Výběr okruhové plachetnice

Okruhový jachting, ať na rybníku nebo na moři ... závody, nezávody, prostě otevřené plachetnice ... ať pro malé nebo velké.
Vysvětlení pro "velké" námořníky: toto fôrum je pro Vás zcela nezajímavé, zde se budeme bavit o těch malinkatých "dětských" lodičkách ;-)

Moderátoři: MARIS, vilma, windward, Pepa, david, smike

coraline
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Výběr okruhové plachetnice

Příspěvekod coraline » úte črc 11, 2017 8:56 pm

Ahoj všichni!
Potřebovala bych poradit, sháním nějakou okruhovku na které bych mohla jezdit nejen já s váhou 60 kg, ale i jiní z rodiny, kteří mají třeba 90 kg. Již jsem jezdila na cadetu, na evropě, která je pro mě ideální, ale ne pro 90 kg člověka, dokonce i na finnu, kde jsem zase měla problém já, že jsem ho nemohla vyvážit a když jsem ho převrátila tak jsem ho nepostavila zpátky. Co třeba laser radial nebo standart? Nebo případně jestli by nešlo jezdit v jednom na 420? Nebo na nějaké jiné okruhovce? Děkuju všem za rady a nápady :)
Karolína :)
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr okruhové plachetnice

Příspěvekod copy » úte črc 11, 2017 10:07 pm

Na 420 v pohode aj sama, ale otázne je, do akej sily vetra. Sama asi z trapézu kormidlovať nebudeš.
adrian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod adrian » čtv črc 13, 2017 10:44 pm

Ahoj Karolína.

420 je cvičná 2 posadkova loď a tomu všetko patrične prispôsobené.
V stndardnom nastrojeni by bolo ovládanie všetkých prvkov pre jedného dosť náročné ak nie nemozne. Kostka a hlavná , Spinaker nereálne. 42O som mal.
Pre jedného neodporúčam, už aj s ohľadom na vyváženie lode, pozdĺžne aj priecne kedze loď okrem plutvy nema ziadny balast, odviesť sa asi odveziem ale nebude to nič moc , možno s jednou plachtou . Ale stratis väčšinu toho čo táto loď dokáže a ponuka, deto 470. Ak si dobre spomínam loď mala okolo 90 kg a posádka by mala byť medzi 100 a 130 kg.

Pre solo plavbu radšej loď jednoposadkovu.

Adrian.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pát črc 14, 2017 2:43 am

- 420 neni zadna cvicna lod, vznikla ze 470 jako jednodussi pro dorostence a holky/zeny - kratsi a mensi plocha plachet
- bezne jsem na ni jezdil sam i se spinem

ALE je to jen o sile vetru, aby ses hezky svezla, tak to chce vitr a dva lidi, ale lehke dva lidi (proste pro dorostence/zeny), kdyz ti tam vleze jeden, co ma 90 kg, tak uz je to o nicem ... pak jedine 470 nebo levnejsiho FB - ale oboji je uz dost narocne a chce to dva lidi, ale pak je to zase super ;-)

paklize je evropa malo a finn uz moc (vubec se nedivim), tak laser je asi dobra volba, trup je stejny a plachtu muzes mit ruznou - 4.7, radial (5.7m2) nebo az standard (7m2), uz je sezenes za relativne levny peniz ;-) ... (nevim jak to maji se steznem, jestli maji stejny nebo i ten se meni - sam jezdim rs aero ;-) )

uplne v zakladu se kazdopadne musis rozhodnout, jestli chces jednoposadkovou nebo dvouposadkovou a pak dal dle toho vybirat.
z dvouposadkovych je jeste jednoduchy vaurien, toho zvladne jeden clovek jeste jednoduseji nez 420 ... problem je, ze kdyz te to bude bavit, tak chces vic a vic vetru a pak proste dvouposadkova lod chce opravdu dva lidi ;-)
Vicky7
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Vicky7 » pát črc 14, 2017 7:26 am

Ahoj,
no ze starších designů by jsem ještě zmínil Evropu. Jednoduchá, lehká loď. Může na ní jet 60kg, ale i 90kg (sice s komplikacemi, ale ano). A co hlavně, u nás má ještě stále velké zastoupení na závodech a můžeš tak změřit síly s mladými i staršími jachtaři. Mohu se neslušně zeptat, v jakém věkovém rozhraní se vyskytuješ? Máš plány závodit nebo ti jde pouze o pohodovou víkendovou plavbu? Z modernějších lodí se pak nabízí nějaké RSko.. třeb Aero je teď strašně populární. Ale cenou je samozřejmě už zase jinde než Evropa nebo Laser.
Jinak Laser také není vůbec špatná volba. Ale záleží, zda chceš jezdit závody nebo opravdu pouze na pohodičku :)
Dvojka
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 97

Příspěvekod Dvojka » ned črc 16, 2017 1:14 pm

Moje zkušenost a subjektivní hodnocení vedoucí k výběru současné okruhovky - hledala jsem něco, na čem bych mohla jen tak si jezdit sama na našich vodách. Něco jednoduchého, levného, nenáročného (ženská, váha do 60kg, bez závodních ambicí a bez zkušeností na okruhovkách). Skončila jsem na RS aero, závodím a chodím kvůli tomu do posilky. Je to o tom, co od toho člověk očekává a kam se nakonec posune v očekáváních.

