Príprava stravy
Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma
Príprava stravy
Príprava stravy
Dôležitým faktorom, ktorý výrazne ovplyvňuje dojem z absolvovanej námornej plavby, je spôsob stravovania na palube.
Lodná kuchyňa je výborne vybavená a umožňuje prípravu prakticky akéhokoľvek jedla. Napriek počiatočným obavám nezainteresovaných je zabezpečenie stravy na týždennú plavbu jednoduché a veľká časť lodných zásob zostane zvyčajne nedotknutá. Príčinou nadzásobenia proviantom je zvyčajne úzkostlivé plánovanie niekoľkých denných jedál. V skutočnosti sa však mnohé z nich na lodi z rozličných príčin vynechajú a mnohé sú nahradené návštevou reštaurácií alebo nakúpením miestnych surovín a prípravou lokálnych špecialít. Pri plánovaní proviantu na plavbu odporúčame postupovať uvážene a striedmo. S nápojmi je to trochu iné. Väčšina všetkého, čo sa na loď privezie, sa zvyčajne aj skonzumuje.
Zásady plánovania zabezpečenia stravy na lodi:
Suroviny treba plánovať tak, aby sa z každého uvažovaného jedla nasýtila celá posádka.
Členovia posádky sa v príprave jedál striedajú, pokiaľ sa nedohodnú inak. Zvyčajne už doma sa posádka dohodne, kto aké jedlo bude pripravovať.
Pri príprave jedla na lodi netreba robiť žiadnu veľkú rezervu.
Posádka na rekreačnej plachetnici sa stará aj o žalúdok kapitána - ten je ich hosťom.
Netreba nosiť všetko z domu, takmer všetky suroviny možno nakúpiť aj v prístavoch, pravda, niekedy za podstatne vyššie ceny.
Polotovary šetria čas a prácu aj pri príprave pokrmov na palube lode.
Aj keď je na lodi k dispozícii chladnička, mrazené suroviny treba spotrebovať čo najskôr.
Väčšine posádok vyhovuje počas plavby na plachetnici systém polpenzie, t.j. výdatné raňajky a večera. Počas dňa na lodi často stačí suchá strava - napríklad chlieb s nátierkou, údeniny, syr, ovocie, zelenina. K obľúbeným "krátkym jedlám" počas poludňajších prestávok v zátokách patria polievky. Obyčajne sa pripravujú z dehydrovaných polotovarov.
Niekoľko tipov, čo variť na palube:
Obed / večera 1:
Hydina na prírodný spôsob (dá sa vopred zakonzervovať doma alebo ako minútka pripraviť priamo na palube), omáčka (orientálna, čínska, ...) pripravená z dehydrovaného polotovaru, tvrdé cestoviny
Obed / večera 2:
Cestoviny s čímkoľvek
Obed / večera 3:
Bravčové pečené (pripravené doma a sterilizované), kapusta (pripravená a sterilizovaná doma) a knedľa (z prášku).
Obed / večera 4:
Vyprážaný syr, zemiaky
Obed / večera 5:
Pečené ryby (kúpené ráno na trhu v rybárskej dedinke), zemiaky, zeleninový šalát
Obed / večera 6:
Pečené kuracie stehná, ryža, zeleninový šalát
Obed / večera 7:
Francúzske zemiaky alebo zemiaky na akýkoľvek spôsob
http://yachting.maxo.sk/cms/74/117
Dôležitým faktorom, ktorý výrazne ovplyvňuje dojem z absolvovanej námornej plavby, je spôsob stravovania na palube.
Lodná kuchyňa je výborne vybavená a umožňuje prípravu prakticky akéhokoľvek jedla. Napriek počiatočným obavám nezainteresovaných je zabezpečenie stravy na týždennú plavbu jednoduché a veľká časť lodných zásob zostane zvyčajne nedotknutá. Príčinou nadzásobenia proviantom je zvyčajne úzkostlivé plánovanie niekoľkých denných jedál. V skutočnosti sa však mnohé z nich na lodi z rozličných príčin vynechajú a mnohé sú nahradené návštevou reštaurácií alebo nakúpením miestnych surovín a prípravou lokálnych špecialít. Pri plánovaní proviantu na plavbu odporúčame postupovať uvážene a striedmo. S nápojmi je to trochu iné. Väčšina všetkého, čo sa na loď privezie, sa zvyčajne aj skonzumuje.
