Nové kormidlo
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- hruby4
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
Nové kormidlo
Dobry den.Chtěl bych do nové sezony udělat nové kormidlo na 6,5 m kajutovou plachetnici.Chtěl bych kormidlo vyrobit buď z vodoodolné překlišky -buk nebo z letecké překlišky - Bříza.Prosím o radu z čeho by to bylo nejlepší nebo jinej material. 

- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
Je sklápěcí, takže je ze dvou částí. V zásadě je to list ve tvaru lichoběžníku.... nebo téměř obdélníku. Tloušťka materiálu je asi 5mm. Délka asi metr a šířka asi 30cm. List je upevněnej mezi dva další plechy. Jsou mezi nima distanční podložky na sílu listu. Ty plechy jsou asi 60dlouhý a taky 30 široký. uchycený je to na dvou pantech.
Snad zejtra bych ti to mohl vyfotit.
Je to dost jednoduchý. Bohužel to neplave, tak snad to někde neutopim.....
Myslim, že plech by se dal sehnat někde ve většim kovošrotu.
Snad zejtra bych ti to mohl vyfotit.
Je to dost jednoduchý. Bohužel to neplave, tak snad to někde neutopim.....

Myslim, že plech by se dal sehnat někde ve většim kovošrotu.
- panak-ml
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Kormidlo z překližky není problém, jenom bych nepoužíval ani buk ani břízu. Vlhko jim nedělá vůbec dobře. Kormidlo z buku se nám po dvou letech normálně rozdrolilo. V každém případě bych ho olaminoval, hlavně náběžnou hranu.
Jelikož mě čekají kormidla dvě, tak jsem upustil od dřevěného jádra a nechám si vyfrézovat formu a kormidla budou laminátová. Počítám, že mi to potká v létě (červen-srpen)
asi tak: výroba kormidel

Jelikož mě čekají kormidla dvě, tak jsem upustil od dřevěného jádra a nechám si vyfrézovat formu a kormidla budou laminátová. Počítám, že mi to potká v létě (červen-srpen)
asi tak: výroba kormidel
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- karel
- Macher
- Reputace: 14
plochá ploutev kormidla z plechu je lepší ve dvou parametrech . Je o hodně jednoduší ho vyrobit a pokud ho neutopíte tak by mohl i déle vydržet .
Z funkčního hlediska je to však o hodně horší než profilovaný list .
Citace : v literatuře se uvádí že největší síla na plochém kormidle je při úhlu vychýlení ploutve o 30 stupňů , když při stejných podmínkách použijeme profilovanou ploutev , zjistíme že stejnou sílu (účinost ) dosáhneme už při vychýlení o 16 stupňů . Odpor kormidla , který brzdí loď se tak sníží o polovinu .
Já osobně jsem s tím bojoval dost dlouho , taky jsem docela línej , ale nakonec jsem si slepil překližky a vybrousil je do profilu , a nelituju
Z funkčního hlediska je to však o hodně horší než profilovaný list .
Citace : v literatuře se uvádí že největší síla na plochém kormidle je při úhlu vychýlení ploutve o 30 stupňů , když při stejných podmínkách použijeme profilovanou ploutev , zjistíme že stejnou sílu (účinost ) dosáhneme už při vychýlení o 16 stupňů . Odpor kormidla , který brzdí loď se tak sníží o polovinu .
Já osobně jsem s tím bojoval dost dlouho , taky jsem docela línej , ale nakonec jsem si slepil překližky a vybrousil je do profilu , a nelituju

- panak-ml
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Takle jsem dělal profil kýlu, kormidlo se dá udělat stejně.
http://panak-berounka.rajce.idnes.cz/DI ... 010028.jpg
je tam i video z frézování
materiál: lišty z dubu
kormidla budou mít jádro z divinycellu
http://panak-berounka.rajce.idnes.cz/DI ... 010028.jpg
je tam i video z frézování
materiál: lišty z dubu
kormidla budou mít jádro z divinycellu
- karel
- Macher
- Reputace: 14
Na úplně první lodi co jsme měli jako děti jsme měli plechový kormidlo , předminulý rok jsem si přestavěli pramici na plachtění taky s jednoduchým plechovým kormidlem . Kormidlo s profilovou ploutví má jiný parametry , lépe reaguje .
Kormidelní ploutev jsem slepil z 6mm gabonový překližky co mě zbyla z lodi , čtyři vrstvy slepené epoxidem . Když bych jí neměl tak bych použil borovicovou vodovzdornou překližku , ale určitě bych zase lepil z více vrstev .
Profil jsem tvořil prakticky stejně jako panak-ml , akorát jsem to nařezával na stolní pile , a pak dotvaroval flexou s hrubým smirkovým kotoučem a načisto exentrickou bruskou .

Kormidelní ploutev jsem slepil z 6mm gabonový překližky co mě zbyla z lodi , čtyři vrstvy slepené epoxidem . Když bych jí neměl tak bych použil borovicovou vodovzdornou překližku , ale určitě bych zase lepil z více vrstev .
Profil jsem tvořil prakticky stejně jako panak-ml , akorát jsem to nařezával na stolní pile , a pak dotvaroval flexou s hrubým smirkovým kotoučem a načisto exentrickou bruskou .
- teista
- aktívní jachtař
- Reputace: 1
Dobré ráno, děkuju za reakce a fotky. Ty panákovy fotky znám
už jsem je studoval. takhle budu postupovat, jenom to bude ze slepené překližky jako u Karla. Tak to ostatně mám i na výkresu. S tím rozdílem, že kormidlo je vlepené na nerezovou tyč, protože není zavěšené, ale prochází trupem lodi. To jen na upřesnění.
Mě původně zajímalo, jestli je nějaký zásadní rozdíl, mezi rovným plechem a profilovanou ploutví. A když tady ten topic "nové kormidlo" je .........Dík ještě jednou ahoj, Franta

Mě původně zajímalo, jestli je nějaký zásadní rozdíl, mezi rovným plechem a profilovanou ploutví. A když tady ten topic "nové kormidlo" je .........Dík ještě jednou ahoj, Franta