Elba, Korsika

V předmětu vždy uveďte jméno ostrova jehož oblast popisujete.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

jojoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Elba, Korsika

Příspěvekod jojoch » stř říj 03, 2007 12:02 pm

příští rok v červnu se chystám opustit chorvatský rybníček .. jednou z variant je půjčit loďku v Itálii, obeplout Elbu a dotknout se Korsiky .. prosím, můžete někdo poradit z vlastních či cizích zkušeností?

- přírodní / historické zajímavosti
- mariny / místa ke kotvení
- poplatky?
- pěkná místa na Elbě, Montecristu, východním pobřeží Korsiky?
- odkazy do sítě???
- ... cokoliv dalšího?

- byli jste v marině Etrusca (Punntone)? jak je to tam s vybavením, parkováním, ...?

předem moc díky za rady
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 200
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř říj 03, 2007 1:30 pm

micin
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod micin » stř říj 03, 2007 1:51 pm

ahoj,

zrovinka mame za sebou vylet s podobnym itinerarem....

Vyjizdeli jsem z mariny Di Salivoli v Piombinu. Cena 20 eur za kotveni pres den, sprchy na zeton za euro. Parkovani kousek nad marinou na nehlidanem parkovisti, ale pry se tam nikdy nic nestalo a je pravda ze nase Oktafka to prezila (byla tam ale i podstratne drazsi auta). Samotne Piombino za moc nestoji :/

Na Elbe jsme byli v marine Marciana (malebne mestecko). Vyvazali jsme se k mestskemu molu zadara. Neni tam voda a elektrika - za tu musis zaplatit. Sprchy a zachody za dve eura. Kdyz jsme tam byli poprve, tak bylo molo plne, ale lze stat i uvnitr na kotve (pozor, jezdi tam vyletni lode).
Na kotve jsme jednu noc stali i v Porto Azuro. Doporucovali nam kotveni v zatoce na jihu (pry opustena), ale bylo tam na plazi bambilion lidi a zatoka taky nic moc, tak jsme jeli dal.
Snorchlovani je pekne u vraku (cca 2-10 metru pod hladinou) na zapade u Pomonte.
V marine v Portoferrario jsme potrebovali doplnit vodu a nabit baterky, tak jsme zaplatili asi 60 eur. Sprchu a zachody jsem tam nevidel, ale nekde tam musej byt. Sli jsme se projit do stareho mesta a podivat se na dum ve kterem bydlel Napolen, celkem fajn.

Na korzice jsme kotvili ve stare marine v Bastia. Asi se melo platit, ale kapitanat byl stale zavreny. Voda tekla, tak jsem trochu dotocili :) Stare mesto je moc hezke, ale dal k novemu jsou uz panelaky.

Meli jsme doporuceni na ostrov Capraia - pry krasny pristav a potapeni, ale nestihli jsme to. Kotveni mimo pristav je tam zakazane.

Jestli si jeste na neco vzpomenu, tak doplnim....

Preji vitr ve spravnem smeru a rychlosti :)
m
vilma
moderátor
Reputace: 46

korsika

Příspěvekod vilma » čtv říj 04, 2007 8:57 am

Korsika - přírodní krásy očima suchozemce
Byla jsem tam asi před 12 lety, autem, (trajekt tuším Livorno), potom týden křížem krážem ostrovem pěšky či autem. Na začátku května, tudíž před sezonou, bez túristů, Korsičané odpočatí a vstřícní, pravda dražší, příroda šťavnatá. Můj dojem : na malinkém prostoru všechna přírodní pásma, od skalnatých a kamenitých pláží s vyvrácenýma stromama, přes písky s kaktusama, pláně rozkvetlých tučnolistých rostlin (šrucha desetkrát větší než doma v truhlíku), stromoví, typické středozemní pralesíky, borovice, pak hory-skály, sníh, led, fujavice. Během 1-2 dnů.
Je to úžasný zážitek, který nenabídne hned tak nějaká jiná země. (Něco podobného má Čína, ale to je vzhledem k jejich vzdálenostem pro jachtaře nezajímavé).
Z tohoto pohledu se mi zdá jedno, kde v Korsice zakotvíš - nemám tu zkušenost mořeplavce. Snažit se asi spíše jižněji, ještě se podívám na mapu, jestli si něco vzpoměnu. Nevím, na kolik jste ochotni opustit loď, ale vřele doporučuju.

