Dalekohled
Moderátoři: Pepa, windward, vilma
- alffa
- Site building team
- Reputace: 2
MartinB píše:Tady mají lepší cenu - Praktica Marine 7x50 - 3271 Kč (doprané nad 500 zdarma, dobírka)
http://www.marell.cz/detail/Namornicky- ... e-7x50-251
Je to tak.
Tady je ještě jeden ODKAZ o 20Kč dražší. No pořád o 600 Kč. levnější než ten Liborův odkaz.
Ale každý odkaz se cení.

Jakpak tam funguje ten dálkoměr

Je to na základě paraboly u kříže? nebo opticky (překrytí dvou bodú) či jak

Co se týká osvětlení, mám BARSKA 7x50 co přesně odpovídá vzhledu PRAKTICA Marine a letos mě zatekla baterie. Úplně se rozložila, že jsem musel psát kamarádovi, jaká tam vůbec je. V noci jsem si z vrchu přisvěcoval diodovou batérečkou.
To zamlžení je dost špatná věc. Jak jsem se díval, měl by být také plněný dusíkem. A pokud se zamlží, bude to asi dusíku prosto. Reklamovat u výrobce nelze?
To zamlžení je dost špatná věc. Jak jsem se díval, měl by být také plněný dusíkem. A pokud se zamlží, bude to asi dusíku prosto. Reklamovat u výrobce nelze?
no reklamace asi ztuha - byl relativně za hubičku na aukru ač byl evidentně nepoužitej
vono to zamlžení neni až zas tak obtěžující - byl sem v servisu kde expert nahlíd pod ten vrchní deklík a zahlásil ať to přinesu v zimě až nebudou mít do čeho píchnout a ať si koupim ten americkej vojenskej za tisíc dolarů
- mimochodem ten vnitřek jak sem stihnul vidět neni žádnej div nanotechnologií - akorát ta žárovička je schovaná pod tim kolečkem s kompasem. Milý dalekohled dostane čočku začátkem září v Hrvatsce a hned potom v říjnu v Řecku a pak bude vyřknut ortel a případně provedena pitva.
mimochodem mi subjektivně navigace náměrama s dalekohledem podle mapy přišla pohodlná a v rekreačním počasí na většině nenáročnejch míst i dostatečně přesná a spolehlivá - dá se i naměřit úhlovou stupnicí v dalekohledu podle maximální výšky ostrova z mapy vzdálenost (teda plus mínus autobus) - občas jsme to kontrolovali podle gps a dost to vycházelo
vono to zamlžení neni až zas tak obtěžující - byl sem v servisu kde expert nahlíd pod ten vrchní deklík a zahlásil ať to přinesu v zimě až nebudou mít do čeho píchnout a ať si koupim ten americkej vojenskej za tisíc dolarů

mimochodem mi subjektivně navigace náměrama s dalekohledem podle mapy přišla pohodlná a v rekreačním počasí na většině nenáročnejch míst i dostatečně přesná a spolehlivá - dá se i naměřit úhlovou stupnicí v dalekohledu podle maximální výšky ostrova z mapy vzdálenost (teda plus mínus autobus) - občas jsme to kontrolovali podle gps a dost to vycházelo
- Svobodak
- aktívní jachtař
- Reputace: 46
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
ja nemuzu posoudit, ktery dalekohled je lepsi a ktery ne, ale jen pro info davam odkaz na dalekohled, ktery jsem si poridil ja a ktery je zrovna nyni za zvyhodneny peniz.
http://eshop.fomei.com/cz/produkt/8x42- ... alekohled/
Nechtel jsem tahat na krku 20-ti centrimetrove delo, vazici pres kilo. Chtel jsem dalekohled i na normalni poflakovani se venku, ktery by byl zaroven pouzitelny i pro vodni sporty.
ja nemuzu posoudit, ktery dalekohled je lepsi a ktery ne, ale jen pro info davam odkaz na dalekohled, ktery jsem si poridil ja a ktery je zrovna nyni za zvyhodneny peniz.
http://eshop.fomei.com/cz/produkt/8x42- ... alekohled/
Nechtel jsem tahat na krku 20-ti centrimetrove delo, vazici pres kilo. Chtel jsem dalekohled i na normalni poflakovani se venku, ktery by byl zaroven pouzitelny i pro vodni sporty.
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
Já mám Steiner, bohužel má jen kompas, ne měřítko. Pokud stačí jednoduché schéma, je tady http://www.steiner-binoculars.com/binoc ... ology.html

