ELEKTROPOHON

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » čtv pro 22, 2011 1:50 pm

Klidně se ti přiznám, že pokud bych měl ty zbytečné peníze, tak bych si něco takového pořídil. Bohužel nejenom, že musím dělat taky něco jiného ale hlavně
také musím kupovat spoustu jiných, pro běžný život potřebných věcí (třeba chleba abych nechcípl hlady v těchto šťastných dobách). Pokud již chceš mluvit o
ochraně životního prostředí a podobná hesla, tak asi vůbec nejlepší by bylo na tom plavidle veslovat rukama, nebo chodit okolo pěšky. Není to tak dlouho
co jsme to tak dělali takřka všichni a taky nás neubylo. Teď z lenosti a rozežranosti si většina myslí, že to jinak nejde a schovává se za otřepané fráze o
ochraně životního prostředí. Samozřejmě s tím jak tady bude přibývat více zazobaných lidí, tak bude stoupat jejich snaha o předvádění a budou mít
potřebu si takovéto hračky pořizovat pro zábavu. Viz vodní plochy v A,D a CH, kde se to těmito plavidly (dle svědectví Denise a pod) přímo hemží.
Já i když bych ty finance někde po koutech almar dal dohromady, to považuji za tuze špatnou investici, která nenese vůbec žádný zisk bez ohledu na to
jestli ty nabíjecí cykli vydrží 5,5, nebo 100 let. El. hračky mě od mládí bavili a se zájmem budu sledovat posun vývoje těchto věcí. Tím asi tu přírodu
uchráním nejvíce.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » čtv pro 22, 2011 2:10 pm

Kdyz budeme koukat na ekologii, tak nabijeni elektropohonu centralou je urcite horsi jak jet na benzinak primo. Pri ucinosti toho retezce centrala-nabijecka-elektromotor-regulace elektromotoru 90% se ztrati +- 40% vykonu centraly. Tak na ujeti stejne drahy spotrebujes o 40% benzinu vic.....
Nakonec i kdyz prdime je to neokoligicke...Uz spocitali ze dobytek co pestujou na maso udela tech sklenikovych plynu stejne jako auta a asi i vic.
Jinak centrala-regulator-elektromotor-vrtule ve vlastne spojeni benzinak-vrtule elektrickou hrideli a tak jiste kde je benzinak zakazany to tim asi neobejdes. Jestli vodni plocha ma nejake ochrane pasmo ( na krizanovicke prehrade vic jak 100m ) tak tam centralu take nesmis pustit. Treba na vranovske prehrade se jezdi take na elektriku, ale jen plachetnice muze pri nepriznivem vetru pouzit benzinak. Chce si to pred vyplutim zjistit, co plati. Pocitat take s tim ze co projde u nas nemusi projit v zahranici.

Takze aby to bylo ciste, chtelo by to nabijet solarkem a z brehu 230V, a plout hlavne kdyz solarko nenabiji. Aby solarko utahlo lod....urcite jste koukali v TV na auta tim pohanena, jak jsou oblozene. Mam solarko 180Wp a i pri nejvetsim slunicku v poledne da tak 120W, ma to neco pres metr ctverecni a to mam natacene za slunickem, coz je na lodi urcite problem. Tam je nejlepsi poloha vodorovne a to da tak 100W, spis mene.

Tak elektrika bude dobra jen tam benzinak je zakazany a nebo pro toho kdo si hraje. Je to vhodne na popojizdeni na gumaku.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » čtv pro 22, 2011 2:28 pm

S tím popojížděním na gumáku pro potřebu např rybářů s nějakým slabším el. motorem a aku cca 50Ah se dá souhlasit. Jezdit s motorákem s velkou sadou
aku a výkoným el. motorem je myslím dosti na hlavu.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod Milos » čtv pro 22, 2011 2:38 pm

tataS píše:Děkuji velmi pěkně za vyčerpávající odpověď. Nyní mají všichni ti co horují pro el. pohon možnost pořídit to nejlepší co v tomto oboru je. Pokud horují pro ekologii, tak pro ně 100tisíc a víc jistě nebude žádná překážka.
Bohužel s každým dalším příspěvkem rapidně klesá počet nabíjecích cyklů. (z 7000 na 2000) což ovšem atraktivnost dosti snižuje.

