request radio check

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

err_
bez hodnocení
Reputace: 177

request radio check

Příspěvekod err_ » úte led 13, 2015 9:51 pm

Ahoj,
provadite nekdo testovani vysilacky? Volate all station nebo na pobrezi? Jezdil jsem se zapnutou vysilackou a check request jsem neslysel ani jednou.
Karlos2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Karlos2 » stř led 14, 2015 9:23 am

ahoj Err v rámci tréninku RYA to dělával instruktor, v marínách. Volal marínu na jejich kanále. Byla to úsměvná rutina, neboť on vyvová "a radio check please, over". A ať je slyšitelnost jakákoliv, ve Skotsku zdvořile odvětí "you are load and clear, out". Ale slyšel jsem to (ve Skotsku) i od jiných stanic, tak to funguje. J.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » stř led 14, 2015 10:58 am

V marine volat marinu nema smysl :-) Tam to pujde snad i bez anteny* a skutecna funkcnost pro pripad mayday se tak neoveri. Je to standardni volani, ktere je povolene jak na all ships, tak na all stations. Me jen zarazi, ze jsem za cele leto neslysel ani jedno :-) Ale tam kde s lodi jsem je to mozna i tim, ze se bezne volaji komory, zamky, mariny a vsichni jsou na radiu a odpovidaji. Ale na jihu na vysilacce mariny moc nejsou, tak se ptam na praxi.

Mayday uz jsem slysel.

* o zniceni vysilacky vysilanim bez anteny vim. Jsou ale takove vysilacky, ktere s tim pocitaji a v manualu maji napsano, ze bez anteny vydrzi do odpaleni vysilat treba 1/2 hodiny (moje vysilacka). Budiz ji za to dik - az zlomenym steznem servu antenu a kabel k ni, ktery je na zadnim stehu.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pát srp 28, 2015 5:18 pm

Jinak pri volani o pomoc volat pobrezni stanice pristavu, maji vysilacky na kopci, i dost vzdalenem propojene internetem, tak je potreba zjistit jejich kanal. Nekde uz na 16 kanale neposlouchaji, dost omezili provoz na HF a tak to potka i VHF. Nektere maji dosah i pres 100 NM. Je to videt kdyz se rozklinou spoty u AIS.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » sob srp 29, 2015 3:03 pm

err_ píše:V marine volat marinu nema smysl :-) Tam to pujde snad i bez anteny* a skutecna funkcnost pro pripad mayday se tak neoveri. Je to standardni volani, ktere je povolene jak na all ships, tak na all stations. Me jen zarazi, ze jsem za cele leto neslysel ani jedno :-) Ale tam kde s lodi jsem je to mozna i tim, ze se bezne volaji komory, zamky, mariny a vsichni jsou na radiu a odpovidaji. Ale na jihu na vysilacce mariny moc nejsou, tak se ptam na praxi.

Mayday uz jsem slysel.

* o zniceni vysilacky vysilanim bez anteny vim. Jsou ale takove vysilacky, ktere s tim pocitaji a v manualu maji napsano, ze bez anteny vydrzi do odpaleni vysilat treba 1/2 hodiny (moje vysilacka). Budiz ji za to dik - az zlomenym steznem servu antenu a kabel k ni, ktery je na zadnim stehu.

Tak to budeš muset ještě k radio check požadat o to aby Ti odpověděl někdo kdo je v patřičné, Tebou požadované vzdálenosti od Tvé pozice. Předpokládám, že se v takovém případě opravdu nedočkáš žádné odpovědi :-)

To že se rádio nezničí vysíláním antény, (alespoň co jsem doposud viděl/četl) neznamená , že opravdu vysílá do "etéru" bez antény. Všude píšou, že pokud rádio zjistí, že není anténa (nebo je na anténě porucha) tak sníží výkon na úplné minimum, aby se nespálil koncový výkonový stupeň. To ale znamená, že ven do "eteru" nic nejde, jen koncák hned neshoří = žádné spojení.
Ono s poruchou antény je ještě přijatelně slyšet, ale většinou to nevysílá, takže na to, že něco slyším, neznamená, že ostatní slyší mě.

:D Takže pokud plánuješ schození stěžně, pořiď provizorní anténu, pokud chceš vysílat :D
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob srp 29, 2015 8:30 pm

Tesla Pardubice delala pro policejni zakladnove stanice opatreni aby se spojeni udelalo i s poskozenou antenou Vykon sel na feritovy cirkulator na ktery byla pripojena na jeden vystup antena a na druhy zatez. Kdyz se neco stalo s antenou tak vykon sel do zateze, umele anteny, porad plny vykon a do anteny jde jen tolik co to dokaze vyzarit. Je to o nejaky tisic drazsi a je to vetsi jak samotna stanice, tak se to jinde nemontovalo. Novejsi stanice jsou chraneny jak pise Martin.

V marine zavolat marinu ukaze ze stanice funguje. Na lodi je elektrika udelana tak aby nerusila radiostanice. Kdyz se prida neco co ma spinane zdroje, nejen napajeci, miva je to i vevnitr dokaze zrusit prijem. Zdroj od NB me rusi prijem tranzistoraku. solarni regulator me zrusi prijem VHF na amaterske vysilacce 144 MHz, coz neni daleko od namornich kmitoctu.

Na stanicich jde nastavit prioritni kanal, na ketry se pri objeveni signalu sama na nej prepne. Tak muzes zapnou skenovani a kdyz uslysis spojeni a kdyz se bavi stanice o necem nedulezitem zkus pri prechodu stanic zavolat brejk a kdyz te uslysi daji ti slovo. Pri spojeni je proto dulezite nechavat kratkou mezeru, nez se zaklicuje stanice aby se mohla ozvat dalsi stanice.

Na amaterskych pasmech se dava i vyzva ke spojeni..CQ...coz znamena hledam te...To se asi na marine kmitoctech nedela. Ty pasma nejsou na to aby se na nich zbytecne povidalo. Asi tady neni nikdo kdo si na marine kanalech povida s jinejma lodema.

Zpět na