jak na extrémní větry

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Re: jak na extrémní větry

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » úte úno 25, 2020 7:13 am

Marigold píše: Z meho pohledu to je nesmysl

Copak Ty sis nikdy nezahulil pořádnej model? :lol:
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » úte úno 25, 2020 9:11 am

Marigold píše:
"Z meho pohledu to je nesmysl."
Já píšu: Nejen z tvého pohledu... :-? .
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » úte úno 25, 2020 9:39 am

Plachetnice bez stěžně neztratí stabilitu, naopak její stabilita se zvýší. Jen už to nebude plachetnice.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » úte úno 25, 2020 10:03 am

asketa píše:Urcite to jde i kdyz na JI jsem zatim o tom nic nenasel.

Což bude nejspíš tím, že jsi zaměnil pohyblivou a veškerou takeláž.

Takeláž sestává z pevné a pohyblivé. Není zač.
asketa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod asketa » úte úno 25, 2020 1:09 pm

Nechme zatim stranou jakeho typu ta predpokladana, hypoteticka lod by mohla byt, konstruktery neco snad napadne, treba ze bude mit oblibene bermudske oplachteni. Posledni dobou casto fouka hezky, utrzene strechy a podobne. Sedim na terase, koukam na ty bile hrebinky a rikam si co bych ted na takove lodi delal abychom to prezili a kvalitne potrenovali.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte úno 25, 2020 1:26 pm

Pákové nůžky na nouzové přestřižení vantů byly povinnou výbavou. A myslím že účastníci ARC je mají stále jako povinnou výbavu.
Hlavně pro případ po zlomení stěžně, aby neprorazil trup.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » úte úno 25, 2020 1:41 pm

Nuzky jsou stale povinnou vybavou. Nejen pri zavodech ARC. v NL treba take plati, v CR myslim take.

Z hlediska tohota vlakna je to ale celkem jedno. Je to hodne zdlouhave a zamotane vlakno, resilo se mnoho veci soucasne. Prilis mnoho co kdyby. Od te doby jsem uz cosi naplul, tak jsem si to srovnal. Puvodne debata vznikla oddelenim z vlakna, kde Baharis popisoval "zabavne" pluti pri 84 kn. Ja jsem tomu chtel uverit, protoze nevim, proc by si nekdo vymyslel, ale neumel jsem si to holt predstavit, kdyz ja bojoval s podstatne mensim vitrem daleko dramaticteji a vubec ne uz tak zabavne ...

Dalsi veci bylo, proc lod ostrila, pokud mela vypustene plachty. I to mam jiz vyreseno. Stejne tak mam vyreseno, zda hlavni nebo kosatka, v jakem pomeru, proc apod. Posledni dva roky bezne v rijnu a prosinci pluji v dost vetrnem pocasi, rekneme +/- 25 - 30, vyjimecne 35kn a zkousim si to.

Nekdy je zde proste napsano i to, co v realu nefunguje. O to vic to mrzi, pokud to napise nektery z ostrilenych uzivatelu s privlastkem - zkuseny namornik nebo harcovnik apod.)

Dost lidi mi psalo, ze teorie neplati. Ze knihy jsou k nicemu a ze je dulezita praxe. Neni to pravda. Teorii je nutne znat. Pomaha to pri te praxi, abys mel tuseni, jak a proc to funguje. Na druhou stranu je to jako s tim kolem. Muzes si nacist, jak se jezdi na kole, ale az na nej sednes, tak jej ridit nedokazes. Je treba si parkrat natlouct a odrit si kolena ...
Petre
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 66

Příspěvekod Petre » úte úno 25, 2020 3:35 pm

asketa píše:Muzeme cekat vyhrocene pripady kdy je nutno znacne zmensit plochu vystavenou vetru kde rozhoduji vteriny zda pujdeme ke dnu, pripadne to pred tim rozbijeme nebo zustaneme na hladine s plavby schopnou lodi. Na refovani, obetovani geny a pod. zapomenme. Co takhle pustit do vody plachty s celou takelazi?
Urcite to jde i kdyz na JI jsem zatim o tom nic nenasel.

