou kluci, co tomu rozumí.
Kurňa tak plný server stavitelů plachetnic a nikdo nepoužívá rollfok? To tu musí radit obyčejný charterista? Ještě jednou jsem se díval na ten "tvůj" šekl/obrtlík a má nosnost 650 kg. Mě to připadá dost, já bych do toho šel...

EDIT: A co TOTO ? Nebylo by to vhodnější?

ja nemam s avar yachtem nejlepsi zkusenosti, v kninicich celkem dost neochota (se zasobama i odbornou urovni na pekarske souhlasim), na maily tez moc neodpovidaji. Pokud clovek az tolik nespecha (nejsou skladove zasoby), tak je z mych 3 pokusu o dost lepsi tps centrum (http://www.tpscentrum.cz/)
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Johna » čtv zář 27, 2007 9:43 am

Já mám na své malé kosatce malinkej rolfok. (vypadá trošku jako homemade, ale je plně funkční). Přední stěh je napevno a kousek za ním mám upevněn na šeklu ten rolfok. Na vrchu rolf. je ložisko a oka pro přichycení kosatky (šeklem) a pak ve vrchím cípu kosatky je opět šeklem přichycený hen taký onaký bazmek s axiálním ložiskem. Od toho vede výtah ke stěžni a podél stěžně dolu. Aby nedřela kosatka o přední stěh, je na výtahu navlečeno malé (průměř cca 12cm) plastové kolečko, které drží výtah od stěhu. Kosatka se namotává sama na sebe, což u malý kosatky stačí. Pak mám druhou možnost a to vytáhnout klasicky kosatku po předním stěhu bez rolfoku.
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » čtv zář 27, 2007 11:21 am

No kdyby sis to chtěl udělat sám, tak já to mám takhle:
Obrázek

Pokud máš výtah do stěžně budeš místo kladky potřebovat tohle:
Obrázek
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » čtv zář 27, 2007 11:33 am

To halladin
To, co asi v neúplném provedení máš na své lodi, je njjednodušší řešení rolfoku.
Ostatní řešení jsou trochu odlišná. Protože toto řešení jsem shodou okolností koupil i se svojí loďkou, mohu ti nakreslit, jak to je v tomto případě správně sestaveno. Dosti jsem se s tím nalaboroval, než jsem to dal do kupy tak, aby to správně fungovalo. Předešlý majitel to měl bohužel v těch špatných vriantách. Správnost sestavení jsem později prověřil na jiných lodích s tímto nejjednodudším řešením rolfoku.
Těžko to dáš dohromady za jedno odpoloedne. Tekže plachti zatím bez rolfoku, ale jiné sestavení tohoto rolfoku vede k potížím:
žmoulá se kosatka mezi lankem v kosatce a stěhem /a to dosti/
kroucením výtahu /namotáváním na stěh/ se napíná stěh, až není možno bubínkem točit
atd.
Pokud budeš mít dotazy nebo něčemu nerozumíš, rád odpovím.
Pepa

Obrázek
Naposledy upravil(a) Pepa dne čtv zář 27, 2007 12:01 pm, celkem upraveno 1 x.
mikiviki
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mikiviki » čtv zář 27, 2007 11:50 am

Pepa to nakreslil úplně přesně. Je škoda, že v tomto případě nelze natáhnout lano výtahu kosatky do kokpitu :?
Naposledy upravil(a) mikiviki dne čtv zář 27, 2007 11:51 am, celkem upraveno 1 x.
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » čtv zář 27, 2007 11:51 am

Zdravím ve spolek,
Pánové RadekS, Pepa, dobrá práce. :good:
Mě je systém celkem jasný.
Peněz nemaje, budu vyrábět. To už je jasný. :!:
Potřebuji ale také poradit.:
Kde sehnat, nerezové ložiskové kuličky (ložiska), ty už rozeberu :?:
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv zář 27, 2007 11:54 am

To mikiviki,
ale jde.
Máš to hned o patro výš. RadekS ;)
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » čtv zář 27, 2007 12:04 pm

A co takhle - jen narychlo a schematicky...
Takhle to mám já a funguje to - viz můj příspěvek výše.
Obrázek
mikiviki
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mikiviki » čtv zář 27, 2007 12:06 pm

No jo vlastně. se mi to nechtělo pochopit :)
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » čtv zář 27, 2007 12:16 pm

To Alffa: Já tam mám obyč kuličky z ložiska. Vrchem tam nenaprší a jsou ve vazelíně. V nejhorším případě to jde rozdělat a kuličky vyměnit. Ale to bude doufám za dlóóóóuho.