Zásady plánovania zabezpečenia stravy na lodi:
Suroviny treba plánovať tak, aby sa z každého uvažovaného jedla nasýtila celá posádka.
Členovia posádky sa v príprave jedál striedajú, pokiaľ sa nedohodnú inak. Zvyčajne už doma sa posádka dohodne, kto aké jedlo bude pripravovať.
Pri príprave jedla na lodi netreba robiť žiadnu veľkú rezervu.
Posádka na rekreačnej plachetnici sa stará aj o žalúdok kapitána - ten je ich hosťom.
Netreba nosiť všetko z domu, takmer všetky suroviny možno nakúpiť aj v prístavoch, pravda, niekedy za podstatne vyššie ceny.
Polotovary šetria čas a prácu aj pri príprave pokrmov na palube lode.
Aj keď je na lodi k dispozícii chladnička, mrazené suroviny treba spotrebovať čo najskôr.
Väčšine posádok vyhovuje počas plavby na plachetnici systém polpenzie, t.j. výdatné raňajky a večera. Počas dňa na lodi často stačí suchá strava - napríklad chlieb s nátierkou, údeniny, syr, ovocie, zelenina. K obľúbeným "krátkym jedlám" počas poludňajších prestávok v zátokách patria polievky. Obyčajne sa pripravujú z dehydrovaných polotovarov.
Niekoľko tipov, čo variť na palube:
Obed / večera 1:
Hydina na prírodný spôsob (dá sa vopred zakonzervovať doma alebo ako minútka pripraviť priamo na palube), omáčka (orientálna, čínska, ...) pripravená z dehydrovaného polotovaru, tvrdé cestoviny
Obed / večera 2:
Cestoviny s čímkoľvek
Obed / večera 3:
Bravčové pečené (pripravené doma a sterilizované), kapusta (pripravená a sterilizovaná doma) a knedľa (z prášku).
Obed / večera 4:
Vyprážaný syr, zemiaky
Obed / večera 5:
Pečené ryby (kúpené ráno na trhu v rybárskej dedinke), zemiaky, zeleninový šalát
Obed / večera 6:
Pečené kuracie stehná, ryža, zeleninový šalát
Obed / večera 7:
Francúzske zemiaky alebo zemiaky na akýkoľvek spôsob
http://yachting.maxo.sk/cms/74/117
Pepiku, moc jsi se nevyznamenal
Ten jídelníček je dost odfláknutý. Ani polívku jsi neuvařil, o druhé večeři nehovoříc a ta je sakramentsky důležitá, připouštím, že stačí domácí uzené, dobrý sýr, okurčičky a dobrý chleba. Zapíjíme suchým červeným a ....
Pepa
Ten jídelníček je dost odfláknutý. Ani polívku jsi neuvařil, o druhé večeři nehovoříc a ta je sakramentsky důležitá, připouštím, že stačí domácí uzené, dobrý sýr, okurčičky a dobrý chleba. Zapíjíme suchým červeným a ....
Pepa
Naposledy upravil(a) Pepa dne stř led 30, 2008 9:13 am, celkem upraveno 1 x.
- alffa
- Site building team
- Reputace: 2
ycskipper píše:svíčková doma zavařená - pohoda a k červenýmu vínku večer je to lahoda
knedlík ale zavařovat nedoporučuju.-) lepčí je to pak z prášku
Svíčková je bez námitek.
Proč ale nezavařovat knedlíky? Jde to. Mám to vyzkoušeno.
Problém je pouze s vhodným obalem. Zavařovací plechovky se jen těžko shání a hlavně jsou drahé.
Pokud by byli například k sehnání plechovky (za přijatelnou cenu) s trhacím víčkem (alá psí konzervy), nemělo by to chybu.
Jestli mám ale knedlík zadělávat na místě, to bych souhlasil s Nessie.
Vůni droždí, ničím nenahradíš.
alffa
Apropó:
Nemáte někdo zdroj (nákupní), na ruční uzavírací strojek na plechovky?
- Meryl
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
No, já zavařuju do skla a používám normální víčka na ovoce, nekupuju ty spešl.
Nemluvě o plechovkách.
Proč vůbec zavařovat do plechovek ? Má to nějaký význam, když nezavařuju rok dopředu ?
Zavařuju tak asi 14 dní před odjezdem.
