Ahoj, taky něco přidám :
na charter už přes 10 let vozím malý olympus 8x21 DPC I Silver.
odkaz tady
Ani jsem ho nekupoval, byl "přibalen" k foťáku, co jsem tehdy koupil, jako dárek.
Pořád jsem čekal, kdy odejde - (je to takový otloukánek), ale pořád nic

Sice jsem už někde asi ztratil krytky okulárů, ale většinou je s ním vidět lépe, než s dalekohledy, které se běžně vyskytují na charterové lodi - viz zkušenosti Mysacka
Mám ho obvykle pověšený s karabinou někde u kormidla nebo u vchodu do salónu. Takže ve vlnách s sebou občas i mlátí. Nebo když ho zapomenu na krku a skočím rychle k vinšně, tak ho občas brnku i o tu vinšnu.
Chystám se pořídit "pořádný námořní", ale poslední dobou se obávám, že i když si pořídím nějaký super, tak bude i za super cenu

a určitě bude dobře schovaný ve skříňce v brašně v salónu. A tak stejně nějaký takový prcek budu asi používat dále - drží se pohodlně jednou rukou, když tu druhou "věnuji" lodi.
Takže představa, že si ve vlnách a při plném prádle s ponořeným bortem rychle poběžím pro super dalekohled a jestě se s ním budu plazit dopředu , abych se na něco podíval pod zakrytou genou, tak ho asi nechám ve většině případů bezpečně odpočívat v brašně.
Takhle tento malý je po ruce a ihned připraven k použití. A do letadla, kdy tahám s sebou mraky dalších "nutně potřebných"věcí, je super.
A už mám vlastně doma druhý - záložní - kupoval jsem letos další foťák a jedním z faktorů, co rozhodl, bylo, že byl opět tento dalekohled DPC I přibalen "v ceně"