Kdo máte podobný dalekohled s měřením vzdáleností: Mě stupnice objektu končí u 20ti metrů. To dostačuje na měření vzdálenosti okolních lodí, nebo objektů na ostrově o známé výšce/velikosti. Ale na výše popisovanou výšku ostrova ne.snark píše:- dá se i naměřit úhlovou stupnicí v dalekohledu podle maximální výšky ostrova z mapy vzdálenost...
Jak to máte vy?

- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 175
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak tvůj, ale tento Baltic
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=889
má dálkoměrnou stupnici cejchovanou až do hodnoty 7.
Tzn. např. řekněme ostrov vysoký 150m
že mohu pomocí něj odměřit vzdálenost od něj v rozmezí od 15 km (pokud by ho bylo možno lze vidět celý......) až po 2,142 km.
Při vyšším ostrově tato hodnota úměrně posouvá k větším vzdálenostem a opačně.
Ještě příklad kousek od Omiše, pohoří Biokovo, kde největší výšky dosahuje toto pohoří horou Sveti Jure (též se uvádí Sveti Juraj) o nadmořské výšce 1762 m; vzdušnou čarou je od moře vzdálen jen 3 km, nebo Šibenik (1314 m).
Uvidíš ho v kříži na dílku např. 7
pak 1762 x 100 / 7 = 25 171 budeš tedy od něj 25,171 km.
Kde je tedy problém s 20m?
Máš ten kříž tak malinký?

http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=889
má dálkoměrnou stupnici cejchovanou až do hodnoty 7.
Tzn. např. řekněme ostrov vysoký 150m
že mohu pomocí něj odměřit vzdálenost od něj v rozmezí od 15 km (pokud by ho bylo možno lze vidět celý......) až po 2,142 km.
Při vyšším ostrově tato hodnota úměrně posouvá k větším vzdálenostem a opačně.
Ještě příklad kousek od Omiše, pohoří Biokovo, kde největší výšky dosahuje toto pohoří horou Sveti Jure (též se uvádí Sveti Juraj) o nadmořské výšce 1762 m; vzdušnou čarou je od moře vzdálen jen 3 km, nebo Šibenik (1314 m).
Uvidíš ho v kříži na dílku např. 7
pak 1762 x 100 / 7 = 25 171 budeš tedy od něj 25,171 km.
Kde je tedy problém s 20m?

Baharis píše:Kdo máte podobný dalekohled s měřením vzdáleností: Mě stupnice objektu končí u 20ti metrů.
Pokud spravne rozumim konstrukci tech otacivych "kolecek" na objektivu dle obrazku, pak staci puvodni vysku objektu rozdelit nejakym rozumnym cislem a vyslednou vzdalenost stejnym cislem vynasobit.
Melo by to stacit.

(Zde byla napsana neuvazena hloupost, kerou jsem byl nucen smazat, abych se nemusel stydet.

Když se Libore podíváš na ten první obrázek co jsi sem dával, vpravo dole je na tubusu otočná kalkulační stupnice. Na té, pokud znám(odhadnu) velikost objektu - odečtu vzdálenost a obráceně. Jsou tam tři stupnice. Odečítaná hodnota kříže v okuláru (hodnota
, vzdálenost (5000) a velikost objektu/OBJECT SIZE. A zde mám pouze 20.
Windward: Je jasné, že pokud vidím loď a odhadnu ji na 40-50m, že si to nějak nasčítám. Ale horu 1700m už asi ne...