Dosiahnuteľný či záväzne deklarovateľný počet cyklov u elektrochemických akumlátorov je tak trochu alchýmia reálne vyčísliteľná iba štatisticky na významnejších vzorkách.
Preto sú rôzne uvádzané údaje. U formulácie ... životnost je udávána více jak 2000 cyklů NIE je uvedená hľbka vybíjania ktorá má na životnosť obrovský vplyv. U LiFePO4 neplatí že kvôli pamäťovému efektu treba najprv plnne vybiť a až potom nabíjať zase do plna - naopak, trošku plytšími vyb/nab cyklami násobne narastá životnosť, podľa dostupných údajov by optimum malo byť pri okolo 70% vybíjaní (z 100Ah využijem iba 70 Ah), kde údajne po 7000 cykloch ešte stále zostáva kapacita článku vyššia ako 90% nominálnej hodnoty. Ak sa článok udržiava v stanovenom limite 2.5 V až 4.2 V, starnutie (po x tisícoch cyklov) sa prejaví postupným poklesom kapacity, spôsobenou chemickou degradáciou - nemal by skapať naraz. Degradácia aj momentálne využiteľná kapacita je ovplyvnená aj teplotou v ktorých sú články skladované, teplota by dole v lodi mala byť OK.
----------------------------------
Pri typickom weekendovom alebo podobne sporadickom (manéver plachetnice v prístave ... príp návrat za bezvetria) použití elektropohonu, je aj malá plocha solárneho panelu alebo malý windgenerátor schopný pri dostatku času akumlovať veľa energie. Pomer času nabíjania k času elektroplavby môže byť veľmi vysoký.
Zaujímavý windgen:
http://www.i4wifi.cz/300-w-vetrna-elektrarna_d2551.html

Ako vidno, dá sa na elektriku ísť aj lacnejšie, moje výdaje na elektroplavbu + elektrobike zatiaľ nepresiahli trojcifernú eurosumu ...
Mimochodom uvažujem využívať kúpený bicyklový LiFePO4 akupack (48V 10Ah ul. energia 0.5kWh hmotnosť cca 5kg) alternatívne aj na pohon dinghi s 24V 1.1kW elektromotorom riadeným cez PWM kontrolér ... a ako vidím, kým toto spisujem, k podobnému dospel aj TataS s Bédom ... na elektrogumák na rybačku, tichú romantiku v kľudných ramenách či obslužnú dinghi veľa prachov netreba.
------------------------
Opačný - maximalistický - prístup k naozaj eko OFF Line a Full time elektroplavbe okolo zemegule, je tiež zaujímavý, bohužiaľ zatiaľ trošku drahý (myslím tým seba):
:)
http://www.planetsolar.org/be-part-of-i ... -boat.html
http://www.das-solarboot.de/technical-data-sheet.html
prípadne lacnejšia verzia http://www.transatlantic21.org/boat/
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » ned pro 25, 2011 5:38 pm

K lodním motorům excursion lze nalézt česká alternativa: http://www.hawaj.cz/elektromotor-356.html, dokonce to vypadá, že jde o totožný výrobek s jiným názvem, ale do tohoto hodnocení se pouštět nechci. Po všech debatách jsem nakonec koupil maximu 86 a jsem rád, že jsem nekoupil nižší, malý popis včerejší zkoušky zde: Dvě 72 AmpH olověné baterie, různé kvality a stáří jsem nabil a spojil na 24V, žádné měřítka jsem nepoužíval a i čas můžu jennodhadnout, dvacet minut jsem jel v plném výkonu proti proudu, dalších dvacet minut jsem testoval, zastavování, rozjíždění většinou v maximech možností. Po této procedůře se na ukazateli stavu baterií rozblikala první kontrola úbytku energie baterií, až při přistávání zhasla zcela.
Přesné časové zkoušky, možná i s měřením napětí, ještě pravděpodobně následovat budou, ale už teď mohu říci že motor nedokáže dotlačit piráta o celkové váze cca 500kg proti proudu Kamýckých turbín. Od ústí kapsy tak 100 metrů ještě dokázal, ale pak už zústala loď stát vůči břehu. Obhajobou budiž, že je to pravděpodobně místo s největším proudem v našem úseku ( přelivová zatáčka cca 300m od přehrady) a teď v zimě bývá pravděpodobně proud větší, což jsou ale opět jen odhady.
Ještě pár pocitových otázek se mi otevírá, kormidlování motorem jakoby ubíralo z výkonu?
Jaký má vliv zanoření propeleru a jeho naklonění v proudu?
Při stání v proudu, už poryvy větru neměly zásádní vliv, což se dalo velmi dobře pozorovat díky stání vedle bidla od bojky. Vezmu li k tomu typizaci motoru na loď o váze 2700 kg, mohl by tu působit vliv spíše rychlostní než silový?
Proud je tady opravdu rychlý a na klidné vodě byla síla motoru cítit poměrně slušně, rozjíždění i zastavování je znát.
Rychlost jsem opět neměřil, ale nemohu potvrdit, že by mi absence zvuku z motoru, vytvářela nějaké pocity nadměrné rychlosti, spíše naopak.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » ned pro 25, 2011 6:19 pm

