Medvidina spilja na Biševo
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- mirinekk
- aktívní jachtař

- Reputace: 0
Medvidina spilja na Biševo
Ahoj, tak jsem se tu http://www.chorvatsko.cz/stdalos/bisevo.html dočetl o Medvidina spilja na Bišovo, ale nikde nemůžu najít její umístění nebo souřadnice. Nevíte nekdo kde je?
- Ferdinand
- pravidelný návštěvník

Jo, tak to je jiná.
Zkus to tady je to i se souřadnicemi.
http://sea.unep-wcmc.org/wdbpa/sitedeta ... &level=nat
Zkus to tady je to i se souřadnicemi.
http://sea.unep-wcmc.org/wdbpa/sitedeta ... &level=nat
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
http://www.wannadive.net/spot/Europe/Cr ... index.html
GPS Lat. 42° 57.60206' N
GPS Long. 16° 0.88829' E
Precision Approximate
GPS Lat. 42° 57.60206' N
GPS Long. 16° 0.88829' E
Precision Approximate
- MartinB
- zkušený harcovník

- Reputace: 106
Ten vstup do jeskyně nelze přehlédnout, je vysoký několik metrů (8m?).
V zátoce jsou asi 2 kameny pod hladinou, takže je potřeba dávat pozor, ale jinak se tam dá v pohodě zakotvit (narozdíl od Modré).
Do jeskyně je potřeba se vydat na člunu s pádly a 2 baterky. Ze začátku je to poměrně široké, pak je pár větších kamenů mezi kterými je nutno se protáhnout. Na některých je železná skoba, je potřeba dávat pozor aby se neudělala díra do člunu - to aby jste to potmě nepřehlédli. Dále pokračuje chodba která se zužuje, sem tam malý krápníček, na konci pidiplážička. V chocbě je už totální tma. Celé je to dlouhé přes 100 metrů (asi i víc) odhadem.
Jediná fotka která je na odkazech výše je vstup "Biševo, Medvědí jeskyně". Ty ostatní jsou odjinad.
V zátoce jsou asi 2 kameny pod hladinou, takže je potřeba dávat pozor, ale jinak se tam dá v pohodě zakotvit (narozdíl od Modré).
Do jeskyně je potřeba se vydat na člunu s pádly a 2 baterky. Ze začátku je to poměrně široké, pak je pár větších kamenů mezi kterými je nutno se protáhnout. Na některých je železná skoba, je potřeba dávat pozor aby se neudělala díra do člunu - to aby jste to potmě nepřehlédli. Dále pokračuje chodba která se zužuje, sem tam malý krápníček, na konci pidiplážička. V chocbě je už totální tma. Celé je to dlouhé přes 100 metrů (asi i víc) odhadem.
Jediná fotka která je na odkazech výše je vstup "Biševo, Medvědí jeskyně". Ty ostatní jsou odjinad.
- pcworker
- návštěvník fóra

Tu som našiel zopár fotografií.
http://www.jakopin.net/primoz/slike/200 ... 03_VI.html
http://www.jakopin.net/primoz/slike/200 ... 03_VI.html
Ahoj.Je opravdu v zátoce Žanja.Poprvé jsem u ní byl předloni.Dá se tam jenom zaplavat.Je menší a nižší.Je u ní krásná plážička kde se dá i přespat pokud nehrozí špatné počasí.Není to nijak kryté.Nenašel jsem fotky přímo z Žanji ale tato fotka je ze zátoky asi 200m jižněji.Vypadá to skoro stejně.
Chtěl jsem dát tuto fotku
Jeskyně je po pravé straně ,když vjíždíš do zatoky.Namor
Chtěl jsem dát tuto fotku
Jeskyně je po pravé straně ,když vjíždíš do zatoky.Namor- Tibor
- návštěvník fóra