Windward: Je jasné, že pokud vidím loď a odhadnu ji na 40-50m, že si to nějak nasčítám. Ale horu 1700m už asi ne...
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je jiný dalekohled a jiný systém. Ten obrázek byl tehdy po ruce a to kolečko jsem nestudoval, neznám to.
To kolečko asi jen nahrazuje kalkulačku, či ruční výpočet
Já to znám z niveláků a dalekohledů jen pomocí stupnice na záměrném kříži a tam to je jak jsem psal.
Vzoreček je všeobecně známý..(je uveden i v návodu).
Důležité kolik dílků má záměrný kříž a z toho vycházet.
To kolečko asi jen nahrazuje kalkulačku, či ruční výpočet

Já to znám z niveláků a dalekohledů jen pomocí stupnice na záměrném kříži a tam to je jak jsem psal.
Vzoreček je všeobecně známý..(je uveden i v návodu).
Důležité kolik dílků má záměrný kříž a z toho vycházet.
Baharis píše:Windward: Je jasné, že pokud vidím loď a odhadnu ji na 40-50m, že si to nějak nasčítám. Ale horu 1700m už asi ne...
Proc by ne?..
Nemam dalekohled se stupnici pred ocima, tak je mozne, ze nekde udelam chybu. Proto cisla je nutne brat s rezervou. Nic mene princip bude zrejmy a muzes si ho ihned overit zive.
Hora vysoka 1700 metru ze vzdalenosti, kdy vidis jeji zakladnu, se ti nevejde do zorneho pole. Proto opust megalomanstvi a obrat sve zraky k objektu lidstejsimu.

Vezmeme mensi kopecek, rekneme 500m vysoky. Necht tento kopecek obsadil v zornem poli 83 dilku (nevim, jaky mas rozsah stupnice). Vyska 500m je mimo rozsah "kolecka", proto ji rozdelime 100 a dostaneme 5m. Nastavime na "koleckach" poced dilku 83. Oproti vysce objektu 5 odecteme vzdalenost 60m. Tuto vzdalenost vynasobime 100 a dostaneme vzdalenost ke kopecku vysokemu 500m. Tato vysledna hledana vzdalenost cini 6000m.
Zde je priklad nazorny:
Objekt obsadil 50 dilku. Pokud je jeho vyska 10m, pak je viden ze vzdalenosti 200m. Zkusme nyni jeho vysku rozdelit 2. Dostaneme 5m, coz nam dava vzdalenost 100m. Zbyva jen vynasobit 2 a dostat 200m, coz je hledana vzdalenost.
(Jeste jednou podotknu, ze mozna jsem tu stupnici nepochopil spravne.)

Objekt obsadil 50 dilku. Pokud je jeho vyska 10m, pak je viden ze vzdalenosti 200m. Zkusme nyni jeho vysku rozdelit 2. Dostaneme 5m, coz nam dava vzdalenost 100m. Zbyva jen vynasobit 2 a dostat 200m, coz je hledana vzdalenost.
(Jeste jednou podotknu, ze mozna jsem tu stupnici nepochopil spravne.)
No, asi takhle. Když si kurzorem na GPS vyjedu kamkoliv na mapě, mám vzdálenost naprosto přesnou. Mám rád věci jednoduché, počítat se mě moc nechce. Jistě jste si všimli, že vaše počítání jakéhokoliv druhu mě nechává chladným. To se nechválím, to jen konstatuji stav.
Objekt může obsadit max. 8 dílků a žádná ze tří stupnic na tubuse nemá dělení stejnoměrné. Takže do nějakého přepočítávání bych se nerad pouštěl.
Ptal jsem se spíše pro zajímavost, jakou stupnici mají ostatní. Já jinak v dalekohledu používám hlavně náměrový kompas k průběžnému sledování případných kolizních kurzů. Případně si udělám náměr na "něco" v GPS a pak dalekohledem hledám, kde to "něco" je na pevnině.

Objekt může obsadit max. 8 dílků a žádná ze tří stupnic na tubuse nemá dělení stejnoměrné. Takže do nějakého přepočítávání bych se nerad pouštěl.
Ptal jsem se spíše pro zajímavost, jakou stupnici mají ostatní. Já jinak v dalekohledu používám hlavně náměrový kompas k průběžnému sledování případných kolizních kurzů. Případně si udělám náměr na "něco" v GPS a pak dalekohledem hledám, kde to "něco" je na pevnině.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš 8 dílků, není co řešit
kolečko nech kolečkem a jen se dívej kolik dílků zabere objekt známé výšky (opačně lze ze známé vzdálenosti počítat výšku, nebo i šířku).
Nechť objekt o známé výšce H zabere v dalekohledu velikost dílku D. Dílky jsou většinou půlené, ta menší čárka (někdy tečky).
Potom vzdálenost V = (H x 100) / D
Funguje? Stačí to tak?

