Dalekohled

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Sajri
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sajri » stř srp 18, 2010 5:17 pm

Koupil jsem si od Libora jím zde popisovaný dalekohled (Baltic 7x50 RC) a jsem s ním velice spokojen. Především na mě udělala dojem plynulost a stabilita otáčení náměrového kompasu. Prostě namířím dalekohled, a hned vidím náměr. Žádné čekání na to, než se stupnice uráčí dotočit, žádné komíhání sem a tam, což je obojí přítomno u náměrových kompasů běžně dostupných na charterových jachtách (srovnání s jinými dalekohledy s kompasem nemám).
Červené osvětlení stupnice také v noci vůbec neoslňuje (což je rovněž velice důležitá věc).

A na závěr: plave, a ani k tomu nepotřebuje plovoucí popruh :-)

Obrázek
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod Lachtan » čtv srp 19, 2010 12:11 am

Mám tento dalekohled již několik let. Nemlží se a při nočních plavbách mi mnohokrát pomohl v plavebních drahách severních i jižních moří. Log. dec. útlumu je pro jachtaře, důležitý obzvláště, když se na Vás řítí několik lodí najednou. Další výhoda: Dojdeli vám baterie, můžete si osvětlit kompas zezhora čelovkou, nejlépe červenou variantou. Ahoj!
george9
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod george9 » pon říj 18, 2010 2:50 pm

Mohu li se zapojit tak několik mých postřehů:

Dalekohledy na charterových lodích jsou většinou slepé. Vlastní dalekohled bývá výhra.

Zde zmíněný Baltic jako by z oka vypadl mojí Praktice, jež tu byla také zmíněna. Nedám na ní dopustir, přežila dost a stále v dobré kondici.

Kompas je výborný - daleko přesněji se odečítá v okuláru než ze stupnice kompasu přes hledí a mušku. Lze využít nejen k teristerické navigaci, ale především (v dnešní době GPSek) k rychlé orientaci KDY a KDE udělat obrat při plavbě proti větru na co nejméně obratů.
Stupnice lze využít i podle údajů na mapě o výšce majáků. Je asi dobré to znát a když se po... GPS (občas to dělají i renomované značky a v ručce někdy dojdou baterky). Ale hlavní výhodu stupnic vidím tehdy, pokud máš potřebu vědět, zda se k něčemu přibližuješ či nikoliv. Nebo naopak. Např. zda loď z tebou je rychlejší. A to stačí odečíst dílky a po chvíli znovu a vím.

Kalkulační kolečko nemám, ale líbí se mi. Nemnáte někdo něco podobného jako nomogram či kalkulační kolečko?

dík moc a krásný den.
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » úte říj 19, 2010 8:39 am

Taky přidám zkušenost... léta používám binokularni dalekohled Silva Eterna Marine 7x50
Obrázek

je plněn dusíkem, celý plave (nemá jen plavací popruh) a hlavně díky větší pupile vstupu u okularu je s nim ještě velmi dobře vidět i k večeru, kdy ostatní dalekohledy už nic kloudně nevidi ... :D (myšleno běžné dalekohledy)

Měl jsem možnost i odzkoušet Silva Eterna Marine II 7x50 s i bez náměrového kompasu, fungujou dobře, ale už je to přeci jenom o krapet větší a těžší kousek Obrázek
george9
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod george9 » úte říj 19, 2010 9:57 am

Máš pravdu, na to jsem zapomněl. Zkoušel jsem různé dalekohledy, ale i když je to jen 7X, je to optimální a i Praktika má skvělou světelnost i za šera. Dokonce hledání cesty v noci bylo díky tomuto dalekohledu příjemnější.
kkruska
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kkruska » úte říj 19, 2010 10:49 am

Optimální odskoušený "rozměr" dalekohledu je opravdu 7x50, 10x něco a více .... pokud se houpe loď či plachetnice, jde už obtížně stabilizovat.
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » stř říj 20, 2010 7:52 pm

george9 píše:Dalekohledy na charterových lodích jsou většinou slepé. Vlastní dalekohled bývá výhra.