To johna: jestli jsem to dobře pochopil, tak se kosatka nenavíjí kolem ničeho. Tedy je pravděpodobné, že když navíjíš, tak spodek je už několikrát otočenej a nahoře se to ještě nenavíjí že? Můžeš jen rozbalit a zabalit, nic mezi. Kolik to máš let? Jak se na to tváří materiál kosatky?
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » čtv zář 27, 2007 12:27 pm

To Allfa
Brnkmul jsem dodavateli ložisek.
Nerez ložiska není problém. ale cena cca 800-1000,- Kč
samotné kuličky nerez není problém. cenu by musel poptat, nutno zadat průměr kuličky.
Nejvhodnější by bylo ale přímo axiální ložisko nerez. Zda jej lze běžně objednat a koupit budu vědět za hodinu, zadal jsem vnitřní průměr 15 a 12 mm. 12mm průměr by mělo stačit na čep 6mm. Pro 8mm čep by to chtělo 15mm vnitřní průměr ložiska.
Pepa
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod berty » čtv zář 27, 2007 12:44 pm

Nerez ložiska myslím neřešte dejte tam normální axiální ložisko a namažte to požádně vazelinu odolnou proti mořské vodě která nestvrdne. Za úvahu stojí vymyslet to tak aby se tam voda vůbec nedostala. Tam kde to mohu zavařit, zavařte to a při tom chaďte aby vazelina nevytekla. Garantuji, zě Vás to přežije a ložisko nezrezaví. Tak přemýšlejte i u spodího dílu. Takové řešení je.
Berty
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » čtv zář 27, 2007 12:47 pm

To Johna
Rovněž účinnost kosatky, která není uchycena k přednímu stěhu, bude pravděpodobně snížena. I když předpokládám, že v předním lemu máš všito ocelové lanka /jink by to snad ani nemohlo fungovat/ nenapneš výtahem kosatky toto lanko tak, jak přední stěh pomocí napínáku. Pření lem kosatky bude tvořit otevřené břicho do závětrné strany /účinnost/.
Plachtit pro radost se s tím určitě dá ..a o to jde.
Když ale vlastně máš potřebné komponenty, proč to pře zimu nevylepšit?
Pepa
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv zář 27, 2007 12:56 pm

To Pepa,
Jsi zlatej boubelatej. Ty origoš axiální, by byli asi opravdu nejlepší.
Budu vyrábět i spodek, tak by se to vplatilo. No jestli můžeš, zjisti prosím i ty kuličky.
Ono se to asi nebude hodit jenom mě.

To RadekS,
Já bych raději ten nerez.
Třeba se mě tu loď opravdu podaří dostavět. Třeba se podaří proplout kanálama až do Marsey. Třeba se dostanu až někam k Tunisu.
Nerad bych tam někde řešil kuličky.

Joó; Johna, má tuším nějakou takovou tu 420/470ku (jakoby).
Tam je ta konstrukce únosná.
No na větší loď by to určo nešlo.

To berty,
Možná máš pravdu.
Ale třeba se vzdálím i od té Afriky. Pak už nebudu mít na blízku Pepu,
aby mě pomáhal, ani tebe abych Tě chytil pod krkem, až něco zkolabuje. :lol:
alffa
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » čtv zář 27, 2007 1:13 pm

To RadekS: Ano, navíjí se sama na sebe. Mám to chvilku. Ale nevim jak dlouho to měl předchozí majitel. Kosatka je v pořádku, bez náznaku poškození. Ano, je to pouze ke svinutí a navinutí. Ne jako rolref k reefování. Jak jsem psal, je malá sama o sobě.

