mořská nemoc

Několik dobrých rad a postřehů pro plavbu a cestování vůbec. Vše co by se mohlo hodit pro řešení případných nenadálých zdravotních problémů.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » úte úno 07, 2012 7:45 pm

Připomněli jste mi starý dluh, slíbila jsem překopírovat návod k použití Kinedrylu sem - je to vzato z reportáže S Lakomcem do Řecka, ale nechci dávat odkaz, ať se případný zájemce neukliká a má to pohromnadě zde.
Těm co už to kdysi četli, se omlouvám za duplicitu. Je to prakticky totožné, jen s minimálními úpravami - čárky atp.

--------------------------------------------------------------------------------

takže co jsem stvořila - ad mořská nemoc :

Jsem zastáncem ortodoxních postupů za využití Kinedrylu. K tomu je ještě nutno zohlednit glykemii (hladinu cukru v krvi) a zajistit inteligentní podávání tekutin. Samozřejmě v každé terapii existuje „faktor Q“ čili osobnost terapeuta, jak působí na postiženého a jak dovede případně vyhodnotit individuální odchylky. Vše do detailu se teoreticky popsat nedá, vystihnout všechny situace v životě také ne.

Můj Kinedrylový postup funguje, jen ho člověk musí umět dobře do důsledků použít. Obecné zásady zná každý, ale na místě samém jsem se zatím vždy přesvědčila, že konkrétní využití pokulhává. Mírně zavádějící může být už nápis na krabičce – něco v duchu „hodinu před plánovanou cestou užijte tabletu“. Zkušenější jachtař s dispozicí ke kinetoze už ví, že si má něco oblíbeného lupnout, když ho čeká náročnější plavba, nápis na krabičce už nepotřebuje, a ten kdo nemá zkušenosti s mořem a hlavně se sebou na moři, si "přece preventivně tabletu nebude brát, to dá rozum," a jen z toho vyvodí, že když je špatně, už je pozdě....

Takže :
Nejčastější chyby a mýty, se kterými jsem se dosud setkala :

1/ když se mořská nemoc rozjede, nedá se s ní nic dělat
Omyl. Správný ranhojič z výše uvedených důvodů nemůže ani zasahovat dříve než je postiženému hodně špatně. Málokdo je totiž tak rozumný a uvědomělý, aby něco užil ještě před svou první noční plavbou na rozbouřeném moři. Zkušený ranhojič tedy vylézá ze spacáku či vstává od karet až v případě, že je dotyčnému hodně špatně.

Nyní je nutno i do už postiženého jedince něco Kinedrylu nacpat se slovy „tak, začni spolupracovat a uvidíš, že Ti bude brzy dobře“, dáváme 1. čtvrtečku u 50 kg slečny, půlečku u 2m chlapa, škoda většího množství, kdyby to vyzvraceli :) , počkáme 15 min., když to nevyzvrací, dáme 2. dávečku. Když to vyzvrací, dáme taky .. Je-li postižený ochotný cucat kostku cukru, dáme ji hned při prvním či druhém užití Kinedrylu.
Zapíjíme ledovou coca-colou nikoli lightkou (jde nám i o přísun cukru), ale jen v množství 2-3 lžíčky. To aby se zklidnil žaludek.
Po 15 min. postup případně ještě jednou zopakujeme, tak, abychom dosáhli pokud možno alespoň dvou víceméně nevyzvracených dávek Kinedrylu i ledové Coly.

A teď už je hej, po půlhodině od první nevyzvracené dávky se objevuje první ulehčení stavu a posiluje se důvěra postiženého v terapeuta. Je nutno umět čekat a být trpělivý, když toto umíme už jsme poloviční doktoři. Lidské tělo má totiž taky setrvačnost, větší než loď. Bude to trvat ještě hodinku-dvě než nám klient oznámí, že je mu už dobře. Stále udržujeme sociální kontakt s postiženým, nic nedramatizujeme a neupínáme k postiženému zbytečnou pozornost ostatních, jednáme empaticky (s uměním vcítit se se musí člověk trochu i narodit), ale rozhodně. Vyvarujeme se vtípků na účet postižené osoby a pokusů takto zlehčovat situaci. Vysvětlujeme, že je potřeba postupně obnovovat vnitřní rovnováhu, to je dodat trošku cukru a tekutin. Pokud se jedná o extrémní vyčerpanost a máme k dispozici jen improvizované prostředky, dáme za škraň aspoň kostku cukru.

