Hygiena na lodi

Krátkodobé i dlouhodobé pobyty na lodi / hausbótu z různých úhlů pohledu.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 36

Hygiena na lodi

Příspěvekod ferdas » pon led 14, 2013 9:45 am

Ahoj, vlastně nevím, jestli je to správné fórum. Možná by bylo vhodnější
modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=73

Tedy - jak to v praxi probíhá řekněme na jedno/dvou týdenní plavbě, co se týká odobní hygieny? Malá/velká, čištění zubů, mytí, koupání..

Na větších charterových lodích je určitě víc vybavení, ale ty pěti/šestimetrovky ve dvou - čtyřech lidech?

U moře, nebo třeba Holandsko, Německo, Francie kanály, Česko řeky nebo Slapy, Orlík..

Docela mě to zajímá (ať vím, co mě čeká) ;)
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pon led 14, 2013 10:12 am

máš pravdu, přesunuto do sekce :
Pobývání a bydlení na lodi
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon led 14, 2013 11:14 am

Na šestimetrovce je to docela sranda. Posádce musíš vysvětlit, že soukromí a intimita prostě neexistuje. Co se tělesných potřeb týče, vlezeš na schůdky nebo se pověsíš za vant a konáš, použitý toaletní papír samozřejmě cpeš do odpadkové tašky, kterou si nezapomeneš vzít s sebou. Posádka vyvažuje loď a kouká na druhou stranu. Na kotvištích buď vyběhneš na břeh, nebo máš chemický záchod.

Napínavé je, když pluješ sám. Stalo se mi, že jsem se pověsil na vant a přesně ve chvíli, kdy už se nic nedalo zastavit, na mne vybafla zpoza zatáčky vana s tlačákem. No tak jsem musel prát, protože k tomu kormidlu jsem v tu chvíli prostě skočit musel :-) Poměrně častá je takováhle nehoda při přistávání, protože už kilometr před cílem si říkáš, že to přece vydržíš až na břeh. S neochvějnou jistotou se v tu chvíli situace zkomplikuje a to takovým způsobem, že kormidlo prostě pustit nemůžeš :-)

Výhodný je bažant nebo kyblíček šikovně po ruce. Stydlivé slečny a paní si mohou vybrat, jestli odhodí stud a nebo prasknou.

Z pohledu intimních úkonů je šestimetrovka pojízdné vězení a kdo se s tím nedokáže vyrovnat, musí zůstat na břehu.
pawlik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Příspěvekod pawlik » pon led 14, 2013 12:47 pm

Ahoj, zatím jsem nikdy nemusel nutit dámy, aby konaly přímo do vody. I celkem malé lodě - půjčuji si je - mají chemický záchod, alespoň na přání. Mám zkušenosti s Orlíkem a Mazurskými jezery. Chlapi celkem nemívají problém s malou potřebou přes zábradlí. A radši vynesu na konci plavby chemický záchod než konat velkou potřebu v přírodě, když ke klíšťatům, co se na mě chytají s velkou chutí, ještě připočtu buď zanechanou nevábnou stopu nebo práci s polní lopatkou.
Jen na jedné lodičce jsme měli problém, že byl záchod buď zavřený - ale nikdo se na něj nevešel - nebo spojený s přední kajutou, ale to byla výjimka.
Vodou nám vždy stačilo přiměřeně šetřit - nepouštět ji aby jen tak tekla, zatímco rejdím kartáčkem v puse a podobně.
Na mytí je vody kolem lodi dost :) .
Co se ostatního soukromí týká, moc ho fakt není, ale zas to prověří docela spolehlivě lidi z posádky.
Naposledy upravil(a) pawlik dne pon led 14, 2013 12:49 pm, celkem upraveno 1 x.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon led 14, 2013 12:49 pm

Felixi, to zní přímo hororově.... :-)
Mám malou kajutovku 6,5 metru. Zatim jsme ale nikdo nepřišel o soukromí až tak jak píšeš. Hospod a restaurací je tu pomerně dost. Většinou stavim na oběd a na večeři. V krizi na domácích vodách není nikdy tak daleko ke břehu..... :-) Bohužel si ale říkám, že bejt nás takových tisíce, tak se kolem těch břehů ani nedá plout. Letos tedy jednu z prvních věcí pořešim chemickej záchod.

