Ruční GPS, zkušenosti, rady atd.

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » ned črc 29, 2012 3:51 pm

eTrex 30 jsem včera vybalil z krabice a hraju si s ní. Nemám v ní ale mapy námořní, nýbrž turistické, bo tento přístroj jsem koupil pro ženu, aby se mi někam nezatoulala, když jsem furt na tom móři. S sebou na lodi ji mám z toho prostého důvodu, že jsem ji koupil cestou na letiště v pražském Picodasu. Nicméně obecné informace rád poskytnu.

Jako záložní ručku na loď jsem koupil Garmina GPSMAP 78s s Bluechartem G2.

Z obou přístrojků jsem velmi mile překvapen - software je u obou snad totožný, takže funkce taky; displej velmi podobně dobře čitelný na poledním srpnovém řeckém slunci (ve slunečních brýlích); reakce na tlačítka svižná (u eTrexu testuju jen se základní mapou světa - ostrov Paxos ještě obsahuje, Antipaxos už ne); eTrex je navíc i hezký a malý a 78s zas vodotěsná a plove. Zatím jsem nenašel nic, co by mě prudilo.

Petře, ptej se, pokud budu moci, vyzkouším. V Praze doporučuju Picodas na Evropské (u CUBE OFFICE), mají tam showroom a velmi ochotný personál, zejména p. Ivo Steiner má přehled i v námořních navigacích. Za mě dobrý.

P.S.: v severním Jónském moři SBAS funguje, přesnost (udávaná přístrojem) 2m. SBAS se zapíná položkou WAAS, ale my nyní poučení už víme, že je to vlastně EGNOS ;)

P.S.2: eTrex 30 má/měl nějakou sw chybku, která omezovala rychlost překreslování velmi podrobných map. Ze všech Garmiňáckých map na světě je takto podrobná prý pouze CzechTopo PRO 2012 (1:10 000) a tak ji p. Steiner pro eTrex 30 nedoporučil, nicméně problém reportovali do amerického Garminu a prý už je snad vyřešen. Nevím, já jsem raději koupil CzechTopo 1:25 000.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » ned črc 29, 2012 10:44 pm

Ja mám etrex, ale vistu, tridsiatka je vraj vylepšená, vyzerá to že o geokeš. etrex je dobrý v tom že je lahký do batohu, výdrž tužkových batérií úplne super a chytá sognál aj pod korunami stromov. Na turistiku super, na loď zúfalo malý, až nepoužitelný, ale teraz som sa dozvedel od ixa že etrex je možné použiť ako anténu k notebooku, to som nevedel. Z novej geneácie Garminov som si kúpil Dakotu a obrazovka jasne čitatelná aj pri slnku v nadhlavníku, na more ako doplnok k mape /papierovej/velmi dobrý. Má MOB a kotevný alarm.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pon črc 30, 2012 9:53 am

Právě ta použitelnost na moře mě zajímá – krom použití pro turistiku bych chtěl právě malý záložní mapový přístroj. Je fakt, že i mě připadá display malý, ale recenze, které jsem četl, vesměs říkaly, že je dostatečný. Který přístroj ve stejné cenové kategotii můžete doporučit?
GPSMAP 78s vypadá dobře, ale přeci jen už je dražší.
Garmin Dakota (podle typu) splňuje cenovou hladinu, ale má v podstatě stejně velký display (mluvím o pixelech)-
Dík za ohlasy a informace.

L.

P. S. Honzo, přijde Ti taky, že eTrex 30 je pro moře špatně nebo nepoužitelná?
Bubo
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bubo » pon črc 30, 2012 2:00 pm

Přidám se se svým dotazem.
Při poslední plavbě jsem měl k dispozici jen ruční Garmin GPSMAP 60CSX a GPS 72 bez map (nebo jsem je nedokázal zobrazit).
Používal jsem tedy GPSMAP 60CSX a musím přiznat, že jsem se s ním rozhodně nesžil. Malý displej, pro mě nepochopitelné ovládání (waypointy jsem se zadávat nenaučil) a k tomu některé mapové čtverce nebyly moc podrobné.
Uvažuju proto pořídit si svůj plotter, který budu dobře znát, bude se mi s ním dobře pracovat a budu vědět, jaké tam mám mapy.

Asi jsem rozmazlený z charterových lodí, kde bývají mapové plottery s podstatně větším displejem a s intuitinvějším ovládáním. Předposlední loď měla GEONAV 7 WIDE z kterého jsem byl naprosto unešený.
Je tu někdo, kdo by mohl porovnat ten GeoNav s nějakým novějším Garminem? Případně poradit, kde by se GeoNav dal v ČR koupit (už se asi nevyrábí :( )?