2/ mě je špatně, tak radši už nebudu nic polykat.
Taky omyl. Je nutno trochu zapíjet dle výše napsaného – ledovou coca colou nejlépe ještě s ledovou tříští, to uklidní žaludek. Když v nouzi nahradíme ledovým čajem či vodou, bude to ještě vyhovující, jestliže bude coca-cola pokojové teploty, máme ji za chvilku zpátky i se zbytkem žaludečních šťáv na které se tělo ještě zmohlo… Po prvním uklidnění stavu /půl hoďky-hodinu ?/ je možno se napít i 1-2 deci ledové coly, což přispěje k pookřátí postiženého – voda, cukr, kofein, co víc potřebuje.

3/ podceňování významu hladiny cukru v krvi
Empiricky na to mnozí přišli sami, logicky je to takto : při pobytu na jachtě, která se neustále kolébá, tělo mimoděk vyvažuje a svaly jsou nepřetržitě v činnosti. Navíc proudící vzduch tělo ochlazuje. V takových podmínkách dochází snadno k poklesu glykémie, navíc nepozorovaně, protože prvotní symptomy těla - pocity hladu - jsou překryty super zážitky z plavby. Mozek se ovšem oklamat nedá, na přísun glukosy je velmi citlivý a tak brzo začínáme cítit „žaludek na vodě“. Není nutno hned zoufat a sahat po Kinedrylu, nemusí se jednat o "mořskou nemoc" ale hlad. Stačí možná jen sáhnout po něčem sladkém a udržovat si hladinku cukru v krvi. Zvlášť během delší plavby, kdy se nevaří.
Ani toto triviální pravidlo nebývá v praxi dodržováno, lidi ťápou chleby s paštikou či s uzeným, ale to pro „rizikové jedince a situace“ není dobrá cesta, tělu trvá dlouho, než tuky přetvoří na použitelné cukry.

4/ kinedryl uspává, nechci ho brát
Řešení : brát menší dávky, čtvrtky či půlky, ale vytvořit si pravidelný režim, většinou stačí brát půlečku po 4 hodinách, což znamená jen 2x půlku tbl. za běžné denní plavby.
Je třeba hned při prvním ranhojičském zásahu upozornit „klienta“, že musí vypozorovat, kdy účinek podaného Kinedrylu začíná slábnout = začíná se cítit v nepohodě(většinou po 4 hod.) a vytvořit si vlastní dávkovací schéma. Velice rychle na to každý přijde a pak už je úkolem ranhojiče, aby užívání Kinedrylu připomínal a dozoroval, chystá-li se delší či těžší plavba, protože lidi okamžitě zapomínají, když je jim hej.

Vyrovnaná slabá hladinka Kinedrylu dospělého neuspává. Větším náporem pro tělo jsou nárazovky 1-2 tbl před plavbou a pak celý den nic. Toto končí často odpoledním vrhnutím a závěrem, že Kinedryl neúčinkuje.
Pozor na možný omyl - spavost a malátnost může být spíše projevem kinetozy, a to je pak na kolíbající se lodi mnohem nebezpečnějším symptomem než zvracení.

V rámci dokonalosti je ještě dobré občas nenápadně zkontrolovat ošetřeného jedince nebo s ním udržovat kontakt, když se odebere do kajuty k zaslouženému odpočinku. Nikdy se nelze zaručit, že nedojde k recidivě - ke zhoršení stavu a ke zvracení. Udušení zvratky by nebylo vhodným zakončením naší samaritánské aktivity.

Tak ať je vám dobře. :)
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » úte úno 07, 2012 7:49 pm

Topik bude časem uklizen - mořská nemoc zvlášť, střevní obtíže zvlášť, zbytek .... :whist:
Proto nepište dohromady v jednom příspěvku tu o kinetoze, tu o sr...e, takový příspěvek taky nebude použitelný.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » úte úno 07, 2012 10:00 pm

Aha :? No, úplne se desim, co dělat když si někdo z posádky zarazi trisku třeba do prstu. To musí byt teprve prekerka. :o
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Papito » úte úno 07, 2012 10:19 pm

Dávám zcela za pravdu "tetě" Vilmě, její návod jak na mořskou nemoc zasílám všem účastníkům mých plaveb pod názvem "Rady tety Vilmy" a opravdu to funguje. Za ta léta jsem se setkal s jedinou výjimkou. Jistý bezvadný chlapík z Ostravy, sportovec, v dobré kondici, miluje moře a dokud se jede na motor , nemá problém. Po vypnutí motoru a postavení plachet je do dvaceti minut uvázaný harnesy pod relinkem a"krmí" . Nefunguje na něj nic, kromě opětovného nastartování motoru.
Poznámce jirkyM vůbec nerozumím, ale vzhledem k pokročilejší době jejího odeslání ji chápu jako nutkavou potřebu dát světu najevo svoji existenci po návratu z hospody, zvláště, když se mnou doma nemluví ani Praha Radiožurnál...
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » stř úno 08, 2012 8:55 am

