Ferdasi, táto téma by sa hodila aj do stavby lodí

Moju motorovú pirogu, s ktorou jazdím na Dunaji, som staval tak, že som si do nej sadol a obostaval som sa. Teraz staviam novú Dunajskú loďku a nadstavbu budem robiť tak, že si sadnem na chemický záchod a obostaviam sa.
Ludské "censored" je istotne biologický odpad, ak nejete vela dehydrovaných polievok

, ale nemôže sa ocitnúť v tom istom priestore, kde ludia plávu. Fekálny baktéria je pre človeka niečo ako otrava. To je velká chyba , že sa nevyužívajú fekálne tanky na plachetniciach. Tie sa použijú v zátoke, potom sa ludia môžu kúpať bez nebezpečia a fekálny tank sa vypustí na volnom mori, kde si s jeho obsahom príroda poradí bez problémov.
Na malých lodiach sa používa, tak ako pred 100 rokmi kýbel. Dobrý je kýbel od malovky, lebo ten sa dá vzduchotesne /smradoptesne/ uzavrieť, v prípade že nemôžte obsah vyliať v mieste jeho vyprodukovania. Ak sa plavíte v silne urbanizovanej krajine, je dobré používať chemický záchod. Jeho hlavnou výhodou oproti kýblu je nutnosť vyprázdniť obsah až po niekolkých použitiach, po niekolkých dňoch. Chemikália neutralizuje pomerne dobre smrad. Používa sa špecialny papier. Obsah sa vylieva do bežného záchoda, v kempoch sú spravené velmi často výlevky na chemický záchod.
To že nemám v tejto súčasnej loďke chemické WC, zvané aj PortaPoty, bol hlavný dôvod, prečo som nešiel s Dedkom do Paríža. Bola by to pre mňa fekálna turistika. Keď ráno musíš, tak musíš. Na Dunaji je to v pohode, ale vrtnem sa niekam kúsok za roh a je problém. Povedal by som, že sa treba zariadiť podla toho, kde sa budeš plaviť a aké sú tam zvyklosti a vybavenosť.