Honda BF2

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Honda BF2

Příspěvekod Charlie » pon bře 25, 2013 8:37 am

Ahoj, mám přívěsný motor Honda BF2 - r.v. 1997 a dočetl jsem se, že by měl mít odstředivou spojku, jelikož nemá řazení. Ale při stažení plynu na minimum se neudrží v chodu a chcípne.

Nevíte někdo jak to u těhle motorů funguje a jestli vůbec se to na něj montovalo?

Na plachdtnici mi to nevadilo, že to nefunguje, ale chtěl bych ho teď dát na motorák a tam bytse mi to celkem hodilo, aby se při volnoběhu vrtule zastavila.
Naposledy upravil(a) Charlie dne sob kvě 11, 2013 6:02 pm, celkem upraveno 1 x.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » pon bře 25, 2013 12:57 pm

Neznam konkretne, ale nejspis jo - staci zatocit rukou vrtuli, pokud to jde bez toho aby se clovek pral s valcem tak tam odstrediva spojka je(teoreticky by mohla i hydrospojka, ale to je cira teorie). Jinak odstrediva spojka trochu unasi i v rozepnuty poloze, takze vrtule se pomalu otaci, ale tah je nula nula prd a i kdyby tam clovek strcil ruku, tak to chytne a nic se nestane.
A asi bude blbe serizenej volnobeh.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon bře 25, 2013 1:06 pm

Vrtulí se točí rovnou motorem, asi tam ta spojka nebude, vypadá to, že jí dávali až později. Jsem si myslel jestli ji někdo jen nezablokoval. Ale asi ne. Katalog ND mi už prý z hondy nemůžou poslat, tak jsem jim dal ještě dotaz konkrétně na tu spojku, uvidím co napíší.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod bahno » pon bře 25, 2013 1:32 pm

To se mi moc nezda. Jaky ma ten motor volnobezny otacky? Dyt to by uz musel tahnout docela fest... A dost blbe by se s tim pristavalo a startovani asi taky zadnej slagr. Typicka zavada odstredivy spojky jsou sice ochozeny lamely a nespinani, ale nemuze bejt kousla/zarezla?
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon bře 25, 2013 1:40 pm

tady by sis neporadil? :

http://www.boats.net/parts/search/Honda ... parts.html

ale co jsem koukal i na starší, spojku - clutch - mají
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » pon bře 25, 2013 1:45 pm

Já bych řek, že 97 nemá
http://www.boats.net/parts/search/Honda ... parts.html
Jinak měl jsem dlouho Tomose 4 také furtošlap a jde jen o cvik. Nebyl semenší problém ani při manévrech v maríně. Musí ale chytat a držet spolehlivě malý volnoběh.
Naposledy upravil(a) bobes dne pon bře 25, 2013 1:55 pm, celkem upraveno 1 x.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon bře 25, 2013 1:51 pm

pravda, já to poplet a koukal na 2007
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon bře 25, 2013 1:54 pm

Při startování teď roztáčim i vrtuli, jak chytne tak hned jede, otáčky v kterejch se ještě udrží v chodu jsou celkem nízký, nemám jak je změřit, ale když stáhnu plyn úplně tak se chvilku třese a chcípne, protože to neutáhne. Jinak i tak je startování v pohodě, chytá na první zatažení. Při přistávání jsmem vždy stáhnul plyn tak aby se ještě udržel vchodu - to už se loď jen tak pomalu sunula (tlačil 1500kg) a pak jsem ho včas chcípnul.

Teď ale na motoráčku jsem ho chtěl napojit na dálkové ovládání co v lodi je a tam by se ta odstředivka hodila.

Edit díky za ty odkazy, doma to prostuduju.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte bře 26, 2013 8:54 am

Tak mi teď psali z Hondy že by tam odstředivá spojka měla být a že bude. Potřeba motor jen seřídit.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte bře 26, 2013 10:07 am

bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » úte bře 26, 2013 1:12 pm

Pokud tam ta spojka je, tak i kdyby byly obě pružiny prasklé , tak to sice šroub unáší , ale nikdy nedocílíš toho, aby si šroubem protočil motor jak píšeš. To by tam musel být nějaký úlomek pružinky drsně kousnutý, ale v tom bubínku je tak málo místa, že to není moc pravděpodobné. Nebo je ještě možnost, že ji některý kutil před tebou takto "upravil".
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte bře 26, 2013 10:36 pm

Tak jsem na půdě byl omrknout motor podle nákresů a nahoře spojka určitě není. Zřejmě ji nemontovali z důvodu chlazení výfuku, motor je chlazenej vzduchem, ale noha je chlazená vodou, na svislé hřídely je impeler a kdyby spojka vyřadila otáčení hřídele, noha by se nechladila.

Ale nevadí, jen dálkové ovládání plynu seřídím tak aby při poloze volnoběhu měl motor minimální otáčky které ho ještě bezpečně udrží v chodu - rychlost člunu tak bude minimální a bude to ok. Od stopspínače vyvedu kontakt na palubní desku a jen startovat se bude vzadu.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob kvě 11, 2013 6:06 pm

Ještě mám dotázek. Bude fungovat pokud k motoru bez palivového čerpadla připojím externí nádrž a před nastartováním načerpám balonkem, bude pak schopnej si z nádrže sát sám, nebo je palivové čerpadlo nutné? Teď to z integrované nádržky bere samospádem.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » sob kvě 11, 2013 6:52 pm

Asi si děláš srandu? Proč by se tedy na motory ta palivová čerpadla dávala, když by si motory ten benzín sami nasáli? Nádržka musí být tak vysoko aby z ní benzín sám, samospádem tekl do karburátoru, a musí mít otevřený přístup vzduchu, jinak podtlak nepustí benzín ven. Balonek
netřeba, stačí hadička. Otázka je jak bude vypadat motor s větší nádržkou nahoře.
Reno
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Reno » sob kvě 11, 2013 7:00 pm

Ahoj,motor saje z plovákové komory,ale do plovákové komory to nějak musíš dostat .Buď je to samospádem,nebo nějakým čerpadlem.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob kvě 11, 2013 7:24 pm

No zatím to tedy bude jezdit jen s integrovanou nádržkou a pak popřemejšlím o nějakém čerpadélku a použití nádrže uvnitř člunu.

Řízení motoru volantem už mám skoro hotové jen poupravit uchycení na motoru, aby šlo lehce demontovat při sundání motoru a teď ještě napojit ovládání plynu.

Zpět na