Papito, je to tak, vždycky všem nejde pomoci, a někdy není ani důvod se vnucovat,

ale mám vypozorovány další nuance, někdo má kinetozu mj. kvůli :

- rozhozenému vnitřnímu prostředí
(přežranej, přepitej, je nedávno po operaci-nemoci jater, žlučníku atp. - až 30 % postižených, co jsem viděla mělo žluté bělmo či jiný příznak zvýšeného bilirubinu - ačkoli se o tom nikde nepíše a tudíž se to zatím ani neopisuje z jedné knihy do druhé,... :? ... vypadá to, že nějaká souvislost tam bude)
- zrovna citlivějšímu vestibuláru
(třeba pod vlivem akutní infekce)
- výraznější (než ostatní osoby) psychické nadstavbě - to je asi ta "citlivost na plachty" u Papitova sportovce (možná by se daly najít na to patáky, ale muselo by se chtít).

takže v těchto případech více zohledním tu příčinu.

Kdy nejde pomoci vůbec :
když vás ten druhý prostě nebere, když cítíte, že ve vzduchu jsou antipatie nebo je nemocný neschopen respektovat někoho jiného, zvlášť když se považuje za ostřílenějšího námořníka než léčitel.
To je jedno, že ve skutečnosti je, jak to říčt, blbší. :) Jo, a pozor, děje se to podvědomě. Takže nic pro toho, kdo si myslí, že život má být jednoduchý a zvlášť na moři 8) .

Samozřejmě vždy budou existovat lidi, kteří jsou více náchylní k mořské nemoci (a jiní zas méně), s tím se nedá nic dělat, nervová soustava se nedá znásilnit.

edit : překlep našly - daly je opraven
Naposledy upravil(a) vilma dne stř úno 08, 2012 6:49 pm, celkem upraveno 1 x.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » stř úno 08, 2012 9:18 am

Děkuji Ti Vilmo, návod opisuji, tisknu a rozvěsím na různá místa našeho domova. Má žena, vstoupí-li na palubu, umírá. Snad uvěří ...
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 406
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » stř úno 08, 2012 9:39 am

Připojuji se k díkům za výborný návod pro boj proti mořské nemoci.
Bod číslo tři potvrzuji z vlastní zkušenosti – ten pocit "nevím, jestli mám hlad nebo mořskou nemoc" občas na začátku plavby mívám. Teď už vím, že si mám dát tyčinku Deli (nebo něco podobného).

Ale Vilmo, opravdu nemívám potíže s porozuměním textu, ovšem Tvůj výraz "možná by se našly najít na to patáky" mě dost zaskočil. :)
Pokud je to moravština, prosím o překlad. :D
Jinak :good:

L.

P. S. Snad "možná by se na to daly najít páky"? ;)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 175
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř úno 08, 2012 9:46 am

Překlad: patáky = prášky, paták = prášek
Naprosto běžný výraz lynxi ;) Alespoň u nás tomu jinak doma neřeknou... :D

S pákou to nemá nic společného... Pozor neplést s "patok"... :whist:
Naposledy upravil(a) Libor dne stř úno 08, 2012 9:49 am, celkem upraveno 1 x.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř úno 08, 2012 9:47 am

A pak že: "Mí Pražané mě rozumí..." :lol:

Patáky jsou léky, mastičky, přípravky, prostě něco na něco, týkající se především zdraví.
Nebude to myslím nic místního, protože naše "moravskost" s Vilmou je celkem vzdálená a u nás se to také běžně používá.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » stř úno 08, 2012 9:56 am

Šak sem veleuctivě prosil o překlad, no né?
Běžný výraz to možná je, ale ne běžný Lynxovi.
Nechci rozdmýchávat národnostní rozepře, ale kdo z Pražáků (rodilých) tenhle výraz také zná = používá? :D
Pozor, vše myslím v tónu lehkém, až žertovném. Pohov.

L.
P. S. Rodilý (Pražák) = nepřistěhoval se z Moravy (ani odjinud). :lol:
[mod="lynx"]Tyhle cinty prosím později smazat, abychom nezaplevelovali tohle bohulibé téma.
Ale vysvětlení, co jsou to patáky, nechat pro nás zaostalé a jazykově nevyvinuté. :)[/mod]
Naposledy upravil(a) lynx dne stř úno 08, 2012 10:07 am, celkem upraveno 1 x.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » stř úno 08, 2012 10:00 am

lynx píše: ale kdo z Pražáků (rodilých) tenhle výraz také zná = používá? :D
L.
Pokračuji v tónu lehkém až žertovném: Určitě to bude velká část Prahy. A to ta, která je přistěhovaná z Moravy... :lol:
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » stř úno 08, 2012 10:02 am