Dík, Bubo
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon črc 30, 2012 10:14 pm

Problém s eTrexom bude asi podla toho, kto má aké oči. Ten výrez obrazu na dispeji je malý a písmenka ešte menšie, takže údaje o hĺbke nevidím, alebo iné, napr, bóje. Ak si to zvečším, tak je výrez ešte menší. Takže dá sa , ale nie je to to pravé orechové a povedal by som že je to len núdzovka. Opísať polohu a zaniesť ju do mapy. OK, alebo je tam kompas, ako záloha super, takisto ako barograf. V pixeloch pri Dakote problém nevidím, lebo tie mapy sú velmi jednoduché a velkosť dispeja /písmen/ je rozhodujúca. Teda aspoň ja som na Dakote ako tak videl a bola mi dobrým pomocníkom, hlavne ak som sa priblížil k pobrežiu, k miestu pristávania, kotvenia. Ovládanie dotykového displeja je velmi jednoduché a užívatelsky príjemné. Mám nastavený šetrič obrazovky, asi 10 s čo v pohode stačí. Ťuknutím palca na obrazovku sa rozsvieti a aj na prudkom slnku skvelá viditelnosť. Výdrž batérií je asi jeden deň a noc. Preto som si kúpil dobíjacie Enelop :) . Jediné čo mi vadilo, že som nenašiel možnosť zosilenia kotevného alarmu. Cvrliká to tak jemne, že v noci ma to nezobudilo a alarm jel celú noc a batérie ráno vybité :( . Velkosťou je to podobné Coloradu a Libor s ním v pohode naviguje ako s jedinou GPS. S Milošom som bol minulý rok v Grécku, mal tam Colorado a bolo to dosť dobré. Preto som zavrhol eTrex a kúpil Dakotu.
hicx
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod hicx » úte črc 31, 2012 10:40 am

Lynx se ptal na na použití jako záložní mapovou GPS. Já takto používám eTrex Vista v kombinaci s mapovým plotrem a jsem celkem spokojen. Na plotru v kajutě si naplánuju trasu a u kormidla mám pak eTrex, který používám pro rychlý ověření polohy a nemusím furt běhat do kajuty dívat se na "velkou obrazovku" (pokud jsem ale v nějaké navigačně obtížnější oblasti, tak tam občas taky radši doběhnu -> plotter to holt úplně nenahradí). Ohledně vodotěsnosti: teď v květnu mi na něj šly spršky slaný vody a všechno vydržel, jen mi zkorodoval USB konektor a to jen proto, že to mám skoro furt píchnutý přes redukci na 12V do "autozapalovače" v kokpitu a když to odpojím tak ne vždy pečlivě zamáčknu tu gumovou krytku.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » úte črc 31, 2012 11:43 am

Hicx: vystihl jsi přesně, o co mi jde. Já nejraději plánuji na papírovývh mapách. Odbíhání k navigačnímu stolku je při sólové plavbě někdy obtížné. Ale pro okamžitou představu mi eTrex připadá dostatečný. Držel jsem ho v ruce v DatArtu, ale bez spuštěné námořní mapy je představa nedokonalá. :(
L.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte črc 31, 2012 9:20 pm

Len aby si s tým eTrexom neprehlúpil, fakt sú tie písmenká a číslice malé, najmladší už nie si, oči nemáš ako orol. Oproti Oregonu je to nebe a dudy. A prečo si na ten eTrex tak fixovaný? Ak kupuješ novú mašinku, tak je to predsa jedno, cena je skoro rovnaká a Oregon je fakt o triedu vyšší, ako obrazovkou, tak aj komfortom ovládania, ako záložná GPS nemá chybu.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř srp 01, 2012 10:11 am

Ten Oregon mi nějak unikl. Ty's před tím mluvil o Dakotě.
Našel jsem Oregon za 6640 Kč. Je fakt, že dvojnásobně velký display...
Pouvažuji.
Dík.
L.
hicx
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod hicx » stř srp 01, 2012 10:12 am

Upřesnění k předchozímu příspěvku: eTrex mi sice na výše popsané stačí, ale pokud není cenový rozdíl
výrazný, tak větší displej je vždy lepší (a ten na eTrexu je fakt malý).
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř srp 01, 2012 7:32 pm

Dakota, Oregon, to som sa fatálne pomýlil :oops:
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod zhrd » čtv srp 02, 2012 7:22 am

