garmin 421s, bluechart g2 a homeport

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

garmin 421s, bluechart g2 a homeport

Příspěvekod pik » stř zář 14, 2011 10:05 pm

Ahoj,
Má někdo zkušenost s touto gps a může poradit jak se dělá plánování tras ap. Má pouze SD slot, takže ji na PC nijak nepřipojím a budu vše dělat přímo v mapách na SD kartě pomocí homeportu :? ? Díky
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv zář 15, 2011 7:48 am

Plánování tras se podle mě provádí na všech přístrojích s podporou map G2 Vision stejně. Klikneš na místo kam chceš plout (případně si na uložený POI) a navigace ti to naplánuje sama. Z místa kde se zrovna nacházíš. Pokud se v průběhu plavby výrazně odkloníš od naplánované trasy, dáš "Přepočítat" a znovu ti to spočítá z místa kde jsi. Plánovat v PC a přenášet do přístroje je zbytečná práce (dlouholeté zkušenosti).
USB konektor (mini) by měla mít. Já jej používám na přenos proplutých tras a oboustranný přenos nových POI. Karta je pod krytem s gumičkou a mám dojem že každodenní otvírání přístroje by ji zbytečně opotřebovávalo.

Není to sice předmětem tvého dotazu, ale stejně se podivuji tvému výběru. Dokáži si tento přístroj představit na vlastní lodi bez logu, s pevným zabudováním a trvalým zdrojem proudu. Jinak na charter to je podle mě na nic. Výpadky elektriky resetují/odpojují přístroj, log na zádi oproti palubnímu v půlce lodi je výrazně horší a vždy je lepší se dívat na plnou velikost mapy současně na sousední budík logu.
Ale asi to máš dobře rozmyšlené, tak ti to nevyvracím. To jen tak...
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » čtv zář 15, 2011 10:16 am

Ahoj Baharisi,
Tu trasu to plánuje jak píšeš, přesto mě přišlo fajn pracovat s mapama v noťasu a pak to poslat nebo stáhnout proplutou trasu z gps. Bohužel to USB tam prostě nevidím :( .
Ohledně výběru, bude umístěna na mé lodičce a stála mě i se sondou sonaru 450 USD (nová), tož tak ;)
Díky za odpověď
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv zář 15, 2011 10:53 am

Pokud tam USB není, tak asi smůla. Sám si ji tam nenamaluješ... :(

No dobrá. Ale nějaký způsob by měl být. Nemohlo by to jít tak, že si v NTB trasu naplánuješ, uložíš na kartu s mapami a pak ji vrátíš do GPS? V manuálu nic nepopisují?

Stahování proplutých tras pak je jeden z nejdůležitějších prvků, proč GPS ano. A to jde i bez USB (i když já to dělám káblem a do MapSource)
Na závěr dne jdeš v přístroji cestou:
- Informace - Uživatelská data - Přenos dat - Uložit na kartu - klik na UserData - potvrdit Ano.
- Pak vyndáš kartu, dáš ji do slotu NTB, spustíš MapSource, klik na Přijmout ze zařízení. SD karta se ti objeví jako Garmin bla bla bla a trasy i POI stáhneš do NTB.
(A opravdu by to mělo jít i obráceně)
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » čtv zář 15, 2011 11:26 am

V manuálu sem zatím našel kde co, jen právě tohle ne. Ten postup s vyndáváním karty co popisuješ je právě to jediné, co mě taky napadlo, viz původní dotaz. Bohužel zatím nemám kartu s mapou a program homePort pro práci s ní, takže to nemůžu vyzkoušet.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Garmin-námořní a bmp

Příspěvekod david1972 » pát bře 30, 2012 3:13 pm

Ahoj lidi,

mám dotaz, byl jsem se podívat na Garmin navigace, protože chci nějakou na loď pořídit. Podavač mne ale velmi nemyle překvapil, protože prý do nových Garminů už nejde dostat nic jiného než Bluechart 2g. Osobně jsem myslel, že bych pořídail navigaci, kde je možno použít starší Bluechart a hlavně i nascanované a zkalibrované mapy.

