Pozinkování kotevního řetězu

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Pitrs
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Pozinkování kotevního řetězu

Příspěvekod Pitrs » stř bře 14, 2012 6:07 pm

Mám dotaz,jestli se dá pozinkovat řetěz,původně jsem ho zinkovaný měl,ale nějak se z něj časem stal nezinkovaný.Máte s tím nějakou zkušenost?Nějaký kontakt na zinkovnu v Praze,která by se tím zabývala?Nebo se spíš vyplatí koupit nový?Děkuji za rady
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř bře 14, 2012 6:44 pm

zinkování není až tak drahý, ale...musí se to odrezit, v tom vidím cenový problém :?
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » stř bře 14, 2012 6:47 pm

Treba si kúpiť reťaz, ktorá je pozinkovaná žiarovo. Galvanický zinok nevydrží v mori ani jeden deň. Sú k mání aj nerezové ;)
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » stř bře 14, 2012 6:54 pm

maxik1958 píše:zinkování není až tak drahý, ale...musí se to odrezit, v tom vidím cenový problém :?

Musí se to odrezit i před žárovým zinkováním? Dával jsem kdysi žárově zinkovat pár kousků kování v Sempře Děčín (naprostá spokojenost) a ptal se, jestli to mám nějak předpřipravit, že je to zrzavé. Mistr zinkovny mne uklidňoval, ať to neřeším, že se to před zinkováním musí předehřát natolik, že rez shoří.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř bře 14, 2012 7:23 pm

Němci zase doporučují zinkový spray - je velmi vhodný k obnově povrchů pozinkovaných kotevních řetezů a ošetření svarů:
Obrázek
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1698
Pitrs
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pitrs » stř bře 14, 2012 7:30 pm

A na kolik řetězu ten sprej vystačí?Aplikuje se jedna nebo dvě vrstvy?Neseškrábe se to při manipulaci s řetězem?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř bře 14, 2012 7:34 pm

Felix píše:
maxik1958 píše:zinkování není až tak drahý, ale...musí se to odrezit, v tom vidím cenový problém :?

Musí se to odrezit i před žárovým zinkováním? Dával jsem kdysi žárově zinkovat pár kousků kování v Sempře Děčín (naprostá spokojenost) a ptal se, jestli to mám nějak předpřipravit, že je to zrzavé. Mistr zinkovny mne uklidňoval, ať to neřeším, že se to před zinkováním musí předehřát natolik, že rez shoří.

Po mně chtěli v Roudnici, aby to bylo opískované,teda nějaká liška jim nevadila, ale nesměla se z toho loupat rez! Nevím jak v Děčíně, ale tady nic nepředehžejvají, očistí v kyseliné,a rovnou do tekutého zinku,a ten má tak cca 450-480 stupňů :?
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » stř bře 14, 2012 7:40 pm

no parkrat jsem uz daval zinkovat(zabradli,vratka a pod)-lehka liška opravdu nevadi-k tem zinkovacim sprejum jsem skepticky -kdyz jsem s tim prestrikal svary nebo brouseni vetšinou to po case stejne zrezlo-jedine pod to dat zaklad (zinkochromat) ale řetez asi jedine žarově -dobra zinkovna je u HK a driv se jezdilo taky do Chotebore ale tam jsem uz par roku nebyl
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » stř bře 14, 2012 7:53 pm

Koupil jsem zinkovaný řetěz ve Feroně.Používám ho na kotvení na dovolené ve slané vodě 2 x 3 týdny/rok.Po 3 letech je už z něho normální rezavý řetěz.Máte někdo odzkoušeno ,jak dlouho by vydržel žárově zinkovaný nebo nerez.Na kotvě si myslím by měl vydržet dýl,když jenom neleží ve vodě bez pohybu.S tím sprejem jsem opravil zarezlý místa přívěsu pod loď a zatím po roce dobrý.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř bře 14, 2012 8:28 pm

mám pozink řetěz z Avar jachtu, po 6 letech kotvení každý týden celý rok + dovolená, sĺadká voda, a je stále OK

při větší vodě, když jdou přepady na přehradě, je ve vodě třeba měsíc nonstop

kotva je ošopovaná a drží taky
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » stř bře 14, 2012 9:33 pm