Na tento rok plánuju guláš, segedýn a pikantní omáčky na špagety.
Přiznám se, že knedlíky na lodi ani omylem, na to nemám čas - jedině kdyby se našel dobrovolník.
Přílohy řeším většinou rýží, vakuově balenými bramborovými noky a těstovinami.
Zdraví Meryl
Nemluvě o plechovkách.
Proč vůbec zavařovat do plechovek ? Má to nějaký význam, když nezavařuju rok dopředu ?
Přiznám se, že knedlíky na lodi ani omylem, na to nemám čas - jedině kdyby se našel dobrovolník.
Zdraví Meryl
- alffa
- Site building team
Meryl píše:No, já zavařuju do skla a používám normální víčka na ovoce, nekupuju ty spešl.
Nemluvě o plechovkách.
Zdraví Meryl
No já ale píši o zavařování právě těch knedlíků.
Proč plechovky?
Je to prosté. Zkus z té sklenice, ty zavařené knedle dostat (masovky s rovnou stěnou už neexistují).
O hmotnosti sklenice a její choulostivosti, ani nemluvě.
Jinak napařit knedle, je rychlejší než uvařit špagety nebo rýži.
Dělá se to tak, že syrový (vykynutý) knedlík napereš v mikroténovém sáčku do plechovky a uvaříš jako normální knedlík + asi 10 min přídavku na ten plech.
Ještě po roce, jsou krásně voňavoučké.
alffa
- Meryl
- pravidelný návštěvník
Tedy, kdybys to netvrdil Ty, tak tomu ani snad nebudu věřit...
Možná ty knedlíky vyzkouším.
Mám sbírku různejch sklenic a jsou tam i takové, které se sice vespod rozšiřují, ale u víčka
jsou rovné. Ten knedlik, když je v mikrotenu, by měl jít vytáhnout ven.
Většinou zásoby vozíme autem (naštěstí ne na zádech a autobusem).
Ty sklenice šoupnu do umělohmotné přepravky a mezery vypním vším možným - koření, čaje, utěrky,
houbičky na nádobí, pytle na odpadky atp.
Díky za typ.
Možná ty knedlíky vyzkouším.
Mám sbírku různejch sklenic a jsou tam i takové, které se sice vespod rozšiřují, ale u víčka
Většinou zásoby vozíme autem (naštěstí ne na zádech a autobusem).
Ty sklenice šoupnu do umělohmotné přepravky a mezery vypním vším možným - koření, čaje, utěrky,
houbičky na nádobí, pytle na odpadky atp.
Díky za typ.
- alffa
- Site building team
Meryl píše:Možná ty knedlíky vyzkouším.
Díky za typ.
Klidně to prubni.
Budeš mít krásné, voňavé, zkrátka domácí knedlíky.
Všichni budou čumět.
Na charter ty sklenice pochopitelně nevadí. (Já uvažuji spíš expedičně )
Snaž se ale někde sehnat ty masovky. Nevím kde. Nejspíš někde po babičce.
Pokud se ta sklenice bude dole rozšiřovat, lze to vyjmout pouze kladivem.
On ten knedlík pochopitelně vařením nabude a dokonale vyplní obsah.
Mikrotén Tě nezachrání.
Já tu technologii vypracoval. Je to vlastně takový můj patent, takže mě můžeš klidně věřit.
Tím patentem myslím saáámozdřejmě, jen ty knedlíky. Jinak takhle se dodnes, ještě semo tamo, zavařuje například domácí zabijačka. mňam mňam.
Nic ale nebrání tomu, zavařit takto i v Praze v paneláku, například tlačenku.
Když jí podáš ráno posádce po prohýřené noci, hezky s cibulí a octem + jedním vyprošťovákem (lahváč), tak Tě budou na rukou nosit.
No už toho nechám. Zbíhají se mě sliny, jak mě neustále napadají další a další variace.
Taky by to už bylo na samostatný topic: „JAK ZAVAŘOVAT NA LOĎ“.
alffa
- Meryl
- pravidelný návštěvník
Tak ten samostatný topic prosím udělej.
Myslím, že by bylo fajn, kdyby se tu posbíralo pár odzkoušenejch receptů.
Vím, že kapitáni to moc neřešej, ale já ano, protože dobře napapaná posádka
neztrácí humor ani ve špatném počasí...