Jediné co mi nabídl je Garmin montana nebo oregon, ty nejsou sice orig námořní, ale dá se do nich vecpat Bluechart, Bluechart 2g, zkolibrované mapy, akorát prý neumí plánovat trasu na moři.

Nevíte jak a co s tím?

Díky

David

P.S:Chtěl jsem pořídit Garmin 421s, nicméně pokud by některý jiný výrobce podporoval moje požadavky, nemám problém koupit cokoliv jiného.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » pát bře 30, 2012 4:53 pm

Ahoj,
obávám se že pan prodavač nekecal. Pokud to chceš na moře, tak nevidím důvod, proč používat staré bluechart, když sou k mání novější a zajímavější g2 vision. Opravdu je to jiný formát, je to na normální SD kartě ve složce garmin. Je tam jeden soubor (GMAPSUPP.IMG) + se tam ukládají plánovaný trasy atd. Jo a nedělá se s tím v mapsource ale v homeport. V tomhle formátu sem viděl i nějaký novější topo mapy, zkusil sem to v mé 421s a funguje to, jen to vypadá trochu zvláštně, takže tuhle gps využiješ opravdu jen na lodi.
Co se týče navigace na souši, vystačím si s mobilním telefonem a offline mapama, který mám uložený na kartě. Chodí to naprosto bez problémů, ale to už je jiné téma. Takže skenovat a kalibrovat sem zatím nepotřeboval
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » pát bře 30, 2012 5:29 pm

Ještě mě něco napadlo, zkusím ty staré bluecharty dostat do té 421 a dám vědět jak to dopadlo, nejsi jediný kdo po těch starých mapách touží ;)
zatím můžeš kouknout sem modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6640
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » pát bře 30, 2012 7:14 pm

Tak staré bluechart v garmin 421s opravdu nechodí. odeslal jsem z mapsource na SD kartu, vložil do gps a hlásí to nepodporovaný formát. Zvláštní je, že pokud to udělám s topo mapou, tak to chodí.
Pitrs
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Pitrs » pát bře 30, 2012 11:05 pm

A jak by to bylo v 620ítce,ta by ty starší mapy skousla?Má někdo vyzkoušené?
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod zhrd » sob bře 31, 2012 4:01 pm

Jednim ze zpusobu, jak donutit namorni ploter Garmin, aby akceptoval non-G2 mapy, je to, ze se ty mapy pred prenesenim z Mapsource "marinuji", tj. opatchuji programem BlueChartG2_Marinator - viz diskuze http://www.gps-forum.ru/cgi-bin/forum/s ... e=flat&sb= nebo http://www.gsmfreeboard.com/showthread. ... Boot/page3

U 620 jsem to uspesne vyzkousel na waterways.
zhrd
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod zhrd » sob dub 14, 2012 5:34 pm

Garmin vydal novou verzi HomePortu 2.1.0 a je ke stazeni na https://www8.garmin.com/gcdfiles/HomePort_210.exe. Mezi zmenami je zvlast zajimave to, ze jiz zobrazuje nejen namorni mapy.
david1972
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod david1972 » úte zář 11, 2012 9:38 pm

Nazdar všichni,

velmi se omlouvám, možná teď porušuji nějaká pravidla tohoto fora, ale povedlo se mi chybně zakoupit na ebay garmin bluechart g2, viz.zde : http://www.garmin.cz/produkty/mapy/namo ... iscay.html , vydání 2/2012, nicméně je to na SD kartě a tu já na navigaci nemám. Neměl byste někdo zájem, prodám za to co jsem koupil 2100,- Kč.

Kdo byste chtěl,napište do SZ.

Díky

David

Zpět na