Tento příspěvek jsem založil proto, že jsem tu nikde nenašel podobný. V září jedu na první charter-plavbu coby skipper (Bavaria38C) a sešlo se to tak, že z osmi-členné posádky budu nakonec jediný, kdo tak trošku tuší, proč jede lodička stěžněm nahoru a proč je na konci lodě ten velkej děravej volant.."
Přesto, že jsem na lodi byl několikrát jako člen posádky, z prvního dne (příjezd na jadran + převzetí lodi + zaučení posádky) mám trochu respekt. Slyšel jsem to už několikrát, nicméně mé soustředění bylo vždy na obsah, a nikdy ne na formu.
Co bych Vás tedy velmi prosil, a to především zkušené nájemní skippery, ale i ostatní, je jakýsi manuál/seznam věcí, jak postupovat při převzetí lodě (co zkontrolovat, na co dát pozor) ale hlavně jak postupovat v momentně, když se celá posádka sleze poprvé dole v salonu, všichni mlčí jako pěny a dívají se na skippera že nějak jakoby začne. Upřímně mám z toho momentu hrůzu už předem, a proto bych se rád připravil.
Je nějaký postup instruktáže? Co projít dříve a co později? Na co nezapomenout určitě a co třeba není zase tak podstatné? Jak dlouho by "zaučení" mělo trvat aby bavilo a nenudilo? Jaké informace o lodi sdělit a jaké si nechat pro sebe (nezajímavé technické..) (taky bych rád prolomil ledy, protože se né všichni v posádce budou vzájemně znát)
Ideálně bych ocenil nějaký bodový harmonogram

Děkuji předem všem kapitánům, rádcům i šťouralům