Chystám sa na svoj prvý gumák :)
Moderátoři: vilma, Pepa, david
Taky se chystám na svůj první gumák. Sice jsem zvažoval pevnější lodě, ale zase se mi nechce do toho dávat tolik peněz aniž si to zkusím jestli mě to bude bavit - zatím mě spíše štvalo že musím zůstat na břehu nebo si půjčit šlapadla. Takže na těch 7-14 dní v roce jsem si říkal že mi může stačit tato sestava doplněná o bimini:
http://www.boat007.cz/lode-cluny/nafuko ... honda.html
Plus musím dořešit upevnění motoru na kouly, tam stále hledám. Předpokládám podlážky se snad vejdou do boxu který mám:
http://www.turistika-camping.cz/Stresni ... y-d190.htm
Povezu to asi Dustrem a většinou jezdíme 2-3- nebo 4lidi možná letos bude 5 dospělích, tak nevím jak se tam poskládáme jak v autě tak ve člunu.
Chtěl jsem znát názor na tu sestavu zda je pro 2 až krajně 5lidí vhodná na půldenní výlety možná pro dva i na celodenní. Vím že RIB a lepší by byli na moře asi vhodnější, ale dost nerad bych tahal vozík za autem.
Papíry si musím teprve udělat, ale snad to dám - zatím je u nás tuším stopstav na zkoušky. Člun s motorem chci asi nový nějak se z toho odečte DPH, tak se ježděné věci asi neoplatí.
http://www.boat007.cz/lode-cluny/nafuko ... honda.html
Plus musím dořešit upevnění motoru na kouly, tam stále hledám. Předpokládám podlážky se snad vejdou do boxu který mám:
http://www.turistika-camping.cz/Stresni ... y-d190.htm
Povezu to asi Dustrem a většinou jezdíme 2-3- nebo 4lidi možná letos bude 5 dospělích, tak nevím jak se tam poskládáme jak v autě tak ve člunu.
Chtěl jsem znát názor na tu sestavu zda je pro 2 až krajně 5lidí vhodná na půldenní výlety možná pro dva i na celodenní. Vím že RIB a lepší by byli na moře asi vhodnější, ale dost nerad bych tahal vozík za autem.
Papíry si musím teprve udělat, ale snad to dám - zatím je u nás tuším stopstav na zkoušky. Člun s motorem chci asi nový nějak se z toho odečte DPH, tak se ježděné věci asi neoplatí.
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
david2015 píše:....... Spíš jestli je to dobrá kombinace nebo jít do něčeho jiného.
20 koňový motor na 4 metrovém gumáku, to je dělo. Dáš člun do skluzu. Můžeš se pohybovat hodně rychle.
Pro začátek (na naučení) vhodné řešení. Člun odvezeš na střeše. Motor musíš dát do kufru. Do Fabie by to asi nešlo. Ale do většího auta určitě.
Před 15 lety jsem takhle vezl 3,4m gumák s 15-ti koňovým motorem. Vyblbli jsme se na moři úžasně. Dva stokiloví chlapi. Byli jsme hodně za exoty.
Rád na to vzpomínám.
- Zahajskej
- návštěvník fóra
- Reputace: 12
Mysli na to, že na kouli většinou můžeš dát jen 50kg, takže motor plus držák bude přes. Na střechu člun taky nedáš, zatížení opět obvykle do 70kg, člun má 79 a box 12-15. Počítej i s příslušenstvím, toho je taky dost. Váhově budeš s celou sestavou a příslušenstvím na 150kg + 5 lidí v autě a jsi přes zatížení auta. Pokud to budeš chtít jen zkusit, jestli tě to bude bavit, jdi do něčeho jetého, ztráta při případném prodeji je u nového velká.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Ja tam vidím 50 HP. http://www.schlauchboot-markt.de/schlau ... diac-2.htm
- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
http://www.zodiac-nautic.de/boot/17/classic-mark-ii-alu
min. empfohlene Motorleistung (PS - kW) 10 - 8
max. empfohlene Motorleistung (PS - kW) 30 - 23
zul. Motorleistung (PS - kW) 40 - 30
Höchstgeschwindigkeit (km - Std) 54 - 34
aha uz vidim, su dva modely - classic a Futura
min. empfohlene Motorleistung (PS - kW) 10 - 8
max. empfohlene Motorleistung (PS - kW) 30 - 23
zul. Motorleistung (PS - kW) 40 - 30
Höchstgeschwindigkeit (km - Std) 54 - 34
aha uz vidim, su dva modely - classic a Futura
- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Ozzie píše:Jarda 885: "20 koňový motor na 4 metrovém gumáku, to je dělo."
