Výběr okruhovky

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Příspěvekod Finn » úte led 13, 2015 10:10 pm

Tu 505 neznám, ale Holanďana jsem měl a kdybych byl mladší, tak si jej pořídím znovu. Navíc metr délky dělá hodně místa a cena je skoro stejná a určitě se dá něco usmlouvat když není ještě prodanej. Toť můj názor. Samozřejmě to chce se na FD řádně podívat a prohlédnout.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » úte led 13, 2015 10:28 pm

Zober tu 505 a daj si na nu usit mensie plachty, ak sa chces vozit aj s rodinou.

Akurát neviem, prečo má vzadu kant prelepený páskou - tieklo mu tam? A pod SPZ má niečo zalaminované?
http://img2.hyperinzerce.cz/x-cz/inz/99 ... -505-3.jpg
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » stř led 14, 2015 8:25 am

To něco zalaminované byly původně klapky na vypouštění vody, jako jsou u FD, ty jsou teď zrušeny - zalaminovány, nebo zalepeny.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » stř led 14, 2015 10:43 am

ono tam bude toho zredukovaného podstatne viac, ale aspoň bude kam posadiť rodinku.
V racingovej lodi by ich asi nepovozil :)

Obrázek
JIRA76
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod JIRA76 » stř led 14, 2015 9:44 pm

panečku tam je špagátků :-) !!!
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » čtv led 15, 2015 5:58 pm

Ohledně těch "špagátků" - je tu někdo, kdo by dokázal vyjmenovat, co všechno se jimi vlastně ovládá? Já jsem podobně vystrojenou loď viděl v Brně před nějakým rokem na Brno BOAT a nechápal jsem. Znám samozřejmě výtah hlavní plachty, ráhno (zdvih), kiking, otěže kosatky, otěž hlavní plachty, otěžový vozík - ale tolik špagátků - na to jsem prostě koukal a byl naprosto mimo.

Pavel.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » čtv led 15, 2015 6:34 pm

Ono se to zdá na první pohled, však jsi to skoro vše vyjmenoval. Jsou tam ještě natažený spinakrový špagáty i na spinakrový peň, trimování prádla, zdvih ploutve ale pokud nejedeš regatu, tak jich pro rekreační ježdění hromadu nepoužíváš. Je to fakt o malinko delší "470" čili pro rodinné svezení nic moc. Navíc ty boky, kde by se dalo jako sednout jsou kvůli úspoře váhy hodně měkký, tvrdší jsou jen v místech pracoviště závodní posádky, aspoň u mé "470" to tak bylo.
JIRA76
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JIRA76 » čtv led 15, 2015 9:53 pm

Ty jsi měl Finne 470ku ? A co je tedy Tvůj názor? Jestli dobře soudím tak 470 ale spíš FD,viď? Jak se chová 470?
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » pát led 16, 2015 9:23 am

Jira76, dle tvého původního dotazu a odhaduji, že jsi ročník 76, něco máš najeto na něčem jako "420" doporučuji FD. Něco jsem na něm najel, byli jsme s ním i na Balatonu, je tam dost místa a přitom má poměrně malou váhu a určitě je stabilnější než "470", tu jsem měl několik let a víc než ve dvou jsem na ní ani nezkoušel plachtit, snad jen párkrát z hospody, na jeden zátah bez réčka, nedej bože halzy. No a potom je tu ještě pirát, jak píše maxik, ten je snad nejstabilnější z tohoto výběru, taky je nejtěžší, asi nejvhodnější pro rodinné plachtění a taky je dost rychlej ale potřebuje aby fouklo trochu víc. Toho bych dnes jezdil asi já coby penzista, kdybych neměl Vogela.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » pát led 16, 2015 9:58 pm

bracho ma chatu pri jazere, a jeden jeho sused, nabudeny na jachting, si dovliekol na vodu FD z Balatonu. Ze mu povedali, ze sa na tom nauci :D
prvy den bezvetrie, ju staval asi 5x znovu po prevrateni, druhy den fukalo, tak mierne - lod skoncila staznom v dne zapichnuta a zostala tak aj cez noc :) odvtedy som ho videl uz len kotvit :D
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » sob led 17, 2015 6:53 pm