Můžeš sem napsat ten recept na tlačenku ?
Přežije tlačenka cestu v horku do Chorvatska ?
Díky předem.
Myslím, že by bylo fajn, kdyby se tu posbíralo pár odzkoušenejch receptů.
Vím, že kapitáni to moc neřešej, ale já ano, protože dobře napapaná posádka
neztrácí humor ani ve špatném počasí...
Můžeš sem napsat ten recept na tlačenku ?
Přežije tlačenka cestu v horku do Chorvatska ?
Díky předem.
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Meryl píše:To je fakt, polystyrénovou bednu mám již také ve výbavě.
Máte-li někdo nějaké zajímavé recepty, ať už na zavařování nebo na vaření na lodi, napište !
Hledám inspiraci pro 3 týdenní plavbu.
Ale jo--Inspirace je mnohonásobně více jako přísun ingrediencií...... Ale tohle téma je nad rámec konference.....
-
- moderátor
- Reputace: 232
Máte-li někdo nějaké zajímavé recepty, ať už na zavařování nebo na vaření na lodi, napište !
trochu se divím jak probíráte knedlíky, to jich nemáte do roka dost? hydinu nebrat, zvlášť syrová se bleskem kazí. ideál je biftek na 25O, den naloženej, s kouskem brambory a kopcem zeleniny, prostřídanej příjemnou přístavní hospodou. Stejně se většinou jezdí z přístavu do přístavu. Domácí konzervy sem taky dělal, ale pocit z jejich výdrže ve vedru jsem neměl nikdy dobrej. Taky se jich pár zkazilo. Teď jedu systém - čerstvý ( nelíp ten zmiňovaný bifťour) - hospoda - chleba se sýrem a česnekem. Trápit se na dovolené vařením ve 30°C není to 1A
trochu se divím jak probíráte knedlíky, to jich nemáte do roka dost? hydinu nebrat, zvlášť syrová se bleskem kazí. ideál je biftek na 25O, den naloženej, s kouskem brambory a kopcem zeleniny, prostřídanej příjemnou přístavní hospodou. Stejně se většinou jezdí z přístavu do přístavu. Domácí konzervy sem taky dělal, ale pocit z jejich výdrže ve vedru jsem neměl nikdy dobrej. Taky se jich pár zkazilo. Teď jedu systém - čerstvý ( nelíp ten zmiňovaný bifťour) - hospoda - chleba se sýrem a česnekem. Trápit se na dovolené vařením ve 30°C není to 1A
- ycskipper
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Tak pokud jezdíš jen ve 30 stupních tak to se nedivim že knedlíky nemůžeš ani vidět... Ale na začátku a konci sezony tak kolem těch 10-15 stupňů je taková svíčková s knedlíkem neskutečně výživná záležitost a nedám na ni na lodi dopustit!
V těch 30 a více stupních je samozřejmě lepší čerstvej šopák a lahev dobře vychlazenýho bílýho...
V těch 30 a více stupních je samozřejmě lepší čerstvej šopák a lahev dobře vychlazenýho bílýho...
Ahoj mlsouni.
Nám se výborně osvědčila trouba a zapékání čehokoli, je to bez stání u plotny a stačí jen přijít na čas. Nebyl žádný extra fukejř ale obraty zvládala dobře, tedy i otázka jestli má někdo zkušenost v ostrým větru. Jinak jsem tam poprvý baštil přelahodný houby nákladaný v takový rajčatový čalamádě, no luxus ale recept nevím, dovalil to známý, známý to jako labužník kuchař.
Nám se výborně osvědčila trouba a zapékání čehokoli, je to bez stání u plotny a stačí jen přijít na čas. Nebyl žádný extra fukejř ale obraty zvládala dobře, tedy i otázka jestli má někdo zkušenost v ostrým větru. Jinak jsem tam poprvý baštil přelahodný houby nákladaný v takový rajčatový čalamádě, no luxus ale recept nevím, dovalil to známý, známý to jako labužník kuchař.
- Meryl
- pravidelný návštěvník
To David:
Také jezdím na začátku a na konci sezóny. Třicítky jsem zatím nezažila,
ale prochladlou a unavenou posádku po noční plavbě ano.
Knedlíky doma nevařím, nejím a pro mne nemusejí vůbec existovat, maximálně bramborové.
Pokud je budu zavařovat, tak z jediného důvodu: pro ostatní, kteří je mají rádi.