Trochu OT, ale Pirát 500 kilo,je hodně, měl by mít včetně vybavení minimální váhu 180, podle toho je jich postavená většina, takže 220 kil navíc se mi zdá hodně, nebo vás tam bylo víc? :)
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » ned pro 25, 2011 6:35 pm

180 je třídová váha, předpokládám že moje dřevěnka má spíš 200. Zátěž ve věcech, osobě a psovi jsem teď ohadem přepočetl tak na 250 navíc. Klidně můžeme brát čtyřista kilo, pirát dvoukýl ;).
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » ned pro 25, 2011 7:02 pm

No jo, ony ty baterky taky nebudou moc lehký :? Váha 180 stejně vychází ze dřevěnýho, tenkrát ani jiný nebyly :roll:
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » ned pro 25, 2011 7:43 pm

Já s tebou maxíku souhlasím, těch dvacet kilo navíc uvažuju na přidaný dvoukýl, nějakej ten opravnej šroubek a prkýnko navíc,
Baterky pravda něco váží, olověné 72AmpH jsou blízko horní hranice váhy pro nesení dvou baterek najednou a samozřejmě to tak nebude po zbytek mého bídného života. Jiný typ odnošený nemám, ale překvapilo mě že vybitý se mi nezdály lehčí, asi je budu muset vybíjet víc. :)
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod Surcouf » ned pro 25, 2011 8:04 pm

Ten propeler by měl být aspoň 30cm pod hladinou a vytrimovaný vodorovně s hladinou.V tak extrémních podmínkách samozřejmě ta rychlost protiproudu byla asi na stejné úrovni jako dopředná a při kormidlování motorem se vlastně ta síla směruje mimo podélnou osu lodě a tak se sníží i rychlost. Já jsem kormidloval pádlem a bylo to lepší, protože ta tlačná síla šla pořád v ose lodi. Přiznám se, že na té mé 384w Minn-Kotě jsem měl nasazen třílistý propeler a ten asi vyvolal trochu vyšší tah a možná i rychlost.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » ned pro 25, 2011 8:21 pm

Směrem k propeleru taky vedou mé myšlenky, ale kvůli překonávání proudu v Kamýku jsem motor nepořizoval. Ta ztráta při kormidlování, se mi jevila hlavně v jakémsi prošlehnutí, utržení proudění z vrtule, nevím jak to pojmenovat, prostě takovej pocit a zas na to může mít vliv ten proud, stejně jako na zanoření vrtule, základní nastavení v notách mám.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » ned pro 25, 2011 9:07 pm

Ještě mne napadá vliv vírů pod hladinou, to by se mohlo takto projevovat, zvláště pokud jsou tam silné.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pon pro 26, 2011 11:42 am

Víry tu surcoufe samozřejmě sou, jejich vliv bych spíše bral u pevné instalace. Řekl bych že kvrdláním s propelerem, se neustále mění směr proudění na listy, což na stojaté vodě nebude tak znatelné, natož aby měl někdo potřebu to dělat. On na mě taky při prudších zvýšeních otáček zapůsobí ten propeler jako šlehač :). Kormidlování motorem má jednoznačně pozitivní vliv na eliminaci chození po vrtuli a u piráta bude řešení pevného uchycení a kormidlování technický oříšek, na zádi zas tolik místa není.
Ještě jsem nenapsal to zásadní, celkově jsem s nákupem spokojenej, ostatní je otázkou dalšího testování při občasném provozu.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Marks - další plavec elektrický

Příspěvekod Milos » pon pro 26, 2011 2:20 pm

Tak ťa Máro vítam v našom malom elektroplavebnom spolku! :good:

Darček, ktorým si sa oblažil, je zjavne totožný s tým pohonom, ktorý som testoval na MacGregore. Taktiež som s ním proti prúdu (Dunaja) bez šance niekam viac doplávať, ale v prípade núdze je loď ovládateľná, schopná zakotvenia, zaplávania do ramena alebo chráneného prístavu.