Asi mu nepovedali, že má spustit kaču, anebo to byl abnormální blb. Kdysi cca před dvaceti lety jsem sehnal kamarádovi co chtěl nějakou větší okruhovku, protože měl 4 děti FD. Nikdy na plachetce nejezdil, jen co jsem jej párkrát svezl a hned se s náma vydal na Balaton a tam jachtil s celou rodinou a ani jednou to neobrátil, akorát jednou se vraceli a hodně se rozfoukalo, tak to píchnul do rákosí a přišel cca 5km pro mě do kempu ať mu s tím dojedu. Takže to převracení 5x za den v mírném větru není lodí ale asi ....
adrian
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod adrian » sob led 17, 2015 8:56 pm

Okruhovky, 420 sa mi moc nezda uplne idealna na plachtenie s rodinou, hlavne pri malych detoch.
Ta sportova lod, je dost vratka hlavne pri narazoch vetra, origo je to cvicna lod pre dorast a priprava na 470.
posadka by mala mat tak do 100-120 kg, je urcena len pre dvoch. Odjazdil som s nou niekolko sezon.
Jeden clovek tazko zvladne ovladat kosatku, hlavnu plachtu a riadenie, hoci som aj to uz videl, Plus rahno je dost nizko a kazdy obrat musi byt dobre zladeny so vsetkymi clenmi posadky, s detmi to bude asi tazke.
Mozno so mnou nebude niekto suhlasit ale odporucam ak otvorenu plachetnicu tak urcite nieco stabilnejsie alebo malu kajutovku s kylom, pre rodinu asi najlepsia volba.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » ned led 18, 2015 2:07 am

Finn píše:Asi mu nepovedali, že má spustit kaču, anebo to byl abnormální blb.

pred 2 rokmi tu na jazere boli ME v triede FD, fukalo 3-4 Bft a lode isli hore dnom kazdu chvilu. asi im nepovedali ze maju zastrcit kacu. alebo boli blbi
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » ned led 18, 2015 8:45 am

Psal si "prvy den bezvetrie, ju staval asi 5x znovu po prevrateni" a na to jsem regoval. 3 -4 Bft není bezvětří.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » ned led 18, 2015 11:15 am

jo, mal som napisat, ze viacmenej bezvetrie. len som chcel napisat ze FD otocit (kentern) nie je ziadny problem.
Plachty nasponovane, ciha v tom bezvetri na nejaky vanok, ten pride necakane, len taky zavan - a je to tam. Zaciatocnika nenapadne viac vyostrit, ani otaz od hlavnej plachty nestihol zo zaseku povolit.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » ned led 18, 2015 11:38 am

Jo, Copy, souhlasím, že obrátit FD pro začátečníka není žádnej problém. Není to vůbec loď pro začátečníka, kterého překvapí poryv, protože neumí číst vodu a má ještě k tomu otěž v záseku. To někdy nestíhá uvolnit ani zkušenej. Ale ten zájemce, kterej tady vznesl dotaz je jachtař, určitě tyhle základní věci zná a věřím tomu, že pro něj FD po osahání nebude problém. Doufám, že dá vědět do jaké lodi půjde, sám jsem zvědav.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Segeljolle WINDY

Příspěvekod copy » ned led 18, 2015 11:59 am

tu mas jeden tip pre teba: jola "Windy". Je ich v Nemecku dosť, a je to svižná loď.
http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s ... ref=search
do Halle to máš kúsok. A 950€ aj s vozíkom, to je ako zadarmo.

Obrázek
Ondrais
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Ondrais » pon bře 23, 2015 1:32 am

Kdyby jsi chtěl, budu prodávat tuto loď. Je v ní spousta místa, teda 3 dospělí v pohodě. Je jednoduchá na ovládání a nic v ní nepřekáží, takže pro ty děti ideální. Pokud bys na ní chtěl zažít adrenalin, tak i to se dá, ale musí foukat. My jsme si na ní s přítelkou užili skvělé náklony když jsme jí přitáhli za plachty :-)
Má na délku cca 4m. Je to od firmy BWC, starší laminátovka, ale v dobrém stavu. Celkem si cenim i toho úložného prostoru který se dá zamknout. Vejdou se tam plachty, kormidlo, vesty, pádla atd...
Je teď nově natřená a mimochodem, ta žlutá je při plachtění moc příjemná barva ;-)

Kdyžtak je k vidění v Praze a prodám ji levně ;-)

Obrázek

Obrázek

Obrázek
TifusCz
nováček na fóru
nováček na fóru

Re: Výběr okruhovky

Příspěvekod TifusCz » sob črc 22, 2017 3:05 pm

Zdravim,

Měl bych doraz da se fireball jezdit solo?