Nemyslím si! to bude taká "fabia" na vode. Delo je napr. Zodiac Mark 2 Alu (410 cm) + 50 HP.
Ozzie:
Tvoje varianta je podstatně dražší a navíc 50 koňový motor už těžko naložíš do osobního auta. A když se to podaří, už tam nedáš nic jiného.
Pro začátek stačí 15 - 20 koníků. S tím už dostaneš gumák do skluzu.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
David2015, z hladiska úžitkových vlastností je ta kombinácia bez nadsázky bomba. K takejto zostave sa mnohí dopracovávajú celý život a až po kúpe 2 -3 menších. Otázne je či ti to bude stačiť. Na vnútrozemských vodách býva plavba bezproblémová, ale stačí ak trochu fúkne a na mori máš hneď 30- 40 cm vlnky a z takýmto gumákom sa už potom večšinou nedá jazdiť v sklze. Samozrejme dá sa vo výtlaku, ale blbé je to vtedy, ak si na výlete 20 km od ubytovania a zdvihnú sa vlnky. A je po zábave. Vraciaš sa namiesto 30 min 3 hodiny a celý si ošpliechaný. Aj ten najjednoduchší RIB je o dimenziu ďalej.
Duster je super auto na ťahanie, pri obsadení 3-5 luďmi by som neváhal zobrať malý vozík.
Duster je super auto na ťahanie, pri obsadení 3-5 luďmi by som neváhal zobrať malý vozík.
Zahajskej píše:Mysli na to, že na kouli většinou můžeš dát jen 50kg, takže motor plus držák bude přes. Na střechu člun taky nedáš, zatížení opět obvykle do 70kg, člun má 79 a box 12-15. Počítej i s příslušenstvím, toho je taky dost. Váhově budeš s celou sestavou a příslušenstvím na 150kg + 5 lidí v autě a jsi přes zatížení auta. Pokud to budeš chtít jen zkusit, jestli tě to bude bavit, jdi do něčeho jetého, ztráta při případném prodeji je u nového velká.
No těch 50kg musím prozkoumat - někde byl držák na zvěř do 100kg za něco přes 6tis, ale nevím jak na Dustra. Ta Honda má psanou suchou hnotnost od 46kg, takže s benálem jsem do 60kg a to už od 50kg tolik není. Nahoru bych dal asi tedy jen podlážku pádla a lehčí věci. Půlku kufru zabere asi člun. Pro dva to moc neřeším ve třech je to jak s místem tak s maximálkou 550Kg auta už horší, ale pořád v pohodě. 4 lid asi leda bych to musel spočítat a na 5 lidí už leda vzít vozík a to se mi nechce se s ním tahat jak jsem psal - to radši ať si ti jeden-dva další vezmou svoje auto

Ad ta ztráta při prodeji - u mě by byla spíš větší či stejná ztráta při nabití pač málokdo mi to dá s DPH, proto jsme psal že jeté kousky moc neřeším.