No ja to vydím z opačné strany, technika u charterovky, a musím říct, že lidi jsou strašný prasata. Nový dalekohled dokážou zmšit za dva chartery. Ještě jak je nový a člověk ho nechá v lodi v origo zabaleném stavu, tak se drží, ale jak vidí, že už byl používanej, tak jsou schopní ho dodělat. Však to není jejich a za loď zaplatili přece velký prachy, tak co?
Já používám vlastní malinký 7x5|0 s autofokusem, ani není marine a neplave, funkci plní a lehce se převáží. Takže pokud chcete na charterovce něco v dalekohledu videt, berte si radeji vlastni.
Mysacek
george9
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod george9 » čtv říj 21, 2010 9:29 am

plný souhlas s Mysackem. Jen na doplnění - vše se vším souhlasí. Proto asi charterovky nemají speciální dalekohledy na moře, ale běžné, podstatně levnější. A ty vydržet prostě nemohou. Měl jsem kdysi malého Nikona - 10x30. Na souši skvélý. Na moři se neosvědčil (malé zorné pole, malá světelnost). Ale týdenní plavbu, kdy byl krom chvil kdy jsem jej zkoušel za pěkného počasí, nepřežil byť skladován ve skříňce. Něco par se dostalo dovnitř a oslepl.
Takže svým dalekohledem řeším spolehlivý přehled i za slabé viditelnosti a velmi slušný náměrový kompas. Ten používám spíš pro rozhodnutí kdy udělat obrat. Ty z vybavení lodi nevybaluji.
modrymax
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod modrymax » pát říj 22, 2010 5:27 pm

Koupil jsem si také ten dalekohled od Libora a musím říct že je výborný :good: , všem se velmi líbíl, nikdo jsme ale nepochopili jak je vyřešeno to zaostřování ( že se nostří a je pořád ostrý :lol: )
george9
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod george9 » pát říj 22, 2010 6:16 pm

no oči si musí asi každý doostřit a pak je to tuším o hyperfokální vzdálenosti zájmové oblasti.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob říj 23, 2010 6:35 pm

Můj současný dalekohled:
Obrázek
Kromě toho že jsem musel přilepit upadlý okulár, řekl bych že velmi dobrý. Malý, skladný, dobrá viditelnost i za horších světelných podmínek. Nepotřeba zaostřovat (výše popsaná) je vynikající. Zaostří se na obě oči na vzdálenost cca 100m a pak už bez potřeby dalších zásahů.

Nautic 7x50 WP/CMP - vodotěsný s dálkoměrem a kompasem
Vodotěsný námořní dalekohled s vestavěným kompasem a dálkoměrnou stupnicí na tubusu. Dalekohled je plněn dusíkem a je vodotěsný do tlaku 4 metrového vodního sloupce. Oranžové filtry na objektivech zvyšují jasnost obrazu za horších světelných podmínek a v mlze. Dalekohled je vhodný pro rekreační yachting.

* Vodotěsný dalekohled s vestavěným kompasem a dálkoměrnou stupnicí. Kompas má možnost přisvícení pro snazší přečtení hodnot azimutu.
* Dalekohled je plněný dusíkem proti zamlžování zevnitř.
* Velmi dobrá optika poskytuje ostrý a kontrastní obraz až do okrajů zorného pole.
* Optické sklo BaK-4 a FMC antireflexní vrstvy jsou zárukou kvalitního obrazu i v horších světelných podmínkách.
* Každý okulár má individuální ostření.
* Tělo dalekohledu je pogumované.
* Dalekohled je dodáván včetně brašny a plovoucího popruhu.

Zvětšení: 7x
Průměr objektivu: 50mm
Optické sklo: BaK4
Zorné pole: 124/1000m
Průměr výstupní pupily: 7.14mm
Relativní světelnost: 51.02
Stmívací faktor: 18.71
Barva: modrá+černá
Rozměry (mm): 210x165x70
Hmotnost: 1025g
fusakel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Ďalekohľad na jachtu..