[quote="maxik1958"]zinkování není až tak drahý, ale...musí se to odrezit, v tom vidím cenový problém :?[/quote]

Žádnej problém.Dělá se to chemicky,kyselinou fosforečnou.Dělají to v každé zinkovni před zinkováním.Namočí to a chvilku to tam nechají.Pozinkovat kotvu bez kloubů není problém a drží to tam opravdu výtečně.Na kotvách s kloubem je to horší a musí se na to při zinkování dávat bacha,ale jde i to.S řetězí si nejsu už tak jistej,že by někdo odděloval u zinkování každej článek na řetězu se mi zdá býti skoro nemožné.Jinak jsem ale tady viděl kotvu počerněnou se zvýšenou pevností a taky zvýšenou cenou...nemáte s tím někdo zkušenost.Jak dlouho to vydrží a tak.

howk
Monty
david
moderátor

Příspěvekod david » stř bře 14, 2012 9:41 pm

znalec Rozára ( ČYK ) říkal, že s řetězem je po vyndání z lázně nutno rychle zaklepat. jinak se články spojí. kotvu jsem nechal šopovat a pak přetáh dráťákem, by byla hladká. drží, ale píšu o sladký vodě

černil jsem ve vyjetým oleji jeden gril - je docela sranda, když od rozpáleného kovu chytne olej plamenem. :lol: ale nerezlo to. :good:
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř bře 14, 2012 9:52 pm

gril se musí pořád udržovat mastnej :mad:
Pitrs
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pitrs » čtv bře 15, 2012 11:49 pm

Tak Monty měl pravdu,volal jsem do té Roudnice a řetězy neumí,tedy pokud bych z něj nechtěl mít zinkovanou tyč.Prý by to šlo v nějaké zinkovně,která má odstředivku,ale o žádné konkrétní nevěděl :(
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pát bře 16, 2012 9:50 am

Zkus to ještě v Žebráku :?
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Reno » pát bře 16, 2012 9:08 pm

Zdravím na fóru,záleží na velikosti řetězu.V praze v Akrosu stojí nerezový třeba průměr drátu 5mm cca 300Kč 1m s dph.Nerez má větsí pevnost,může se tedy použít i slabší.Do zinkovny musím jet dvakrát a jestli jsou na starém řetězu zbytky zinku, musí se odzinkovat a to se platí stejnou cenou za kg jako opětovné zinkování.Nerez je taky na věky.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát bře 16, 2012 9:16 pm

Reno píše:Zdravím na fóru,záleží na velikosti řetězu.V praze v Akrosu stojí nerezový třeba průměr drátu 5mm cca 300Kč 1m s dph.Nerez má větsí pevnost,může se tedy použít i slabší.Do zinkovny musím jet dvakrát a jestli jsou na starém řetězu zbytky zinku, musí se odzinkovat a to se platí stejnou cenou za kg jako opětovné zinkování.Nerez je taky na věky.

akorát, že se řetěz kupuje podle ořechu na navijáku a ne podle drátu
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Reno » pát bře 16, 2012 9:31 pm

To David,já vím,proto jsem psal, že záleží jaký řetěz potřebuje.Já myslel, že chce třeba jen na malou kotvu na člun. Já si třeba dělám vše sám z nerezu.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát bře 16, 2012 9:38 pm

Reno píše:To David,já vím,proto jsem psal, že záleží jaký řetěz potřebuje.Já myslel, že chce třeba jen na malou kotvu na člun. Já si třeba dělám vše sám z nerezu.

na člun bych si dal max tak olověný lano, nikdy řetěz, padá z něj bordel a drbe se o lod
Pitrs
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Pitrs » sob bře 17, 2012 1:37 am

No je pravda,že naviják nemám,tahám to ručo,mám u kotvy cca 5m řetězu a zbytek lano.Možná o tom nerezovém začnu uvažovat

Zpět na