Kviz - zviřátko -> Promyka mungo, Mljet

Trochu odlehčené téma pro zábavu a poučení. Kvízové hádanky, soutěže v poznávání míst, plavební teorie a praxe. A pár vtipů pro zasmání...to vše s jachtařskou či vodní tématikou (jiné nejsou žádoucí)

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

jojoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Kviz - zviřátko -> Promyka mungo, Mljet

Příspěvekod jojoch » pát říj 05, 2007 11:32 am

no, to je k nevíře - co je to za zvíře?

že by nějaká zmutovaná lištička? a pokouše mě to?

Obrázek
Naposledy upravil(a) jojoch dne pát říj 05, 2007 7:17 pm, celkem upraveno 1 x.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 175
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát říj 05, 2007 11:59 am

Není to HR kuna?
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Zvíře

Příspěvekod Richard » pát říj 05, 2007 12:22 pm

Jsem jachtař, ne zoolog ... nevím
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát říj 05, 2007 12:24 pm

Richar má pravdu. Odbíháme od tématu.... :? Ledaže by to bylo zvířátko běžně se na lodi vyskytující....
Jojochu, Jojochu .....
jojoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jojoch » pát říj 05, 2007 12:30 pm

námitky se nepřijímají, v pravidlech nic o zvířátkách pouze na lodi není

dneska budu moc hodný a dám hned nápovědu - to zvíře žije v Chorvatsku a můžete ho vidět z jachty, stejně jako potkat na ostrovech
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pát říj 05, 2007 12:51 pm

jojoch píše:námitky se nepřijímají, v pravidlech nic o zvířátkách pouze na lodi není

dneska budu moc hodný a dám hned nápovědu - to zvíře žije v Chorvatsku a můžete ho vidět z jachty, stejně jako potkat na ostrovech

dobre jojochu :good: nedej se !! :clap:

ja jsem taky jachtar a ne turista a furt sem budou davat fotky ze brehu ... :P
Pablo
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Pablo » pát říj 05, 2007 1:51 pm

Ahoj, ja jsem shodou okolnosti jachtar i zoolog, tak muzu prispet pri trose stesti snad i spravnou odpovedi. Jedna se o Promyku ichneumon (Herpestes ichneumon; Herpestidae, Carnivora). Jinak toula se vetsinou v noci, takze fotka je to dost vyjimecna... :)
jojoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jojoch » pát říj 05, 2007 2:17 pm

milí "staří" mořští vlci, jak správně uvedl "jachtař a zoolog" Pablo, jedná se o promyku .. není to sice promyka ichneumon, ta žije v Africe a v Asii, ale promyka mungo, která se dostala z Indie až do Evropy, ale to je detail .. než nasedla na loď a přeplula půl světa, říkala si Rikki-Tikki-Tavi,a pan Rudyard Kipling ji zvěčnil v Knize džunglí :)

rád bych ho vyhlásil hned teď vítězem, ale počkám s tím ještě chvíli neboť
"... Pokles úrovně vzdělanosti vnímáme s obavami. Absolventi základních, středních i vysokých škol mají dnes podstatně horší všeobecný rozhled než generace jejich rodičů. Ochota, a tedy i schopnost porozumět světu, který nás obklopuje, je čím dál menší. Výrazně poklesla chuť pochopit přírodovědné i společenské jevy, vyznat se v historii, literatuře a výtvarném umění, vnímat současnost v kontextu historického a kulturního vývoje lidstva. ..." ;)

tuší někdo, proč jsem to zvířátko do kvízu zařadil? je něčím zajímavé? kde v Chorvatsku žije? proč tam žije? je ohrožené nebo na něj v noci můžete "šlápnout"? JE nebo BYLO vůbec nějak PŘÍNOSNÉ PRO JACHTAŘE na Jadranu? ......... teď už se dá googlit, jachtaři, co? :D

jinak, ta fotka není moje, je stažená z webu .. neměl jsem to štěstí promyku potkat, i když mám pocit, že jsem ji jednou při propátrávání pobřeží nejmenovaného ostrova (kterého?) za soumraku zahlédl .. ale taky to mohla být kočka :hmm:

Obrázek
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát říj 05, 2007 2:47 pm