Příspěvekod fusakel » pon kvě 14, 2012 12:34 pm

Zdravím všetkých,

Som tu relatívne nový a doteraz som tu bol len ako pasívny uživateľ. K napísaniu tohto dotazu ma inšpiroval môj 10ročný syn, ktorý mi včera povedal, ze túži po ďalekohľade...

Skúšal som nájsť nejaké vlákno kde sa preberajú ďalekohľady, ale nič som nenašiel. (ak predsa len niekde je, tak mi to prosím slušne napíste a nezakopte ma hneď pod čiernu zem :mad: ). Tak isto som nenašiel kam by som tento prispevok mohol najlepšie zaradit, preto som sa rozhodol to strčiť sem a neskôr to možno niekto kompetentný premiestni tam, kam to patrí. :oops:

Vlasnú loď nevlastním a využívam len charter a keďže ďalekohľad patrí do žákladnej výbavy, preto som sa touto témou ešte nezapodieval. No minulý rok bol na lodi ďalekohľad, cez ktorý sa vidiet síce dalo, ale bolo to nejaké zamlžené - možno sa slaná voda niekedy dostala dovnutra a zanechala tam povlak...

Otázka do pléna: ak patríte k ľuďom, čo vlastnia nejaký "jachtársky" ďalekohlad, možete mi prosím poradiť aký typ, vlastnosti.. doporučujete?

Má nietkto z vás skusenosti s ďalekohľadmi s nočným videním ? oplatí sa do toho investovať?

ďakujem

Pekný ďen prajem
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » pon kvě 14, 2012 12:59 pm

- treba Steiner Commander - asi jeden z nejlepsich na more
- jestli se vyplati ? No to je otazka ... to si musi odpovedet kazdy sam
- ja ho s sebou vozim i na charter, a pravda je ze je s nim videt vyrazne vic nez s beznymi kukatky. Na druhou stranu, Steiner je az na ridke vyjimky zapovezen ostatni posadce - ti si musi vystacit s tim co je na lodi.

TW
Libor
bez hodnocení
Reputace: 175
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 14, 2012 1:15 pm

fusakel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fusakel » pon kvě 14, 2012 2:25 pm

ďakujem pekne za rýchle reakciue a odpovede, vidím že všetci makáme jak ďasi :D , keďže máme čas čítať fórum :good: Inak ro spomínané RCčko od Libora nevyzera vôbec zle.

Slaná voda určite asi nerobí moc dobre ziadnemu ďalekohľadu, preto sa chcem ešte dodatočne spýtať, ako je to s čistením skiel... predpokladam, že ho treba asi poriadne oplachnut pod sladkou vodou a potom asi jemnou handričkou poutierať sklá. Utierať sklá keď je na nich zaschnutá soľ asi nie je moc dobrý napad, že?
v_ivo
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod v_ivo » pon kvě 14, 2012 2:34 pm

Libor
bez hodnocení
Reputace: 175
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 14, 2012 2:50 pm

Jo, výběr pěkný, ale na moři bacha
Udržíš tak 7x50 max 10x50 ...
fusakel
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod fusakel » pon kvě 14, 2012 3:14 pm

ako je náchyľný ďalekohľad s kompasom na zopár nepredvídateĺných pádov, a úderov, kroté sa na kývajúcej lodi stávajú bežne?

Murphyho zákon jednožnačne hovorí: "čo sa pokaziť dá sa pokazí", no mňa by zaujímalo čí niekto z vás takú skúsenosť má... neviem si vôbec predstavit čo taký ďalekohľad vydrží..
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pon kvě 14, 2012 3:16 pm

Steiner nepada .... vzhledem k jeho cene si na to da majitel docela pozor :-)
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » pon kvě 14, 2012 4:03 pm

Mám stejný dalekohled (Steiner Commander) jako Honza. A je tak drahý, že ho pro sichr nevozím na moře :lol:
Už jsem jej jednou měl na generálce - za "manipulační" poplatek 100 éček mi z něj udělali komplet nový stroj.