Při zachování postupu a dodržení úzkostné čistoty se konzervy hotového jídla nekazí.
Meryl
Také jezdím na začátku a na konci sezóny. Třicítky jsem zatím nezažila,
ale prochladlou a unavenou posádku po noční plavbě ano.
Knedlíky doma nevařím, nejím a pro mne nemusejí vůbec existovat, maximálně bramborové.
Pokud je budu zavařovat, tak z jediného důvodu: pro ostatní, kteří je mají rádi.
Při zachování postupu a dodržení úzkostné čistoty se konzervy hotového jídla nekazí.
Meryl
- MaPa
- návštěvník fóra
alffa píše: Apropó:
To alffa:
Našel jsem na netu tyto dvě nabídky,ale to Ty jsi je už našel asi taky :
http://ostatni-dum-byt.sbazar.cz/stroje ... 85316.html
http://stroje.bazos.cz/potravinarske/30/
- alffa
- Site building team
MaPa píše:alffa píše: Apropó:
To alffa:
Našel jsem na netu tyto dvě nabídky,ale to Ty jsi je už našel asi taky :
http://ostatni-dum-byt.sbazar.cz/stroje ... 85316.html
http://stroje.bazos.cz/potravinarske/30/
Ahoj MaPa,
Díky za tip.
Ten první stroj dokonce mám.
Je to litinové, původně na 380V (předěláno na 220V), a hlavně, váží to asi třicet kg.
Takže na loď nic moc. Teda vlastně příliš.
Na ten druhý zavolám. To by mohlo být ono. Je to na ruční pohon. Uvidíme.
Každopádně ještě jednou dík, alffa
- Wlady
- aktívní jachtař
- Reputace: 4
Ahoj.
Už nějakých 25 let taky zavařujeme. Do skla, pod "masová" víčka. Když kdysi nebývala k sehnání, i pod "kompotová". Až na výjimky v řádu kusů, nikdy žádný problém. Vyzkoušená výdrž minimálně měsíc. Ty zkažené byly myslím spíš technologická chyba. Sklenice jsme naplnili přespříliš (normálně cca 1,5 až 2 cm pod hrdlo) a při zavařování zřejmě obsah vzkypěl a znečistil stykové plochy skla a těsnění. Víčka sice držela a vše vypadalo OK, ale nebylo. Při vlastním zavařování se snažíme, aby voda v níž sklenice stojí nevřela, ale jen lehounce "pouštěla malé bublinky". Zavařovací hrnec nepoužíváme, děláme to v normálním kastrólu.
Jsme dosti gastronomicky zpovykaná famílie. Nesháněli jsme žádné spešl recepty a zavařovali jídla uvařená tak, jak jsme normálně zvyklí je konzumovat doma. A to včetně svíčkové, ptáčků, plněných paprik atd. atd... I vepřo-zelo (knedlo čerstvé na místě). Jen hubovou omáčku jsme si netroufli.
Začali jsme s tím jako karavanisté. Jezdívali jsme převážně do Jugošky a v kempech zažívali úsměvné situace. My jsme záviděli Němcům, kteří vyráželi na večeři do místní restaurace, jejíž služby jsme si my denně dovolit nemohli a oni žádostivě pokukovali a čenichali lahodnou vůni české svíčkové...
Po výměně karavanu za pobyty na lodi se celkem nic nezměnilo. Jen jsme vynechali ty těžké omáčky a knedlíky tudíž řešit nemusíme. Přepravujeme standardně v termoboxech od Campingazu. Na cestu utěsňujeme, stejně jako Meryl, drobnějšími potravinami a přidáváme namražené chladící náplně. Takto zabalené vydrží konzervy bez problémů (bez otevírání) v kufru auta i třídenní pobyt při letních teplotách. Ani po nalodění je není všechny nezbytně nutné překládat do lednice. Zhruba každou třetí noc trávíme někde v civilizaci, nachladíme náplně a tak pořád dokola. Jedinou výjimkou jsou konzervy s čočkou a drobně nakrájenou uzeninou. Mám jí rád hooodně kyselou a zřejmě díky tomu jí lze klidně přepravovat i skladovat v pokojové teplotě kdekoli. Při celodenní přeplavbě jí ostatně považuji za ideální potravinu. Ráno šoupnu sklenici na slunce a po poledni pojídám lžící za kormidlem oběd rovnou ze sklenice. Kuchaře ani sporáku netřeba.