Na moři to bude asi o dost horší.

Jo zapoměl jsem..... mam poměrně starou kajutovku. U těch novějších lodí je oddělenej záchod v kajutě už i na šestimetrovkách. Nikdo z budoucích jachtařů se tedy nebojte.

:lol:
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon led 14, 2013 12:58 pm

Kam chemický záchody vypouštíte? Třeba na orlíku.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » pon led 14, 2013 1:03 pm

něco k tomuto tématu je i zde

modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6980

Tak na německých, francouzských, holandských řekách, jsem nikoho z lodi neviděl chcát, natož . . .
Představa jak stojíte u nábřeží třeba v Šibeniku a konáte k úžasu okolních lodí přes palubu mě přijde výborná

Jestli ono by to nechtělo nějaké alespoň chemické zařízení :?
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » pon led 14, 2013 1:06 pm

Jóóóó na Šibenik....
... na ten já... 8)
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » pon led 14, 2013 3:14 pm

Co je spatneho na vykonani potreby primo do vody, kdyz tam stejne vsechno skonci a rozhodne to neni v tomto pripade zadne drama.
Je to priroda jako kazda jina a co je jednomu nepotrebnym a dale nevyuzitelnym, ci dokonce obtezujicim vykalem, je druhemu dokonalou potravou, plnou chuti a vuni, o prospesnosti ani nemluve ;) .

Ta chemie likviduje prirodu daleko vic, nez zhmotnena podoba traviciho procesu na vystupu.

Pavel
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon led 14, 2013 3:18 pm

Přesně na lodi co jsme měli pronajatou v Holandsku byl záchod taky vyvedenej přím do vody....... :)
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » pon led 14, 2013 3:28 pm

kam jinam taky, ze jo??? :good:
Vlna
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Vlna » pon led 14, 2013 3:40 pm

taky do holding tanku, že jo?
Jardasu
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 81

Příspěvekod Jardasu » pon led 14, 2013 3:46 pm

V Polsku, na Mazurech, jsme co chvíli viděli spěchat někoho s polní lopatkou - povinnou součástí výbavy lodě - do lesa.
Nevím co tam hledali, ale obvykle se vraceli s prázdnou.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » pon led 14, 2013 3:59 pm

Vlna píše:taky do holding tanku, že jo?

a kampak usti ten tank??? hovnocucu na vode moc nepotkas ;) .

Pavel
Vlna
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Vlna » pon led 14, 2013 4:05 pm

Svobodak píše:? hovnocucu na vode moc nepotkas ;) .

Pavel

to ne, ale v marine se da obsahu ekologicky zbavit.
Svobodak
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Svobodak » pon led 14, 2013 4:21 pm

Ale no tak, ekologictejsi odpad nez tento uz ani snad nemuze existovat.
V podstate je to totez, jako rozkladajici se spenatovy list, nebo se mylim?
Nakonec i ta barva tomu skoro odpovida. ;)

Pavel
Vlna
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Vlna » pon led 14, 2013 4:33 pm

Do takovýho špenátu bych lodí vjet nechtě! :-)
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

hygiena

Příspěvekod pes » pon led 14, 2013 4:38 pm

s ekologičností plně souhlasím mohu jen doplnit že konání potřeby do moře je i ekonomické - šetří papír. Patří to k významným jachtařským dovednostem a též pocit umytého zadku je jiný než utřeného. Většina fekálních tanků na menších lodích se stejně nepoužívá a pokud ano tak se vypouští na volném moři a nevypumpovává v marině.
ferdas
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod ferdas » pon led 14, 2013 4:50 pm

No nechtěl jsem otevírat diskusi s tím, co je správné. Myslel jsem jak je to v praxi. Po tom, co jsem skoro zhltal vyprávění Dedka z Paríža, ale i Denise na Dunaji, Ficcus s rodinou na 16stopé v Chorvatsku..

