kolovratek píše:Kdybyste nic nevymýšleli a zeptali se elektrikáře, bylo by to na jeden článek.
Bedo , chrániče se dělají s různou charakteristikou a různou citlivosti.Podle toho co mají chránit.
jj Chranicu je hromada ruznych typu. Tady se ale povida o takovych co maji chranit zasuvky:
Proudové chrániče jsou velmi citlivé. Běžné typy pro zásuvkové obvody domovních instalací mají
předepsanou citlivost 30 mA a fungují v rozsahu od 15 mA do 30 mA unikajícího proudu....................Protože proudový chránič je elektro-mechanický přístroj a nelze tedy zcela vyloučit jeho poruchu a tím ohrožení elektrickým proudem, nelze jej použít jako základní ochranu, ale pouze jako ochranu doplňkovou. Protože je proudový chránič velmi citlivý a přesný,
základní ochranu doplňuje , zpřesňuje a tím výrazně přispívá k bezpečnosti elektrických zařízení. Jeho nevýhodou může být nežádoucí vypnutí při součtu několika „nevýznamných“ poruch ve stejném obvodu.(uz tady nekdo psal ze to muzou odrusovaci kondenzatory a jejich soucet. Dela se to jako RC clen, kdy je do serie zapojen odpor, aby ty unikove proudy mel male )
https://cs.wikipedia.org/wiki/Proudov%C ... A1ni%C4%8DTak zadne ruzne proudy, teda ty co spousteji vypnuti. Norma je 30 mA.
Co pamatuju, tak prvni proudove chranice se v nasi fabrice objevili z DDR a meli vybavovaci proud 50 mA, ted se to ustalilo na 30 mA. Predtim byl napetovy chranic. Ten pracoval na principu ze kostra spotrebice byl pres civku pripojena na uzemeni ( do 600 ohmu ) a kdyz se na kostre objevilo napeti, vypnulo to. U proudoveho chranice neni podminka pro vypnuti napeti na kostre spotrebice, unik proudu muze byt i uvnitr.
Jen na okraj, celej pracovni cyklus jsem si odkroutil jako elektrikar, udrzbar v Tesle Pardubice a tak me tech elektrickych bazmeku od roku 1960 proslo rukama hodne. Kazdych par roku jsme museli na zkousky z vyhlasek, kterych za ta leta take bylo vic a s tim zmen v predpisech. Na paragraf 7 a vys jezdili ke zkouskam komisar z UTD.
Nikdy jsem neslysel ze by nekdo jistici rekl pojistka a nikdy jsem nevidel jistic jinak nez svisle. Jsou ale ruzne vypinace s proudovou ochranou ( bimetal ) a ty se montuji v potrebne poloze, hodne je pouzivaji v letectvi na podobne a jsou jen mensi proudy, v jednotkach A.
Tady je ale debata jasne dana,
proudovy chranic pro zasuvky v lodi .