Úplně nerozumím otázce. Zmenšování plachet je poměrně rychlá záležitost, obzvláště pokud se dělá zavčas. Tak proč bych pouštěl do vody plachty, takeláž, nebo stěžeň? To rychlejší nebude.
Také si myslím, že abys zůstal na hladině s plavby schopnou lodí, tak stěžeň potřebuješ. Bez stěžně nemáš kam pověsit plachty a bez plachet nelze plachetnici dobře ovládat.
Na moji lodi většinou potřebuji alespoň kousek plachty tak do čtyřiceti uzlů. Ať už abych měl dost velkou rychlost (a tím ovladatelnost) při plavbě s větrem, a nebo si udržel správný úhel k větru v driftu.
Pokud vítr ještě zesílí, tak sice pluje dost rychle i bez plachet. Nicméně jakmile vítr opět klesne, potřebuji rychle vytáhnou nějakou plachty. Vlny mohou být velmi strmé a lámat se i když už je vítr pryč. A bez plachet se k nim loď může natočit bokem a to může vyústit v převrácení.

Takže jsem přesvědčený že je stěžeň opravdu potřeba a nikam bych ho neházel. I kdyby jen proto, abych po bouřce mohl opět pokračovat v plavbě.

Ani plachtu bych do vody neházel. Snad jen v případě, že bych potřeboval nouzovou vodní kotvu. Kdysi jsem četl, že to někdo udělal aby zmenšil snos k návětrnému břehu a fungovalo to.

Ale mám zkušenosti jen s jednou lodí. Na jiných lodích to může být třeba jinak.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte úno 25, 2020 3:53 pm

Hlavně pokud zahodíš stěžeň a současně neucvakáš vanty, rolfok a otěže, tak ti klacek udělá díru do lodě a nebudeš první.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

Příspěvekod Marigold » úte úno 25, 2020 11:42 pm

Richard píše:Plachetnice bez stěžně neztratí stabilitu, naopak její stabilita se zvýší. Jen už to nebude plachetnice.

Moje zkusenosti i teorie rikaji opak, ale prit se rozhodne nechci.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník

Příspěvekod Richard » stř úno 26, 2020 6:50 am

Představím-li si dětskou rovnoramennou houpačku , na které zůstane na jednom z jejich konců jen jedno dítě, vím, že už se nepohoupe. Odejde-li stěžeň a zůstane jen balast dopadne to stejně.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » stř úno 26, 2020 7:21 am

Marigold píše:Moje zkusenosti i teorie rikaji opak, a....

Zkušenosti ani teorie (jaké/čí?) nemohou přemoci platné fyzikální zákony. Stěžeň má hmotnost, která působí na páce na zbytek lodě pod těžištěm. Proti silám vznikajícím na stěžni/takeláži působí balast. Není - li stěžeň, sníží se těžiště lodě blíže k balastu a tedy se zvýší její stabilita.

Budoucí ovládání tohoto "plovoucího tělesa" teď neřeším.
Marigold
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 13

jak na extrémní větry

Příspěvekod Marigold » stř úno 26, 2020 8:19 am

Omen píše:
Marigold píše:Moje zkusenosti i teorie rikaji opak, a....

Zkušenosti ani teorie (jaké/čí?) nemohou přemoci platné fyzikální zákony. Stěžeň má hmotnost, která působí na páce na zbytek lodě pod těžištěm. Proti silám vznikajícím na stěžni/takeláži působí balast. Není - li stěžeň, sníží se těžiště lodě blíže k balastu a tedy se zvýší její stabilita.

Budoucí ovládání tohoto "plovoucího tělesa" teď neřeším.