odpoveď na terrierovu otázku: do Lubenice vedie chodník zo zátoky Sv Ivan, ktorá sa nachádza priamo pod Lubenicami, kúsok severne od zátoky Žanja. Výstup trvá asi hodinu, ale návšteva Lubeníc stojí za to. V zátoke Sv Ivan sa dá obstojne kotviť, ak nefúka nejaký mrzký vietor.
Inak jaskyňa v zátoke Žanja sa volá Modra grota (grota znamená v chorvátštine asi "diera"). Pravdepodobne aj odtiaľto vedie chodník do Lubeníc, pretože je to turistami hojne navštevovaná zátoka, ale nie som si tým istý (nešiel som po ňom).
Inak jaskyňa v zátoke Žanja sa volá Modra grota (grota znamená v chorvátštine asi "diera"). Pravdepodobne aj odtiaľto vedie chodník do Lubeníc, pretože je to turistami hojne navštevovaná zátoka, ale nie som si tým istý (nešiel som po ňom).
- ficcus
- zkušený harcovník

- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
terrier píše:díky, nezkoušeli jste vylézt nahoru do Lubenice, nebo je tam neprostupný porost jalovců, machkie a šáší? Měl by tam být nádherný výhled .
Jsou tam pěšiny ... pozor na slepé odbočky ... přelézal jsem i nějaký plot ... nechoď/te v pantoflích ... je to tam nádherný ... jak pláž pod Lubenicou, tak vesnice sama ... projdeš plac u kostelíka ... kolem nějakých suvenýrů a přijdeš ke konobě ... venku kryté sezení ... žádní turisté (většinou) ... dobré jídlo
Byl jsem tam 2x a budu zas 
je opravdu na pravé straně ,když vjíždíš do zatoky.Je nízká a není moc dlouhá ,hádám tak 20 až 30m.Na člunku tam nevjedeš.My tam plavali s ploutvema.Na levé straně zátoky je malinké molíčko,kolik je tam vody si nepamatuji nestál jsem u něho.Přes den se to zaplnilo loděma a přijížděly tam i vodní taxi.Ale večer jak všichni odjeli super.Moji kluci spali na pláži pod širákem.V pravo u skály je skalní převis,kde měli domácí (co tam spali pod stanem )udělanou polní kuchyň.Jestli najdu fotky někde na cd co mám z dovolené rád je tu pověsím.Namor
A co Modrá špilja?
Ahoj všem. Máte nějaké zkušenosti se vstupem (kotvení, doba apod). do tradiční Modré špilji, prosím?
Popluju s lidmi s postižením, na jachtě Elan 45, a rádi bychom se tam okem mrkli, je-li to možné (přelom května a června).
Předem díky za veškeré rady.
Věrka B.
Popluju s lidmi s postižením, na jachtě Elan 45, a rádi bychom se tam okem mrkli, je-li to možné (přelom května a června).
Předem díky za veškeré rady.
Věrka B.

- mirinekk
- aktívní jachtař

Ahoj Věrko, Modra špilja se nachází na východní straně ostrova Biševo na souřadnicích N 42°58´ 48 a E 16°01´ 19. Nejkrásnější hra barev je vlétě mezi 9.30 až 11.30 před sezonou asi o hodinu později. Vplout se dá pouze na člunu asi 2 metry širokým a metr a půl vysokým vstupem . U vstupu je výběrčí na člunu a požaduje 30 kuna. Přímo před jeskyní se kotvit nedá pro velikou hloubku. Hodně lidí dělá, že zajede k jeskyni, vysadí tři-čtyři do člunu a pak popojíždí. V září tam ale byl pěkný frmol a hodně lodí, takže bylo potřeba pořád mít oči na šťopkách. Myslím, že pro Vás by bylo asi nejlepší se vyvázat o kousek severněji v Mezuporatu, kde je malé molo a odtud přejet kousek na člunu. Jinak když už budete na Biševu, doporučuji obeplout ostrov a na západní straně navštívit zátoku Biševska Luka. Je tam nádherná pláž s jemným pískem.
- MartinB
- zkušený harcovník

- Reputace: 106
Když si sebou vezmete masku a ploutve, lze z jeskyně "oknem" vyplavat ven a zase zpět. Skalní převis jde asi tak maximálně metr pod vodu a je jen asi 2 metry široký. dpoporučuji. Ono je vůbec zajímavé v jeskyni kouknout pod vodu, je to zajímavý geologický úkaz nad i pod vodou. Jen ti výběrčí poplatku to plavání a potápění nevidí moc rádi.