PS: Ale pokud ještě někdy popluji z Honzou (a že bych rád), tak si ten svůj vezmu ... jaksi na truc :mad:
classic
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod classic » pon kvě 14, 2012 5:13 pm

Mám Fomei mariner Field Angle 10x50W a spokojenost. Nemá sice kompas, ale je naprosto
blbovzdornej.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pon kvě 14, 2012 7:15 pm

Richard píše:Mám stejný dalekohled (Steiner Commander) jako Honza. A je tak drahý, že ho pro sichr nevozím na moře :lol:
Už jsem jej jednou měl na generálce - za "manipulační" poplatek 100 éček mi z něj udělali komplet nový stroj.

PS: Ale pokud ještě někdy popluji z Honzou (a že bych rád), tak si ten svůj vezmu ... jaksi na truc :mad:

AHoj Richarde .. dve veci :

1) taky s Tebou moc rad nekam zase pojedu, ale to musis konecne dodelat tu svou krasku :P Pokud teda uz davno neni na vode :?
2) kdyz ten svuj binokular nikam nevozis, co tam generalkovali ?

Honza/TW
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » pon kvě 14, 2012 7:51 pm

Odpovídám TW - Honzovi:
Dalekohled jsem vozil všude ... má napluto! Jeho gumový(?) potah (tedy ta modrá pružná hmota, co kryje jeho tělo) změkl a začal se trhat - doslova zežvýkačkovatěl. Mám podezření, že jej časem rozložilo sluneční záření. A tak jsem se obrátil na výrobce (má to, myslím, doživotní záruku). A oni vychytrale provedli zdarma opravu (výměnu) onoho postiženého potahu za "manipulační poplatek". Holt, stále se učím.
skyline
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skyline » úte kvě 15, 2012 9:41 am

Ahojte kedze som polovnik a moru sa snazim venovat co najviac chcel som sa spyta ci vie niekto doporucit nieco co by bolo vhodne do hory ale aj na more....
Viem ze su to dost rozdielne prostredia ale mozno sa niekto najde kto uz podobnu vec riesil...

Ak ma niekto typ na dalekohlad budem rad ked poradi... :)
Jaarek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Olympus DPC I

Příspěvekod Jaarek » úte kvě 15, 2012 7:38 pm

Ahoj, taky něco přidám :

na charter už přes 10 let vozím malý olympus 8x21 DPC I Silver.

odkaz tady

Ani jsem ho nekupoval, byl "přibalen" k foťáku, co jsem tehdy koupil, jako dárek.
Pořád jsem čekal, kdy odejde - (je to takový otloukánek), ale pořád nic :mad: Sice jsem už někde asi ztratil krytky okulárů, ale většinou je s ním vidět lépe, než s dalekohledy, které se běžně vyskytují na charterové lodi - viz zkušenosti Mysacka

Mám ho obvykle pověšený s karabinou někde u kormidla nebo u vchodu do salónu. Takže ve vlnách s sebou občas i mlátí. Nebo když ho zapomenu na krku a skočím rychle k vinšně, tak ho občas brnku i o tu vinšnu.

Chystám se pořídit "pořádný námořní", ale poslední dobou se obávám, že i když si pořídím nějaký super, tak bude i za super cenu :x a určitě bude dobře schovaný ve skříňce v brašně v salónu. A tak stejně nějaký takový prcek budu asi používat dále - drží se pohodlně jednou rukou, když tu druhou "věnuji" lodi. :roll:
Takže představa, že si ve vlnách a při plném prádle s ponořeným bortem rychle poběžím pro super dalekohled a jestě se s ním budu plazit dopředu , abych se na něco podíval pod zakrytou genou, tak ho asi nechám ve většině případů bezpečně odpočívat v brašně.

Takhle tento malý je po ruce a ihned připraven k použití. A do letadla, kdy tahám s sebou mraky dalších "nutně potřebných"věcí, je super.

A už mám vlastně doma druhý - záložní - kupoval jsem letos další foťák a jedním z faktorů, co rozhodl, bylo, že byl opět tento dalekohled DPC I přibalen "v ceně"
:good:

Zpět na