Zjistila jsem, že jen tak se vozit na okruhovce mě nebaví. Chce to další lodě.
Pak se začně člověk srovnávat a hledat víc adrenalinu a sportovního vyžití. Skončí u víkendových závodů, protože je to neskutečná zábava a nejrychlejší cesta, jak zdokonalit své umění s plachtami.

Pak jsem také při koupi zjistila, že konstrukčně staré lodě se mi nelíbí. Ne na závodění a vlastnění. Je to cesta do pekel s opravami a milion drobnostmi při nákupu náhradních dílů. Evropa končí, Laser se mi nelíbí (nasazovat plachtu jako šprcku a mačkat si nohy na vydlabaném korytu není pro mne to pravé a na závodech vládné agresivní konkurenční prostředí, jsou to páni závodníci, mířící na OH), RS Vareo je těžké na manipulaci a má genakr a ten bych nedávala sama, dvouposádka je na mne v jednom moc špagátů a příliš těžká a složitá loď na manipulaci (jsem začátečník), doprošovat se neustále někoho, kdo se se mnou sveze - to je taky vopruz a dřevěné lodě s plachtou přenechávám milovníkům retro. Takže jsem si vybrala ne levnou, ale zato velmi zábavnou loď, na které se povozí malý jachtař, začátečník, ženská, ale i statný chlap (35-110 kg), jen se mění oplachtění. Je hezká (jsem ženská, pro mne je to důležité, růžová je růžová :D), utáhnu ji i sama (30kg trup), závodní pole je u nás povětšinou složené z lidí mého věku a zkušeností (i když ve světě je to samý vysloužilý závodník z různých jiných tříd), takže o víkendu si zajezdím víc než dost, ukojím své malé dravé chutě a při tréninkových víkendech se ji nebojím půjčit i omladině, nebo začátečníkům (dobrá, trochu se o ten materiál bojím :?).

Ideální je se zamyslet, kolik času a peněz tomu chci věnovat, co dělám o víkendech, jestli si chci vyzkoušet i závody a učit se, jestli mi jen svezení se bude stát za tu námahu naložit loď na přívěs, někam vyrazit, složit ji, svézt se 2h (víc sám člověk nedá, buď je to nuda, nebo námaha, podle počasí) a pak stejný cirkus se skládáním, nakládáním, sušením a tradá domů.
Pokud se ale podívám na dotaz objektivně - jakákoliv okruhovka je skvělá na to, aby se člověk něco naučil a zabavil se ;)
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » ned črc 16, 2017 4:23 pm

RS Aero je pekná loď, aj som uvažoval kúpiť mladú "jazdenku", len by mohli konečne vymyslieť niečo s tým uchytením sťažňa v trupe. Tam spravil konštruktér dosť závažnú chybu.
https://www.youtube.com/watch?v=wAc3WrZ_PnA
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » ned črc 16, 2017 4:51 pm

vsechna novejsi aera to uz maji vyreseno, maji v pruchodu palubou extra pouzdro
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » ned črc 16, 2017 6:55 pm

preco konstrukter nedal pod uchytenie stazna nejaku hrazdu, lavicku? takto je to prilis velka paka, ten stazen. Vylomi to aj s puzdrom, alebo sa zlomi stazen. Fotiek je na forach dost.
To fabrické vylepšenie je len taká núdzovka. Ako hlboko je sťažeň v trupe?
Obrázek
jerryx
Site Admin

Příspěvekod jerryx » úte črc 18, 2017 9:06 am

no a preco se nezeptas konstruktera ? tady to fakt nikdo nemuze vedet :-P ... ale mozna ze cekaji na tebe az jim poradis s prece tak uplne jasnou veci :lol: :lol:
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » úte črc 18, 2017 1:45 pm

Neviem kto je konštruktér, ale v Dusseldorfe som sa v ich stánku o tom bavil s tromi prítomnými, dvaja nemci a jeden zrejme angličan. Ale veď som o tom písal s tebou už minulý rok.
radektramp
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod radektramp » sob říj 05, 2019 10:35 am

