sklenar_jakub píše:Navic kazda lod je trochu jina a tezko se da neco generalizovat,
Manevrovani s lodi je v podstate umenim a remeslem, kazdy manevr je jiny, malo kdy se vam podari udelat manevr jako pres "kopirak", staci jiny vitr, jine postaveni lodi, jine molo, jina vlna - promennych je "bohuzel" mnoho a proto presny recept na to jak manevrovat s lodi nikdo nedava (krome teorie, ktera je nemenna).
Z techto duvodu si myslim, ze kurz zamereny primo na manevrovani je docela nesmysl,
JS
Jo a ne.
Že to je kumšt a umění, že každá loď je jiná atd, je svatá pravda.
Ale, všichni co tu přispěli už něco naplavali a na své začátky víceméně zapomněli, se mi zdá.
Trénoval jsem lidi pro jednu říčně-čártrovou společnost nějakou dobu. Z 90% nikdo z nich na lodi neplaval a neměl o chování lodě žádnou představu. Vytlouct jim z hlavy, že loď není auto, leda tak auto na nakloněným kluzišti, byl úplně základ všeho.
Podle reakcí a zpráv, co jsem od nich dostal po návratu z dovolené bylo jasně vidět, že moje jedna lekce, ač velmi krátká, jim hodně pomohla.
Pochopili, že velká loď má malý odpor a pekelnou setrvačnost – dojezd a že reverz nemá účinnost brzdy v autě, že lodě „chodí po vrtuli“, že dokud není vyvázaná tak furt někam plave, atd. Prostě základy co se nemění, jen se můžou na různých lodích a různých podmínkách jinak projevovat a je s nimi potřeba počítat.
Nakonec i já, když jsem před mnoha lety dokončil první kajuťák s vestavákem a kormidlem, jsem dvě odpoledne pilně blbnul v přístavu, až jsem měl loď v hrsti a hlavně věděl , téměř, co udělá. A to už jsem měl mnohaletou praxi s přívěsama a s plachetnicí.
Z toho mně plyne, že takovej kurzík pro "začátečníky a mírně pokročilé", jak je dotazovanej, vůbec není k zahození.