Jenom pro jistotu doplňuju : bez patřičného vybavení a tréninku by bylo samozřejmě nesmyslné snažit se za den dva překonat 2000 m převýšení a za každou cenu lízt nahoru. Výhoda je právě v tom, že ty přírodní krásy jsou všude okolo dole.
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod berty » čtv říj 04, 2007 9:41 am

Čerstvé informace bude mít Baharis, ten tam byl letos, ale myslím že na západním pobřeží. Jinak plný souhlas s Vilmou se středozemím ostrova.Nazápadním pobřeží unikátní skalnaté ůtvary světová rarita myslím se tomu říká v překladu něco jako "voština" o přírodních bonsaích ani nemluvě.. Východní pobřeží není tak krásné jako západní,které mohu vřele doporučit. Je co vidět i na severní části Sardinie jak východdní část La Madalena, tak západní část od St. Terezy přes Porto Tores až do Stintina. Na všechny ty krásy jeden týden nestačí, byl jsem tam 14 nů a bylo málo. Pozor moře jiné jak v Chorvatsku, málo kryté západní pobřeží málo krytých kotvišť.
Berty
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát říj 05, 2007 9:28 am

Byl jsem na Elbě květen 2006.
Jeli jsme z Piombina. V marině se nedalo stát s autem a na vyložení je parkoviště na 2-3 místa a na 10 minut. To se nedá stihnout a několikrát nás upozorňovali zdali to víme. Měli tam takové obyčejné nákupní košíky na kolečkách, moc věcí se do nich nevejde.
Elba je fakt kousek od pevniny. Pokud zajíždíš do mariny, chtějí abys se předem ohlásil rádiem (myslím na 11??).
Monte Christo je myslím zakázaný, Pianosa asi taky.
V Portoferaio jsme platili 50EUR (voda, elektřina), tedy hned pod tou pevnosti, je to městské molo, jezdí tam člověk na gumáku který ukáže kam, dohoda taky rádiem. Pokud fouká nepříznivý vítr, dotlačí Tě gumákem kam je potřeba. Marina je myslím dále na západ.

Jednou jsme brali vodu v Marciana marina, ale tam jsme neplatili nic – nikoho jsme nesehnali, ale běžně se tam určitě platí. Tam se dá zakotvit buď u vody/elektriky, dřevěné molo hned u vjezdu vpravo (asi se platí), u betonového městského mola (asi se neplatí), na kotvu uprostřed.

Pak jsme byli na kotvě:
Capo S.Andrea – špatný, je to moc otevřené.
Marina di Campo – dobrý.
Porto Azuro – taky dobrý.
Chytili jsme silný vítr ze severozápadu, spolu s velkými vlnami, přichází to dost rychle a tak je potřeba na to dát pozor hlavně na noc – prý je to tam typické.

Jinak Italové jsou velmi milí, ceny asi jako u nás, možná trochu dražší – jak co. Pozor na chleba, nebo takové chlebové placky, některé jsou totiž neslané – to se fakt nedá jíst.
Co mě překvapilo bylo vybavené lodí, byla tam třeba vodní kotva, záchranný ostrůvek, opravdu dobře vybavené nářadí a další věci s kterými se v Chorvatsku nesetkáme.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob říj 06, 2007 10:40 pm

Tak jak napsal Berty, byl jsem na jihu a západě Korsiky. Pokud je něco na Korsice zajímavého, je to tam. A pak na NE Sardinie.
Nevím nakolik je pro vás ta Elba nosná, ale pokud chcete vidět opravdu hezké scenérie, tak doporučuji přistát v Algheru, autobusem do St.Teresa Di Gallura a udělat si La Maddalenu, Lavezzi, Cavallo, Bonifacio a pak západ až po Ajaccio. To můžu sloužit. Teda mimo Maddalenu. Místo ní moje posádka hrála golf v Bonifaciu.
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » úte říj 09, 2007 8:16 am