To Pepa: vzhledem k velikosti kosatky jde napnout krásně přez kladku i rukou (v nejhoršim tam je i malá vinšna). Po tom co jsem se tu dočetl, to nejspíš poupravim.

To Alfa: ano, je to velikostně jako 420ka. Na velkou loď to určitě není. Nicméně kosatka Atolu taky neni z největších, proto jsem to napsal. Může to být alespoň jako dočasné řešení do zimy, kdy se to předělá dle libosti.

ale řešení Pepy se mě líbí....
Pepa
moderátor

Příspěvekod Pepa » čtv zář 27, 2007 1:30 pm

To Alffa
Tak to neřeš, jestli dojde na tu Afriku, tak jedu s tebou - tedy pokud mě vezmeš :)
Už si představuji, jak probíhá s tebou ponorková nemoc :whist:

To mikiviki
Máš pravku, že v té nejjednodušší sestavě, kterou jsem nakreslil, se musí výtah vrátit k bubínku a tam zůstat.Pokud by jsi chtěl vést výtah stěžněm /nebo vedle stěžně/ do kokpitu, musí se do sestavy zařadit další ložisko na stěhu, přesně tak, jak to popsal RadekS . Je otázka, kdo manipuluje s výtahem kosatky za plavby v rekreačním režimu? pokud chceš kosatku stáhnout, stejně musíš na špici ke stěhu. Při nasazování kosatky je toto řešení velmi pohodlné, protože navlékáš jezdce na stěh a vedle máš hned výtah a nikoliv až v kokpitu.
Tedy řekl bych, že na menší lodě je toto řešení vyhovující.
Pokud bych chtěl něco dokonalejšího nebo na větší loď, šáhl bych již rovnou k sestvě s hliníkovou trubkou na stěhu. To už jsme ale někde jinde.
Naposledy upravil(a) Pepa dne čtv zář 27, 2007 2:21 pm, celkem upraveno 1 x.
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » čtv zář 27, 2007 1:42 pm

Ještě k Pepovu / mému systému. Aby mi dole u bubínku nepřekáželo 5 metrů výtahu, tak jsem ho protáhl přes kladku nad bubínkem, a uvázal zpátky k hornímu rohu kosatky. Je to taková nekonečná smyčka, takže se mi nikde nic nehromadí a výtah mi neuletí když mi vypadne z ruky. Šroub, který je osou kladky je o 2 cm delší a přes hlavičku převlíknu malou smyčku, kterou mám uvázanou na výtahu a kosatka je zajištěná nahoře. Výhodou je, že je to jednoduché a spolehlivé, ale nemůžu plynule měnit napětí předního líku. Možná kdyby se tam někam dal malý vazáček nebo zásek...?

Obrázek

Obrázek
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Rollfock.

Příspěvekod Ferdinand » čtv zář 27, 2007 2:26 pm

Třeba se podaří proplout kanálama až do Marsey. Třeba se dostanu až někam k Tunisu.
Nerad bych tam někde řešil kuličky.
Ale třeba se vzdálím i od té Afriky.

Alfe neblbni, s homemade rollfockem do Afriky !
Ten od Ronstanu, je taky z nerezi, 100% vyzkoušenej a naprosto funkční i v krizových situacích.
Nestojí to žádný závratný sumy a máš jistotu. Spodek stál myslím 3 500 a vršek snad 1 200. Zhruba v těchto cenách se to pohybovalo nějaká stokoruna navíc nebo namíň.
Aspoň ty základní věci by jsi měl mít naprosto dobře prověřené.
Ale dělej jak myslíš, je to Tvůj problém.
Standa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa » čtv zář 27, 2007 2:32 pm

Kuličky se používají derlinové, mám za to že si je vyráběl p.Novotný v N.Městě ale už si to přesně nepamatuji. Vyraběl kladky atd.
Radku - ten profil je ze dřeva? Je možno upřesnit.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » čtv zář 27, 2007 3:20 pm