Kormidlovanie.
Elektroplavba v úzkych kanáloch Delty nám spočiatku robila problém s kormidlovaním. Ako som už písal, elektromotor bol fixne zavesený pomocou "udelátka s doskou" na otočnom úchyte ľavého kormidla namieste kormidelného listu. Čiže motor sa točil so štandardným bowdenovým riadením, malým "volantom" mekáča. Rajd je cca v rozsahu iba necelých +- 40°, čo vyžaduje v úzkej dráhe veľkú predvídavosť a sústredenie ... pri silnom benzínovom pohone to vôbec nebol problém, loď s prebytkom výkonu reaguje okamžite. Pofukujúci vetrík to ešte zhoršil, našťastie ľavý kormidelný list ani výsuvný kýl som nezanechal doma s plachtovou výbavou - vyklopenie pravého kormidla a vysunutie kýlu o pár desiatok centimetrov situáciu okamžite vyriešilo.
Pri priamom riadení výsuvnou pínou motora na malom člne s tým nebol problém, ale pri prudkom strhnutí páky (zatočení) sa v plnom zábere asi odtrhnú prúdnice a vrtula má tendenciu chvíľu kavitovať (nasaje vzduch). Pomôže pustiť propeller hlbšie.

Ešte poznámočka k LED indikátorom stavu batérie - vzťah medzi ich svietením a zbytkom použiteľnej energie v baterkách NIE je lineárny, musí sa prakticky vysledovať. Kúp si na to u číňana voltmeter (multimeter).

Myslím, že keď Piráta zabalastuješ akumlátormi na vhodnom mieste, tak mu to neublíži. Baterky dobre upevni a použi vodotesné gélovky (pre istotu).

Gratuluje, zdraví a veľa úspechov Ti praje Miloš
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod marks » pon pro 26, 2011 3:06 pm

Miloši děkuju za přání i přivítání do spolku ;).
Potvrzuji že manévrovat se lodí dalo po celou dobu velmi dobře a ani ty chvilkové propady propeleru zásadně nevolivnily bezpečnost plutí v poměrně velkém proudu při cca 15 metrech využitelné šírky koryta řeky.
Vodotěsné baterky zatím nezvažuju, nepočítám s trvalým používáním, elektromotor je pro okruhovky poměrně neskladný, což je ale problém většiny věcí :P. Pro plachtění je pro mě nereálné brát motor, držák pro baterky k ploutvové skříní by měla být hračka, ale stejně se musí nabíjet, takže na loď půjdou společně. Jinak bych samozřejmě bral vodotěsné jako povinnost.
Nějaký multimeter zadovážím.
Surcoufe snažil jsem se najít u minnkoty ten třílist propeler a nedaří se mi. To jsi nějak bastlil nebo použil z jiného? U některý jiných el. motorů jsem je viděl.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » úte pro 27, 2011 2:10 am

Vzal jsem to z jiného, pro motory Cobra na stránkách Omicron - http://www.elektrolode.cz/8915-cobra/, já jsem vzal ten menší, záleží na průměru hřídelky. mě to krásně sedlo, průměr propeleru i hřídelky byl totožný. Pro tebe by asi odpovídal ten větší 80ti librový, ale musíš si změřit průměr hřídele. Kdyby byl větší, dá se to odvrtat a kdyby naopak, tak se to může řešit nějakým kovovým pouzdříčkem(mosazná, neb jiná tenkostěnná trubička).
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte pro 27, 2011 9:48 pm

Beda píše:a to mam natacene za slunickem, coz je na lodi urcite problem. .

Bédo, natáčení soláru máš růčo nebo automátiko?
salamandr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod salamandr » stř črc 11, 2012 2:52 pm

Ahoj koukám že vlákno usnulo nicméně chci se zeptat jestli někdo realizoval elektropohon nějak jinak než pomocí přívěsného elektromotoru různých výrobců.

Nebo spíše jinak realizoval někdo vestavný elektropohon do lodi ?

Mám plachetnici váha cca 1400kg. Jde mi ve veliké převaze pouze o vyjetí z mariny a opětovné zakotvení. Zvažuji elektropohon

http://www.elektrolode.cz/4773-lodni-el ... a-80p-(24v)-/?run=0

s tím že by jsem ho osadil regulátorem. Případně něco výkonem obdobného. Nicméně by mě zajímala myšlenka vestavného elektromotoru.