kolečko nech kolečkem a jen se dívej kolik dílků zabere objekt známé výšky (opačně lze ze známé vzdálenosti počítat výšku, nebo i šířku).
Nechť objekt o známé výšce H zabere v dalekohledu velikost dílku D. Dílky jsou většinou půlené, ta menší čárka (někdy tečky).
Potom vzdálenost V = (H x 100) / D
Funguje? Stačí to tak?
No já zatím nic neměřil, nemám tu ani patřičný výhled. Prostě jsem si dosadil do vzorce hodnoty, které jsem odečetl na počítadle dalekohledu. 20m - 250m - 8 dílků. A to sedí.
Ověření nechám až na září, jak zase vypluji. Se známou výškou nějaké hory, jak psal Snark. Ověření dle GPS to jistí. Ale teď už si myslím že to bude v pořádku a opravdu, ale opravdu už nic reklamovat nebudu. Navíc už jednou reklamovaný byl (kompas nešel vůbec) a trvalo to ze států 1/2 roku. Podruhé bych už nechtěl...
Ověření nechám až na září, jak zase vypluji. Se známou výškou nějaké hory, jak psal Snark. Ověření dle GPS to jistí. Ale teď už si myslím že to bude v pořádku a opravdu, ale opravdu už nic reklamovat nebudu. Navíc už jednou reklamovaný byl (kompas nešel vůbec) a trvalo to ze států 1/2 roku. Podruhé bych už nechtěl...
Baharis píše:Prostě jsem si dosadil do vzorce hodnoty, které jsem odečetl na počítadle dalekohledu. 20m - 250m - 8 dílků. A to sedí.
Slava!

A presne tak podle ustanoveni 20m - 250m - 8 dílků na pocitadle je pravda i to, ze objekt vysoky 200m bude videt ze vzdalenosti 2500m pokud obsadi 8 dilku. Nebo objekt vysoky 40m ze vzdalenosti 500m obsadi take tolik dilku.
Je to nakonec jednodussi, nez tvoje oblibena navigacni metoda "tahni-a-pust" mysidlem.

Vsiml jsem si takove veci, treba to nekoho bude zajimat.
Mluvi se zde o "osmi dilcich". Ono to doopravdy neni "8 dilku", ale "8 carek stupnice", ktera je delena po deseti dilcich (mala carka je 5 dilku. Dilek je v domto priprade terminus technicus znacici konkretne dilek dalkomerne stupnice, neboli jednu tzv. tisicinu vzdalenosti. Nebudu to zbytecne pitvat, dodam jen, ze to zjednodusuje vypocty. Protoze:
vzdalenost v kilometrech = vyska objektu v metrech / pocet dilku.
Napriklad objekt vysoky 100m obsadil 10 dilku (tj. jetnu vetsi carku), pak vzdalenost k objektu je 10 km.
Pokud vysky v mape oznacime tuzkou v sahach (jeden sah muzeme pocitat jako tisicinu mile, tj. 1.852m), pak vysledek bude rovnou v nautickych milich. Pro nas priklad vyska objektu je 54 sahu, pocet dilku 10, takze vzdalenost je 5.4 Nm.
Mluvi se zde o "osmi dilcich". Ono to doopravdy neni "8 dilku", ale "8 carek stupnice", ktera je delena po deseti dilcich (mala carka je 5 dilku. Dilek je v domto priprade terminus technicus znacici konkretne dilek dalkomerne stupnice, neboli jednu tzv. tisicinu vzdalenosti. Nebudu to zbytecne pitvat, dodam jen, ze to zjednodusuje vypocty. Protoze:
vzdalenost v kilometrech = vyska objektu v metrech / pocet dilku.
Napriklad objekt vysoky 100m obsadil 10 dilku (tj. jetnu vetsi carku), pak vzdalenost k objektu je 10 km.
Pokud vysky v mape oznacime tuzkou v sahach (jeden sah muzeme pocitat jako tisicinu mile, tj. 1.852m), pak vysledek bude rovnou v nautickych milich. Pro nas priklad vyska objektu je 54 sahu, pocet dilku 10, takze vzdalenost je 5.4 Nm.