Ty termoboxy od CG vřele doporučuji. Máme je už léta. Jeden obrovský, snad 40 l, ten je dokonce fochem rozdělen na dvě "patra" a druhý zhruba poloviční. Jsou pevné a odolné, bez problémů poslouží jako sedátko, ale i jinak. Při objevitelských cestách na gumáku používáme dle plánované délky cesty a stavu moře jeden z nich jako sedátko ve člunu a uschováváme do něj vše, co by mohla stříkající nebo do člunu našplouchaná voda poškodit.
Wlady
Už nějakých 25 let taky zavařujeme. Do skla, pod "masová" víčka. Když kdysi nebývala k sehnání, i pod "kompotová". Až na výjimky v řádu kusů, nikdy žádný problém. Vyzkoušená výdrž minimálně měsíc. Ty zkažené byly myslím spíš technologická chyba. Sklenice jsme naplnili přespříliš (normálně cca 1,5 až 2 cm pod hrdlo) a při zavařování zřejmě obsah vzkypěl a znečistil stykové plochy skla a těsnění. Víčka sice držela a vše vypadalo OK, ale nebylo. Při vlastním zavařování se snažíme, aby voda v níž sklenice stojí nevřela, ale jen lehounce "pouštěla malé bublinky". Zavařovací hrnec nepoužíváme, děláme to v normálním kastrólu.
Jsme dosti gastronomicky zpovykaná famílie. Nesháněli jsme žádné spešl recepty a zavařovali jídla uvařená tak, jak jsme normálně zvyklí je konzumovat doma. A to včetně svíčkové, ptáčků, plněných paprik atd. atd... I vepřo-zelo (knedlo čerstvé na místě). Jen hubovou omáčku jsme si netroufli.
Začali jsme s tím jako karavanisté. Jezdívali jsme převážně do Jugošky a v kempech zažívali úsměvné situace. My jsme záviděli Němcům, kteří vyráželi na večeři do místní restaurace, jejíž služby jsme si my denně dovolit nemohli a oni žádostivě pokukovali a čenichali lahodnou vůni české svíčkové...
Po výměně karavanu za pobyty na lodi se celkem nic nezměnilo. Jen jsme vynechali ty těžké omáčky a knedlíky tudíž řešit nemusíme. Přepravujeme standardně v termoboxech od Campingazu. Na cestu utěsňujeme, stejně jako Meryl, drobnějšími potravinami a přidáváme namražené chladící náplně. Takto zabalené vydrží konzervy bez problémů (bez otevírání) v kufru auta i třídenní pobyt při letních teplotách. Ani po nalodění je není všechny nezbytně nutné překládat do lednice. Zhruba každou třetí noc trávíme někde v civilizaci, nachladíme náplně a tak pořád dokola. Jedinou výjimkou jsou konzervy s čočkou a drobně nakrájenou uzeninou. Mám jí rád hooodně kyselou a zřejmě díky tomu jí lze klidně přepravovat i skladovat v pokojové teplotě kdekoli. Při celodenní přeplavbě jí ostatně považuji za ideální potravinu. Ráno šoupnu sklenici na slunce a po poledni pojídám lžící za kormidlem oběd rovnou ze sklenice. Kuchaře ani sporáku netřeba.
Ty termoboxy od CG vřele doporučuji. Máme je už léta. Jeden obrovský, snad 40 l, ten je dokonce fochem rozdělen na dvě "patra" a druhý zhruba poloviční. Jsou pevné a odolné, bez problémů poslouží jako sedátko, ale i jinak. Při objevitelských cestách na gumáku používáme dle plánované délky cesty a stavu moře jeden z nich jako sedátko ve člunu a uschováváme do něj vše, co by mohla stříkající nebo do člunu našplouchaná voda poškodit.
Wlady
- Meryl
- pravidelný návštěvník
Při zavařování postupuju přesně jak píše Wlady.
Akorát mám zkušenosti, že gulášové domácí konzervy jsem přepravovala
normálně v kufru auta (ne v termoboxu), pak ještě několik hodin v marině v kufru na slunci,
na lodi skladované ve špajzu a nic jim nebylo, nezkazila se ani jedna.