Nevim, jak u ostatnich rucnich navigaci s dotykovym displejem, ale u meho Oregonu 550 nevidim prakticky nic bez podsviceni. Diky neustalemu podsvecovani se ale samozrejme vybijeji baterie daleko rychleji. I kdyz dam rano do navigaci plne nabite baterky, tak k veceru je musim v Oregonu menit, zatimco u GPSMAP62 spadne indikator nabiti o jednu carku.
Podobne dobre zkusenosti jsem mel s GPSMAP60Cx - tedy do te doby, nez jsem ji utopil v ultrazvukove cisticce.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » čtv srp 02, 2012 8:23 am

Niečo za niečo! Velký dotykový display potrebuje viac šťavy. Máme doma etrex venture cx. kupovali sme ju z druhej ruky za 90.- Euro od dôchodcu ktorý na ňu nevidel, alebo nevedel s ňou narábať, ba možná bol aj sklamaný. Ako aj ja. Trvalo mi veľmi dlho kým som si uvedomil a pochopil načo ten prístroj je. Po skúsenostiach s autonavigáciou-krásná realistická grafika, presné zobrazenie detailov cesty, diktovanie čo mám robiť som asi očakával od etrexu to isté. Potom som si uvedomil, že detaily prírody, terénu a cestičiek mám vnímať očima a etrex slúží iba na usmernenie. Jednoducho zadám cieľ a tá šípka mi ukazuje správný smer. Dokonca som rád, že mi do "šoférovania" nekecá. výdrž bateriek je super. Používáme ju na plavby s gumákom, na jazdu s endurom a tiež na turistiku. Našli sme už aj zopár cieľov geocach. 1. septembra ideme na Rab, teraz na 14 dní a samozrejme ju bereme so sebou, už sa teším na nové plavby, cach a potulky lesom na Kalifronte.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv srp 02, 2012 10:22 pm

zhrd píše:Nevim, jak u ostatnich rucnich navigaci s dotykovym displejem, ale u meho Oregonu 550 nevidim prakticky nic bez podsviceni. Diky neustalemu podsvecovani se ale samozrejme vybijeji baterie daleko rychleji. I kdyz dam rano do navigaci plne nabite baterky, tak k veceru je musim v Oregonu menit, zatimco u GPSMAP62 spadne indikator nabiti o jednu carku.
Podobne dobre zkusenosti jsem mel s GPSMAP60Cx - tedy do te doby, nez jsem ji utopil v ultrazvukove cisticce.

Myslím že všetky malé mapové GPS potrebujú podsvietenie displeja, ale nie som odborník, možno to tak nie je. eTrex potrebuje podsvietenie a čím viac, intenzívnejšie sa podsvieti, tým menej vydržia batérie. Vo výdrži je však neprekonatelný a ak niekomu stačí ten malý displej, tak nie je čo riešiť. Oregon tiež potrebuje podsvietenie, ale je fantastické že mapa je velmi dobre čitatelná aj na priamom slnku. Ja som ho mal /Oregon/ teraz začiatkom leta na Elbe a používal som ho len pri pristávaní, inak som išiel podla papierových máp, však čo tam aj aká navigácie ak oboplávavate ostrov :D . Baterky vďaka šetriču obrazovky vydržali cca 3-4 dni. Ťukol som palcom na obrazovku a zasvietila asi na 7 sekúnd a zhasla. Za minútku som ťukol zasa a zas pár sekúnd. Je jasné, že ak mám nasvietený displej stále pre sebou, tak vydrží len pol dňa. Ešte je aj otázka aké má človek baterky, ja som si na dobré rady tu z fóra kúpil enelopky a max. spokojnosť.
janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » pát srp 03, 2012 12:16 pm

to lynx: nepřijde. Ovšem zásadně záleží, k čemu ten přístroj chceš používat. Jako záložní přístroj pro případ nějakýho průšvihu (blesk do lodi a veškerá elektronika fuč; papírové mapy větrem odneseny v moři atd.) je podle mého skromného názoru ok. Rozhodně si nemyslím, že eTrex nahradí mapový plotter - jsem zastánce používání přístrojů způsobem, pro jaký byly konstruovány.

Čitelnost displejů ani velikost písmenek mi problémy nedělá, nicméně každý si toto musí vyzkoušet sám a proto jsem přístroj koupil až poté, co jsem ho měl živý v ruce i s mapou. Já si do něj nahrávám propluté trasy, ukládám kotviště atd., používám ho jako GPS log (Raymarine Pathfinder toto kupodivu neumí), barometr a když mám hračičkovskou náladu i jako kotevní alarm.

