Marigold píše: Z meho pohledu to je nesmysl
Copak Ty sis nikdy nezahulil pořádnej model?

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa
Marigold píše: Z meho pohledu to je nesmysl
asketa píše:Urcite to jde i kdyz na JI jsem zatim o tom nic nenasel.
asketa píše:Muzeme cekat vyhrocene pripady kdy je nutno znacne zmensit plochu vystavenou vetru kde rozhoduji vteriny zda pujdeme ke dnu, pripadne to pred tim rozbijeme nebo zustaneme na hladine s plavby schopnou lodi. Na refovani, obetovani geny a pod. zapomenme. Co takhle pustit do vody plachty s celou takelazi?
Urcite to jde i kdyz na JI jsem zatim o tom nic nenasel.
Richard píše:Plachetnice bez stěžně neztratí stabilitu, naopak její stabilita se zvýší. Jen už to nebude plachetnice.
Marigold píše:Moje zkusenosti i teorie rikaji opak, a....
Omen píše:Marigold píše:Moje zkusenosti i teorie rikaji opak, a....
Zkušenosti ani teorie (jaké/čí?) nemohou přemoci platné fyzikální zákony. Stěžeň má hmotnost, která působí na páce na zbytek lodě pod těžištěm. Proti silám vznikajícím na stěžni/takeláži působí balast. Není - li stěžeň, sníží se těžiště lodě blíže k balastu a tedy se zvýší její stabilita.
Budoucí ovládání tohoto "plovoucího tělesa" teď neřeším.
err_ píše: Baharis popisoval "zabavne" pluti pri 84 kn. Ja jsem tomu chtel uverit, protoze nevim, proc by si nekdo vymyslel, ale neumel jsem si to holt predstavit, kdyz ja bojoval s podstatne mensim vitrem daleko dramaticteji a vubec ne uz tak zabavne ...
err_ píše:No jo chlape, ale hned sesty prispevek tohoto vlakna tvuj cteny postreh popisuje ( zde ). Ale kdo by cetl tolik stran, takove prace. Lepe precist posledni dva prispevky a reagovat na to, co je v nich. A tema, na tom nezalezi.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host