Kdyby to někoho zajímalo, tak s La Maddalenou mohu pomoci, byl jsem tam loni. Ale je to trochu :offtopic:
frantik
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod frantik » pát pro 28, 2007 7:48 pm

V kvetnu se chystame na 14 dni okolo Korsiky, pokud mate nejake tipy nebo info budu take vdecny.
seven
nováček na fóru
nováček na fóru

Itálie,Elba,Korsika

Příspěvekod seven » stř úno 27, 2008 12:21 pm

Zdravím
Itálie,Elba Korsika.
Etrusca a Piombino je spíš horší průměr. Uspokojí, ale nenadchne.
Podle mých zkušeností doporučuji Castiglioncello,marína kousek pod
Livornem.
Pokud vyplouváte z Etrusky, doporučují trasu Rio Marina nebo Porto Azuro.
Rio se mi líbilo víc. Sqělá je potom zátoka Marina di Campo.kotví se většinou
na laguně. Doporučuji návštěvu Akvária. Snad ho nezavřeli, posledně bylo nějaké
zanedbané. Z terasy Akvária ( je nad městem ve stráni ) je hezký pohled
na letadélka přistávající "pod vámi". (Vynikající Campari v baru).
Z Di Campo je nejlepší přímým kursem 270 rovnou do Bastie na Korsiku.
Bezvadný je STARÝ!! přístav. Pozor u přístavu se točí trajekty a když je máte
v zádech máte dojem, "že jdou po vás" . Bastia stojí za větší prohlídku. Na nábřeží
vynikající ústřice (pro ty kterým ta mořská havěť chuná jako mně). Další etapa
je nejlepší na sever do Macinaggia. Přístav průměr, dobře krytý. Jednou nás tam
v noci chytila devítka.
I v přístavu jsme měli celou noc co dělat.
U severního mysu jsme vždy měli svěží vítr (z chorvatštiny "svjaž vjetar".)
Perfektní za zaježdění a dobré na tréning. Z Korsiky je dobrá trasa na Capraiu,
bývalý vězeńský ostrov. Doporučuji udělat si výlet do stráně , trestnice jak z Motýlka.
Rychle chátrá a ceny na Caprai taky rostou , před pár lety nebyla tak profláknutá.
Jinak skvělá kuchyně. Další zastávku nejlépe v Poto Ferraiu . Jestli chcete ráno odjet brzo,
je dobrý trik připlout později (18hod) a zakotvit u benzinky.Je to u nábřeží a zadarmo.
Jinak je přístav dobrý, ale hlučný, kotví se zádí k hlavní třídě. Celou noc kolem řádí a
páchnou skůtry.
Město,pevnost a Napoleonove vila je klasika. Mám ale jiný typ. Můžete- li pustit den,
najměte si auto (cca 35-50 Eur) a vyražte vnitrozemím do rezervace. Z moře není
Elba nic moc. Stopy po těžbě rud jsou patrné. ale vnitrozemí stojí za vidění.
Z Porto Ferraia pak už do domovské maríny.
Uvedená trasa platí při vyplutí z oblasti od Piombina na jih. Pokud vyplujete severněji
(uvedené Castiglioncello) plujte obráceně - Capria,Macinaggio,Bastia,Marina di Campo
Porto Ferraio a domů. Mimochdem, v Porto Ferraiu byla vždycky nejlevnější nafta.
Jednou jsme také vypluli z Castiglioncella a vzali jsme to kolem severního mysu
přes Saint Florent,Calvi,Ajjacio, Boniffacio, Solenzaru,Bastiu a Porto Ferraio zpět,
Ale nedoporučuji za méně než dva týdny. Zvládli jsme to za týden.Byly to galeje.
Prakticky trvalé služby, přistání v marínách posádka na prohlídku a služba dočerpat
umýt uklidit uvařit. Po návratu posádky vyplutí a další etapa noc nebo den.
Moc se mi to líbilo ale nové příznivce jachtingu bych tak nezískával.