Promyka mungo patří do rodu Herpestes, šelem z čeledi cibetkovitých a proslula tím, že je největším nepřítelem jedovatých hadů, a bez ohledu na svůj malý vzrůst (je menší než zajíc) jim v soubojích přináší smrt. Ostatně soubojem se nedá jejich střetnutí nazvat. Když promyka hada (zmiji, chřestýše nebo jiného nebezpečného plaza) vyslídí, začne v bezprostřední blízkosti kolem něho do kolečka běhat a skákat ve stále rychlejším tempu a v těsnějších kruzích, fouká mu vzduch do ústní dutiny a do očí, čímž ho rozběsní, takže had úplně ztratí svou opatrnost a obezřetnost. Toho promyka využije, skočí a jednou dvakrát se mu zakousne za hlavu a tak ho zabije.

Promyka mungo si získala věhlas již ve svém původním domově v Indii, kde se mimo jiné stala hrdinkou povídky anglického klasika R. Kiplinga "Riki Tiki Tavi".

Promyky byly začátkem 20. století přivezeny z Indie na Mljet, aby pomohly vyhubit jedovaté hady, kteří se tu přemnožili a ohrožovali místní obyvatele. Lze tedy říci, že již více než před sto léty byla zde použita forma moderního biologického boje proti jedovatým hadům. Promyky svůj úkol splnily, hadi na Mljetu nejsou, ale promyk tu zůstalo trochu moc.

Omlouvám se tímto veřejně jojochovi za nemístnou poznámku a děkuji za vzdělávací lekci
jojoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jojoch » pát říj 05, 2007 3:05 pm

no jistěěě .. Libor pohotově zagooglil a na www.chorvatsko.cz našel vše podstatné o promykách

zbývá jen dodat (a jako zdroj použiju stejný web), že s jedovatými hady souvisí i prastará legenda, spojená se ztroskotáním sv. Pavla při jeho cestě do Říma .. podle ní došlo k tomuto ztroskotání u Mljetu, ne podle dnešního oficiálního překladu na Maltě, neboť oba ostrovy nesly řecký název Melita, ale na Maltě nikdy žádní jedovatí hadi nežili a nežijí .. zmije se mu zakousla do ruky, když přikládal do ohně chrastí, kde byla schována .. světec ji setřásl do ohně a k obrovskému podivu přítomných domorodců zůstal živ a zdráv .. pouze na Mljetu (nebo Melitě) musel strávit tři měsíce, než se mu podařilo pokračovat v cestě .. dnes na ostrově nežijí téměř žádní hadi, natož jedovatí .. a promyky se přemnožily

takže správná odpověď byla:
zvířátkem je Promyka mungo .. na Jadranu může být spatřena na Mljetu a na Pelješaci .. a jachtařům moc pomohla tím, že zbaštila všechny jedovaté plazivce, a my se tak nemusíme bát vylodění a výstupu nahoru na horu (nejbližší kopec), protože západ slunce je z výšky nejkouzelnější

Libore, s dovolením, vyhlásil bych tentokrát vítězem Pabla :good: .. bez něj byste na tu indickou přerostlou hadožravou myš akorát celý víkend smutně koukali :) .. těším se na neotřelou hádanku
Libor
bez hodnocení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát říj 05, 2007 3:18 pm

Nemáš se proč dovolovat.
Pablo je právoplatným vítězem a tímto ho zde vítám.
Já se snažil jen, v duchu zavedené tradice, výsledné informace maximálně doplnit, aby mimo zábavy splnily i vzdělávací účel. Tak jak se to správně v těchto kvízech u nás dělá.
A Pablova odpověď byla tak stručná, že jsem mu chtěl psát, jestli by nám to mohl popsat více laicky, taky jsem chtěl znát nějaký český název.... :)
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát říj 05, 2007 3:57 pm

Tý jo, to byl fofr!

A minule jsi nám Libore domlouval ať to trochu natahujeme :D

Ale na jiných ostrovech tedy hadi jsou, nevím jestli jedovatý, ale metr dlouhý jsem viděl určitě - co to bylo nevím nepředstavovali jsme se ;)
Viděl jsem jich několik živých a rozjetých :( .

Zpět na