Ahoj všem.
Moje malá, zrekonstruovaná kajutovka Caravella je už 4 roky ve stodole a já nejsem schopen najít čas dát ji na vodu. Buď je vody málo, nebo není čas, nebo jsme si půjčili loď na Mazurech nebo v Holansku a manželka tolik času na vodě trávit nechce.
Uvažuji tedy o tom, že bych koupil okruhovku, kterou snadno odvezu, položím na vodu, zajachtím a večer budu doma.
Našel jsem na netu tuto: RS Vision za 55.000,-Kč.
Byla by pro mě vhodná?
Jde mi o pohodové ježdění v max 2dospělích - žádná divočina jsem 50+.
Dík za názory, případně tipy na jinou loď.
Petr676
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Petr676 » sob říj 05, 2019 8:07 pm

katamaran - skládací nebo nafukovací, buď jezdím sólo nebo s celou rodinkou
file.jpeg

Pokud chceš jezdit sólo i ve více lidech tak nafukovací katamaran seženeš poměrně snadno se skládacím je to horší ale zase to lítá :-)
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » ned říj 06, 2019 8:52 am

Na pohodové ježdění dvou dospělých je RS Vision přímo dělaný. Když chceš, vejdou se tam navíc i nějaké děti. A když chceš tak se hezky svezeš s genakrem, který má oproti spinakru daleko jednodušší vytahování a balení. Jako každá okruhovka, která nemá kýl, ale jen ploutev, tak se může převrátit, ale u RS Vision to musí být spojené s velmi hrubou jachtařskou chybou.
Pro to co hledáš je RS Vision vhodný, jenom si vyzkoušej manipulaci, tedy hlavně vytahování z vody. Ta loď je bytelná, plastová, nezničitelná, ale něco váží, tak aby jste jí pohodově vytáhli z vody.
radektramp
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod radektramp » pon říj 07, 2019 9:39 am

Ahoj, chtěl bych poprosit zkušené, aby hodili oko sem:
https://www.sbazar.cz/keegan/detail/895 ... tlanta-440
Zda-li by tato loď byla vhodná pro rekreační ježdění ve dvou lidech. Hledal jsem o ní informace, ale nic jsem nenašel.
Jde mi hlavně o to, aby nebyla moc "hravá", to by se mnou odmítla manželka jezdit :) .
Děkuji za odhad, Radek.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 37

Příspěvekod Andrejjeep » pon říj 07, 2019 9:54 am

Záleží čo si myslíš pod pojmom "moc hravá".

Každopádne osobná skúsenosť. Keď pred pár rokmi začínal, kúpil som si okruhovku starú nemeckú od BWC, aby sa naučil plachtiť.
Skúsenosti také - že každá malá okruhovka sa nakláňa viac ako väčšia plachetnica, nakoľko to vyvažuješ vlastným telom. Za mierneho vetra fajn jazdenie, pomerne to aj vcelku ide. Ale ak prifúkne, tak zábava začína a ak manželka je len pasažier ako u mňa tak, síce sa povozila ale len ako pasažier a pri väčších náklonoch to sprevádzali aj rečové zvuky určitého charakteru :D Ja preto kúpil dospelú plachetnicu, aby polovička chodila so mnou aj keď len ako pasažier. Ak si nezvykla na väčšiu loď na menšiu si už nezvykne. A na jazdenie v jednom je to zase len do určitej sily vetra, potom je to už na hranici a potrebuješ kosatníka.

A.
Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Darek » čtv říj 10, 2019 9:12 pm

To Radektramp.
Visiona jsem měl, souhlasím že je to loď hodná, čitelná, stabilní, prostorná i pro 2dospělé a 1 dítě (jeli jsme i 2+2, ale to už je hodně rekre) a hlavně bezúdržbová. Za středního větru se manželka nebude bát ale přitom když přifoukne, dá se na něm třeba s kámošem, docela dobře vyřádit. Když foukne pořádně, není ji problém převrátit, to k jachtingu na takových lodích ale patří taky, ne? Zpět ji postavíš i sám. Z vody, když není betonová svážna to chce určitě dva.
Za sebe doporučuju. Vzhledem k materiálu její cena nebude už ani nijak klesat.
radektramp
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod radektramp » pon říj 14, 2019 7:16 am

Ahoj,
děkuji za vaše cenné rady, Visiona už jsem zaparkoval ve stodole.
Radek.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte říj 15, 2019 11:18 am

Gratuluji, tak šup ze stodoly zase ven a honem na vodu :)
radektramp
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod radektramp » pon říj 21, 2019 6:51 pm

Ahoj,
loď prozkoumávám, akorát nevím, zda-li se dá nějak zajistit ploutev v ploutvové skříni pro přepravu a uskladnění.
Dík, R.
Darek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 12

Příspěvekod Darek » stř pro 04, 2019 5:50 pm

Paloutev se u Visiona nijak nezajišťuje. Zkrátka sklopíš a drží "na tření". Předpokládám že k ní máš manipulační vozík, loď na něm leží i v místě kde je kačena, nemá jak vypadnout.

Zpět na