Pozinkování kotevního řetězu
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
Pozinkování kotevního řetězu
Mám dotaz,jestli se dá pozinkovat řetěz,původně jsem ho zinkovaný měl,ale nějak se z něj časem stal nezinkovaný.Máte s tím nějakou zkušenost?Nějaký kontakt na zinkovnu v Praze,která by se tím zabývala?Nebo se spíš vyplatí koupit nový?Děkuji za rady
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
maxik1958 píše:zinkování není až tak drahý, ale...musí se to odrezit, v tom vidím cenový problém
Musí se to odrezit i před žárovým zinkováním? Dával jsem kdysi žárově zinkovat pár kousků kování v Sempře Děčín (naprostá spokojenost) a ptal se, jestli to mám nějak předpřipravit, že je to zrzavé. Mistr zinkovny mne uklidňoval, ať to neřeším, že se to před zinkováním musí předehřát natolik, že rez shoří.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Němci zase doporučují zinkový spray - je velmi vhodný k obnově povrchů pozinkovaných kotevních řetezů a ošetření svarů:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1698
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1698
- maxik1958
- zkušený harcovník
- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
Felix píše:maxik1958 píše:zinkování není až tak drahý, ale...musí se to odrezit, v tom vidím cenový problém
Musí se to odrezit i před žárovým zinkováním? Dával jsem kdysi žárově zinkovat pár kousků kování v Sempře Děčín (naprostá spokojenost) a ptal se, jestli to mám nějak předpřipravit, že je to zrzavé. Mistr zinkovny mne uklidňoval, ať to neřeším, že se to před zinkováním musí předehřát natolik, že rez shoří.
Po mně chtěli v Roudnici, aby to bylo opískované,teda nějaká liška jim nevadila, ale nesměla se z toho loupat rez! Nevím jak v Děčíně, ale tady nic nepředehžejvají, očistí v kyseliné,a rovnou do tekutého zinku,a ten má tak cca 450-480 stupňů

- packa
- zkušený harcovník
- Reputace: 12
no parkrat jsem uz daval zinkovat(zabradli,vratka a pod)-lehka liška opravdu nevadi-k tem zinkovacim sprejum jsem skepticky -kdyz jsem s tim prestrikal svary nebo brouseni vetšinou to po case stejne zrezlo-jedine pod to dat zaklad (zinkochromat) ale řetez asi jedine žarově -dobra zinkovna je u HK a driv se jezdilo taky do Chotebore ale tam jsem uz par roku nebyl
- mirus
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
Koupil jsem zinkovaný řetěz ve Feroně.Používám ho na kotvení na dovolené ve slané vodě 2 x 3 týdny/rok.Po 3 letech je už z něho normální rezavý řetěz.Máte někdo odzkoušeno ,jak dlouho by vydržel žárově zinkovaný nebo nerez.Na kotvě si myslím by měl vydržet dýl,když jenom neleží ve vodě bez pohybu.S tím sprejem jsem opravil zarezlý místa přívěsu pod loď a zatím po roce dobrý.
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
[quote="maxik1958"]zinkování není až tak drahý, ale...musí se to odrezit, v tom vidím cenový problém
[/quote]
Žádnej problém.Dělá se to chemicky,kyselinou fosforečnou.Dělají to v každé zinkovni před zinkováním.Namočí to a chvilku to tam nechají.Pozinkovat kotvu bez kloubů není problém a drží to tam opravdu výtečně.Na kotvách s kloubem je to horší a musí se na to při zinkování dávat bacha,ale jde i to.S řetězí si nejsu už tak jistej,že by někdo odděloval u zinkování každej článek na řetězu se mi zdá býti skoro nemožné.Jinak jsem ale tady viděl kotvu počerněnou se zvýšenou pevností a taky zvýšenou cenou...nemáte s tím někdo zkušenost.Jak dlouho to vydrží a tak.
howk
Monty

Žádnej problém.Dělá se to chemicky,kyselinou fosforečnou.Dělají to v každé zinkovni před zinkováním.Namočí to a chvilku to tam nechají.Pozinkovat kotvu bez kloubů není problém a drží to tam opravdu výtečně.Na kotvách s kloubem je to horší a musí se na to při zinkování dávat bacha,ale jde i to.S řetězí si nejsu už tak jistej,že by někdo odděloval u zinkování každej článek na řetězu se mi zdá býti skoro nemožné.Jinak jsem ale tady viděl kotvu počerněnou se zvýšenou pevností a taky zvýšenou cenou...nemáte s tím někdo zkušenost.Jak dlouho to vydrží a tak.
howk
Monty
-
- moderátor
- Reputace: 234
znalec Rozára ( ČYK ) říkal, že s řetězem je po vyndání z lázně nutno rychle zaklepat. jinak se články spojí. kotvu jsem nechal šopovat a pak přetáh dráťákem, by byla hladká. drží, ale píšu o sladký vodě
černil jsem ve vyjetým oleji jeden gril - je docela sranda, když od rozpáleného kovu chytne olej plamenem.
ale nerezlo to. 
černil jsem ve vyjetým oleji jeden gril - je docela sranda, když od rozpáleného kovu chytne olej plamenem.

Zdravím na fóru,záleží na velikosti řetězu.V praze v Akrosu stojí nerezový třeba průměr drátu 5mm cca 300Kč 1m s dph.Nerez má větsí pevnost,může se tedy použít i slabší.Do zinkovny musím jet dvakrát a jestli jsou na starém řetězu zbytky zinku, musí se odzinkovat a to se platí stejnou cenou za kg jako opětovné zinkování.Nerez je taky na věky.
-
- moderátor
- Reputace: 234
Reno píše:Zdravím na fóru,záleží na velikosti řetězu.V praze v Akrosu stojí nerezový třeba průměr drátu 5mm cca 300Kč 1m s dph.Nerez má větsí pevnost,může se tedy použít i slabší.Do zinkovny musím jet dvakrát a jestli jsou na starém řetězu zbytky zinku, musí se odzinkovat a to se platí stejnou cenou za kg jako opětovné zinkování.Nerez je taky na věky.
akorát, že se řetěz kupuje podle ořechu na navijáku a ne podle drátu