Skluz mě zatím neláká, budu mít ze začátku dost práce s ovládáním i tak - spíš výlety,samostatnost a klid od ostatních lidí na pláži pač jinak se v tom blbým Chorvatsku nedá s harpunou nebo vršema vůbec nic dělat - všude přelidněno. Vařit tam neuměj, jen to moře maj vůči Talošům pěkný a vůbec nebýt to to nejbližší použitelné moře + moje nutnost se moci kvůli podnikání kdykoliv vrátit a i to že nerad lítám...no já bych se jim na to už nejradši vyflák tam jezdit

Denis píše:David2015, z hladiska úžitkových vlastností je ta kombinácia bez nadsázky bomba. K takejto zostave sa mnohí dopracovávajú celý život a až po kúpe 2 -3 menších. Otázne je či ti to bude stačiť. Na vnútrozemských vodách býva plavba bezproblémová, ale stačí ak trochu fúkne a na mori máš hneď 30- 40 cm vlnky a z takýmto gumákom sa už potom večšinou nedá jazdiť v sklze. Samozrejme dá sa vo výtlaku, ale blbé je to vtedy, ak si na výlete 20 km od ubytovania a zdvihnú sa vlnky. A je po zábave. Vraciaš sa namiesto 30 min 3 hodiny a celý si ošpliechaný. Aj ten najjednoduchší RIB je o dimenziu ďalej.
No jo ale drbat se někde s vozejkem - couvat s tím neumím, leckde nemá apartmán ani stání na auto natož kam dát pak vozejk. Kvůli práci bukuju na poslední chvílu a výběr je pak co sezona dala... . S RIB už to bude vždy o vozejku a já jezdím fakt třeba jen na 5-7 dní třeba 2x za sezonu. Navíc RIB je asi už těžší... .Teď mě čeká v létě porod v letadle jak Španělsko tak Řecko, takže možná dám Chorvatsko jen na 5-7dní.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Ťažné háky sú väčšinou na 75 kg. Ja som teraz v takom štádiu , že do Chorvatska pôjdem len tak naľahko a tam si niečo požičiam. Na okolité ostrovčeky plážičky stačí 5HP. Ráno tam dôjdeš a večer sa vrátíš v pohode. Ťahali sme gumák +15 HP a mnohokrát sa stalo, že pre zlé počasie, hlavne pre vietor a vlny sme nemohli ani vyplávať. Na vozíku je to ešte drahšie a ešte viac bolí keď si neužiješ. V poslednej dobe počasie je proste také.
Ale nechcem Ťa ovlyvňovať ani za ten svet.
Ale nechcem Ťa ovlyvňovať ani za ten svet.

- vasilacer
- návštěvník fóra
- Reputace: 1
- Kontaktovat uživatele:
Tak jestli to má bejt dělo, tak já si to představuju takhle ...600 hp pěkná reklama
https://www.youtube.com/watch?v=nHZj3KE6XTM

https://www.youtube.com/watch?v=nHZj3KE6XTM
No poslední 3 roky takhle jezdím normálně - Umag až Rovinij a jsem tam od Mikulova za "chvilku". Teď bych možná zkusil Krk nebo taky někde ne extra daleko. Posledně jsem obešel 2-3 půjčovny na různých místech a nikde 5HP nevedli to je jako scifi tam asi najít malý gumák. Všichni HP jak pruhů Adidas a za půjčení raketa, bych se s tím leda vymlel:) . Takže mě prostě nevadí jet Chorvatsko na pár dní, ale to je každého věc co mu vyhovuje. Prvně chci udělat papíry s tím rozšířením a že tam kdyžtak provařím pár desítek tisíc mě tolik nevadí na DPH stejně odvedu za rok daleko víc. Beru to tak že jsem si to zkrátka zkusil podle svého. Zítra musím na výměnu oleje tak se zeptám kolik má to tažné v papírech.