Prostě takové ty provozní banality. Dobře se popisuje, jak příď řeže vodu, loď se naklání a všichni maj´ plné ruce práce, to je echt jachtařský. Ale kam a jak chodí na hajzlík, jestli si alespoň jednou za čas vyčistí zuby, jak řeší odpadky - přemýšlím jak to je, když udělám potřebu do vody a použitý toaleťák dám do igelitky.. co s tím dál? Nechám tu igelitku na palubě do doby, než přistanu v marině a zbavím se odpadu..?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon led 14, 2013 5:01 pm

JJ, bavíme se v podstatě o hovně...daleko horší jsou saponáty, kal lijete vodu z nádobí :?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon led 14, 2013 6:01 pm

Ferdasi, táto téma by sa hodila aj do stavby lodí :) Moju motorovú pirogu, s ktorou jazdím na Dunaji, som staval tak, že som si do nej sadol a obostaval som sa. Teraz staviam novú Dunajskú loďku a nadstavbu budem robiť tak, že si sadnem na chemický záchod a obostaviam sa.

Ludské "censored" je istotne biologický odpad, ak nejete vela dehydrovaných polievok :), ale nemôže sa ocitnúť v tom istom priestore, kde ludia plávu. Fekálny baktéria je pre človeka niečo ako otrava. To je velká chyba , že sa nevyužívajú fekálne tanky na plachetniciach. Tie sa použijú v zátoke, potom sa ludia môžu kúpať bez nebezpečia a fekálny tank sa vypustí na volnom mori, kde si s jeho obsahom príroda poradí bez problémov.

Na malých lodiach sa používa, tak ako pred 100 rokmi kýbel. Dobrý je kýbel od malovky, lebo ten sa dá vzduchotesne /smradoptesne/ uzavrieť, v prípade že nemôžte obsah vyliať v mieste jeho vyprodukovania. Ak sa plavíte v silne urbanizovanej krajine, je dobré používať chemický záchod. Jeho hlavnou výhodou oproti kýblu je nutnosť vyprázdniť obsah až po niekolkých použitiach, po niekolkých dňoch. Chemikália neutralizuje pomerne dobre smrad. Používa sa špecialny papier. Obsah sa vylieva do bežného záchoda, v kempoch sú spravené velmi často výlevky na chemický záchod.

To že nemám v tejto súčasnej loďke chemické WC, zvané aj PortaPoty, bol hlavný dôvod, prečo som nešiel s Dedkom do Paríža. Bola by to pre mňa fekálna turistika. Keď ráno musíš, tak musíš. Na Dunaji je to v pohode, ale vrtnem sa niekam kúsok za roh a je problém. Povedal by som, že sa treba zariadiť podla toho, kde sa budeš plaviť a aké sú tam zvyklosti a vybavenosť.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Příspěvekod Ozzie » pon led 14, 2013 6:32 pm

Porta Poty poznám veľmi dobre, žiaľ nie z yachtingu. Kúpili sme ten chemický záchod babke keď už nemohla chodiť. Používala ho skoro dva roky a môžem povedať, že neviem ako by sme zvládli opateru bez neho. Je to úžasná vec, len neviem či tá modrá chemikália (my sme vylievali do žumpy) je ekologická? :?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon led 14, 2013 6:39 pm

Denis píše:... staviam novú Dunajskú loďku a nadstavbu budem robiť tak, že si sadnem na chemický záchod a obostaviam sa...

Já na hajzlíky na takhle malých lodích moc nevěřím. Na 20er jollenreuzeru byl, ale uvnitř hodinového strojku bych měl víc místa než tam.

Chemický záchod používám co nejméně, protože přes veškerou chemii smrdí jak bolavá noha a do vody tohle svinstvo vylejvat nechci, takže s tím musím bydlet do nejbližšího přístavu. Přes den má svoje místečko hned za dveřmi v kajutě, na noc jde bydlet do kokpitu. Anžto na noc dost důsledně dávám přes ráhno persening, dají se na frekventovaných místech ranní potřeby vyřešit vstáváním na etapy: první vyleze do ještě zakrytého kokpitu, vykoná, co třeba, jde se do kajuty obléknout a druhý zatím v kokpitu koná.

