V roce 2003 alespoň co si pamatuji, se na srazu Vodních skautů odhlasoval můj návrh, abychom po úspěšném projektu skautské oplachtěné pramičky P550 (i když technicky je to už jola s lžícovitou přídí) vytvořili pokračovací loď na plachetní výcvik a dálkovou plavbu.
loď měla splnovat několik podmínek.
Měla poskytnout dost místa pro 4 osoby a to i na delší plavbu (třeba týden) včetně bagáže.
Měla být dostatečně moderní konstrukce schopné sériové výroby.
Měla mít výrazně sportovní vlastnosti.
Neměla stát příliš peněz
Vznikl projekt Severka
Tento projekt byl v roce 2010 kompletně dokončen, vznikla prototypová loď, byla úspěšně zapluta. Ve firmě Ttrident jsou deponována profesionální kopyta paluby a trupu.
Projekt provázely velké finanční komplikace.
Všechna práce na prototypu byla provedena zcela zdarma, bratr Sam se mořil s technickou dokumentací a některými toretickými výpočt,návrh lodi a stavba zůstala na mě a několik přátel nám dělalo logistickou a duchovní podporu.
Bratr Myšák zajistil profesionální sejmutí otisku a stavbu kopyt ve firmě Trident.
Bohužel jak se projekt vlekl ztrácela o něj velká část hnutí zájem.
A nyní se dostávám k jádru věci, moje současná loď je tedy třída Severka
jméno Severn a jedná se o 1 otisk skořepiny trupu.
Délka 5,2m;na vodorysce 5m; šířka 1,8m; volný bok 0,8m; ponor 0,3/1,2m
Plocha plachet 16m2 cca, váhu jsem nevážil, zatím

Moje Severka je v kajutové verzi, v reretro stylu, nějak mě ty moderní ledničky, jak říkával dědeček Sobotka, moc neberou

Letos byla v ještě nedokončené podobě na plavbě do Drážďan, zatím pouze bez takeláže.
Postupně ji přibývají doplňky, tak jak mám čas se jí věnovat.
Pluje skvěle.