Zkušenost- 2x ročně přeplavuji svou plachetnici (27ft trup, 12m stezen) bez stezne z mariny na zimovani a zpet. Z toho plyne to poznaní. Loď je bez stěžně jasně měkčí, náchylnější na vlny. To samé jiné plachetnice, které jsem mohl při kormidlováni s a bez stěžně porovnat.

K teorii- tady jen na rychlo dohledanej odstavec z knihy “Jachting v buřích” víc jsem neměl čas, ani chuť hledat.

Ano jde o setrvačnost....

Ale znovu opakuju, ze prit se s mistní elitou nechci.

Obrázek

Sent from my iPhone using Tapatalk
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník

Příspěvekod Richard » stř úno 26, 2020 9:21 am

V uvedeném textu je napsáno "dalším parametrem". Rozhodujícím parametrem je však působení páky dané náklonem plovoucího tělesa a hmotnosti balastu na jejím konci. Stěžeň, který je v tomto případě protiváhou balastu, účinnost stabilizačního efektu hmotnosti balastu snižuje.
Současně je pravdou, že působení hydrodynamických (laterál) a aerodynamických (plachty ... stěžeň) sil během plavby plachetnici stabilizuje.
Avšak stále je rozhodujcím prvkem stability lodě (je-li za stabilitu považována schopnost plavby kýlem dolů) hmotnost balastu a umístění jeho těžiště co nejníže pod těžiště plovoucího tělesa - trupu.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř úno 26, 2020 9:41 am

Počáteční stabilita lodi se stěžněm je skutečně vyšší. Je to způsobeno výše zmíněnou setrvačností hmotnosti stěžně – stěžeň má tendenci zůstat v klidu. Jakmile se ovšem loď dá do pohybu (myšlen příčný náklon), stabilita takové lodi je naopak nižší, protože stěžeň má tendenci setrvačností v pohybu pokračovat.
A jak je taky v ukázce zmíněno, stěžeň snižuje úhel nulové stability (AVS – angle of vanishing stability). Čili loď bez stěžně by se po převrácení (capsize) vracela do normální polohy mnohem ochotněji.

Trochu podobná (i když na jiném principu) je situace, kdy plujeme ve vlnách s plachtami nebo bez nich. Bez plachet loď podstatně víc poskakuje, s plachtami pluje klidněji. Tady je ovšem loď stabilizována tlakem větru na plachty.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » čtv úno 27, 2020 8:17 am

err_ píše: Baharis popisoval "zabavne" pluti pri 84 kn. Ja jsem tomu chtel uverit, protoze nevim, proc by si nekdo vymyslel, ale neumel jsem si to holt predstavit, kdyz ja bojoval s podstatne mensim vitrem daleko dramaticteji a vubec ne uz tak zabavne ...

Ahoj, na té plavbě jsem byl, větší část jsem odkormidloval a zábavné to vůbec nebylo,nikde se v tom vlákně nepíše že jsme v tom pluli, byla to maximálka na kterou jsme všichni večer nevěřícně zírali. Nejspíš poryv a loď v protipohybu,asi trochu chyba měření ve vysokých otáčkách anometru. Byl jsem proti tomu to sem vůbec dávat, to co se potom strhlo mi dalo za pravdu.Je to za náma, zážitek zůstal nadosmrti. To jen tak na okraj. :D
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv úno 27, 2020 10:43 am

Mas pravdu, pri 84 kn vecer neni zmineno nic o pluti. Ale hned o nejaky odstavec dole je:
"Během dne se vlivem flatrování, rozjelo asi 20 cm stehů, někde v polovině zadního lemu geny. Smutně jsem vzpomněl existenci samolepicího dakronu a pokusili jsme se po jejím stažení ji provizorně opravit stříbrnou páskou. I dnes byla maximálka větru 80 uzlů."