Připadně jak to jde? ;)
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » ned črc 23, 2017 5:59 pm

Pokud moc nefouká, tak dá.
Pepino
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 3

Příspěvekod Pepino » pon úno 20, 2023 10:28 pm

Zdravím všechny, po dlouhé době zkusím oživit tohle téma. Sám se totiž rozhlížím po nějaké dvoumístné plachetnici.
1/ měla by být pokud možno rozumně obsluhovatelna jedním člověkem a zároveň být zábavná pro plnou posádku při silnějším větru a nabízet sportovní svezení
2/ zatím nemám ambice, ale když už, tak nějakou, která se v ČR závodí
3/ s tím souvisí dostupnost a větší nabídka jetých lodí, větší základna znalých lidí taky není na škodu
4/ malého bych rád občas povozil, ale tady spíš záleží na vybavení konkrétní lodi (kolik místa zbyde) a samozřejmě na tom, jaký bude vítr atd. Třeba ho to chytne.
Kdysi jsem měl evropu, ale je to hodně let, co jsem byl naposledy na vodě. Prakticky budu začínat od nuly. Zatím mě nejvíc láká 470 nebo rs 400. Sám mám 185 cm/ 85 kg + nějaká ta baba.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » stř úno 22, 2023 1:18 pm

Loď aby byla pro jednoho a zároveň nabízela sportovní svezení pro více lidí asi není. Daná velikost plachet potřebuje danou váhu váhu na vyvážení.
Takže rozhodnutí jestli jednoposádková, nebo dvojposádková.

Mezi 470 a RS 400 je poměrně rozdíl. 470 je trapézová loď, čili kosatník vyvažuje na hrazdě. Na RS 400 jenom vyvažuje, čili sedí na bortu.
Jak moc se závodí na 470 v ČR přesně nevím, ale myslím že moc ne. Když už trapézovou loď, tak bych se koukl na RS 500, na které v ČR je slušná parta lidí, kteří závodí. Taky bych popřemýšlel o 420, což by mohl být kompromis toho co hledáš, ale v ČR závodilo loni jen do 10 posádek.
Pepino
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Pepino » pon úno 27, 2023 3:28 pm

Děkuji, vzhledem k tomu, že nevím, koho budu kdy vozit jako kosatníka, vyhnul bych se raději trapézu. Někde jsem viděl video s rs500 v jednom. Obsluhovat to evidentně jde, ale vzhledem k mé výšce a váze to nemá smysl. Nehledě na to, že to nebude nejlepší na začátek.

Určitě ještě popřemýšlím, jestli nejít zatím do jednoposádkové plachetnice. Minimálně polovinu času budu sám. Co se dívám, nejlepší by bylo rs aero a potom se uvidí. Moc se mi líbí rs700, takže potom buď ta nebo rs 500. Podle situace s parťákem atd.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 100

Příspěvekod RACEK » úte úno 28, 2023 12:14 pm

Mezi RS 400, které si zmiňoval v prvním příspěvku a RS 700 o kterém píšeš nyní je rozdíl. Je to něco úplně jiného.

Na RS 700 potřebuješ mít zkušenost. To jsou hodiny a hodiny jachtingu. Takže bych rozhodně doporučoval začít s něčím jiným.

Když by jsi si chtěl zajezdit sám, občas svézt dítě nebo nějakou mladou kamarádku, mohla by ti stačit RS Feva. S genakrem by ti to jelo slušně, v jednom ji vyvážíš v pohodě, a když budeš chtít někoho svézt, tak vepředu bude mít kde sedět.
Pepino
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Pepino » úte úno 28, 2023 8:25 pm

RS Feva se zdá v tuhle chvíli ideální volba. Přehlížel jsem ji z důvodu označení mládežnická. Pro mě do začátku po Evropě bude skvěle stačit - upřímně s více plachtami zatím moc neumím. Na učení by mohla být fajn. Posádka dospělý + dítě nebo příležitostné svezení druhého dospělého zní fakt dobře. RS 700 bych bral po rozkoukání, což vidím na x sezón. A za tu dobu se může hodně změnit. Ale teď se moc líbí to ano :)

Zpět na