Čištění zubů není nic intimního, to zvládne každý na palubě, a na koupání je kolem vody dost, případně se za plavby praktikuje "tlakové mytí" na laně za lodí. Ano, koncem října už to je trochu adrenalinový zážitek, na druhou stranu, jsem-li tou dobou na kanoi, koupu se taky, ať chci nebo nechci. V opravdové zimě je třeba si uvědomit, že na několikadenní špínu ještě nikdo neumřel, zato spousta lidí už zmrzla :-)
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pon led 14, 2013 7:18 pm

Jezdím na moře (Chorvatsko, léto) od r. 2001, asi 7 let taky na malou 6m kajutovku. V počátcích to opravdu bylo tak, jako píše Felix - prostě vykonávání potřeby bylo tak nějak přirozenou potřebou každého z nás. Výhodou bylo, že od počátku kapitánka, která s námi byla 1. rok a díky které jsem pak začal jezdit na moře coby kapitán i já, tak byla zvyklá a zavedla to i u nás, že se prostě na lodi oblékání řeší jen s ohledem na teplotu, nikoli společenskou potřebu. Koupání zásadně jen tak, protože zasolit potom kajutu nebo sedět celý den v mokrém není ani jedno moc dobré řešení. Navíc jsme jezdili převážně jen coby rodina nebo příbuzní, takže se nahota neřešila.
Ohledně hygieny samozřejmě na tak malé lodi, kde jsme vozili cca 50 l pitné vody na vaření a případně mytí zubů, tak se stejně veškeré mytí odbývalo v moři. Za plavby samozřejmě i potřeba (obvykle dotyčný či dotyčná šli dozadu na schůdky a já cudně od kormidla zrovna sledoval stav lodí před námi), na kotvě se chodilo na malou přes zábradlí, na velkou se jezdilo na člunu na břeh, abychom pak neplavali mezi "bobry". Aspoň takovéto zvyklosti mi byly předány a prakticky dodnes (byť už roky jezdíme obvykle na 12m plachetnici) toto dodržujeme. Problém samozřejmě byl v přístavu někde např. u městského mola, kde někdy hledat honem restauraci nebo jít "do přírody" moc nefungovalo. Zejména dnes asi v restauracích chtějí peníze za WC nebo je jen pro hosty. Protože jsme se s podobným problémem potýkali i na souši, neboť jsme s dětmi jezdili po ČR s menším karavanem a kemp pomalu dodnes nevím, jak bych ho hledal, tak jsem pořídil chemické WC a pak jsme ho začali vozit sebou i na loď a bylo po problému. Mimochodem to byl vynikající nácvik MOB, když jsem při závěrečném mytí WC na moři při plavbě na plachty nějak upustil plastový šroubovací kryt spodní nádrže, bez kterého by jaksi potřeba vykonaná do WC se samovolně přesunula do kajuty či kokpitu, nebo prostě tam, kde by zrovna WC stálo ... Naštěstí ovladatelnost 6m plachetnice a 12 m lodě je asi jako se otáčet s Fabií a nebo s autobusem, takže dekl jsem ulovil ... Jinak na 6 m plachtničku asi opravdu musí jet jenom posádka, která tyhle momenty převlékání a hygieny zvládne. Tam prostě nějaké soukromí moc nepřichází v úvahu.

Mimochodem, podobně to řešíme dodnes i na lodích typu Bavaria 36, kde sice jsou kajuty a je tam WC, ale koupat do moře se stejně chodíme "jen tak" právě kvůli tomu, abychom se nemuseli buď pořád převlékat, nebo sedět v mokrém. A pokud vím, dodržuje se zásada, že mokrý (zejména na moři) by člověk do kajuty neměl chodit právě proto, že cokoli se zasolí, už nikdy pořádně neuschne, pokud se to nevypere ve sladké vodě.
Jak tedy řešíte koupání (v zátokách na kotvě a za plavby) vy ostatní? Já jsem tak nějak vysledoval, že je to celkem asi 50 / 50. Kdo jezdí víc do marín, tak se víc koupe i v zátokách v plavkách a pak se ještě sprchuje sladkou vodou, jenže to bych asi se sladkou vodou rozhodně týden nevydržel. Moc nechápu, když se někdo koupe v plavkách a pak vyleze na loď, tam se svlékne a osprchuje se ... Tam mi nějak smysl těch plavek uniká.

Pavel.
Pefry2012
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Pefry2012 » pon led 14, 2013 8:59 pm

Zpět na