Zdravý Pražák netuší ... nemocný ví, která bije.
Naposledy upravil(a) Richard dne stř úno 08, 2012 5:25 pm, celkem upraveno 1 x.
JardaF
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JardaF » stř úno 08, 2012 1:49 pm

Já se hlásím. Patáky neznám. Což je zajímavé, protože jsem první generace v Praze - naši jsou oba od Brna a tak mám moravštinu slušně zažitou. Asi nějaký pozdější dialekt :-)
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » stř úno 08, 2012 2:16 pm

Zde jeden 100%ní, opravdu výraz paták bez háčkovaného té neznám.
Naopak s háčkovaným té, tedy paťák, znám, používá se k označení, řekněme blízkého, přítele nějaké ženy :D
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » stř úno 08, 2012 2:39 pm

patate jsou ve slengu kotorském brambory. patak ......patate. možná je to že je ten paták brambora :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » stř úno 08, 2012 5:01 pm

Ahojte, to je vidět, že jste zdraví, patáky zná každej nemocnej :lol: a já myslím, že i každej doktor.
No tak jo : možná by se daly najít patáky - možná by se našly patáky :whist: . Bylo to dva v jednom. :)
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » stř úno 08, 2012 5:22 pm

Richarde, jestli to ví žena už předem že bude umírat, tak si musí lupnout něco už před vyplutím, možností je moc.....
Když nevěří patákům nebo ji už "zklamaly", tak ji premedikuj (proboha - rozumíte ??) vínem zředěným napolovic s vodou.
To je asi nejpříjemnější počin z toho co se nabízí, bude ráda, aspoň než se poblije.
Já kdybych plula s rodinou, tak si musím dát panáka, bo víno nepiju :lol: )

Nechci tady zastiňovat taky ty možnosti různých pomůcek, jak o nich výše píše mj. Hauz.

Zkoušel jsi už jiné preparáty než Kinedryl ? Žvýkačku Travel Gum ?
Některé u nás nejsou registrované, tudíž se nedají koupit v lékárně, ale mohl bys jí to dovézt tuším i z Polska, kouknu se na to.
Můžeš mi odpovědět ohledně preparátů i přes SZ.
Jdu hledat zdroje.
panak-ml
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod panak-ml » stř úno 08, 2012 10:51 pm

Kinedryl znám. Ale jak je to se zázvorem? :?
PS: panáka znám, ale patáka... to tedy neznám.
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » čtv úno 09, 2012 7:34 am

Zázvor já vyzkoušený nemám. Ale kdybych měla často potíže s kinetozou, tak bych to jistě vyzkoušela aspoň žvýkat. Uškodit nemůže, je dobrej při nachlazení, průduškách atp., jako čaj je dobrej.
Patáky jsem dosud považovala za slangový leč známý pojem. Až se budete léčit na severní Moravě (Ostrava - Opava), dostanete klepky :mad: . Ty vás trochu přiklepnou.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lynx » čtv úno 09, 2012 9:26 am

Pche, a že prej "běžný výraz", :lol: :P
Jako bych nic neřek'. 8)
L.
Baldrique
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Baldrique » čtv úno 09, 2012 7:28 pm

zazvor je dobry na vse - cumlani kousku zazvoru pomuze uz i v rozbehle MN vzhledem k tomu ze ho clovek nepolyka tak ani neplytva v pripade

nemam co bych dodal.
Snad jen :lol:
Patak
Hauz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hauz » čtv úno 09, 2012 10:10 pm

kamarádi v pruhovaných tričkách !
Na zázvor je tu zvláštní vlákno.
Na každou plavbu jej bereme sebou, do čaje každé ráno i jako prevenci proti střevním infekcím. V karibiku jsme s ním a spolu s místním úžasným ovocem a karibským rumem míchali sqělé drinky, Komín by vám povyprávěl ! :good:
Hauz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hauz » čtv úno 09, 2012 10:16 pm

Tedáá Vilmóóó !
Žiju tam už nějaký ten rok a felčařinou se taky už nějaký ten rok zabývám, ale klepáky jsem ještě neslyšel ani nikomu neordinoval. Tak klepiš nebo klepák - jako třesavka nebo zimnice, to už jsem slyšel. A pak ještě klepny (ženské, co moc mluví) to taky. :P
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pát úno 10, 2012 7:17 am

nene, klepky tam bere každej druhej :lol: mám muže původem z Ostravy, navíc praxí z Opavy
klepák je zimnice to víš správně :lol: (užij jen ve formě :"Maš klepaka ?")
smucek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod smucek » pát úno 10, 2012 10:24 am

Klepky, to se říkalo Yastilu v šedesátých a sedmdesátých letech. Byl v malých papírových sáčcích a ty se před otevřením musely sklepat(setřást) a pak utrhnout růžek a vysypat.

Zpět na