Tomas
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř črc 11, 2012 3:23 pm

nevyjde to trosku draho? vrtat lod-hridel -motor-sklopna vrtule atd.-za to je privesak a nejmin 2-krat baterky ;)
sory klik jsem na blbej odkaz-ten spravnej -to vypada zajimavě
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » čtv lis 01, 2012 11:01 pm

Ahoj všem znalým tématu elekropohon.
Mám motoráček 4,5 m o váze do cca 800 kg. Plánuju koupit Minn Kota Endura 30 na ježdění na pískovně, kde je zákaz spalovacích motorů.
Bude to s tímto motorem na rozumné ježdění? Jaký by mohl být dojezd s cca 50 ah baterkou? Doba ježdění? Dík všem.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bahno » čtv lis 01, 2012 11:42 pm

Nikdo ti presne nerekne, dokud se to nevyzkousi nebo nedodas graf odpor/rychlost pro tvoji lod.
Ale ze zkusenosti s motorem 32lbs a 55AH baterkou- mene nez dve hodiny jizdy naplno, kolem tri a neco na 4 stupen z 5. rychlost zhruba 3km/h na 4ku, 4km/h na 5ku. Referencni plavidlo "ParkyBoat" - strecha z tranzita, 6 lidi + grill.
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod sedivak » sob lis 03, 2012 9:05 pm

dík Bahno
neměl jsem vůbec žádnou představu, jak to bude fungovat a zda má cenu el. motor kupovat. Zdá se tedy, že by to mohlo být ok.
Ještě zde již taky padnul dotaz, když popluju na el. motor a benzíňák budu mít zvedlý z vody zda takto můžu tam kde je spalovací motor zakázaný???
vlastikptacek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

TORQEEDO

Příspěvekod vlastikptacek » pát lis 16, 2012 11:10 am

Ahoj jachtaři....na mojí první kajutové plachetnici (6,5m,950kg) jsem měl 2x solar 30W a 2 obyčejné startovací baterie pro pohánění lodi elmotorem MINN KOTA Endura 55. Na vyjetí z maríny a zpětné zajetí a případné pomalé přesuny přes řeku to bylo úžasné, stejně ale nakonec na lodi visela spalovací YAMAHA 2,5HP, protože když baterie došly bylo prostě po parádě. Nyní mám ANTILU 24 (7,2m, 1900kg) a přepadla mne opět myšlenka na elektropohon lodi. Líbila by se mi varianta TORQEEDO 1003, kdy bych si domů odvezl integrovanou baterii o váze 6kg, tu si nabil a při příjezdu na loď bych na tento motůrek tiše odjel těch 200m z maríny a při kotvení zase přijel a baterii odvezl domů. V případě potřeby delšího přesunu nebo nějaké krizové situace jsem si myslel na nějakou invertorovou centrálu - ale tam asi vidím největší problém, že při plném výkonu což uvádí výrobce jako 1000W by byl odběr proudu jestli tomu dobře rozumím 41A a to mi asi žádná centrála neposkytne. Ještě se mi líbil Generátor GX30E od nějaké české společnosti - ten bude asi hlučnější ale zase udávají že může pracovat v jakékoli pozici. Poraďte někdo jestli by to byly jen vyhozené peníze namísto nějakého normálního benzíňáku?? Nyní mám na lodi 3,5HP Mercury, nevýhoda je že nemám hlídanou marínu tudíž musím motor uklízet do lodi. Díky za vaše příspěvky.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bahno » pát lis 16, 2012 11:38 am

No, generator GX30E ti nepomuze. 1) ma jen 12V, 2) kilowatt ma ten motor sam, takze na svorkach generatoru bude urcite min a pak za 3) - a to beru skoro jako zasadni - jak se na to bude tvarit plavebka? Pokud vim, na pohon generator-elektromotor se koukaj jako na pohon motorem. A pak podle me zacnou sasit s tim, ze motor v generatoru neni lodni motor, a ze ho mel nekdo marinizovat a ja nevim co jeste... Principialne by bylo strasne jednoduchy koupit na aukru motor ze sekacky na travu, ten ma nejaky 4hp a stabilizator otacek na nejaky 3000 a k nemu naprimo pridelat alternator z nakladaku - ale plavebce se to asi libit nebude.
Surcouf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Surcouf » pát lis 16, 2012 11:52 am

Já bych v tom tak velký problém neviděl, protože by to oficiálně jezdilo na baterky a generátorek by slouži jen k "dobíjení" a nebyl by trvalou výbavou lodi. Já jsem dokonce uvažoval dát dohromady malý jednoválcový diesel vzduchem chlazený ve spojení s generátorem 24V/80A, abyh mohl loď osadit přírubovou Minnkotou 80 liber na 24V, který si vezme při maximu asi 58A. Jinak ten malý generátore tebou zmiňovaný existuje marinizovaný, neb ho používá buď Křížek, nebo Koláček při svých TransAtlaticích a v té 12V modifikaci dává až 30ampér, což při použití přes baterii stačí i na plný výkon těch 55ti liberních motorů, protože stejně nejedeš pořád na plný výkon

Zpět na