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 5
Ono se to nezdá ale k tomu člunu a motoru je ještě dost věcí. Kotva, vesty, případně bójka, kýbl na mytí, basa s nářadím, náhradní vrtulí, kanystry na benzín (pokud je auto diesel tak dvoje) různé hadry, vesla, lavička, pumpa nožní+ elektrická+ akumulátor, bimini zabere spoustu místa,nějaká lana na uvázání- prostě hromada věcí. Sám motor je
věc zabírající hodně místa a je dosti neskladný. K tomu výletu jinam je třeba lehátka, slunečník, nějaké tašky na ručníky, ploutve a masky, jídlo a pití a zvláště u žen ještě alespoň jedna navíc. Nafouknutí člunu a doprava k vodě se zakotvením stačí cca 2-3hod (samozřejmě, že jsou machři, kteří to dokáží za okamžik) ale rozebrání umytí, usušení
a sbalení zabere dosti času (cca až půl dne). Ono to umýt od soli, která se dostane všude a ten sliz pod podlahou, je třeba mýt 2x, jinak se nadělají přez zimu všude krystaly.
Ten Duster zase není uvnitř moc velké auto a s takovýmto nákladem to je pro max. 3 lidi, spíše pro 2. 20HP motor je již na kouli moc těžký, ten musí jít do kufru.
Já jsem motor 6HP vozil na kouli a na střeše box 320litrů, člun 310 uvnitř a ve třech jsem byl i v Mazdě 626 kombi plný až po střechu a ve Felicii kombi jsem vyndaval dvousic.
Na střechu pouze nafouknutý člun. Pouze zabalený dělá kravál při větší rychlosti a trhají se obaly. Jinak k tomu člunu budou třeba také kolečka na transport k a od vody.
Pokud mluvíš o Krku, tak bych spíše doporučoval pod Crikvenicí Selce, kde je dost ubytování, přístaviště pro turisty (u autokempinku) a směrem na jih na Nový Vinodolsk jsou
skály, mezi kterými jsou krásné zátoky s tuze málo lidmi, protože to je přístupné pouze po kozí stezce, nebo od vody a nejlepší je to okolo majáku. Je to na Google maps
pěkně vidět. Je to z Prahy 890km a jezdím to sám přez noc za cca 11-12hod.
věc zabírající hodně místa a je dosti neskladný. K tomu výletu jinam je třeba lehátka, slunečník, nějaké tašky na ručníky, ploutve a masky, jídlo a pití a zvláště u žen ještě alespoň jedna navíc. Nafouknutí člunu a doprava k vodě se zakotvením stačí cca 2-3hod (samozřejmě, že jsou machři, kteří to dokáží za okamžik) ale rozebrání umytí, usušení
a sbalení zabere dosti času (cca až půl dne). Ono to umýt od soli, která se dostane všude a ten sliz pod podlahou, je třeba mýt 2x, jinak se nadělají přez zimu všude krystaly.
Ten Duster zase není uvnitř moc velké auto a s takovýmto nákladem to je pro max. 3 lidi, spíše pro 2. 20HP motor je již na kouli moc těžký, ten musí jít do kufru.
Já jsem motor 6HP vozil na kouli a na střeše box 320litrů, člun 310 uvnitř a ve třech jsem byl i v Mazdě 626 kombi plný až po střechu a ve Felicii kombi jsem vyndaval dvousic.
Na střechu pouze nafouknutý člun. Pouze zabalený dělá kravál při větší rychlosti a trhají se obaly. Jinak k tomu člunu budou třeba také kolečka na transport k a od vody.
Pokud mluvíš o Krku, tak bych spíše doporučoval pod Crikvenicí Selce, kde je dost ubytování, přístaviště pro turisty (u autokempinku) a směrem na jih na Nový Vinodolsk jsou
skály, mezi kterými jsou krásné zátoky s tuze málo lidmi, protože to je přístupné pouze po kozí stezce, nebo od vody a nejlepší je to okolo majáku. Je to na Google maps
pěkně vidět. Je to z Prahy 890km a jezdím to sám přez noc za cca 11-12hod.