Ahoj Seven
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř úno 27, 2008 5:54 pm

Díky za info. V červenci se tam chystám, tak každá informace dobrá. :D
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » stř úno 27, 2008 9:32 pm

par drobnosti, neb tlaci cas...
Capraia - moc krasne misto, vrele doporucuji, pouze je trosku z ruky, to uz stoji za to spis ten jihozapad korziky. Pouze na zapadnim pobrezi se nesmi kotvit ani projizdet (vychazi to asi na prostredni polovinu zapadni zasti ostrova, to znamena, ze ctrvtinu najihu a ctvrtinu na severu navstivit lze. na jiznim cipu ostrova Punto Zenobia se nachazi pomerne zachovala strazni vez, zapadni zatoka - Cala del Morte (zatoka smrti) je za dobreho pocasi vhodna i pro prenocovani. vychodni zatoka Cala del Rosa je jen pro deni zakotveni. Pozor, cele se to nachazi v zone B - zakaz rybolovu.

Zapadajici slunce osvetlijici vjezd do Bonifaccia - to se proste neda zapomenout. Naposledy jsem tam byl loni a presto, ze rada mist jiz davno ztratila sve kouzlo, Bonifaccio ho stale ma.

Pozor zapadni pobrezi Korziky - je nadherne, je divoke, a je ... samy sutr pod hladinou. Jihozapadni pobrezi az po Rocapinu (krasne skaly na lezeni, nekde jsem cetl ze to je jedno z mala mist, kde muzete lezt bez jisteni - jedinou podminkou je, ze jste dobri plavci :mad:
nevim, jestli se mi podari vygooglovat krasnou zatocku na zapadnim pobrezi, kde se da pri krasnem pocasi ztravit pekne dopoledne.
jo a pak je tam jeste jedna nadherna hluboka zatoka vhodna ke kotveni, ale tam uz byva dost naslapano. takze jak rika olda karasek - hlidat barometr a spolehnout se jen na sebe :)

pianosa = vezeni, monte christo = rezervace - oboje velmi prisny zakaz pristavani. pred nejakyma patnacti rokama otec kamaradky sice na pianose pristal a pomerne nic se jim nestalo, ale ty doby jsou pryc. na elbe holt cesti jachtari nemaji moc dobrou povest.

madalena - ??? krasne policistky ridici dopravu, jinak nic moc

jedna okrajova poznamka k italskym prirodnim rezervacim - maji tri zony a,b a (kupodivu) c.
a - zakazany prujezd
b - prujezd a kotveni povoleno, zakaz rybareni
c - zakaz komercniho rybolovu

a nejdulezitejsi na zaver:
cela tahle oblast je pomerne zradna na pocasi. uz nekolikrat se mi stalo, ze na synopticke mape nebylo nad celym zapadem italie jedina uzavrena izobara a na elbe foukala poctiva sedmicka. nejvyssi hora elby - monte capane je pomerne vysoka, pokud zacne padat vitr z ni, dokaze to byt neprijemne v marciana marine a dokonce az porto feraiu.
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

korsika

Příspěvekod pes » sob zář 25, 2010 1:26 pm

Ahojte,
při posledni zariove plavbe na Korsiku jsem nekolikrat potkal mladeho dobrodružného ceskeho moreplavce Alberta s jeho plavidlem z PET lahvi. Sice zroskotal ale odvaha mu zustala. Jinak nase trasa byla Salivoli, Porto Feraio, Cap Corse, Maccinagio,Capraia, Bastia, Marciana, Salivoli a domů....Chtel jsem sice plout dal na zapadni pobrezi Korsiky ale slo o rekreacni plavbu tak jsem posadku usetril a vratil se z Capu Corse na vychodni pobrezi.
Zdravi "pes"

http://www.nakrajsveta.cz/index.php?opt ... &Itemid=18
kybl
návštěvník fóra
návštěvník fóra

video z Korsiky

Příspěvekod kybl » čtv led 19, 2012 9:32 pm

Ahoj,
konečně jsem se dostal k sestříhání videa z Korsiky. Nakonec toho moc k natáčení nebylo, protože kromě jednoho dne vůbec nefoukalo. A z toho dne je ten malý videopříspěvek:
http://web.jachting.info/video/detail?id=133

Plavba: Piombino-Elba-Bastia-Port de Centuri-Calvi-Saint Florent-Capraia-Piombino

Zpět na