Skutecne na tom nezalezi, vzal jsem to jako fakt, ze se tak stalo a jen jsem se zajimal o techniky plavby v takovem vichru. I kdybyste byli schovani za ostrovem, nejake vlny se stejne zvednou a spolu se silou vetru to fakt musi byt hrozny napor na lod. A jak v tom plout? Obavam se, ze sila motoru nemusi byt v tomto pocasi dostatecna. Navic, pokud jej obcas nejaka ta vlna vystrci ven.
kapo
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 39

Příspěvekod kapo » čtv úno 27, 2020 1:09 pm

Myslel jsem to tak že samozřejmě nebylo stabilních 70 ani 80 kn. Nejhorší na tom bylo, že podle dvou nebo třech různých předpovědí mělo být stabilní počasí a vítr do 20 kn. Takže z Novalje smerem na Krk na plný plachty ,super jachting,postupně vítr zesiloval až nad únosnou mez,takže postupné refování, nejhorší to bylo nad Rabem, mezi těma ostrůvkama Prvič a jižním výběžkem Krku to bylo jak v dýze.To už jsme motorovali, přes 2000 až 2500 otáček a rychlost byla kolem 2 kn. V těch poryvech nás to skoro zastavovalo. Tou dýzou se samozřejmě valily největší vlny takže nešlo plout přímo na Krk ale v těch největších náporech proti tomu a jak to trochu polevilo tak do leva ke Krku se schovat za ostrov. Byl to masakr...
asketa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod asketa » stř dub 29, 2020 12:12 pm

Uz jsem tady zas, bezpecnost plavby mi neda spat.
Extremni vitr snadno prinese zrovna takove nasledky.
Zpoza vlny vykoukne ztraceny kontejner, ja se nestacim divit a vyhnout.
Moje lod zataci nerada, zato dobre drzi stopu v kratkych vlnach.
Porucha kormidla je vec ktera se nam jeste nestala takze ji mohu cekat.
Tuhle jsme to videli, kamaradi kvuli tomu nedojeli rozjizdku a byli odtazeni aniz by do neceho vrazili.
Name tu navstevniky kteri by vcas refovali, na to taky nemam vhodnou lod, aspon se na to vymlouvam.
Takze, prihlednuv k zazitku z minule sezony, bych fakt uvital neco jako zachrannou brzdicku.
Jiste, kritikove reknou ty tady jen provokujes a ve skutecnosti neco takoveho davno mas, jenom cekas ze te tady nekdo zacne obdivovat.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » úte črc 21, 2020 2:33 pm

Extémní větry na lodi mohou být skutečně velikým problémem. :D
Nejhorší je na tom, že před nimi na širém moři nelze utéct a řádně se vyspat v zaplynované kóji je věc nemožná. Příčinou bývá nejčastěji veskrze zamořená lodní zásobárna tovarem značky "Trienčanský párok s fazulou"
Běžná opatření se míjí účinkem a pomoci může jen rozhodný kapitán, který dá posádce rozkazem přivázat kuchaře na lano a hodit ho do vody. Nejprve se z brázdy za lodí linou roztodivné nadávky, ba i vulgarizmy. Asi tak po dvou až třech vachtách začne škemrání o milost a prosby až konečně jsou korunovány slibem změny jídelníčku.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát črc 24, 2020 11:27 am

No jo chlape, ale hned sesty prispevek tohoto vlakna tvuj cteny postreh popisuje ( zde ). Ale kdo by cetl tolik stran, takove prace. Lepe precist posledni dva prispevky a reagovat na to, co je v nich. A tema, na tom nezalezi.
Husky
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 35

Příspěvekod Husky » pát črc 24, 2020 12:00 pm

err_ píše:No jo chlape, ale hned sesty prispevek tohoto vlakna tvuj cteny postreh popisuje ( zde ). Ale kdo by cetl tolik stran, takove prace. Lepe precist posledni dva prispevky a reagovat na to, co je v nich. A tema, na tom nezalezi.

sorry jako.
za duplicitní příspěvek v učenou diskus
ale 16 stránek je privela ;)

Zpět na