Tady se toho sešlo :D :D
Libore, přirozeně tu spodní část toho rolfouku mám. I s očkem, kterým prochází to lanko, a po pravém boku je systém kroužků, kterým to lanko prochází do kokpitu.
Jen prostě ta horní část ( kterou jsem chtěl nahradit tím obrtlíkem) není
To snad není pravda. :shock: Četl jsi vůbec ten celý topic. :? alffa
Co máš za problém , Alffo ?
Libor psal:
Když uděláš přední stěh otáčecí, ještě neznamená, že z toho máš rolfok. Chybí to podstané, buben na ovládací lano. Kam by jsi ho namotával? Jak by jsi s tím stěhem kroutil dokola?
A když mě strašný pán webu :D osloví, je slušné odpovědět
Ostatně, tady je to vidět
rolfok na Atolu
Naposledy upravil(a) halladin dne pát zář 28, 2007 7:48 am, celkem upraveno 4 x.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » čtv zář 27, 2007 3:37 pm

mikiviki píše:Pepa to nakreslil úplně přesně. Je škoda, že v tomto případě nelze natáhnout lano výtahu kosatky do kokpitu :?

Jenže proč ?
Pokud je rolfok, vlastně není vůbec třeba kosatku stahovat !
Jinak jsem se pokoušel ndnes dovolat do avaryyachtu, marně, Část rodinného osazenstva firmy je v Chorvatsku, jediný Navrátil k dispozici se ozval z dálnice cestou do Prahy ( stěhují tam prodejnu, )takže zavolat v pondělí.
Ten dvojitej šekl mi byl důrazně nedoporučen - prý hrozí poškození stěhu, a mohl by mi stěžeň spadnout na hlavu.
Jelikož prší, a má pršet i zítra, rezignoval jsem.
Vřelý dík všem, co napsali , v prvé řadě Pepovi, Jeho nákres pochopil i neumětel, jako já :lol:
Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Olda » sob zář 29, 2007 3:46 pm

Ještě jedna podnětná připomínka. Já mám špagát na výtažení kosy ze dvou polovin na karabinkách. Tu co stáhnu dolů odpojím a používám na chlazení piva. Přeci ho sebou nebudu vozit zbytečně.
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » pon říj 01, 2007 11:20 am

To Standa:
Ano profil je ze dřeva, stejně jako stěžeň. :) Je to ze smrkových latí 17x42 slepených na délku 5300mm pokosem 1:20 (řezáno na okružní pile). Po ztuhnutí lepidla jsem latě prohnal protahovačkou na 15x40 aby se spoje začistily. Po proříznutí drážek a nátěru jsem obě poloviny slepil EPOXY 1200. Uvnitř je zalepeno lanko průměr 3mm pozink. Toto lanko je na koncích spojeno tvrdou pájkou s nerez plechy, které tvoří kování - oka pro připojení. Přes tyto plechy jsem pro jistotu prošrouboval obě poloviny profilu vruty, aby kroutící moment nezpůsobil roztržení polovin. K výrobě jsem použil stroje "co dům dal" - okružní pila, hoblovka, protahovačka a ruční hoblík na zaoblení hran. Dělal jsem to sám a celkový čas asi jeden týden.

Obrázek
halladin
vytrvalý návštěvník

Tak se mi zdá....

Příspěvekod halladin » úte říj 02, 2007 6:37 pm

že jsem dělal zbytečný poplach...
Může se někdo kouknout na tohle ?
Dnes jsem se byl na ten stěžeň kouknout s foťákem.
Trochu zvětšit a...
Je to to, co si myslím, že to je ?

Obrázek
[mod]davej fota prosim standardnim zpusobem. bud takto nebo jsou-li male, tak muzes i primo. dik. jerryx[/mod]
alffa
Site building team

Re: Tak se mi zdá....

Příspěvekod alffa » úte říj 02, 2007 7:16 pm

halladin píše:http://imageshack.us/slideshow/index.php?url=http://img222.imageshack.us/img222/6610/img0069hh1.jpg&optsize=320x240&action=transload#

Nešlo by tam dát normální fotku?
Zhodilo mě to prohlížeč :cry:
Jinak v té rychlosti co jsem sačil zahlédnout, tak to skutečně vypadalo jako ten kýžený vršek rollfloku. ;)
alffa

Zpět na