Zavařováno 14 dní před odjezdem do normálních sklenic na ovoce takto:
1) nedodělaný hovězí guláš (jen cca 30 minut vařený), omáčka nezahuštěná
a neředěná,
2) jeden den zavařit cca 20 minut,
3) druhý den opět zavařit cca 20 minut,
4) na lodi stačí ohřát, případně podle chuti omáčku naředit vodou a zahustit.
Na internetu jsem četla různé bajky, že se do guláše, který chceme zavařit nesmí dát
cibule. To je nesmysl, já tam měla cibule fůru, taktéž česneku, ale pochopitelně
pikantně okořeněno (koření také konzervuje).
K tomu by asi mohl vyjádřit Alffa...
Jasně Meryl,
vyjádřím se. Je to trochu obsáhlejší, mějte se mnou trpělivost. Připravuji pár receptů. a
Akorát mám zkušenosti, že gulášové domácí konzervy jsem přepravovala
normálně v kufru auta (ne v termoboxu), pak ještě několik hodin v marině v kufru na slunci,
na lodi skladované ve špajzu a nic jim nebylo, nezkazila se ani jedna.
Zavařováno 14 dní před odjezdem do normálních sklenic na ovoce takto:
1) nedodělaný hovězí guláš (jen cca 30 minut vařený), omáčka nezahuštěná
a neředěná,
2) jeden den zavařit cca 20 minut,
3) druhý den opět zavařit cca 20 minut,
4) na lodi stačí ohřát, případně podle chuti omáčku naředit vodou a zahustit.
Na internetu jsem četla různé bajky, že se do guláše, který chceme zavařit nesmí dát
cibule. To je nesmysl, já tam měla cibule fůru, taktéž česneku, ale pochopitelně
pikantně okořeněno (koření také konzervuje).
K tomu by asi mohl vyjádřit Alffa...
Jasně Meryl,
vyjádřím se. Je to trochu obsáhlejší, mějte se mnou trpělivost. Připravuji pár receptů. a
My už teď skoro vůbec nezavařujeme, posunuli jsme se trochu někam jinam. Ale tak před 25ti lety jsme měli do Jugošky zavařené i na tři týdny. Žádné chladící boxy, žádné ledničky, jen prostě ve stínu a pokud možno na nejchladnějším místě. Žádné speciální postupy, poslední měsíc se vařily tuplované dávky a druhá půlka se zavařila do omniovek. Do odjezdu si užily chladu v ledničce a pak už jak jsem popsal.
A z té doby si pamatuji, že z počátku opravdu jídla s cibulí vydržela nejmíň. Od moudrých babiček jsme získali informaci že to není náhodou a v dalších letech se vařilo trochu obráceně a cibulový základ se dával až poslední, na cestách se dělal až na místě.
Co se týká knedlí, u nás tzv. "hospodské" knedle nikdo nejí a než do sebe soukat ty buchtové výtvory, to si raději vezmu chleba. Když to necháte 1/4 hodiny položené v omáčce, tak se rozpadnou. Ale každý je zvyklý na něco jiného. Od svých rodičů a prarodičů jsem převzal tradici tvrdých houskových knedlíků a jejich příprava (před vařením) mě v domácím prostření nevezme ani 5 minut, na lodi tak 10min. Kilo polohrubé mouky, voda, sůl, vajíčko, 1/2 kypřícího prášku a 4-5 rohlíků na kostičky. Tady nevidím důvod to zavařovat...
A z té doby si pamatuji, že z počátku opravdu jídla s cibulí vydržela nejmíň. Od moudrých babiček jsme získali informaci že to není náhodou a v dalších letech se vařilo trochu obráceně a cibulový základ se dával až poslední, na cestách se dělal až na místě.
Co se týká knedlí, u nás tzv. "hospodské" knedle nikdo nejí a než do sebe soukat ty buchtové výtvory, to si raději vezmu chleba. Když to necháte 1/4 hodiny položené v omáčce, tak se rozpadnou. Ale každý je zvyklý na něco jiného. Od svých rodičů a prarodičů jsem převzal tradici tvrdých houskových knedlíků a jejich příprava (před vařením) mě v domácím prostření nevezme ani 5 minut, na lodi tak 10min. Kilo polohrubé mouky, voda, sůl, vajíčko, 1/2 kypřícího prášku a 4-5 rohlíků na kostičky. Tady nevidím důvod to zavařovat...