Osobně mám větší problém s garmiňáckýma mapama (nyní Bluechart g2), které mi dlouhodobě nesedí - nemám je prostě rád. Nejvíce mi vadí, že divně zobrazují detaily při zoomování, třeba šutr v úrovni hladiny zobrazí až při hodně velkém přiblížení. Vím že se to dá nastavovat, ale stejně jsem spokojenosti nedosáhl. Mapový podklad zde v Řecku je stejně nepřesný jako C-MAP.

Dotykové displeje jsem principielně zavrhl - měl jsem jednou půjčený nějaký z prvních Colorad či Oregonů (už nevím) a nic moc. V klídku super, ale trefit se mokrým prstíkem na ikonku v rozbouřeným moři (kdy především záložní přístroj budeš asi potřebovat) je... Tlačítko je prostě tlačítko.

Takže shrnu: eTrex jako nouzovka pro doplutí OK, jako hlavni navigační přístroj nesmysl.

Až se dostanu do ČR (začátek října), rád Ti jak GPSMAP 78s tak eTrex30 půjčím na vyzkoušení.

Ahoj se Zakynthosu, Janek
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát srp 03, 2012 12:27 pm

Ahoj Janku,
rád bych Tvoji nabídku využil, ale začátkem října budu (nejspíš) právě nějakou GPS používat. :)
Od eTrexu jsem v podstatě upustil, protože má opravdu hodně malý display. Naopak ta GPSMAP 78s mě hodně zajímá. Sice je o 1,5 až dva tisíce dražší, ale vzhedem k tomu, že chci přístroj používat častěji než když do mě (vlastně do lodi :D ) uhodí blesk (fuj, toho se na moři bojím daleko víc než silného větru), tak dám přednost většímu displayi.

Dík všem, kteří mě pomáhají nasměrovat k té správné a nejlepší GPS-ce.
Cernoch
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Cernoch » ned dub 21, 2013 6:38 pm

Ahoj,
pročetl jsem zde vše o GPS, ale jelikož je většina příspěvků starší i více než pět let, znovu kladu otázku, jakou zvolit GPS pro rok 2013...

Volím mezi GPSMap 62 a GPSMap 78. U "78" uvádí výrobce mnoho funkcí pro jachting, u "62" už tomu tak není (např. alarm kotvy). Přizám se, že u "78" mi vadí jen atypicky prohozená tlačítka/displej.

Nějaké zkušenosti s "62" na moři???

Díky Černoch
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod zhrd » pon dub 22, 2013 5:16 am

Mam GPSmap 62s a na mori s ni není zadny problém. Namorni funkce ma, presneji: nastaveni namorni mapy (vysece svetel, zobrazeni hloubkovych bodu) a výstrahy (tazeni kotvy, odchylka od kurzu, alarm pro hlubokou a melkou vodu). Viz navod http://static.garmincdn.com/pumac/GPSMAP62_OM_CS.pdf. Podle manualu na Gpsmap 78 (http://static.garmincdn.com/pumac/GPSMAP78_OM_CS.pdf) jsou ty funkce identicke.
Z porovnani https://buy.garmin.com/en-US/US/catalog ... duct=63602 je videt jediny rozdil mezi oběma pristroji - 78 plave.
Volil jsem 62, protoze preferuji tlačítka pod a ne nad obrazovkou.
bugetik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod bugetik » pon dub 22, 2013 7:42 am

Ahoj,
mám 78s a těch tlačítek nahoře bych se rozhodně nebál, naopak navigaci držíš pevně v dlani a palcem ruky ovladáš čudlíky. ;)
Používám ji na moři, geocaching a na motorce.
Jinak popisované funkce na webu českého Garminu rozhodně neseděj.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » pon dub 22, 2013 10:20 am

Ahoj,
je to sice trochu mimo téma, ale loni sem také kupoval gps. Uvažoval sem o ruční, ale nakonec sem koupil za zhruba stejnou cenu chartplotter včetně sonaru a sondy. Důvod? Především větší displej ale také možnost měřit hloubku (i teplotu vody), a samozřejmě možnost připojení na další vybavení lodi. Navíc jako zálohu nebo do auta či courání po lese, už stejně jako většina lidí, používám telefon s gps a offline mapama, naco tahat další krám, že? Pokud tedy uvažuješ o použití na své lodi, kde máš el. rozvod zhruba od 10 do 30V, myslím, že to stojí alespoň za úvahu. Na charterové lodi bude stejně nějakej ploter a jako zálohu můžeš taky použít ten telefon. Tu ručku bych bral tak do kajaku nebo na nějakej nafukovací ,,zodiac", bo oproti telefonu je většinou odolnější.
Tak to jen tak pro zamyšlení

Zpět na